Scones z gorzką czekoladą i pomarańczą;podane z ricottą i miodem Takie jakieś świąteczne smaki w końcu ^^Jakie one były chrupiące ^^Brak prądu przez
More food, love and dreamsSezon na cytrusy w pełni stąd też u mnie dzisiaj sernik z nutą pomarańczowąSkładniki:Na ciasto- 2 białka- 5 dag cukru pudru- 5 dag zmiksowanych
Zainspirowana w kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto jest niezwykle lekkie, puszyste i o orzeźwiającym smaku. Doskonale sprawdzi się na letni deser oraz zimą - po świątecznych "obżarstwach". (Tortownica o średnicy 18 cm) Spód: 150g kruchych ciasteczek/herbatników 50g masła/margaryny (użyłam margaryny z wanilią) odrobina soku z pomarańczy Masa serowa: 400g mielonego twarogu (użyłam z wiaderka) 200g słodkiej(...)sokiem z pomarańczy. Przygotować masę serową. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić na puch (nie koniecznie na sztywno). Twaróg wymieszać z cukrem pudrem, sokiem i skórką pomarańczową. Masę połączyć ze śmietaną. Na końcu - do całości dodać przestygniętą żelatynę. (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.) Dokładnie połączone składniki umieścić na ciasteczkowym spodzie i schłodzić
Di gotujeczego szukałam i w końcu jest. Najbardziej piernikowa granola, pełna korzennych aromatów z prawdziwymi pierniczkami. Doskonale wprowadza w świąteczny nastrój. :) Granola piernikowa z mini pierniczkami Zamiast przygotowywać specjalnie ciasto na pierniczki możecie wyciąć trochę mniejszych kształtów przy pieczeniu pepparkakor . Jeżeli nie macie foremek do mini pierniczków można dodać większe, połamane. Składniki: 400 g płatków owsianych 50 g otrębów gryczanych(...)siemienia lnianego 120 g migdałów lub orzechów, może być miks 1 łyżka kakao 4 łyżeczki przyprawy do piernika 80 g oleju rzepakowego 100 g miodu 100 ml soku pomarańczowego lub mandarynkowego dodatkowo 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej , można zastąpić mandarynkami Piekarnik rozgrzać do 180°C. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Olej, miód i sok połączyć razem, wymieszać
Pełny talerzdrożdży, 120 g cukru, 120 g masła, 10 żółtek, 25 ml rumu, łyżeczka do kawy soli, 200 ml mleka, skórka cytrynowa lub pomarańczowa, poncz: 125 ml wody, 60 g cukru, 60 ml rumu, 1 łyżka soku cytrynowa, kawałeczek skórki cytrynowej Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gram mąki, 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe(...)miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, żółtka, resztę mleka, sól i porządnie wyrabiać (ciasto wyrabiamy w misce). Następnie dodać roztopione masło, skórkę cytrynową i rum. Dalej wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia. Wyłożyć ciasto do formy na babkę (metalową formę wysmarować masłem i obsypać tartą bułką) i odstawić. Gdy zacznie rosnąć i podwoi
królestwo garówciastach też staram się je ulokować ;) A to aromatyczny i smakowity sposób na wykorzystanie białek :) Składniki na formę keksową 25 x 10 cm 5-6 białek 300 dkg mąki pszennej 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mleka 100 gr masła (roztop. i ostudzonego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok z 1/2 pomarańczy oraz skórka z tej połówki ewent. esencja pomarańczowa Nadzienie(...)pomarańczy + tyle cukru pudru ile zabierze 1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. 2. Do ubitych białek wlewamy masło i letnie mleko, mieszamy. Następnie dodajemy sok z polówki pomarańczy oraz skórkę ( pamiętając aby przed użyciem porządnie wyszorować oraz wyparzyć naszą pomarańczę ) Na sam koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy. 3. Wylewamy do wysmarowanej
Gotowanie...to proste !doczekał do wieczora :) Polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia jako coś innego i odmiennego! Składniki ciasta: 140 g masła w temperaturze pokojowej 140 g cukru 375 g serka ricotta 3 jaja + 2 żółtka skórka starta z 3 mandarynek + 3 łyżki wyciśniętego soku (owoce dobrze wyszorować i sparzyć wrzątkiem) 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 175 g mąki pszennej szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) Składniki karmelu: 5-6 jędrnych mandarynek 100 g cukru 4 gwiazdki anyżu 75 ml soku wyciśniętego z mandarynek lub likieru pomarańczowego (Grand Marnier lub Cointreau) Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 160°C. Dno okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować odrobiną masła
Moja Delicjaskładniki: 2 gałązki jarmużu 1 banan 1 gruszka 100 ml soku pomarańczowego wykonanie: Z jarmużu usuwamy łodygi. Banana obieramy a z gruszki usuwamy gniazda nasienne. Wszystkie
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1 brzoskwinia, dojrzała 150 g malin mrożonych 1 banan, dojrzały 300 g soku pomarańczowego 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią wykonanie: Brzoskwinie obieramy, usuwamy pestkę
Domowy Smak Jedzeniasię na przygotowanie Ciasta pomarańczowo-imbirowego. I chociaż mamy jeszcze jesień już nie mogę się doczekać zimy, i nadchodzących świąt a ciasto to przybliża nas do nich jeszcze bardziej. Ciasto pomarańczowo-imbirowe Składniki: - 1 kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak (250 g) - 1,5 szklanki cukru pudru (230g) - 1,5 szklanki mąki (250g) - 15 g proszku do pieczenia(...)centymetrowe plastry. Z cytryn otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Miękką Kasię Ekstra Maślany Smak utrzyj z cukrem pudrem, dodaj sól i otartą skórkę z cytryn. Ciągle ucierając dodaj po kolei, jedno po drugim, jajka. Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, imbir i 3 łyżki soku z cytryn. Wymieszaj. Ciasto wyłóż na dużą płaską blachę o wymiarach 30x35
Kulinarne życiełyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru 1 cytryna 1 puszka ananasa 50 g płatków migdałowych 20 dag dżemu pomarańczowego STREAMLINE Sposób przygotowania Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać masło, wodę oraz żółtko zagnieść ciasto. Wylepić spód wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 21 cm po nakłuwać gęsto widelcem wsadzić do Nagrzanego do 190*c piekarnika(...)stopniowo-po łyżce mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem, wymieszać delikatnie, ciasto wylać do wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy-tej samej w której piekliśmy ciasto kruche piec około 25 minut w temp 170*c. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę. Krem: Z cytryny wycisnąć sok dodać 100 ml wody, wsypać żelatynę i podgrzewać w kąpieli wodnej aż się
Wanilia i Kardamonpączków) 500 g mąki pszennej 20 g kakao 25 g świeżych drożdży 40 g cukru 250 ml letniego mleka 3 jajka 50 g masła 1 łyżka wódki curd pomarańczowy: sok z 2 pomarańczy sok z 1/2 cytryny 2 jajka 2 żółtka 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oleju dodatkowo: 150 g ciemnej czekolady (70%) 40 g kandyzowanej(...)minut. Po tym czasie dodać resztę mleka i cukru, wbić jajka. Zagnieść ciasto. Masło rozpuścić, przestudzić, dodać do ciasta razem z wódką. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, choć nadal mocno lepkie. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm, podsypując mąką. Szklanką wycinać pączki, ułożyć na oprószonym mąką blacie i zostawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki żelatyny 6 połówek brzoskwiń u mnie z puszki 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Galaretkę rozpuścić w 400 ml, odstawić do wystudzenia. Gdy wystygnie przelać do foremki i wstawić do lodówki do stężenia. Żelatynę namoczyć w soku brzoskwiniowym, aby napęczniała, a następnie podgrzać aby się rozpuściła. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć(...)wymieszać łyżką. Gotową masę serową wyłożyć na stężałą galaretkę. Wierzch ładnie wyrównać. Wstawić do lodówki, aby masa dobrze stężała. Przed podanie wystawic z lodówki kilkanaście minut wcześniej, wtedy ciasto łatwiej wydobyc z foremki. Serniczek podany na talerzach z kolekcji Daria Porcelana Bogucice
Monia miesza i gotujełatwość wykonania. Polane jest lukrem cytrynowo-pomarańczowym, który podkreśla smak ciasta i nadaje mu wilgotności. Składniki na ciasto: kostka masła 3 szt. jajek (oddzielnie żółtka i białka) 2 szklanki pszennej mąki 1 szklanka cukru 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia starta skórka z jednej cytryny (wcześniej sparzonej) sok z jednej cytryny 50 ml wódki
potrawyregionalneDODATKOWO: 3/4 porcji Orange Curd (Krem Pomarańczowy) z tego przepisu lub, jeśli wolisz, przygotuj porcję Orange Curd tylko do tego sernika z podanych proporcji: 2 żółtka 1 jajko 100 g cukru 70 g masła 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka soku z limonki (lub cytryny) SKŁADNIKI(...)będzie ścięta na powierzchni. Wyjmij sernik i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. ORANGE CURD (KREM POMARAŃCZOWY): W garnuszku rozmieszaj jajka wraz z żółtkami i cukrem za pomocą widelca lub rózgi kuchennej. Lekko podgrzej do rozpuszczenia się cukru. Wlej sok z pomarańczy i limonki (lub cytryny), dosyp otartą skórkę i dodaj masło. Dokładnie zamieszaj. Teraz
Słodko-Słony Świat Ilony