godziny do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto odrywamy po kawałku i formujemy kule- u mnie miały średnicę ok 4 cm. Układamy na tacce z niewielkimi odstępami i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut. Olej rozgrzewamy. Pączki smażymy na małym ogniu na rumiany kolor. Jeszcze ciepłe nadziewamy od góry kremem pomarańczowym szprycą z cienką, długą końcówką. Nadziewamy(...)momentu wypłynięcia kremu na wierzch, który następnie rozsmarowujemy na pączku i posypujemy skórką z pomarańczy. 3. Krem pomarańczowy: 2 duże pomarańcze 1/2 cytryna 110g cukru kryształu 125g masła 2 żółtka Pomarańcze myjemy, z jednej ścieramy skórkę, a następnie wygniatamy sok z obu pomarańczy i cytryny. Przelewamy do rondelka i gotujemy wraz z otartą skórką na wolnym ogniu
Kuchnia w czekoladziesoku z pomarańczy lub mandarynek0,5 mocno dojrzałego bananaskórka pomarańczowagranatskładniki na krem budyniowy(zobacz link tutaj)Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko, skórkę pomarańczową oraz sok pomarańczowy i dokładnie mieszamy. Widelcem rozgniatamy banana, dodajemy do masy i mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki(...)pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu.(zobacz link tutaj)Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły
Ciastkozercycukru2 łyżki miodu1 łyżka wody Masa jabłkowaokoło 2 kg jabłek, może być więcej2 galaretki- 1 pomarańczowa druga cytrynowaNajpierw zajmujemy się miodowymi blatami .Uruchomiłam robot i wsypałam do niego mąkę , sodę, dodałam margarynę , następnie dodałam pozostałe składniki i mieszadłem K połączyłam wszystko, do uzyskania kuli ciasta, które rozwałkowałam , włożyłam do blaszki i upiekłam w temp. 200°C przez(...)rozwałkowałam i upiekłam jak pierwszą. Jabłka obrałam, poszatkowałam na dużych oczkach i włożylam do granka z grubym dnem i zaczęłam smażyć od czsu do czasu mieszając. Kiedy jabłka puszczą sok, dodaj obydwie galaretki i smaż jeszcze chwilkę. Lekko wystudz jabłka by bardzo gorącyh nie nakladać na miodowe ciasto.Jeden miodowy blat włóż do blaszki, przykryj jabłkami. Rozsmaruj jabłka lekko dociskając. Przykryj
Z Kuchni Do Kuchnimigdałów. Idealne, leniwe śniadanie :) szklanka soku z pomarańczy starta skórka z całej pomarańczy (sparzonej) 0/5 szklanki mleka 2% 1/5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej (+ odrobinę więcej gdyby ciasto wyszło za delikatne i źle się smażyło) 2 jajka olej kokosowy do natłuszczania patelni Wszystkie składniki miksujemy na gładkie ciasto. Początkowo dodałam za mało mąki i ciasto było za delikatne i rozrywało się(...)odrobinę więcej mąki i naleśniki jak widać usmażyły się idealnie :) Na lekko natłuszczonej patelni smażymy naleśniki. Z tej porcji wyszło 8 sztuk. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego :) Artykuł Pomarańczowe naleśniki owsiane (bezglutenowe) pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogPomarańcza i czekolada to połączenie, które smakuje chyba każdemu łasuchowi, ja postanowiłam wykorzystać je do upieczenia tych małych słodkości :)Składniki:- 3 szklanki mąki pszennej- 1 kostka
Zainspirowana w kuchnidołączyłam w końcu do WP, pozostaje mi nadzieja, że w przyszłym roku i na cytrusowy festiwal dotrę na czas:) POMARAŃCZOWE CLOVERLEAF ROLLS Przepis cytuję za Amber z uwzględnieniem moich zmian: 500g mąki pszennej 230g wody (część wody zastąpiłam sokiem z 1 pomarańczy) 1 duże jajko 40g miękkiego masła 2 łyżki cukru (zwiększyłam do 4 łyżek) 3 łyżki mleka(...)posypania Wszystkie składniki umieścić w misce miksera z hakiem i mieszać,aż wszystko się połączy - ok. 3 minuty. Zwiększyć prędkość miksera i mieszać do większego rozwinięcia glutenu - ok.7 minut. Ciasto umieścić w lekko naoliwionej misce,przykryć i zostawić do fermentacji na 1 godzinę. Podzielić ciasto na kawałki o wadze 40g, a następnie każdy kawałek na trzy części.Z każdego kawałka
KUCHARNIACześć wszystkim dziś mam dla Was przepis na trochę inny sernik bo z tofu. Sernik jest z dodatkiem czekolady i migdałów. Składniki na tortownice 21 cm
Panda i jej światbardziej wytrawnych przysmaków, nasiona (pestki dyni czarnuszka)... Jest tego sporo bo przecież w obecnych czasach mamy duży wybór. Popularnym dodatkiem do ciast i ciasteczek są również kandyzowane skórki cytrusów. Najpopularniejsza skórka kojarząca się z procesem kandyzowania to pomarańczowa. Ja ostatnio spróbowałam i do kandyzacji wybrałam limonkę, Ogólnie rzecz ujmując to skórka miała piękny ciemnozielony kolor, ale pomimo długiego gotowania(...)więc też znalazł swoje zastosowanie. Ci, którzy szukają czegoś niecodziennego zapewne powinni spróbować przygotować tę skórkę. Składniki: 2 limonki 1 szklanka cukru kryształ 250 ml wody sok z połowy limonki Wykonanie: 1. Limonki sparzyć 1 minutę we wrzątku, wyszorować i osuszyć papierowym ręcznikiem. 2. Obrać skórkę pozbawiając się białej części (albedo), pokroić w cienkie
vaniliowoczekoladowaosobnej misce utrzyj masło z cukrem pudrem i kremowym serkiem. Następnie wbij kolejno jajka, nie przerywając ucierania. Wlej olejek waniliowy i likier pomarańczowy. Zmiksuj ponownie. Zacznij dodawać powoli suche składniki i wlewać stopniowo wodę, cały czas miksując. Ciasto powinno mieć gładką i gęstą konsystencję. Gotową masę podziel na dwie formy o tej samej średnicy posmarowane masłem. Piecz przez(...)przez 10 minut, a następnie odwróć na blacie lub stolnicy do góry dnem. (Ciasto rośnie z górką, a dzięki temu zabiegowi będzie płaskie). Po całkowitym wystudzeniu każdy blat podziel na pół. Krem cytrynowy z lemon curd Cytryny sparz wrzątkiem. Na tartce zetrzyj skórkę, a następnie wyciśnij sok. Wlej go do miski razem ze skórką, wbij jajko, dodaj 2 żółtka
Food Squarepewnością spróbuję ponownie. W optymistycznym nastroju polukrowałam pierniczki upieczone wczoraj i zabrałam się za wałkowanie i wykrawanie kolejnej partii. Gdy wyciągnęłam nie wiem już którą blachę z piekarnika, zmiksowałam ciasto cynamonowe. Teraz się piecze, a ja mam chwilę wytchnienia... Niezbyt długą, bo muszę upiec jeszcze wielką blachę drømmekage i przygotować obiad na czas (który nie mam pojęcia, kiedy nadejdzie(...)opowiedzieć Wam o kolejnym serniku. Ten nie krzyczy Boże Narodzenie , ale za sprawą intensywnego, pomarańczowego zapachu i koloru z pewnością pięknie by się na wigilijnym stole prezentował. Do jego przygotowania użyłam puree z dyni hokkaido, które ma bardzo żywy kolor. Do masy serowej dodałam sok i skórkę z pomarańczy, spód przygotowałam z domowej, dyniowo-pomarańczowej granoli, a wierzch udekorowałam zawijasami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstatnio spodobały mi się śniadania w takiej właśnie postaci :) Urocza, puszysta babeczka z kubeczka, która w niczym nie ustępuje tradycyjnemu ciastu z piekarnika, podana z pomarańczowym serkiem. Przepis miał zaczekać do Halloween, ale nie mogłam tyle czekać :) Mam nadzieję, że całość Wam posmakuje :) Składniki: 60 g pieczonej dyni 1/2 łyżki otrębów owsianych 1/2 łyżki płatków owsianych kilka orzechów(...)jajko, orzechy, dynię, proszek, przyprawę i wymieszać. Odstawić na 10 minut. Foremkę do zapiekania wysmarować olejem/masłem/olejem kokosowym. Przelać ciasto i piec w mikrofali 2-3 minuty. Do podania polecam serek kremowy wymieszany z 1 łyżeczką soku z pomarańczy. Smacznego
Chocolate Muffin Blogpomarańczowy kolor. Hokkaido, bo jest aromatyczna, ma mało pestek i idealnie nada się do ciasta drożdżowego czy innych ciast ze względu na to, że jest mniej soczysta od innych odmian, a jednocześnie ma bardzo intensywny kolor i fajny smak. Zwykła, pomarańczowa, bardzo smaczna, ładny kolor, niestety mniej intensywny od poprzednich, ma niewiele miąższu, dużo pestek. Dynia zielona (w środku jest(...)wypadek ustawiam słoiki w pojemniku, na wypadek gdyby jakiś pękł. Puree z dyni idealnie nadaje się do zupy dyniowej, robiłam też z niego niby pączki z lukrem pomarańczowym , sernik dyniowy i ciasto drożdżowe. Do dyni fajnie pasują takie przyprawy jak: cynamon, ziele angielskie, kminek, goździki, gałka muszkatołowa. *Aktualizacja, w 2015 roku zakupiłam 10 kg dyni piżmowej, i od tej chwili
moj przepis naniż na kruchym cieście. Ostatnio w moje ręce wpadło wiadereczko serka pomarańczowego więc nie mogłam nie zrobić sernika z galaretką i pomarańczami. Ciasto w sam raz na upały- orzeźwiające i nieprzesłodzone. * Jeśli nie macie serka pomarańczowego, możecie użyć zwykłego serka na sernik a do masy dodać skórkę otartą z dwóch pomarańczy. Wtedy też trzeba dać więcej cukru (około(...)szklanki kakao 3/4 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg serka pomarańczowego 5 jajek 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki cukru pudru z wanilią ( użyłam Master Cook ) 120 g stopionego masła dodatkowo: 400 ml soku pomarańczowego 2 opakowania galaretki pomarańczowego 2 pomarańcze Dno i boki foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować biszkopt: białka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawykorzystywałam już w wielu potrawach: Pikantny krem z dyni - przepis wkrótce na blogu Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórka pomarańczową Tym razem natchnienie dyniowe spożytkowałam w kolejnym cieście :) Składniki na blachę ciasta o wymiarach LxW 28x24cm 4 jajka - całe 2 szkl. mąki pszennej (400g) - czubate 3/4 szkl. oleju (200ml) 1 szkl. puree z surowej dyni - rozdrobnić(...)łyżeczki goździków - zmielonych 2/3 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Surową dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na puree. Odstawić na 30 minut aby dynia puściła soki i następnie odsączyć z nadmiaru płynu - przeciwdziała powstawaniu zakalca w cieście . W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym - cukry dodawać stopniowo . Ubić na puszysta
Grunt to przepis!dzisiaj aromatyczną, cytrusową tarte pomarańczową :)Składniki:ciasto:- 500 g mąki- 250 g masła- 140 g cukru pudru- 3 żółtkamasa:- 150 ml śmietany 36%- 150 g cukru pudru- 4 jajka- 4 pomarańczePrzygotowanie:Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy posiekane zimne masło oraz żółtko. Wszystko zagniatamy a następnie rozwałkowujemy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy na tarte. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy(...)fasolą i pieczemy 20 minut w temperaturze 160 C, po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Pomarańcze sparzamy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Jajka ubijamy z cukrem, śmietanką, sokiem oraz trzema łyżeczkami startej skórki. Masę przelewamy na kruchy spód i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Przed podaniem dekorujemy kawałkami pomarańczy
Zainspirowana w kuchniczekolady gorzkiej, albo mlecznej, albo mieszanej – to już zależy od Was – 3-4 łyżki cukru pudru – 4 łyżki likieru pomarańczowego (jeśli nie macie możecie wymieszać np. wódkę/ spirytus z sokiem z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśniętym) – opcjonalnie bita śmietana Wykonanie: Składniki na spód zmiksować razem w malakserze. Gotową masę wyłożyć do formy do tart (dno i boki(...)najlepiej na całą noc. Tartę z czekoladowym musem można udekorować bitą śmietaną, ewentualnie owocami i listkami mięty. Podobne przepisy Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tar... Aromatyczne ciasto marchewkowe z frostingiem Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Tarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb
Pociąg Do Kuchnidokładnie zagniatamy. Dodajemy do mąki nasz zaczyn i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto, przy końcowym etapie dodajemy skórkę pomarańczową. Formujemy kulę i oklepujemy ją olejem rzepakowy. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na minimum 1,5h. Po tym czasie jak ciasto podwoi objętość formujemy małe placuszki, na środek dajemy nadzienie (Wasz wybór, czy będzie to marmolada, konfitura, czy inne, można również dodać(...)formujemy okrągłe pączki. Pączki układamy na papierze do pieczenia dołem od sklejenia ciasta. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy z wierzchu mlekiem i wkładamy do piekarnika na 12 minut góra - dół w temperaturze 180 stopni. Lukier: -200 gram cukru pudru -łyżka soku z limonki, pomarańczy, lub cytryny -łyżka ciepłej wody Wszystkie składniki mieszamy energicznie
BaRepaswnętrze. Bardzo przypadły mi do gustu, choć już myślę jak by smakowały w wersji pomarańczowej :) Z pewnością niedługo się przekonam ;) SKŁADNIKI: na 12 sztuk 50g białej czekolady 2 łyżki masła 180g mąki 80g białego cukru 1 jajko starta skórka z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder do obtaczania(...)cukrem na gładką masę, dodając szczyptę soli. Do masy jajecznej wlać rozpuszczone masło z czekoladą, sok i skórkę z cytryny, cały czas miksując miksując. Zmniejszyć obroty miksera i wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować, aż składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie dość "zwarte". Gotową masę wstawić na godzinę do lodówki. Gdy masa stężeje, formować z niej kulki
Kuchnia w opałachprzygotowaniu wytrawnych potraw niż z eksperymentowaniem w przygotowywaniu ciast. Zresztą gdzie znajdę chętnych do próbowania moich słodkich wynalazków…;) A z mięsem idzie mi dużo łatwiej… i choć niektóre połączenia wydają się dziwne ale w ogólnym zestawieniu smakują wybornie. Przykładem jest ta kaczka w pomarańczach, a właściwie w pomarańczowej glazurze z nutką cynamonu i chili. Pyszna rozgrzewająca kombinacja(...)cóż, wyborne mięso, przepysznie chrupiąca skórka… Czyż można chcieć coś więcej? Serdecznie zapraszam Kaczka w pomarańczach – składniki:2 udka z kaczkibulion warzywnytłuszcz do smażeniaSos:skórka i sok z jednej pomarańczy1/3 łyżeczki chili (u mnie płatki)1/2 łyżeczki cynamonuszczypta gałki muszkatałowej2 łyżki cukru 1. Udka ugotować w bulionie. Osuszyć, doprawić solą i pieprzem i obsmażyć na złoty kolor
UgotujmyTo.plpomarańczową...polecam... 85 g mąki z dodatkiem spulchniaczy (lub zwykłej plus 2 łyżeczki proszku do pieczenia) ¼ łyżeczki mielonego cynamonu szczypta mielonego goździka szczypta gałki muszkatołowej 6 łyżek masła lub margaryny 85 g cukru 1 łyżka miodu klonowego skórka starta z jednej pomarańczy 2 jajka 40 g orzechów włoskich 15 g orzechów włoskich ¼ łyżeczki cynamonu 2 łyżki miodu klonowego sok(...)cukrem na puch, dodać miód, skórkę z pomarańczy, na koniec po kolei jajka. Dodać mąkę z przyprawami i razem wymieszać . Wrzucić posiekane orzechy i jeszcze raz delikatnie przemieszać. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki masą.Piec 20 minut do temp. 190*C. Posiekane orzechy wymieszać z cynamonem, dodać miód i sok z pomarańczy i gotować na wolnym ogniu
Moje domowe kucharzenie