ozdobienia tortu, muffinek czy jako elementy ozdobne większych ciast. W wypadku ciasteczek i pierniczków sprawdzi się np. jako futerko na czapce Świętego Mikołaja albo do wykonania sztywnych elementów (gwiazdka, liść) lub przyklejenia ozdób (np. czekoladowych pastylek) do ciastka. Lukier konturowy To lukier sztywny, rozcieńczony bardzo niewielką ilością wody lub soku z cytryny. Wyprowadzony przez końcówkę typu listek lub gwiazdka zachowa(...)każdym razem po rozcieńczaniu i mieszaniu lukier odstawiamy na przynajmniej 30 minut, pod folią, do odpowietrzenia. Lukier płynny To lukier sztywny mocniej uwodniony – rozcieńczony taką ilością wody i soku z cytryny, aby po 15, maksymalnie 20 sekundach od położenia równomierni rozlał się i pokrył wybraną płaszczyznę, zostawiając ją błyszczącą i gładką. Powinien mieć konsystencję melasy lub płynnego miodu. Za każdym
Karo in the KitchenPamiętam zimny ganek w naszym wielopokoleniowym domu, z dużymi białymi dwoma skrzydłami drzwiowymi, w których były okienka, a w nich szyby. Te szyby były mocowane na tzw. kit, taki pomarańczowy, i gdy przychodziła zima, jak i okres przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia, babcia z racji braku ogrzewania w ganku, ustawiła na białym starym kredensie, swoje wypieki, dojrzewające pierniki, ciastka, makowce(...)świeżo wyciskanego soku z pomarańczy - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta do dekoracji: - 1 opakowanie posypki DECORADA kuleczki zbożowe w różowej skorupce - 1 opakowanie posypki DECORADA płatki czekoladowe - 1 białko - mniejsza połowa szklanki cukru pudru - 2-4 krople soku z pomarańczy WYKONANIE: Wszystkie składniki podane do wykonania ciastek bombek zagniatamy dość energicznie, na gładką masę. Ciasto powinno być
SMYKWKUCHNITort niebanalny,tort na zyczenie.Takie smaki wybral maz do swojego tortu urodzinowego.Trzy warstwy najlepszego biszkoptu marchewkowego upieczonego z mielonych migdalow i przelozone pyszna kremowa masa o
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!listkami. Aż któregoś dnia wpadłam na pomysł wykorzystania ich w tempurze. To był strzał w dziesiątkę. Dziś podałam ją na obiad z aromatycznymi kotlecikami z piersi kurczaka w sosie pomarańczowym. Dopiero gdy wykładałam danie na talerze, zdałam sobie sprawę, że w walentynki podaję afrodyzjak (seler) z pomarańczą, której zapach i smak zawsze kojarzą mi się z miłością ;) Składniki na aromatyczne(...)godzin do lodówki (warto przykryć folią spożywczą, by w lodówce nie rozchodził się zapach kozieradki). Po kilku godzinach smażyć na patelni z obu stron, po czym wycisnąć na patelnię sok z pomarańczy. Trzymać na ogniu do zredukowania sosu. Chrzanowa surówka z marchwi: kilka marchewek 3 czubate łyżeczki jogurtu typu greckiego (można oliwę; chodzi o dodatek tłustego składnika, by witamina
Weekendy w domu i ogrodziemąkę, szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn, roztopione i wystudzone masło oraz pół szklanki ciepłego mleka. Wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ręczniczkiem lub folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na prostokąt. Na prostokącie ciasta rozsmarować 200g miękkiego masła. Następnie złożyć prostokąt na 3 części Docisnąć, obrócić o 90 stopni i delikatnie rozwałkować(...)godzinę do lodówki. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy za każdym razem obracając ciasto i chłodząc je między wałkowaniami przez ok. godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na całą noc. Wykonanie rogali: Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 65 x 40 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku
Walijskie Pichcenieszklanką.Na dobrze rozgrzany smalec wrzucać placuszki. Odwracać w trakcie smażenia. Placuszki wyrosną na ładne, średniej wielkości pączki. Wyłożyć na papier kuchenny.Przygotować lukier, polać pączki i posypać skórką pomarańczową. Amerykańskie pączki z migdałami. Warto się zastanowić, które pączki zaszczycą nasz stół. Zdecydujemy się na tradycyjne czy może amerykańskie, trochę lżejsze ,a może hiszpańskie z bitą śmietaną, bardziej przypominające(...)mąki z rozczynem. Ciasto wyrabiać ,aż powstaną pęcherzyki powietrza i utworzy się ładna kula .Odstawić do wyrośnięcia. Łyżką nabierać ciasto i smażyć pączki w rozgrzanym oleju (smalcu) po 3 min z każdej strony. Osączone ,ciepłe pączki maczać (polewać) ,miodowym syropem i posypać posiekanymi orzechami pistacjowymi. Syrop miodowy. 1/2 szklanki miodu 150 g cukru 2 łyżki soku z cytryny Miód
Kulinarny karnet Christopherasłodkowodnych kwasów omega-3. Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Składniki: - 4 filety z pstrąga - 200 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach (16 plasterków) - papryka (czerwona, pomarańczowa) - kawałek pora - różowa sól himalajska - nasiona kolendry - suszony czosnek niedźwiedzi - czosnek suszony w płatkach - grubo mielony pieprz czarny - cytryna Dodatkowo: - wykałaczki Z filetów zdejmujemy skórę, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem(...)prażymy na suchej patelni, następnie rozcieramy w moździerzu. Dodajemy suszony czosnek niedźwiedzi, rozcieramy z kolendrą. Filety oprószamy solą himalajską, świeżo zmielonym czosnkiem suszonym oraz mieszanką kolendry i czosnku, skrapiamy sokiem z cytryny. Umyte papryki pozbawiamy gniazd nasiennych. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą himalajską. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
mojewypiekiinietylkoumieszczamy w żaroodpornej miseczce i roztrzepujemy bardzo dokładnie widelcem (lub mikserem). Ważne by miseczka pasowała wielkością do jednego z naszych garnków, by móc ją później na nim umieścić. Wyciśnięty sok, otartą skórkę oraz cukier umieszczamy w garnuszku, zagotowujemy i odparowujemy płyn przez ok. 10 min. Po tym czasie powinniśmy otrzymać nieco zagęszczony syrop. Przecedzamy go przez sitko i cały czas(...)wolelibyście go uniknąć, jest na to prosta rada. Mniej skórki pomarańczowej. Mnie zależało właśnie na takim efekcie, jednak nie każdy musi go lubić. Można wtedy zmniejszyć ilość skórki co najmniej o połowę lub dodać skórkę otartą tylko z jednej pomarańczy. Krem będzie wtedy równie dobry, słodki i pomarańczowy, ale bez wyczuwalnej goryczki. Ja proponuję jednak wersję z większą ilością skórki
Ratunku obiadMarchewka na ostro Sernik marchewkowo - pomarańczowy Rolada marchewkowa z nadzieniem kremowym Kasza jaglana z karmelizowaną w miodzie marchewką Chleb z marchewką i jabłkiem Gotowana młoda marchewka z sosem z tahiny Bulion z marchewką i białą fasolą Lody marchewkowe Gajar halwa Makaron z marchewką, cukinią i pestkami słonecznika Ciasto bananowo-marchewkowe, z lekkim kokosowym akcentem Ciasto marchewkowe Kotleciki marchewkowo – ryżowe Marchewka(...)warzywne. autorka: Nashelly | blog: Ginger Breath Krem z marchwi i soczewicy. autorka: aannggeellaa89 | blog: mydishesandsweets MAKOWY MARCHEWKOWIEC - bez glutenu, jajek, mleka autorka: garnkofilia | blog: Garnkofilia Ciasto marchewkowo-orzechowe autorka: Ana_Pis | blog: Różowa Patera Ciasto marchwiowo - orzechowe inspirowane Wiosną Pięciu Przemian. autorka: Elżbieta Dz | blog: Dieta moja pasja Krem z batatów, marchwi i cukinii autorka: Shabbyeat | blog: ShabbyEat 658. Jogurtowe
Weekendy w domu i ogrodziemalinami, płatkami migdałów, gorzką czekoladą autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 565. Owsianka z pietruszką z karmelizowanym bananem, kokosem, czekoladą i cytryną autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 544. Pieczona marchewkowa owsianka na soku pomidorowym z kukurydzą, ricottą, pestkami dyni autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 540. Budyniowa waniliowa owsianka z pomelo, pestkami dyni, czekoladą, skórką cytrynową autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek Pieczona owsianka serowa z bananem(...)blog: KasiekGotuje Truskawkowo-bananowa owsianka pieczona autorka: mjab | blog: Commit to be fit Orkiszowa owsianka z rodzynkami i bananem autor: BartPoplawski | blog: picante-jalapeno Mini protein cakes czyli mini ciasta białkowe | przepis z odżywką białkową autorka: iza10023 | blog: Czarna wisienka Amarantusowa "Owsianka" z Bananem i Masłem Orzechowym / Amaranth Porridge with Banana and Nut Butter (vegan) autorka: Blue Almonds | blog: Blue
Chocolate Stop TemptingJak zapowiedziałam poprzednio tym razem kolejny zaskakujący sernik. Mimo,że nie będzie już niespodzianki w środku, zaskoczy Was smakiem - oczywiście jeśli tylko spróbujecie. Teraz elementem
Bon appetit mon amiesię okazać miks mojego ciasta dyniowego z pomarańczowym ciastem autorki :) Jako, że moje starsze dziecię nie znosi dyni w jakiejkolwiek postaci, stwierdziłam, że aromatyczna cała pomarańcz i polewa czekoladowa powinny przytłumić smak dyni na tle, że ciasto okaże się zjadliwe dla "dynioniejada". Efekt wyszedł rewelacyjny! Choć Młody stwierdził, że ciasto pachnie pomarańczami ale kolor jest dyniowy(...)proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszam sylikonową łopatką do całkowitego połączenia składników. Powstałą masę wylewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównuję górę ciasta i wkładam na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Kiedy ciasto się piecze przygotowuję krem i polewę.Krem: Pomarańczę myję i obkrawam ze skórki i filetuję nad miseczką. Wyfiletowane cząstki pomarańczy kroję na mniejsze kawałki
Magiczna kuchnia Dariikremem czekoladowym i polewą. W środku aromatyczne banany, które dodają lekkości i soczystości. Pycha… Biszkopt i kakaową śmietanę radzę przygotować dzień wcześniej. Dżem można użyć o wyraźniejszym smaku, np. pomarańczowym lub pikantnym. Bardzo polecam…(zmodyfikowany przepis z gazetki „Gotuj krok po kroku”). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Bisou . Składniki:Biszkopt:4 jajka130g cukru140g mąki(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia.3. Jaja ubić z cukrem na jasną kremową masę. Dodać w dwóch partiach mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu dodać olej, wymieszać łyżką. 4. Ciasto przełożyć to tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piernika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (180oC na funkcji góra-dół) przez około
Mała Cukierenkaszklaneczkę soku marchewkowo-jabłkowego. Mnie taki sok kojarzy się z dzieciństwem i moją mamą, która tarła marchew i jabłko na tarce, a potem wyciskała sok przez duży kawałek gazy :) Ja korzystam z sokowirówki i idzie to znacznie szybciej, ale zawsze kiedy piję taki sok, przypomina mi się moja mama :) Przygotowując taki sok biorę mniej więcej wizualnie(...)tyle samo marchewki, co jabłek :) Jabłek przed starciem nie obieram ze skóry, lecz tylko wycinam gniazda nasienne. Soku nie dosładzam. Wytłoki z sokowirówki najczęściej zjadamy na deser polane naturalnym jogurtem i odrobiną miodu lub piekę z nich ciasto :) Dziękuję Wam wszystkim, że jesteście. Tak po prostu jesteście
Codzienna kuchnia niecodziennaSmutno jest zasypiać i budzić się samemu, kiedy obok nie ma ukochanej osoby. Tęsknota mnie rozpiera i już nie mogę doczekać się piątku. Po głowie chodzą
Be Fit Be Strong