kremem czekoladowym i polewą. W środku aromatyczne banany, które dodają lekkości i soczystości. Pycha… Biszkopt i kakaową śmietanę radzę przygotować dzień wcześniej. Dżem można użyć o wyraźniejszym smaku, np. pomarańczowym lub pikantnym. Bardzo polecam…(zmodyfikowany przepis z gazetki „Gotuj krok po kroku”). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Bisou . Składniki:Biszkopt:4 jajka130g cukru140g mąki(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia.3. Jaja ubić z cukrem na jasną kremową masę. Dodać w dwóch partiach mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu dodać olej, wymieszać łyżką. 4. Ciasto przełożyć to tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piernika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (180oC na funkcji góra-dół) przez około
Mała Cukierenkaszklaneczkę soku marchewkowo-jabłkowego. Mnie taki sok kojarzy się z dzieciństwem i moją mamą, która tarła marchew i jabłko na tarce, a potem wyciskała sok przez duży kawałek gazy :) Ja korzystam z sokowirówki i idzie to znacznie szybciej, ale zawsze kiedy piję taki sok, przypomina mi się moja mama :) Przygotowując taki sok biorę mniej więcej wizualnie(...)tyle samo marchewki, co jabłek :) Jabłek przed starciem nie obieram ze skóry, lecz tylko wycinam gniazda nasienne. Soku nie dosładzam. Wytłoki z sokowirówki najczęściej zjadamy na deser polane naturalnym jogurtem i odrobiną miodu lub piekę z nich ciasto :) Dziękuję Wam wszystkim, że jesteście. Tak po prostu jesteście
Codzienna kuchnia niecodziennaSmutno jest zasypiać i budzić się samemu, kiedy obok nie ma ukochanej osoby. Tęsknota mnie rozpiera i już nie mogę doczekać się piątku. Po głowie chodzą
Be Fit Be Strongjeden z smaków dzieciństwa- Tata przywoził ją ze Szwecji zawsze, gdy wracał z ‘saksów’. Obok powideł śliwkowych i konfitury z dzikiej róży- najukochańsza. Słodko gorzka i aromatyczna. Idealna do ciast takich jak mazurek, Pavlova, ale i do świeżego porannego tosta czy croissanta. Naszykujcie sobie duży, w miarę niski garnek. Idealny będzie ciężki rondel z grubym dnem- czeka nas naprawdę długie(...)gwiazdek anyżu. Początkowo nasza marmolada wygląda jak cienka pomarańczowa zupa. Biała piana, która zbiera się na wierzchu, z czasem zniknie- niech Was nie kusi żeby ją wyławiać! To pektyny, zagęszczają nam marmoladę. Po około godzinie naprawdę powolnego gotowania, kiedy owoce całkiem się rozpadną i masa zaczyna gęstnieć, dodajcie skórki pomarańczowe i smażcie dalej. Ogień pod garnkiem musi być malutki
Karo in the KitchenCzas przygotowania: 4 hSkładniki na bezę o śr. 23 cmKoszt przygotowania: 24,00 złSKŁADNIKI na bezę:5 białek (ok. 170 ml)250 g cukru pudru1 łyżeczka
kulinarnyJagrapefruitów. Wystarczy przekroić owoc na pół (nie musimy go nawet obierać, co pozwala zaoszczędzić sporo czasu) i przyłożyć w odpowiednie miejsce. Używam takiej wyciskarki, kiedy mam ochotę na sok pomarańczowy, ale niekoniecznie chce mi się obierać owoce. 1 , 2 3. Lunchbox Rozwiązanie szczególnie polecane osobom spędzającym dużo czasu poza domem. Rano lub dzień wcześnie przygotowujemy jedzenie, dzięki czemu unikamy(...)ciecierzycy na mąkę. 1 , 2 9. Ręczna wyciskarka do soków Ciekawa i znacznie tańsza alternatywa dla elektrycznej wyciskarki wolnoobrotowej. Trochę archaiczne urządzenie, które wyglądem przypomina maszynkę do mielenia mięsa. Kawałki owoców lub warzyw wkłada się w otwór, następnie musimy trochę pokręcić korbką i voilà! M amy świeżo wyciśnięty sok (a przy okazji trochę treningu ) 1 , 2 10. Blender
Powiedz dietom niegrapefruitów. Wystarczy przekroić owoc na pół (nie musimy go nawet obierać, co pozwala zaoszczędzić sporo czasu) i przyłożyć w odpowiednie miejsce. Używam takiej wyciskarki, kiedy mam ochotę na sok pomarańczowy, ale niekoniecznie chce mi się obierać owoce. 1 , 2 3. Lunchbox Rozwiązanie szczególnie polecane osobom spędzającym dużo czasu poza domem. Rano lub dzień wcześnie przygotowujemy jedzenie, dzięki czemu unikamy(...)ciecierzycy na mąkę. 1 , 2 9. Ręczna wyciskarka do soków Ciekawa i znacznie tańsza alternatywa dla elektrycznej wyciskarki wolnoobrotowej. Trochę archaiczne urządzenie, które wyglądem przypomina maszynkę do mielenia mięsa. Kawałki owoców lub warzyw wkłada się w otwór, następnie musimy trochę pokręcić korbką i voilà! M amy świeżo wyciśnięty sok (a przy okazji trochę treningu ) 1 , 2 10. Blender
Powiedz dietom niemąki masło pokrojone w kostkę i razem siekamy, jak do kruchego ciasta. Dodajemy całe jajko i dwa żółtka, śmietanę i zagniatamy. Jeśli po wyrobieniu ciasto wyszło za rzadkie i bardzo lepi się do rąk, dodajcie odrobinę mąki. Jeśli jest za suche – odrobinę śmietany i znowu wyróbcie. Ciasto formujemy w kulę, spłaszczamy, pakujemy w folię i chłodzimy w lodówce przez około(...)ciasto ubijamy na sztywno jedno białko, dokładnie mieszamy je z porcją masy makowej. Dopiero tak wzbogaconą nakładamy równą warstwą na ciasto. PIECZENIE Na stolnicy lekko oprószonej mąką wałkujemy ciasto na kształt prostokąta (odrobinę szerszego niż forma keksówka), na grubość około 0,5-0,7cm. Prostokąt smarujemy roztrzepanym białkiem. Nakładamy masę makową równą warstwą, zostawiamy 2-2,5cm wolnego ciasta
Karo in the Kitchentortem z prawdziwego zdarzenia, z przepisu Olgi Smile, konkretnie tego , obłędnie czekoladowo-pomarańczowy, chociaż trzeba przyznać, że nieco "ciężki", tort, którego nie da rady zjeść więcej, niż jeden kawałek, a i ten jeden wystarcza za deser i prawie kolację. Gości było dużo, więc ciasta potrzebowałam 2 sztuki, narobiłam się przy nich okrutnie, ale efekt był faktycznie powalający! Jedyne(...)był ten sam "biszkopt". Napisałam "biszkopt" w cudzysłowie, bo prawdziwy biszkopt to ciasto na bazie jaj, pozwolicie jednak, że dalej będę pisała już normalnie? Więc wegański biszkopt wg Matki Weganki (z moimi uwagami w nawiasach) robi się tak: - 2 szklanki mąki pszennej (można użyć pełnoziarnistej ale ciasto będzie ciemniejsze i nie wyrośnie zbyt wysoko, do tortów najlepsza jest jednak najzwyklejsza
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEzagniatać ciasto, dodaj wszystkie pozostałe składniki oprócz tłuszczu. Jak połączą się już w całość dodaj tłuszcz. Ciasto powinno być wyrabiane długo. Nie skracaj tego czasu! Pamiętaj że im drożdżowe wyrabiane dłużej tym lepiej później rośnie i jest smaczniejsze. Proces wyrabiania ciasta powinien trwać min. 20 minut. Ciasto podsyp mąką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów. Ciasto podwoi(...)objętość. Ciasto podziel na 3 równe kawałki. Każdy rozwałkuj na stolnicy na równy prostokąt. Posmaruj cienką warstwą roztopionego masła, konfitury z dyni. Poukładaj w miarę równo maliny. Następnie zwiń ciasto w rulon. Pokrój na równe kawałki. Ułóż na blaszce do pieczenia, nie zbyt dużej odległości od siebie. Bułeczki podczas pieczenia urosną i się posklejają tworząc ciasto an całej blaszce
SMYKWKUCHNIZawitała do mnie wielka niespodzianka w postaci paczki od Lorda Somersby. A w niej same skarby!Lecz najważniejszą pozycją jest nowe piwo Somersby o smaku
W kuchni Karmel-itkiŚwięta Bożego Narodzenia to najmilsze i najbardziej oczekiwane ze wszystkich dni w roku. Ważna jest w nich tradycja, niezmienność, wspomnienia z dzieciństwa, zapamiętane zapachy, smak wigilijnych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSERNIK DYNIOWY - NAJLEPSZY Sezon letni dobiegł końca, dlatego chciałabym rozpocząć nowy, jesienny okres od słonecznego, dyniowego sernika na aromatycznym, ciasteczkowym
Słodko-Słony Świat Ilonyczosnku (0,2%), zagęszczony sok z buraków czerwonych (0,3%), sól, przyprawy 24 kcal/100 ml Fortuna Karotka marchew, jabłko Sok, ok. 4,8 zł/1l Składniki: soki z soków zagęszczonych i przeciery z: jabłek 50%, marchwi 27,4%, winogron, cytryn, substancje wzbogacające - witamina C i witamina E 40 kcal/100 ml Tymbark Vega Śródziemnomorski Ogród Sok z warzyw i owoców(...)kawałkami owoców, ok. 2,5 zł/250 ml Składniki: przecier bananowy (40%), woda, sok jabłkowy (14%) z zagęszczonego soku, kawałki: ananasów (6%) , przecier z truskawek (5,8%) , kawałki truskawek (4%), sok z cytryn (1,6%) z zagęszczonego soku, koncentrat barwiący z czarnej marchwi , witamina E, aromaty 50 kcal/100 ml 5. Świeże owoce, szczególnie jabłka i banany Najprościej jest
Powiedz dietom niewszystkie pozostałe przybory :) Zadbajcie o to aby wasze pierniki miały ciekawe i różnorodne kształty. Można wycinać je foremkami lub zrobić samodzielne szablony z bloku technicznego i obrysowaywać je na cieście np. nożem do pizzy, w ten sposób możemy stworzyć pierniki o unikalnych wzorach lub zaoszczędzić na drogich foremkach. Ja nie mogłam znaleźć nigdzie wystarczająco dużej foremki w kształcie serca, więc(...)Natomiast drugi sposób to naturalne barwniki można je uzyskać np. w taki sposób: żółty - kurkuma lub szafran różowy - sok z granatów, sok z buraków brązowy- kakao lub karob zielony - zmiksowana na pastę mięta lub bazylia fioletowy - pure jagodowe pomarańczowy - sok z marchwi JAK NANIEŚĆ LUKIER NA PIERNIKI? W sklepach można znaleźć dziesiątki strzykawek silikonowych, szpryc, rękawów z tylkami i innych
DefinicjaSmaku