Jeżeli tak jak ja lubicie ciasto francuskie, to ten przepis jest zdecydowanie skierowany do Was! A mowa o małych francuskich babeczkach wypełnionych kremem z serka waniliowego i granatami. Całość robi się błyskawicznie, więc jeżeli goście parkują już auto, to jeszcze zdążycie zrobić ten deser. Lekki, mało słodki i 'świeży' smakołyk nada się na każdą okazję. I mimo, że najlepszy(...)lodówki, trudno było mi wytrzymać, by nie zjeść go w całości zaraz po przyrządzeniu, zresztą sami się sprawdźcie czy wytrzymacie. Zapraszam na Mini babeczki z kremem i granatem. Składniki: 300 g ciasta francuskiego 180 ml śmietanki 30 % Serek waniliowy 150 g Mały granat łyżeczka cukru pudru z wanilią Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i wycinamy kółeczka za pomocą
Słodkie PrzyjemnościTiramisu to typowo włoski deser, które bazę stanowią biszkopty, nasączone mocną kawą i słodki krem na bazie serka mascarpone. W bardzo prosty i co najważniejsze szybki sposób możecie zrobić domowe tiramisu . Jedynym minusem tego ciasta jest to, że musi być schłodzone, wiec po przygotowaniu trzeba wstawić je na conajmniej 5-6 godzin do lodówki. Składniki biszkopty (ok. 30 sztuk) 500g
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!500g mąki pszennej 200g masła 200g cukru pudru 4 żółtka łyżka śmietany 18% łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć) szczypta soli KREM: 400ml kremowego, gęstego jogurtu naturalnego 2 - 3 łyżki cukru pudru + owoce + odrobina cukru pudru Przygotowanie: CIASTO: Wszystkie składniki zagnieść szybko na gładkie elastyczne ciasto. Włożyć je do woreczka lub owinąć folią spożywczą, schłodzić przez godzinę w lodówce(...)foremki na babeczki. Nakłuć każdy spód w kilku miejscach i piec w 180'C 10 - 15 minut. Gotowe spody wystudzić. UWAGA: To ciasto kruche jest uniwersalne - używam właśnie do babeczek, do ciasteczek, spodów do serników, szarlotki. KREM: jogurt naturalny wymieszać z cukrem pudrem. Nakładać po łyżce - dwie do każdej babeczki. Całość ozdobić owocami i oprószyć cukrem pudrem
Cakes By Kejtkakao i 2 łyżki mleka. Do wyłożonej papierem blaszki wyłożyć jasne ciasto, a na nie warstwę ciemnego ciasta. Delikatnie wyrównać wierzch, w ciemną masę powciskać wiśnie (prawie do samego dołu). Piec w temp. 180 stopni ok. 40 minut. Wystudzić. Przygotować krem: budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)używając 660 ml mleka. Gorący wymieszać z masłem i cukrem pudrem do smaku. Gdy masło się rozpuści, wylać masę na wystudzone ciasto. Schłodzić. Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić na parze ze śmietanką. Wylać na wystudzony i stężały krem. Facebook Instagram Twitter ENGLISH: 1/2 cup of oil, 1 1/2 cup of milk, 1 1/2 cup of sugar, 2 heaping
Lekcje w kuchnidelikatnie masę z ubitymi białkami. Wlej ciasto na blaszkę. Piecz około 1 godzinę. Wystudź. Ciasto wyjmij z formy, przekrój na pół aby uzyskać dwa osobne blaty. Z jednej części wytnij trójkąty, z drugiej części okrągłe podstawy do czapek. Zrób zielony lukier do choinek oraz krem do czapek: śmietanę ubij na sztywno, na koniec ubijania dodaj cukier puder. Zmniejsz obroty(...)lodówki. Umyj i obierz truskawki. Trójkąty przyozdabiaj lukrem i ozdobami do ciasta. Choinki możesz również przeciąć na pół i przełożyć warstwą ulubionej konfitury. Krem przełóż do rękawa cukierniczego, wyłóż go na okrągłą podstawę z ciasta, na nim ułóż truskawkę, na jej szczycie zrób kremowy „pomponik.” Smacznej świątecznej zabawy
Garniec Magalienakłuć widelcem i wstawić na godzinę do lodówki.Upiec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Krem;margarynę utrzeć do białości,dodawać porcjami masę krówkową i ucierać.Na zimnym cieście rozsmarować część kremu ,posypać orzechami,posmarować kremem.Resztą kremu za pomocą szprycy udekorować mazurek i ozdobić wg własnej wyobraźni
Ala piecze i gotujeokoło 40-80 ml Krem limonkowy: 300 g serka twarogowego kanapkowego- ja użyłam serków naturalnych firmy turek 50 g śmietany 36% sok z miąższem z 1 limonki odrobina soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Dekoracja: migdały w czekoladzie białej obtoczone w kakao starta skórka z limonki garstka posiekanych pistacji opcjonalnie: pokruszone bezy Przygotowanie: Ciasto: 1. Mąkę przesiać, dodać sól(...)będzie wtedy za gorzki Uwaga: Jeśli konsystencja będzie za gęsta dodaj odrobinę wody Ostudzony mus nakładać na zimne ciasto. Na wierzch musu położyć posiekaną żurawinę. Następnie włożyć ciasto do lodówki i przyszykować krem limonkowy. Krem limonkowy: 1 Zmieszaj wszystkie składniki mikserem. 2. Nakładaj na ostudzony mus. Dekoracja: Dekorować startą skórką z limonki, jajeczkami z migdałem obtoczonymi białą czekoladą i kakao
KreatywnePinyPyszne ciemno-białe ciasto z dwoma rodzajami czekolady, kremem budyniowym i dużą ilością polewy. Nie jest to jednak nowy przepis ( tutaj ukazał się pierwszy raz), za to chyba najbardziej kontrowersyjny ;-) Pojawiło się sporo komentarzy od osób, którym ciasto z różnych powodów nie wyszło. Ktoś zarzucił mi nawet, że wstawiłam zdjęcia nie tego ciasta. Stąd też moja decyzja, aby do niego
Arabeska waniliowamasą czekoladową z bakaliami, masą budyniową z cytryną, słodkimi brzoskwiniami oraz galaretką. Nie jest bardzo wymagające, jakby mogło się wydawać, ale potrzeba trochę czasu, aby kremy i galaretka dobrze stężały. Ciasto na weekend, na Święta, na urodziny i bez okazji ;) Składniki: biszkopt: 4 jajka L, 4 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki skrobi ziemniaczanej, 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Lena Gotujepiecu na raz mieszczą mi się 3, co bardzo przyspiesza pieczenia. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mleka 1 szklanka oleju 2 jajka + barwniki spożywcze Składniki na krem: 400-500 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietanFix + woda(...)minut w piekarniku nagrzanym na 180-200 stopni. Podczas pieczenia wierch i brzegi tortu lekko się zarumienią i kolor będzie mniej widoczny. W czasie kiedy ciasto jest w piecu segregujemy cukierki kolorami i przygotowujemy krem. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec śmietanFix i cukier puder. Na wolnych obrotach miksera dodajemy po łyżce serek mascarpone. Po upieczeniu odstawiamy
Ciastkozercywychodzi ;-)). Zachęcam do wykonania, gdyż ciasto jest idealnym uzupełnieniem filiżanki czarnej kawy, a nawet herbaty. Idealnie słodkie, puszyste i o fenomenalnym zapachu prażonego kokosu. Składniki na tradycyjną blaszkę o wymiarach około 27x35 cm Biszkopt: 5 jajek 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru Krem: 0,75 l mleka 3,2% 4 łyżki mąki(...)piekarnika i chłodzić przy otwartych drzwiczkach. Zabieg zrzucenia ciasta wyrównuje ciśnienie wewnątrz wypieku, dzięki czemu biszkopt nie opada - jest to pewniejsza metoda niż sztuczne napowietrzanie ciasta proszkiem do pieczenia. Przygotować krem. Z 0,75 litra mleka odlać 200 ml, rozrobić w nim za pomocą rózgi mąki. Pozostałe mleko wraz z cukrami wstawić na palnik, doprowadzić do wrzenia co jakiś
Poezja Smaków - blog kulinarnyTęczowe babeczki Dzisiejsze muffinki to kolorowa alternatywa dla babeczek z tęczowym kremem, które możecie znaleźć tu . Tym razem kolorowe jest ciasto i choć ich przygotowanie wymaga więcej czasu niż zrobienie jednobarwnych zwyczajnych babeczek efekt końcowy jest tego warty. Jak wiadomo je się oczami, dobrze więc, żeby nasze wypieki były równie ładne, co smaczne :) Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku(...)babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu . Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Przestudzone babeczki dekorujemy kremem i wisienką. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyptysiowe smażone, to z pewnością będziesz wracać do tego przepisu wielokrotnie. Paczki z ciasta parzonego to zazwyczaj pączki hiszpańskie. Są jednak nieco trudniejsze w przygotowaniu. Nasze pączki łyżką kładzione to idealny sposób na wykorzystanie tego wyjątkowego ciasta, najmniejszym nakładem pracy i czasu. Nie obawiajmy się ciasta ptysiowego, bo jest naprawdę wdzięczne w przygotowaniu i pozwala na wiele możliwości w naszych(...)oleju. Gdy tłuszcz osiągnie odpowiednią temperaturę ( 175 stopni ), maczamy łyżeczkę w gorącym tłuszczu. Nabieramy niewielkie porcje ciasta, wrzucamy na gorący olej i smażymy na złoty kolor. Pączki, które same obracają się podczas smażenia, świadczą o dobrze przygotowanym cieście. Pamiętajmy, aby po nałożeniu partii ciasta nie odkładać łyżeczki do naczynia, w którym jest surowa masa. Resztki tłuszczu, jakie na niej zostaną
Kuchnia Na WypasieDawno nie jadłam tak smacznych babeczek ;) Miękkie, delikatne ciasto, które rozpływa się w ustach i obłędnie pyszny cynamonowy krem. Całość smakuje niesamowicie dobrze. Wielbiciele cynamonu będą zachwyceni, na pewno! :) Polecam! Składniki na ciasto: 140 g masła 100 g cukru 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego Masło utrzeć z cukrem(...)dodawać jajka, cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Krem cynamonowy: 125 g mascarpone 75 ml śmietany kremówki 2-3 łyżeczki cynamonu 1-2 łyżki cukru pudru (do smaku, według uznania) Mascarpone
Domowa cukiernia Ewy