przesiać z proszkiem. Partiami dodawać do jajek, mieszać delikatnie ręcznie rózgą ( bądź łyżką ). Z ostatnią porcją mąki wlać olej. Wylać ciasto do formy, piec ok. 25 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na 4 krążki ( 2 grubsze i dwa cieńsze ) Krem: - 250 gr serka mascarpone - 2 tabliczki mlecznej czekolady - 200 ml śmietanki kremówki Czekoladę rozpuścić, wystudzić. Śmietankę ubić. Letnią czekoladą rozprowadzić serek(...)wiśniowy - słoik 400 ml Złożenie tortu: 1. Pierwszy krążek biszkoptu ( grubszy) ułożyć na paterze, nasączyć ponczem ( ok 4 -5 łyżek), wyłożyć 1/4 dżemu, na dżem 1/3 kremu. 2. Przykryć cieńszym krążkiem biszkoptowym.Nasączyć ciasto, wyłożyć na nie kolejną 1/4 dżemu. 3. Ułożyć połowę ciasteczek. Na ciasteczka wylać 1/2 karmelu czekoladowego, przykryć pozostałymi ciastkami. Posmarować 1/4 dżemu. 4. Przykryć drugim
kawawszklanceBardzo smaczne, kruche ciasteczka z kremem. Mocno kawowe, nie za słodkie, ze śmietankowym nadzieniem. Przygotowywanie ich to sama przyjemność, ciasto jest pachnące, miękkie i łatwe w obróbce, a krem szybko się robi i łatwo nakłada. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku nawet do kilku tygodni, trzeba tylko pamiętać, żeby stały w chłodnym pomieszczeniu, a zachowają swój smak na długo(...)cukru 1 żółtko 3 łyżki likieru amaretto 300 g mąki (+ do podsypywania) Krem: 200 g białej czekolady 6 łyżek serka mascarpone Poza tym: kakao i cukier puder do posypania 1. Czekoladę rozgrzać i lekko schłodzić, wymieszać z mąką, cukrem, żółtkiem, amaretto i mąką, zagnieść szybko ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić przez 2h w lodówce. 2. Piekarnik nagrzać
Kuchnia Prezydentowejdużej blachy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć rozwałkowane ciasto. Brzegi ciasta uzupełnić wałeczkiem z ciasta i lekko docisnąć. Gotowe ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Składniki na krem śmietankowy: 250 ml śmietany kremówki 30 – 36% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)wiórków kokosowych Sposób wykonania kremu śmietankowego: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać serek mascarpone i wszystko dokładnie zmiksować. Wystudzone ciasto posmarować konfiturą z malin, na to wyłożyć krem śmietankowy, całość posypać wiórkami kokosowymi i udekorować Rafaello. Gotowego mazurka można przechowywać przez trzy dni w lodówce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniekażdy piątek wraz z moją przyjaciółką wybieraliśmy się na spacer ulicami naszego miasta w poszukiwaniu tych najlepszych. Liczyło się dla nas wszystko: idealne ptysiowe ciasto - winno być chrupkie i jednocześnie rozpływać się w ustach, delikatny krem - nietłusty, o aksamitnej konsystencji, najlepiej budyniowy, choć inne również wchodziły w grę oraz polewa - najlepiej czekolada lub kajmak. Sądzę, że przez trzy lata szkoły(...)prostu domowe. A jak smakują? Przekonajcie się sami! :) Powiem tylko, że pachną wanilią, a ich słodycz jest idealnie wyważona, zaś klasyczny krem pâtissière nie ma sobie równych! Składniki na ciasto parzone (na 30-40 sztuk) : 2 szklanki wody 250 g masła 2 szklanki mąki pszennej 8 jajek W garnku zagotować masło z wodą, a następnie jednym ruchem
Food Squareupieczeniu blachę odwrócić do góry dnem i gotowy biszkopt wyłożyć na lnianą ściereczką wysypaną miałkim cukrem. Papier lekko skropić zimną wodą i zdjąć z ciasta. Pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować krem śmietankowy: 250 ml śmietanki kremówki lub 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Truskawki do dekoracji Ubić śmietaną lub serek mascarpone cukrem pudrem. Do masy
Gotujemy i jemyjest to klasyczny tort. Chciałam, żeby był zrobiony z przyjaznych maluchowi składników. Tak powstał tort dla alergika z migdałowo-fasolowego ciasta przełożonego owocami i wykończonego kremem kokosowym. Przepyszny tort bez mleka, bez jajek i bez glutenu, do tego z małą ilością cukru, więc może się nim cieszyć nawet roczne dziecko. Do przygotowania tego tortu wykorzystałam mój wcześniejszy przepis na brownie
Dieta bez mlekaSpód tego ciasta stanowi ciasto biszkoptowe z dodatkiem kakao, środkowa warstwa to krem budyniowy z kawą. Wierzch pokryty jest kremem z bitej śmietany posypanej startą gorzką czekoladą. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnewymiarach 29/22 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Można posypać ciasto cukrem pudrem, bądź przekroić i przełożyć je kremem z serka mascarpone lub Philadelphi. Smacznego! Polecam również WILGOTNE CIASTO CYTRYNOWE
potrawyregionalneRzadko kiedy zdarza mi się robić czasochłonne torty ale raz na jakiś czas nachodzi mnie na to ochota. Tym razem wybór padł na ciasto na bazie daktyli, kakaa, z pysznym, gęstym kremem mascarpone. Zwieńczeniem całości jest sos kajmakowy i karmelizowane orzechy. Ciasto wymaga sporo pracy ale jeżeli szukacie czegoś efektownego - to dobry wybór. Przepis z kukubuka z moimi modyfikacjami
Milion Smakówtartaletki:)) Po kilku minutach w lodówce chłodziło się kruche ciasto a ja już przygotowywałam krem. I w taki oto błyskawiczny sposób powstały pyszne kruche tarteletki z lekkim kremem i górą borówek:) Ciasto: 130g masła lub margaryny, 60g cukru, 250g mąki pszennej, jajko, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru waniliowego. Mąkę przesiać wraz
Z miłości do słodkościktóre kochają karpatkę. Mój brat potrafi sam zjeść całą blachę, a pewien wiedźmin przyrządza karpatkę na wszystkie święta w roku...odkąd go znam :). Sama też lubię to ciasto. Najbardziej za budyniowy krem, który tylko w tym cieście nie wydaje mi się mdły. Bardzo zimna karpatka smakuję, jak waniliowe lody :) CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryrozdrabniamy w malakserze na okruszki Orzechy również Do miski dajemy biszkopty, orzechy, cukier puder, cukier waniliowy, kakao, mleko i rozpuszczone masło-zagniatamy masę tak by przypominała ciasto. Zawijamy w woreczek by nie obeschła. KREM Do małego garnka dajemy mleko, cukier puder i żółtka i podgrzewamy na małym ogniu mieszając do zgęstnienia. Ściągamy z ognia i studzimy. Masło ucieramy(...)smarujemy wodą, wypełniamy ją masą, dobrze uciskając. Następnie np końcem łyżki drewnianej robimy dziurę. Do niej wciskamy trochę kremu, i przykładamy ciasteczko lub biszkopta, delikatnie otwieramy foremkę i wyciągamy gotowego ulika. Tak postępujemy z całym ciastem. Ja robiłam rożnej wielkości uliki i misie :) Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną, studzimy i czubek każdego ulika maczamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 2 blaty. Każdy z nich nasączamy ponczem. Poncz: cukier zalewamy przegotowaną wodą, studzimy. Doprawiamy do smaku amartto. Jeśli ktoś woli, poncz można zastąpić likierem kokosowym lub malbu. Krem kokosowy : w 0,5 szklanki rozrobić budyń, bułkę tartą oraz żółtka. Pozostałą część mleka(...)Przekrojony na pół biszkopt nasączamy ponczem. Wykładamy 2/3 masy kokosowej. Przykrywamy drugą połową biszkoptu (ja zawsze kładę częścią przypieczoną do dołu), nasączamy, wykładamy pozostałą część kremu i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki. Smacznego. Ciasto zaserwowałam na eleganckich talerzykach Valenica marki Ambition
Słodki Zakątekoraz cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i na najmniejszych obrotach miksera połączyć ze sobą. Wyciąć cześć babeczki, która wystaje ponad formę. Udekorować babeczkę kremem, posypać ją pokruszonym odkrojonym ciastem i ułożyć na górze małe jajeczka. Krok po kroku: 1. Zmielić szpinak 2. Ubić białka 3. Dodać cukier 4. Dodać żółtka 5. Dodać szpinak
KuchniaWeDwoje.plcukruszklanka mąki pszennejpół szklanki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy (16g)1,5 łyżeczki octu winnegoszczypta soliKrem biały:250g serka mascarpone125ml śmietany 30%2 łyżki cukru pudru Krem karmelowy:250g serka mascarpone125g masy krówkowejłyżka soku z cytrynyDodatkowo:ananasy w puszcze- pół puszkigalaretka wiśniowaopakowanie cukierków Schoko Bons100g dżemu z czarnej porzeczki150g posiekanych orzechów włoskichstarta czekolada Galaretkę przygotowujemy zgodnie(...)wierzch tortu.Krem biały:Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Na koniec dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia składników.Wstawiamy do lodówki.Krem karmelowy:Mascarpone miksujemy z masą krówkową i sokiem z cytryny.Również wstawiamy do lodówki.Przełożenie ciasta:Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Dolny blat nasączamy sokiem z ananasów i smarujemy dżemem. Następnie wykładamy połowę kremu karmelowego i przykrywamy drugim
Czerwona Porzeczka