innych ciast w te szczególne dni będzie zachwycać rodziny, najbliższych, przyjaciół. Dzisiaj, zainspirowana współpracą z marką Kasia przygotowałam dla Was przepis na pyszne brzoskwiniowe ciasto – nazwalam je Brzoskwiniowa Pszczółka! Lekki, cytrynowy biszkopt pokryty kremem budyniowym i masą brzoskwiniową tworzy genialne połączenie! Niesamowitego uroku dodają mu male morele ozdobą przypominające pszczółki w ulu – taki mały szczegół, a sprawia(...)proste ciasto staje się tym wyjątkowym! Spróbujcie! Ps. Ciasto jest przepyszne i jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta, ale i na każdą okazje! UWAGA PRZYPOMINAM! TRWA AKCJA PAJACYK! Nie wiem czy wiecie, ale KUPUJĄC KASIĘ DOŁĄCZACIE DO SZLACHETNEJ AKCJI I ZAPEWNIACIE POSIŁEK POTRZEBUJĄCYM DZIECIOM. Kupując Kasię w okresie od 21.03 do 21.04 przyczyniacie się razem z Kasią do czynienia
Ostra na Słodkobiszkopt nie opadnie. Odstawiamy do ostygnięcia. Całkowicie ostudzony kroimy na trzy blaty i wyrównujemy krawędzie. (Ja zwykle nacinam sobie nożem tylko brzegi, by później całkowicie przekroić ciasto nitką. Ta metoda sprawdza się zawsze.) Krem czekoladowy: Obie czekolady łamiemy na niewielkie kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody (ok. 1/4 szkl.), dokładnie mieszamy, odstawiamy(...)wykładamy 1/3 kremu czekoladowego tak, by wypełnił przestrzenie pomiędzy owocami. (Ja używam do tego szprycy, by zachować ładne ułożenie malin i dokładnie wypełnić przestrzenie między nimi.) Na kremie układamy środkowy blat ciasta i lekko dociskamy. Rozsmarowujemy na nim resztę konfitury, układamy pozostałe maliny i wykładamy kolejną porcję kremu. Przykrywamy ostatnim, dolnym blatem biszkoptu spodem do góry i ponownie lekko dociskamy
Ratunku obiadjest duża, dzięki czemu możecie podzielić całość na 24 kawałki. Polecam przygotować ciasto, gdy nie macie czasu na pieczenie albo boicie się, że biszkopt nie wyrośnie . Tutaj na pewno wszystko się uda! 3 bit bez pieczenia 250 g herbatników 500 g kajmaku ((1 puszka)) 2 szt kremu karpatka do gotowania 100 g masła 1 l mleka 100 g krakersów(...)najwyższych obrotach do całkowitego połączenia składników (wskazówka: polecam dodać masło do gorącego kremu, dzięki temu nie powstaną grudki). Gotowy krem wylej na warstwę herbatników. Następnie przykryj krem warstwą krakersów i odstaw ciasto do wystygnięcia. Do miski wlej śmietanki i ubijaj je na najwyższych obrotach. Do ubitych śmietanek dodawaj stopniowo cukier puder. Miksuj do połączenia składników (wskazówka: jeśli kremówka nie ubije
Przepisy na widelcuJabłka obrać i pokroić w kostkę. Ułożyć na wierzchu ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ciasto będzie rumiane (do tzw suchego patyczka) Wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić. Krem 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy z cukrem 120 g masła 200 g kajmaku Mleko wymieszać z budyniem i zagotować stale mieszając tak, aby powstał gęsty budyń(...)dodawać stopniowo budyń stale ucierając. Na koniec zmiksować krem z kajmakiem. Wyłożyć krem na upieczone ciasto.Wyrównać. Polewa 100 g masła 3 płaskie łyżki kakao 4 łyżki mleka 4 łyżki cukru Wszystkie składniki umieścić w rondelku i gotować około 3 minuty. Wystudzić polewę i wlać na ciasto. proste ciasto z jabłkami
O kuchni z uczuciemponurą jesienną niedzielę, pragnę zaproponować Wam przepis na pyszne kolorowe ciasto Magnolia. Ciasto jest połączeniem biszkoptu, musu ananasowego, kremu advocatowego oraz polewy z białej czekolady. Kto zje jeden kawałek, z pewnością sięgnie po kolejny. Ciasto Magnolia cieszy zarówno oko jak i podniebienie. SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 6 łyżki oleju, 1 i 1/3 szklanki mąki, ½ łyżki proszku
Tradycyjna kuchnia KasiDelikatna, puszysta i soczysta tarta z wiśniami. Krem wzbogaciłam o nasiona chia i kilka listków mięty. Idealne ciasto na cieplejsze dni. Składniki: 2 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 300g śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki nasion chia 200g wiśni listki mięty Białka ubijamy
Gotowanie i blogowanieKażdy, kto ma choć trochę do czynienia z pieczeniem zna klasyczny lemon curd. Pyszny, kwaskowy krem z cytryn, dodatek do ciasteczek, ciast, tortów. Mieszkam w terenie sadowniczym, jabłek mam pod dostatkiem, dlatego pomyślałam, że mogłabym zrobić taki krem właśnie z tych pysznych, polskich jabłek! Wyszedł naprawdę pyszny! Słodki, z delikatną kwaskową nutką, pachnący... Polecam wszystkim miłośnikom jabłek :) Składniki
Cakes By Kejtłyżkami kremu serowego ,a następnie z reszta masy. Krótko schłodzić , a gdy zacznie tężeć, dodać 250 mil kremówki, wymieszać. połowę kremu rozsmarować na wiśniach., przykryć drugim plackiem. Gotowe ciasto posmarować resztą kremu.. Boki obłożyć biszkoptem, wierzch oprószyć kakao i przebrać kleksikami z pozostałej śmietany. SMACZNEGO Polecam również: Tort
W kuchennym oknie Ewybyć tylko w jednym kolorze a kolor i smak kremu także. Poniżej podałam przepis na biszkopt, który piekłam z własnego przepisu, nie mniej jednak, jeśli macie swoją sprawdzoną i niezawodną recepturę, to spokojnie możecie z niej skorzystać. Jeśli natomiast tort ma być dla dzieci, to wystarczy alkohol do nasączenia ciasta zamienić na sok :) Przygotować należy także kilka misiek o różnych(...)pół i ze sobą łączymy 4. Uszy: 2 koła wycięte za pomocą kieliszka 5. Pyszczek: 3 koła wycięte za pomocą kieliszka 6. Z pozostałych skrawków ciasta formujemy nogi i ręce. Krem: 800 ml mleka 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru kostka masła 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego 100 ml wiśniówki + 50 ml wody wiśnie
My simple kitchenminut. Potem odczekujemy aż wystygną. Mieszamy serek mascarpone z cukrem waniliowym (i jak nie możecie obejść się bez słodkości z cukrem). Rozprowadzamy tak przygotowany krem à la mascarpone po cieście francuskim. Z wierzchu układamy truskawki. Możemy jeszcze skropić kilkoma kroplami syropu z agawy dla posłodzenia. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Podobne desery: Tartelettki truskawkowe Deser truskawkowy Tartelettki z truskawkami Kaszka manna
MODA NA BIOpiekę około 35-40 minut w 180 stopniach, do tzw. "suchego patyczka", aż pięknie zbrązowieje. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Można posypać cukrem pudrem bądź podać z kremem na bazie mascarpone (moje ciasto nie zdążyło wystygnąć, zanim zostało w większości spożyte). SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie) - 200 ml oleju (np.słonecznikowego
W kuchni Karmel-itkipustkę w głowie, nie wiem co by tu napisać o tej tarcie...Może tak po prostu...maślany kruchy spód, cytrynowy, orzeźwiający, bardzo kwaskowaty krem cytrynowy i słodka puchowa beza, pychota. Dłużej reklamować nie będę. Składniki: ciasto: 250 g mąki 125 g masła 70 g cukru 2 żółtka szczypta soli krem cytrynowy: 4-5 średniej wielkości cytryn 15 g cukru(...)Ponakłuwać widelcem ciasto (ciasto wówczas równo nam wyrośnie) i wstawić do piekarnika na 20 minut do temperatury 180 stopni. Wycisnąć sok z cytryn. W rondelku wymieszać cukier z sokiem i mąką i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. W osobnej miseczce roztrzepać jajka i wlać do ciepłego soku, ciągle mieszając i czekając aż zgęstnieje. Krem zestawić z ognia, dodać masło
na moim stole...zupełnie nowym pomysłem na te owoce. I nie jest to wino ani nawet galaretka... Jako że nadszedł długo oczekiwany przez niektórych weekend, mam dla Was ciasto, którym myślę, że Was zaskoczę! Nie dość, że krem przygotowany z kaszy manny, to jeszcze jego podstawą są świeżo wyciśnięte soki z ciemnych i jasnych winogron. Wszystko to bez odpalania piekarnika, z mikserem(...)uzyskania idealnie kremowej konsystencji. W wyłożonej folią spożywczą blaszce układamy pierwszą warstwę herbatników, nakładamy krem z ciemnych winogron, ponownie warstwa herbatników i krem z jasnych winogron. Układamy owoce i zalewamy tężejącymi galaretkami przeźroczystymi. Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej całą noc. Wyciskarkę wolnoobrotową możecie już teraz nabyć w atrakcyjnej cenie za pośrednictwem strony https://k-markt.pl/pl/p/Wyciskarka-wolnoobrotowa-MIDEA-MJ-JS2007AW1/38 Zdecydowanie warto
Kuchnia w czekoladzieNiecodzienny krem, ale efekt rewelacyjny Składniki na biszkopt jajka, 5 sztuk cukier, 5 łyżek mąka pszenna,5 łyżek Składniki na krem kajzerki, 2 sztuki wiórki kokosowe, 100g mleko, 3 szklanki cukier, 1/2 szklanki cukier waniliowy, 2 łyżki margaryna, 1 kostka dżem z czarnej porzeczki, 1 słoiczek Składniki na posypkę cukier, 1/2 szklanki wiórki kokosowe, 100g masło, 1 łyżka(...)masy bułkowej. Przykrywamy drugą połową biszkoptu i smarujemy równo resztą masy. Skałdniki na posypkę smażymy w rondelku, aż do uzyskania złotego koloru. Jeszcze ciepłą wykładamy na wierzch ciasta i delikatnie wklepujemy. Schładzamy w lodówce
Gotowanie moimi oczamiszklanka Oleju Kujawskiego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, czubata, 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej, 4 łyżki kakao, 2 jajka, 3 banany, Krem: śmietan-fixy, 500 ml śmietany 30%, 100g gorzkiej czekolady, 4 łyżki cukru pudru. Wykonanie: Ciasto: Jajka ubić z cukrem na gładką, puszystą masę. Suche składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę) wymieszać. Do ubitych jajek(...)minut, do tzw. suchego patyczka. Jak już ciasto wystygnie należy delikatnie wydrążyć połowę miąższu tak, aby zostały brzegi ciasta i nietknięty spód. Na cieście układamy truskawki. Jeżeli są duże to należy je przekroić. Krem: Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Śmietanę ubijamy na niskich obrotach razem cukrem pudrem i fiksem do śmietan. Jak już będzie ubita dodajemy czekoladę. Delikatnie
Passion of Cooking