Fantastyczne ciasto, mocno czekoladowe z pysznym kremem. Dość proste w przygotowaniu . Myślę, że będziecie do tego przepisu często wracać. Składniki 6 bananów pokrojonych w plasterki 25 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej 350 g mąki pszennej,przesianej 200 g margaryny Kasi,rozpuszczonej 10 g proszku do pieczenia 200 g cukru 200 ml gorącej wody … Czytaj dalej Ciasto bananowo
gotuj ze mnąpołączenie nie może nie smakować! Swoją drogą, nie mam pomysłu na nazwę dla tego ciasta, może ktoś coś podpowie? :) SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm) Biszkopt z makiem 6 jajek 1 cukru 1szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl suchego maku Krem czekoladowy 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru 3 szkl mleka 200g masła 200g nutelli Ponadto: 1 opakowanie(...)kremu czekoladowego. Ułożyć na niej ptasie mleczko. 6. Przestrzenie między kostkami ptasiego mleczka zalać tężejącą galaretką. Odstawić na chwilę do lodówki. 7. Rozsmarować resztę kremu (zostawiając ewentualnie 3-4 łyżki do posmarowania wierzchu ciasta) i położyć drugą połowę biszkoptu. 8. Udekorować według uznania (u mnie: cieniutka warstwa kremu, posiekana drobno pomarańczowa galaretka i płatki migdałowe
Kto ugości moich gości?dodać do ciasta nieco mleka (zwykłego albo roślinnego) albo samej wody – zależnie od tego, jakie jedzenie tolerujesz. Najprościej wszystkie składniki poza sodą zblendować razem. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstego kremu – nie za rzadkie, bo zakalec gwarantowany! Gdy masz rozgrzany piec i wszystko gotowe, dodaj sodę, dobrze wymieszaj, przełóż ciasto do foremki i piecz przez
PaleoSMAKNastępnie dodajemy wódkę. SKŁADANIE CIASTA pierwszy blat biszkopta ponczujemy, następnie wykładamy na niego 2/3 masy, i przykrywamy drugim blatem. Następnie ponczujemy, wykładamy resztę kremu, wyrównujemy, całość posypujemy obficie słonecznikiem. Ciasto najlepiej by poleżało noc w lodówce. I gotowe. Ciasto jest rewelacyjne, bardzo polecam!!! SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasto na eklerki, ptysie i karpatkę jest to samo, różnią się jedynie nadzieniem, gdyż eklerki i karpatka mają krem budyniowy, a ptysie krem bezowy(...)śmietankowy. W każdym razie mam do nich niesamowitą słabość i nigdy nie przechodzę obok nich obojętnie :) Najczęściej robię eklerki podłużne, tym razem zrobiłam inaczej :) Ciasto ptysiowe/ eklerkowe: 6dag margaryny ¼ litra wody 12dkg mąki 4 jajka Krem budyniowy: 500ml mleka ½ szklanki cukru 3 żółtka 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka mąki pszennej 10dag
Smakowy RajLekkie ciasto cappuccino na biszkoptach.Biszkopty przełożone kremem i polane polewą kakaową. Zapraszam po przepis :). SKŁADNIKI 200g okrągłych biszkoptów niepełna szklanka kawy lub mocnego cappuccino 200g masła 3 żółtka pół szklanki cukru pudru 2 szklanki mleka w proszku 500g serka homogenizowanego 3 łyżki żelatyny Polewa 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 100g masła WYKONANIE Foremkę
Mała w garnku mieszapołowie rozpuszczamy budynie, cukier i mąkę. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy mieszankę, gotujemy tak długo aż budyń będzie gęsty. Zimny budyń ucieramy z masłem na gładki krem, na końcu dodajemy likier. Ciasto ciemne przecinamy na pół. W cieście jasnym i w jednym górnym ciemnym wycinamy kieliszkiem kółeczka robiąc około 1,5 cm odstępu. Kółeczka w obydwu ciastach
Sama słodycz i szczypta chiliboków tarty). Przykrywamy tarte papierem i pieczemy 15 min w 180 stopniach. Po tym czasie ściągamy papier i pieczemy jeszcze 5 min . Tak upieczone ciasto zostawiamy do ostudzenia. Spód upieczony więc można się brać za krem Gotujemy śmietankę razem z ziarenkami wanilii (ja wrzuciłem tez całą – po wydrążeniu ziarenek – laskę wanilii). Gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu(...)stężenia. Po stężeniu tarta była gotowa aby ją posypać starta czekoladą i można wcinać Spostrzeżenia: - nie dodawałbym soli do ciasta bo było ją lekko czuć co nie przeszkadzało ale tez nie bardzo mi pasowało do tego waniliowego kremu - najlepiej do tej ilości składników użyć formy 26 cm - można by było piec tartę deczko dłużej (choć różnie może być
Kuchenne WariacjePrzyznam się, że nie jestem fanką kremów typu nutella, czy masła orzechowego, ale wpadłam na pomysł, aby z niego upiec ciasto. Robiąc je zakładałam, że wyjdzie mocno słodkie, a jak zauważyliście nie lubię słodkich ciast i deserów. A tu miła niespodzianka babka wyszła przepyszna i wbrew pozorom jakby się wydawało nie jest słodka. Tak aromatyczne i pachnące orzechami ciasto można(...)przygotować w chwilę. Idealne ciasto do kawy, czy popołudniowej herbatki. Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 110 g margaryny 230 g kremu czekoladowo - orzechowego 420 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 190 g jogurtu naturalnego 200 g orzeszków ziemnych (arachidowe), czyli popularnych fistaszków Dodatkowo: ok. 50 g gorzkiej czekolady 50 pokruszonych orzeszków ziemnych Przygotowanie
Ciastka - domowe słodkościciasto się nie uda? Nie raz zdarzyło mi się upiec ciasto, w którym coś poszło nie tak! Przydarzyło mi się wszystko: surowe ciasto w środku, ciasto, które nie wychodzi z formy i oczywiście ciasto przypalone! Ale na wszystko jest sposób! Zobacz, jak łatwo można poprawić najczęstsze błędy popełniane podczas przygotowywania ciast. Ciasto niedopieczone w środku Często ciasta(...)ciasto jest surowe? Pokrój ciasto na małe pojedyncze porcje, oczywiście odrzucając pozostałą surową część ciasta, udekoruj odrobiną cukru pudru i ciasto (przynajmniej częściowo) zostaje uratowane! Możesz z niego zrobić również tiramisu, zastępując biszkopty ciastem Ciasto spalone Każdy przynajmniej raz w życiu spalił ciasto! Ale to nie problem, nawet w tym przypadku jest rozwiązanie! Pozwól ciastu całkowicie ostygnąć
365 dni dookoła kuchniapetycznie, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosta Tarta Czekoladowa z Malinami Składniki: Ciasto: 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 150g schłodzonego masła 70g cukru pudru 3 żółtka Krem czekoladowy: 450ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego 350g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 100g mlecznej czekolady(...)miseczki, zalać je gorącą śmietanką. Odstawić na około 20 sekund i po tym czasie mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolity krem. 6. Ostygnięty spód posmarować konfiturą malinową i na wierzch wylać ciepłą masę czekoladową. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. 7. Schłodzoną tartę wyjąć z lodówki i na wierzchu poukładać maliny, ja ułożyłam
Mała Cukierenkadrobno z powodzeniem można zrobić tortillę i naleśniki, a także desery, placuszki i kluski. Jest najbardziej naproteinowaną mąką posród mąk niechlebowych – warto ją wykorzystywać do pieczenia elastycznych ciast, jak ciasto drożdżowe na słodkie i wytrawne bułki oraz chleb – będzie się zachowywać jak średnioglutenowa mąka pszenna. Grubiej mielona jest idealna do panierowania produktów przed smażeniem. Można nią zagęszczać zupy i sosy(...)cukrami złożonymi. Dodane do mieszanki tych mąk poprawiają zdecydowanie lepkość, ciągliwość ciasta i jego formowanie. MOJE PRZEPISY BEZ GLUTENU Ciasteczka owsiane- owies nie tylko dla konia Owsiane ciasto z mleczno-cytrynowym kremem Crumble migdałowo-owsiane Ciastka z dwóch składników Pyzy ziemniaczane Clafoutis na mące migdałowej i kukurydzianej
Karo in the Kitchenjest tort w smaku? Wszystkim gościom i domownikom bardzo, bardzo smakował. Jest lekko słodki, nawet trochę wytrawny! Blaty nasączone są delikatną nalewką śliwkową. Krem jest pyszny i aksamitny. Dodatek gorzkiej czekolady świetnie się komponuje z kremem, kakaowymi blatami i pieczonymi śliwkami. Składniki na czekoladowe blaty o średnicy 21 cm: 5 jajek 140 g jasnego brązowego cukru 100 g mąki pszennej(...)Krem śmietankowy: 400 ml śmietany kremówki 36% 250 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce Wszystkie składniki powinny być schłodzone. W misie miksera umieścić kremówkę i mascarpone. Ubijać do otrzymania gęstego kremu, uważając by ubijanie nie trwało zbyt długo, by krem się nie zwarzył. Pod sam koniec ubijania dodać cukier puder. Ubity krem
moj przepis najest tort w smaku? Wszystkim gościom i domownikom bardzo, bardzo smakował. Jest lekko słodki, nawet trochę wytrawny! Blaty nasączone są delikatną nalewką śliwkową. Krem jest pyszny i aksamitny. Dodatek gorzkiej czekolady świetnie się komponuje z kremem, kakaowymi blatami i pieczonymi śliwkami. Składniki na czekoladowe blaty o średnicy 21 cm: 5 jajek 140 g jasnego brązowego cukru 100 g mąki pszennej(...)Krem śmietankowy: 400 ml śmietany kremówki 36% 250 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce Wszystkie składniki powinny być schłodzone. W misie miksera umieścić kremówkę i mascarpone. Ubijać do otrzymania gęstego kremu, uważając by ubijanie nie trwało zbyt długo, by krem się nie zwarzył. Pod sam koniec ubijania dodać cukier puder. Ubity krem
moj przepis nawyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone ciasto przekroić na 3 równe blaty czekoladowe. Krem śmietankowy: 400 ml śmietany kremówki 36% 250 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce Wszystkie składniki powinny być schłodzone(...)gorzkiej czekolady, startej na grubej tarce do obsypania boków tortu oraz do zrobienia dekoracji. Wykonanie Jeden z blatów ciasta ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 przygotowanej mieszanki soku i wódki. Na blat wyłożyć bardzo ściśle odsączone śliwki, wyrównać, wyłożyć 1/3 kremu śmietankowego. Przykryć drugim blatem, nasączyć 1/2 mieszanki soku i wódki. Wyłożyć pozostałe śliwki. Wyłożyć 1/2 kremu śmietankowego. Przykryć trzecim blatem
moj przepis nawyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone ciasto przekroić na 3 równe blaty czekoladowe. Krem śmietankowy: 400 ml śmietany kremówki 36% 250 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce Wszystkie składniki powinny być schłodzone(...)gorzkiej czekolady, startej na grubej tarce do obsypania boków tortu oraz do zrobienia dekoracji. Wykonanie Jeden z blatów ciasta ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 przygotowanej mieszanki soku i wódki. Na blat wyłożyć bardzo ściśle odsączone śliwki, wyrównać, wyłożyć 1/3 kremu śmietankowego. Przykryć drugim blatem, nasączyć 1/2 mieszanki soku i wódki. Wyłożyć pozostałe śliwki. Wyłożyć 1/2 kremu śmietankowego. Przykryć trzecim blatem
moj przepis na