tortownicę 26 cm) Ciasto: 180 g mąki 50 g mielonych migdałów- mają być drobno zmielone na mączkę/piasek, ja miele płatki migdałów gdyż są miększe, w tym celu wykorzystałam młynek do mielenia kawy :) 55 g cukru pudru 100 g zimnego masła lub margaryny 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka cukru waniliowego Krem amaretto z białą czekoladą(...)czasie wyjąć ciasto i wyłożyć nim tortownicę, można ciasto delikatnie w kilku miejscach po nakłuwać widelcem. Piec: 20-35 min w temperaturze 200 stopni. Ciasto ostudzić przed nałożeniem nań kremów. Po ostudzeniu, nałożyć konfiturę malinową na cały spód. Wstawić całość do lodówki. Krem: 1. Mascarpone dokładnie zmieszać z amaretto za pomocą miksera. 2. Gdy serek uzyska gładką konsystencję dodać
KreatywnePinysmaki które lubi oraz aby co roku był inny. Oczywiście obracam się w klimatach czekoladowych, bo takie lubi najbardziej. W tym roku postawiłam na swoją wersję czegoś w stylu ciasta a`la kinder pingui. To było to! Smakiem zachwycił nie tylko samego jubilata, ale również wszystkich gości. Od urodzin minął już miesiąc, a ja w tym czasie zdążyłam uszczęśliwić takim(...)ganache z rondelka na tort. Wylewając od razu staram się obsmarować nim boki tortu. Po tych czynnościach wkładam ciasto do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyciągnęłam ciasto z lodówki, udekorowałam boki kremem i na wierzchu poukładałam słodycze. Jeśli chcesz poprzyklejać ciastka tak jak ja na widocznym rotcie zrób to jak jeszcze ganache nie będzie zastygnięte. Mnie osobiście bardziej podoba
Blondynka GotujeDziś przepis na ciasto- klasyk. Napoleonka, zwana także kremówką to lekki przekładaniec na półfrancuskim cieście wypełniony cudownie gładką i słodką budyniową masą. Przygotowane przeze
Domowe ciastaBiszkopt piecze się 30 minut. Piekarnik otwieramy dopiero pod koniec pieczenia i sprawdzamy, czy patyczek wbity w ciasto wychodzi suchy. Biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy całkowicie ostygnie odkrawamy go dookoła nożem i otwieramy formę. Biszkopt można przekroić na dwa spody. Przygotowanie kremu brzoskwiniowego: Dobrze schłodzoną śmietankę kokosową (powinna stać przynajmniej przez kilka godzin w lodówce) wrzucamy do miski(...)Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i nasączamy go drugą połową soku cytrynowego. Na całość nakładamy krem maślany (najpierw boki, później wierzch). Zawsze dobrze jest nałożyć dwie warstwy kremu maślanego – pierwsza wiąże wszystkie okruchy ciasta. Druga jest czysto dekoracyjna. Wierzch tortu dekorujemy według uznania świeżymi owocami. * Moje dzieci z silną alergią na białka mleka krowiego bez żadnych problemów jedzą masło klarowane
Dieta bez mlekaDodatkowo podsyłam swoje przepisy na desery, gdzie wykorzystacie kakao. Wystarczy najechać na nazwę, wcisnąć i przekieruje Was do przepisu :) Omlet czekoladowy z borówkami Krem czekoladowy z daktyli Ciastka kaszaki Ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej Sernik waniliowo kakaowy w 10 minut Kawowe naleśniki z kremem mascarpone Szybki murzynek na maślance Domowe markizy Sernik zebra Omletowy naleśnik z serem Babeczki
zdrowo i aktywnieDodatkowo podsyłam swoje przepisy na desery, gdzie wykorzystacie kakao. Wystarczy najechać na nazwę, wcisnąć i przekieruje Was do przepisu :) Omlet czekoladowy z borówkami Krem czekoladowy z daktyli Ciastka kaszaki Ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej Sernik waniliowo kakaowy w 10 minut Kawowe naleśniki z kremem mascarpone Szybki murzynek na maślance Domowe markizy Sernik zebra Omletowy naleśnik z serem Babeczki
Zdrowie i pysznie na talerzuBiszkopt z kremem truskawkowym. Polecam na urodziny wszystkim urodzonym, tak jak ja, w sezonie truskawkowym. Przepis na blachę o średnicy 27 cm. Biszkopt: 8 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia masło i bułka tarta do wysmarowania i posypania formy Masa truskawkowa i bita śmietana do dekoracji: ok. 0,8 kg truskawek(...)oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną masę. Na koniec miksowania dodać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników (ciasto będzie dość gęste). Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, około 45 minut w temperaturze 175°C. Przed wyjęciem z piekarnika
BullioBiszkopt z kremem truskawkowym. Polecam na urodziny wszystkim urodzonym, tak jak ja, w sezonie truskawkowym. Przepis na blachę o średnicy 27 cm. Biszkopt: 8 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia masło i bułka tarta do wysmarowania i posypania formy Masa truskawkowa i bita śmietana do dekoracji: ok. 0,8 kg truskawek(...)oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną masę. Na koniec miksowania dodać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników (ciasto będzie dość gęste). Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, około 45 minut w temperaturze 175°C. Przed wyjęciem z piekarnika
Bulliownętrze tarty i zasyp grochem lub fasolą, lub ryżem, lub kaszą. Podpiecz przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180*C. Ciasto będzie jeszcze surowe po wyjęciu. Po dołożeniu reszty składników należy zapiec jeszcze raz. Apple Curd czyli krem jabłkowy Jabłka obierz i utrzyj na tarce. Cytrynę obierz ze skórki (ja obieram cytrynę, nie ucieram). Staraj się obrać tylko żółtą(...)Jabłka utrzyj natarce o grubych oczkach. Wymieszaj z cynamonem i sokiem z cytryny. Do upieczonego spodu tarty przelej powstały krem jabłkowy. Na krem jabłkowy wyłóż starte jabłka. Tartę udekoruj według własnego uznania. Ja udekorowałam, kwiatuszkami z ciasta kruchego Tartę piecz przez kolejne 20 minut w temp 180*C Notes Jeśli zależy Ci na czasie i nie jesteś zwolennikiem podpiekania spodów
SmartBake.plcukrem pudrem na sztywno. Dodajemy mascarpone i miksujemy na sztywny krem. wierzch: ok. 4 łyżki masy krówkowej/ kajmakowej 2 garście orzechów włoskich, posiekanych + na boki złożenia ciasta: Wszystkie blaty nasączamy i przekładamy kremem. Wierzch smarujemy masą krówkową i posypujemy posiekanymi orzechami. Na boki i kleksy możemy dodatkowo zrobić krem śmietanowy z połowy porcji i obsypać posiekanymi orzechami. Całość schładzamy
Domowy Smak Jedzeniaszklanka mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 łyżki kakao 3 łyżki oleju Poncz: 1/2 szklanki ciepłej wody 3 łyżki cukru pudru 1/2 cytryny Krem: 500 ml śmietany 30% 300 g sera na serniki z wiaderka 200 g mascarpone 5 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru pudru Polewa czekoladowa: 200 g czekolady mlecznej(...)Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodajemy porcjami ser i mascarpone. Na koniec dodajemy ciepłą żelatynę i miksujemy do połączenia. Składamy ciasto: Dolną nasączoną część biszkoptu przekładamy do formy, makadamy krem i przykrywamy drugą częścią. Delikatnie dociskamy by równo rozłożyć krem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy śmietanę dokładnie mieszamy. Polewę wylewamy na wierzch
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszybciutko bierzcie się do pracy ;) Wymiary tortownicy : średnica 24 cm Czas pieczenia : 20 min + 40 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Ciasto: 250 g mąki 50 g cukru 150 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka cukru wanilinowego Krem serowy : 350 g mielonego białego sera 1 jajko 1,2 szkl. cukru pudru 1 budyń śmietankowy garść rodzynek Dodatkowo: 4 duże jabłka(...)robocie kuchennym ) Foremkę pokryta papierem do pieczenia wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Wstawiamy do lodówki na 40 minut. Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodajemy stopniowo ser ,proszek budyniowy , rodzynki i dokładnie mieszamy. Foremkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiekamy spód ok. 15 do 20 minut ( obserwujemy ciasto - jak zrobi się złociste wyjmujemy
Różne smaki w kuchniszybciutko bierzcie się do pracy ;) Wymiary tortownicy : średnica 24 cm Czas pieczenia : 20 min + 40 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Ciasto: 250 g mąki 50 g cukru 150 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka cukru wanilinowego Krem serowy : 350 g mielonego białego sera 1 jajko 1,2 szkl. cukru pudru 1 budyń śmietankowy garść rodzynek Dodatkowo: 4 duże jabłka(...)robocie kuchennym ) Foremkę pokryta papierem do pieczenia wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Wstawiamy do lodówki na 40 minut. Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodajemy stopniowo ser ,proszek budyniowy , rodzynki i dokładnie mieszamy. Foremkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiekamy spód ok. 15 do 20 minut ( obserwujemy ciasto - jak zrobi się złociste wyjmujemy
Słodkości i nie tylkoFajna nazwa ciasta..a ciasto jest proste do zrobienia...i co najważniejsze pyszne..Pomysł na takie ciasto podpatrzyłam w Domowej Cukierence. ..Ja zamiast kremu karpatkowego zrobiłam sama krem budyniowy z mąki...no i miałam końcówkę kakao..więc ciasto i polewa nie są tak ciemne jak u Klementynki.. 5 jajek 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru(...)proszku ( 2 szklanki). Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku. ( będą dość płynne) Składanie ciasta: Biszkopt przekroić na połowę, obie części naponczować. Krem karpatkowy podzielić na połowę, przełożyć nim biszkopt i posmarować wierzch. Biszkopty pokroić na połowę, układać na kremie. Masy z mleka w proszku na przemian wlewać łyżką między
Moje domowe kucharzeniepieczenia ciasta przygotowujemy masę. Jajka miksujemy z rozkruszona chałwą, cukrem, śmietaną i budyniem. Na koniec dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu. Masę przekładamy na kruche ciasto, można od razu, na gorące. Zmniejszamy temp do 165°C i pieczemy ok. 25 min. Na gorące ciasto układamy ciasteczka, dzięki temu „przykleją” się do sernika. Ozdabiamy
Moniki Smakołyki