book - Klik Joanna . Pozostałe zgłoszenia : Tiramisu truskawkowe od Pani Katarzyny . Sernik biały Michałek od Pani Ani . Korzenne ciasto z powidłami śliwkowymi i kremem dyniowym od Pani Hanny . Kostka królowej od pani Justyny . Kora orzechowa od Pani Teresy . Torcik kokosowo truskawkowy od Pani Joli . Racuchy kokosowe
Sama słodycz i szczypta chilicieście :) Polecam Wam taką przekąskę. Robi się szybko, znika błyskawicznie ;) Pasuje nie tylko do piwa, ale również jako dodatek do zup: od czystego barszczu po gęste kremy. Jak już wspomniałam, to ciasto wykorzystałam do przygotowania dwóch innych potraw: tarteletek z ananasem i pieczonych pierożków ze szpinakiem . Smacznego! baner autorstwa Magdy W tym miesiącu w naszej wspólnej akcji oprócz
Codzienna kuchnia niecodziennaJaki deser jest najlepszy na weekend? Oczywiście ciasto. Wymaga więcej przygotowań, ale cieszy każdego. Najwspanialsze dla mnie są te z pięknymi owocami zatopionymi w pysznym kremie. Ale czy, aby na pewno przygotowanie ciasta czy tortu wymaga od nas, aż tak dużego wysiłku? Nie. Są takie ciasta, które możemy przygotować dosłownie w kilka chwil, bez dużego nakładu pracy. Zapraszam na spróbowanie
Słodkie okruszkiPopularne ciasto bez pieczenia cieszy się ogromnym zainteresowaniem w mojej rodzinie. Jest trochę pracochłonne ale znika dość szybko. Urozmaicam je różnymi dodatkami, dlatego za każdym razem zachwyca na nowo. Składniki krem 1 l mleka 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 galaretki brzoswiniowe 250 g margaryny lub masła dodatkowo 1 puszka masy krówkowej o smaku advocata 2 duże(...)rozkładamy pierwszą warstwę herbatników. Nakładamy krem i równo go rozsmarowujemy. Dalej układamy drugą warstwę ciastek i krem krówkowy o smaku advocata, podgrzany lekko w kąpieli wodnej i trzecią wartswę herbatników. 4. Na wierzchu wykładamy śmietankę ubitą z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. 5. Ciasto dekorujemy wiśniami i utartą czekoladą. Wstawiamy do lodówki. Smacznego
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatynapowietrzać ciasto. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem lub 190 góra/dół przez 30 min. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Po upieczeniu zostawiamy na ok. 5 min w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami i dopiero po tym czasie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Kiedy biszkopt wystygnie przecinamy na dwie części. Nasączamy alkoholem rozcieńczonym z wodą. KREM: Orzechy(...)porcjami serek mascarpone i delikatnie mieszamy. Na końcu wsypujemy partiami orzechy i mieszamy. Jedną część biszkoptu smarujmy wiśniowym dżemem i wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim blatem. Resztą kremu smarujemy wierzch i boki ciasta. Całość posypujemy pokruszonymi orzechami. Chłodzimy minimum 2 - 3 godziny, a najlepiej całą noc. Smacznego
Kuchnia od dwojgasmaku krem adwokatowy w kieliszkach z białej czekolady to propozycja dla prawdziwych fanów słodkości, jeden taki kieliszek z pewnością zaspokoi ochotę na coś słodkiego. Kremem możemy przekładać również torty czy ciasta lub nadziewać babeczki. Na walentynki idealny. Składniki: 20 sztuk kieliszków z białej czekolady Krem adwokatowy: 150 ml adwokatu 1 szklanka kremówki 150 g mascarpone 3 listki żelatyny
Wanilia i KardamonBoskie ciasto Milky Way. Niesamowity smak mlecznego kremu. Polecam gorąco! Czas przygotowywania: około 1 h Czas pieczenia: około 30 minut Ilość: blaszka wielkości 18/28 cm lub duża tortownica Składniki na ciasto: • 80 g mąki pszennej - pół szklanki • 80 g mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki • 100 g drobnego cukru - 1/3 szklanki
AniaGotuje.plmoim domu i mama dodała go do listy tych swoich ulubionych ( zaraz po Cytrynowcu i Serowym Cappuccino ). Delikatny, puszysty biszkopt przełożony fantastycznym, bananowym kremem i obsypany prażonym kokosem. Smak przywodzi na myśl najlepsze egzotyczne wakacje! Ciasto jest tak delikatne i puszyste, że rozpływa się w ustach. Jest idealnym pomysłem na rodzinne imprezy i do popołudniowej kawki. Świetnie sprawdzi się też
Ostra na SłodkoKruche ciasto, udekorowane kwiatuszkami z bitej śmietany i pomarańczowym kremem. Nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy. Krem jest tak pyszny, że ciężko jest się powstrzymać od wyjadania go prosto ze słoiczka ;) Polecam! Kochani! Życzę Wam radosnych, spokojnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych, mokrego dyngusa i bogatego zajączka :-) Wszystkiego co najlepsze na ten szczęśliwy czas! :* Składniki na ciasto: 175 g mąki(...)stolnicy, lekko podsypanej mąką, na grubość około 4-5 mm. Szklanką o średnicy 7-8 cm wyciąć koła. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i przykleić do zewnętrznych stron kółek. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, wystudzić. Krem pomarańczowy: 1 duża pomarańcza 1 jajko 1 żółtko 50 g cukru 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej Pomarańczę sparzyć, zetrzeć na tarce
Domowa cukiernia Ewyciast! Dlaczego? Bo uwielbiam czekoladę i suszone owoce! Polecam ten przepis smakoszm ciast z masami. Składniki na biszkopt kakaowy: 1 ½ szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 250g masła lub margaryny, 2 łyżki kakao, ¼ szklaki wody, 3 jaja, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 2 szklanki mąki. Składniki na krem budyniowy: 1 kostka masła, ½ l mleka, 2 budynie śmietankowe, niepełna szklanka cukru(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka, mieszamy delikatnie. Przelewamy do formy (ok 20x30cm) pieczemy 50 minut w 180 o C. Po wystygnięciu ciasto dzielimy na dwa placki. Krem : Budyń ugotować w ½ l mleka i ostudzić. Masło wymieszać z margaryną. Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć razem. Ciągle mieszając, dodawać budyń. Na koniec dodać namoczoną i roztopioną
Słodki Zakątekidealnie zarówno smakowo jak i kolorystycznie ! BISZKOPT: 5 jajek 100 g mąki typ 450 (mąka krupczatka) 40 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru szczypta soli KREM: 400 ml śmietanki 30% 1 tabliczka ( 100 g) białej czekolady 1 opakowanie śnieżki GALARETKA Z MANDARYNKAMI: 1 galaretka pomarańczowa 2 puszki mandarynek w zalewie PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek(...)wysokości ok. 50-60 cm, następnie wkładamy ciasto z powrotem do piekarnika i uchylamy drzwiczki.Po wystudzeniu wyjmujemy ciasto z formy (boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy, a z dna odrywamy delikatnie papier do pieczenia ) KREM: Do rondelka wlewamy śmietankę i połamaną tabliczkę białej czekolady. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu ( nie gotujemy !). Gdy czekolada się rozpuści , ściągamy garnek
Marcepanowa kuchniatylko rozmrozić, żeby wyczarować w 20 minut... no... dobra - 30 minut coś pysznego. Tym razem pomyślałam o rurkach z kremem, gdyż od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką metalowych foremek do wykonywania tychże słodkości :-) A potrzebujemy na nie: opakowanie ciasta francuskiego mrożonego (400g) - oczywiście ambitne panie domu, jeśli tylko dysponują czasem, mogą zrobić ciasto własnoręcznie budyń śmietankowy na 0.5l mleka(...)dodając zamiast przewidzianych 2-3 płaskie łyżki cukru i dodatkowo łyżeczkę masła, która sprawi, że nasz budyń będzie bardziej delikatny. Oczywiście można tez zrobić popularny krem budyniowy i nim napełnić nasze rurki. Z ciasta francuskiego wycinamy długie paseczki. Każdy pasek nawijamy na foremkę do rurek,rozpoczynając od jej wąskiej części. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem
Walijskie PichcenieSłodkie, wilgotne, miękkie ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach. W ogóle nie podobne do ciężkiego brownie. Intensywnie pachnie i smakuje także dzięki dodatkowi kawy. Podane z najłatwiejszym kremem śmietanowym i świeżymi czereśniami. Warto je zrobić, gdyż na 100 % przypadnie do gustu Waszym bliskim a po zjedzeniu nawet najmniejszej porcji, na ich ustach zagości szczery, czekoladowy uśmiech ;) Polecam :) Jeżeli przygotowałaś(...)ciasto całkowicie wystudzić. Masa śmietanowa: 200 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru pudru + czereśnie lub inne świeże owoce Kremówke ubić z cukrem pudrem na sztywno. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego, dowolnie udekorować ciasto. Na wierzchu wyłożyć owoce. Smacznego :) Biorę udział w konkursie
Domowa cukiernia Ewy