świetna propozycja jesiennego deseru, który idealnie sprawdzi się na każdym spotkaniu przy kawie i z pewnością zachwyci naszych gości. Składniki: Ciasto kruche: 250g mąki pszennej 125g masła extra 60g cukru pudru 1 jajko masło do wysmarowania formy Krem migdałowy: 200g płatków migdałowych 120g cukru 135 masła 2 jajka 2 płaskie łyżki mąki pszennej Dodatkowo: 2-3 gruszki 1/2 cytryny(...)minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy tarty wysmarowanej masłem o średnicy 27 cm. Tarte nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. 2. Gruszki obrać ze skóry, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny. 3. Krem migdałowy: Płatki migdałowe zmiksować
Szalona Kuchnia Ewelinysmak jest na prawdę wyjątkowy. Ciasto "Pijak" - Składniki: Biszkopt: 2 jajka 4 łyżki cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 cukru waniliowego (8 g) Warstwa Makowo-Kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 5 żółtek 3/4 szklanki cukru(...)budyń będzie gotowy zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić. Masło utrzeć na białą masę i powoli (po jednej łyżce) dodawać budyń. Biszkopt posmarować dżemem, na niego położyć ciasto makowo-kokosowe i rozprowadzić krem. 50 ml wódki wymieszać z 50 ml mleka. Biszkopty moczyć w alkoholu, a następnie układać na masie.. Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę wraz
Słodka Stronakilka centymetrów większą. Zobacz też: Proste ciasto z gruszkami Wściekła szarlotka Babci Zosi Proste ciasto bananowe Kakaowe ciastka owsiane z orzechami Tarta na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą Przepis na ciasto czekoladowe na powidłach Drukuj przepis Porcji: Porcji: forma o wymiarach 28x21 Czas gotowania: 1 godzina Składniki jajko 200 g cukru 100 ml oleju 150 g powideł (około
Kuchnia Bazyliiopisać ciacho , które dzisiaj towarzyszyło nam , do porannej kawki :) A , żeby go zrobić , potrzeba tak niewiele :) Zaletą tego przepisu jest brak jajek...jakoś boję się używać surowych jajek do kremów. Blacha 24 x 28 Składniki: 500 g serka mascarpone 1/2 szkl. cukru pudru 200 g śmietany kremówki 36% ( ja dałam 30 %) kawa espresso ( użyłam 6 łyżek kawy Jacobs rozpuszczanej(...)foremki. Na biszkopty , wykładamy pół masy serowo-śmietanowej , ładnie wyrównujemy powierzchnie i kładziemy następną warstwę namoczonych biszkoptów , na wierzch , rozsmarowujemy pozostałą część masy i posypujemy przez sitko , kakao. Ciasto gotowe , chowamy do lodówki , najlepiej na całą noc :) Smacznego
Różne smaki w kuchnirazem zdecydowałam się spróbować z wiśniami. Oba są pyszne, ale porzeczkowe bardziej przypadło mi do gustu - uwielbiam kontrast tych kwaśnych owoców z gorzką czekoladą. CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM CZEKOLADOWY I KREMEM WIŚNIOWYM PRZEKŁADANE WIŚNIOWĄ KONFITURĄ ORAZ Z GLAZURĄ WIŚNIOWĄ Składniki na ciasto czekoladowe: - 150 gram czekolady gorzkiej - 100 gram masła - 5 jajek - 1 łyżka kakao - 175 gram cukru - alkohol
Życie zamknięte w smakuSernik "Krople Rosy" Przepis na ten sernik przeleżał na dnie szuflady kilka lat zanim wypróbowałam go po raz pierwszy. Ale od dnia w którym upiekłam go
Słodka Kraina Wypiekówobrotach miksera. Do powstałej masy wsypać suszoną żurawinę i rodzynki, wymieszać i równomiernie przelać do formy. Piec na środkowej półce piekarnika około 35 minut. Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Krem oreo: Z kilku ciasteczek oreo (około 8) zeskrobać krem i tak powstałe suche ciasteczka na razie odłożyć. Do miski wsypać cukier puder, dodać serek śmietankowy(...)mocno pokruszone ciasteczka oreo wraz z kremem (plus krem zeskrobany z wcześniejszych ciastek). Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę i rozprowadzić równomiernie na cieście, Pozostałe ciasteczka oreo zmielić na drobny proszek (np. w młynku do kawy) i posypać przez sitko cały wierzch ciasta. Ciasto udekorować wedle uznania np. żelowymi dżdżownicami
Passions hobbies lifeWspominałam Wam ostatnio o blogowej rocznicy? Dwa dni temu razem z Warszawskimi Blogerami Kulinarnymi spotkaliśmy się by świętować Wielkanocne Jajeczko i przy okazji uczcić moje
Słodkie Przyjemnościskładniki na biszkopt biszkopt *6 jajka * 3/4 szklanki cukru *3/4 szklanki mąki pszennej *1 niepełna łyżeczki proszku do pieczenia *3 łyżeczka soku z cytryny wierzch i
Mix smakuskładniki biszkopt * 6 jajka * 3/4 szklanki cukru * 3/4 szklanki mąki pszennej * 1 niepełna łyżeczki proszku do pieczenia * 3 łyżeczka soku z cytryny masa * 5 pomarańczy
Mix smakuSezon na truskawki w pełni więc zajadamy się nimi do woli ;) Dziś przygotowałam pyszne, zdrowe mini serniczki, którymi możemy zajadać się do woli J Jeśli dalej
Kulinarna (nie)codziennośćDoskonały prezent walentynkowy . Składniki na biszkopt: 4 jajka 1 niepełna szklanka mąki 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju
Proste PotrawyTruskawki, galaretka i krem jajeczny to najlepsze połączenie! To smak mojego dzieciństwa. Lekkie, pyszne, orzeźwiające i aromatyczne. To ciasto od lat robiła moja mama, a teraz robię je ja i moja siostra. Przepis oczywiście pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Biszkopt: 6 jaj, 1 szkl cukru, 1½ szkl mąki, 1 łyżeczka proszku
Słodki Zakątekwyczekują smaków lata. Czy odrobina letniej przyjemności jest jeszcze możliwa? Odpowiedzią na to pytanie, niech będzie zdjęcie poniżej. Tarta owocowa, z delikatnym kremem waniliowym zadowoli każde podniebienie. Przepis na ciasto możecie znaleźć w moim innym przepisie, link poniżej. http://aniapastuszka.blogspot.com/2014/08/tarta-smietankowa-z-truskawkami.html Jeśli chodzi o krem, to wystarczy ugotować budyń zgodnie z przepisem, po wystudzeniu dodać
Mój Smak na Życieznajdziecie także inne wielkanocne ciacha: Baba drożdżowa wielkanocna z rodzynkami Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Cytrynowa babka z kolorową posypką Zielona babka piaskowa z lukrem Owsiane ciasto z jabłkami i kremem Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Pascha wielkanocna Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Drożdżowa babka z bakaliami Drożdżowa babka(...)żółtka, bakalie i rozczyn. Wszystkie składniki łączymy i delikatnie wyrabiamy. Gdy wszystkie składniki są dobrze połączone dodajemy letni tłuszcz, a na sam koniec bakalie. Wyrabiamy do momentu kiedy ciasto odchodzi od miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Gotowe przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy, Znowu odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny
Kulinarne przygody Gatity