ostatniego dnia karnawału. Ciasto jest bardzo delikatne w smaku, aromatyczne i puszyste. Oryginalny przepis nakazuje, aby upieczone ciasto miało maks. 3 cm, było udekorowane cukrem pudrem, kakao i kwiatem lilii, która jest herbem Florencji. M ó j przepis urozmaiciłam dodatkiem kremu czekoladowo-pomarańczowego. Smacznego! **** La schiacciata alla fiorentina è un tipico dolce di Firenze(...)ultimo aggiungete il burro. Frullate la crema fino a ottenere una consistenza cremosa. Per ultimo aggiungete la scorza d'arancia grattugiata, poi mescolate il tutto. Ciasto kroimy w kwadraty i podajemy z kremem czekoladowym. **** Tagliate la torta a quadrati, servitela con crema di cioccolato. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocalubią oreo, a już na pewno moja siostra. Składniki: Na ciasto: 250 g margaryny 8 łyżek wody 1 cukier wanilinowy 4 łyżki kakao 1 szkl. cukru 4 jajka (białka i żółtka osobno) szczypta soli 1,5 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka Na krem biały: 600 ml śmietanki 30 % 3 tabliczki białej czekolady (3x100g(...)rozkruszone ciasteczka (kremem w stronę ciasteczek). Krem ciemny: Mocno schłodzoną śmietankę z mleczną czekoladą ubić mikserem (jak w przypadku poprzedniej masy), nałożyć na wierzch ciasta, wyrównać powierzchnię. Ozdobić pozostałymi ciasteczkami i odłożonym kremem z białej czekolady. Smacznego
My sweet a lifeSzczerze mówiąc w smaku też bardziej przypomina dżem niż nutelle, więc w sumie nie wiem skąd wzięła się taka nazwa, może ze względu na wygląd. Krem jest bardzo smaczny i może służyć do przełożenia ciasta, jako nadzienie do naleśników albo dodatek do pieczywa. Składniki: 1 kg śliwek węgierek 1 szklanka cukru 70g kakao *** Śliwki myjemy, przekrawamy(...)gładką masę, a następnie gotujemy przez 1 godzinę, lub dużej – do otrzymania gęstej konsystencji. Cały czas gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, co jakiś czas mieszając *** *** Gorący krem czekoladowy nalewamy w słoiki i zakręcamy. Pasteryzacja nie jest potrzebna *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ OGÓRKI W ZALEWIE GYROS PRZEPIS TUTAJ KETCHUP Z CUKINII
Blog z Apetytemgóry i z dołu, która nada im większej stabilności) Poncz do nasączenia biszkoptów: 1,5 szklanki letniej wody Sok z połowy cytryny Sok z połowy pomarańczy Składniki na krem czekoladowy: 200 g czekolady mlecznej 200 g czekolady ciemnej 660 ml śmietanki 30-36% Czekolady kruszę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie ubijam śmietankę na sztywno(...)biszkopcie rozsmarowuję 300 g dżemu z czarnej porzeczki, a na dżem wykładam krem czekoladowy. Na górę kładę drugi biszkopt, który nasączam drugą połową ponczu. Biszkopty z kremem wstawiam do lodówki na 2 godziny. Następnie kroję biszkopt na pół, jedną połówkę smaruję pozostałym dżemem, w ciasto wbijam patyczki stabilizujące (u mnie to akurat patyczki do szaszłyków) i nakładam drugą połówkę. Biszkopt
Słodki sentymentblaty na tort, kakaowe. 500 ml śmietanki do ubijania 36% 2 łyżki cukru pudru galaretki- czerwona,niebieska, 2 łyżki żelatyny - gotowa masa cukrowa biała barwnik do ciast niebieski i zielony opłatek cukierniczy - krem maślany pod masę cukrową, przepis poniżej Każdą galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zgodnie z opisem na opakowaniu, ale dodając nieco mniej wody. Wlewamy w naczynia prostokątne(...)pomocą internet ,gdyż w tej kwestii byłam ciemna jak tabaka w rogu. Podaję przepis na podstawowy krem maślany , który można wykorzystać pod masę cukrową. kostka masła (200g ) 2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka kilka kropel olejku do ciast waniliowego lub śmietankowego półtorej łyżki mleka w proszku, u mnie BEBIKO 2 Użyłam konkretnie tego mleka, gdyż potrzebowałam do dwóch
Z Kuchni Do KuchniPrzepyszne maślane bułeczki, w sam raz na niedzielne śniadanie. Cudownie mi ę kkie, puszyste, pachnące masłem. Polecam podawać je jeszcze ciep ł e z kremem z ricotty i czekolady. SKŁADNIKI Ciasto na 10 bułeczek 250 gr mąki pszennej 65 gr masła (wcześniej wyjętego z lodówki, żeby było miękkie) 40 gr cukru 125 ml mleka 3 żółtka(...)zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 bułeczek. Uformowane bułeczki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Bułeczki pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Krem Czekoladę pokroić w kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Po ostygnięciu czekoladę wymieszać
La grande e la piccola cuocaRolada z bitą śmietaną Rolada to ciasto mojego dzieciństwa, zdecydowanie. Mama przygotowywała ją bardzo często, obowiązkowo z kwaśnym dżemem i kremem maślanym. Zastanawiam się co przygotowywała częściej, bo równie dobrze kojarzy mi się sernik z czekoladowym ciastem. Rolada biszkoptowa to bardzo proste i szybkie ciasto . Bardzo lubię je robić, bo nie wymaga ode mnie wiele pracy, a tę z kolei(...)plony, bardzo liczę na obfite w rabarbar przyszłe sezony. Spójrz również na inne rolady na blogu: Rolada tiramisu Rolada z kremem kokosowym i marakują Rolada orzechowa Rolada z budyniem Rolada z masą z mleka w proszku Rolada biszkoptowa - składniki: Ciasto: 4 duże jaja 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Rabarbar: 3 laski rabarbaru
MamaOskarkaostygnięciu (najlepiej na drugi dzień) ciasto przekroić na 3 części. Krem do przełożenia. Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem ubić na sztywno, a następnie stopniowo połączyć z serkiem mascarpone. Krem podzielić na 3 równe części. Krem do obłożenia. Krem przygotować w taki sam sposób jak krem do przełożenia. Ale uwaga! Przygotowujemy go po złożeniu i schłodzeniu tortu(...)posmarować 1/2 dżemu i 1/3 kremu z mascarpone, położyć drugi spód - nasączyć, posmarować pozostałym dżemem oraz wyłożyć kolejną porcję kremu i umieścić ostatnią część biszkoptu, którą także należy nasączyć. Wierzch i boki posmarować resztą kremu. Tort schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc i po tym czasie dokładnie oraz równomiernie posmarować świeżo przygotowanym kremem do obłożenia. Tort ponownie schłodzić
Di gotujetłuszcz. To już wystarczający etap, do produkcji kremu. Jeśli lubicie idealnie gładkie mazidła i Wasz blender jest wystarczająco mocny, blendujcie dalej, na idealnie gładkie masełko. Krem idealny do naleśników, na kanapkę do przekładania ciast czy nadziewania naleśników ale i babeczek. Świetnie nadaje się do wyjadania łyżeczką wprost ze słoika, ale o tym ciii Drukuj Domowy krem z orzechów laskowych(...)kakao. Mieszamy i przekładamy do słoiczka 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/domowy-krem-orzechow-laskowych-ala-nutella/ BosowKuchni ps. Koniecznie pochrupcie jeszcze ciepłe orzechy laskowe Artykuł Domowy krem z orzechów laskowych a’la Nutella pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuSkładniki: ciasto ptysiowe: 125 ml mleka 3,2% 125 ml wod 125 g masła 140 g mąki 1 szczpta soli 4 jajka kruche ciasto: 90 g masła 110 g mąki 100 g cukru krem: 300 ml śmietany 2 łyżki cukru pudru maliny Wykonanie: Ciasto kruche: Zagniatamy wszystkie składniki na kruche ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części, a każdą(...)cukierniczego i wciskamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Na cieście ptysiowm układamy po 1 krążku ciasta kruchego. Blaszke wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach, a potem zmniejszam temperaturę do 175 na kolejne 10 minut. krem: Śmietanę ubijamy z cukrem, nakładamy na przekrojone ptysie, dodajemy maliny
Bon appetit mon amieGotowe ciasto zostawiamy do ostygnięcia i dopiero wtedy wyciągamy z blaszki. Wedle uznania posypujemy cukrem pudrem, oblewamy polewą lub lukrem. Można także przełożyć je dowolnym kremem, ale i bez tego ciasto jest po prostu przepyszne. Smacznego
Kuchnia od dwojgaCiasto Orzeszek Wiewióra bez pieczenia to bardzo pyszny i słodki deser z orzechową nutą. Ciasto składa się z masy budyniowej, kremu typu Nutella, orzeszków ziemnych w karmelu i krakersów. Wyobrażacie sobie taką pyszną kompozycję? Nie jest skomplikowane i szybko się je robi, ale jak to z ciastami bez pieczenia bywa, trzeba się uzbroić w cierpliwość, gdyż kilka godzin musi odstać(...)żółtka 60 g mąki pszennej (pół szklanki) 60 g mąki ziemniaczanej (pół szklanki) 3 łyżki kremu orzechowo-czekoladowego typu Nutella Orzechy w karmelu: 100 g orzeszków ziemnych bez łupin, niesolonych 180 g cukru łyżka wody łyżeczka masła Dodatkowo: około 100 g kremu orzechowo-czekoladowego typu Nutella (pół słoika) około 150 g krakersów (niecała paczka) Przygotowanie Zaczynamy
e-PrzepisyKulinarnełyżka kakao ü 3 łyżki wody Przygotuj: garnuszek dużą blaszkę papier do pieczenia Zaczynamy od przygotowania kremu. Gotujemy budyń , według instrukcji na opakowaniu, z tym, że dodajemy szklankę cukru . Odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowanie ciasta zaczynamy od rozgrzania piekarnika na 180°C. Masło rozpuszczamy z miodem i studzimy. Mąkę mieszamy z cukrem , sodą , jajkiem i przestudzonym masłem(...)miodem. Wyrabiamy do połączenia składników i dzielimy na 3 placki. Pieczemy na papierze do pieczenia na złoty kolor ok.10-12 minut. Najłatwiej ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej (przezroczystej). Wracamy do kremu. Ubijaczką dobrze rozcieramy masło na krem (ja to robię w mikserze), a następnie dodajemy przestudzony budyń. Na jeden placek nakładamy połowę kremu i przykrywamy
Bazując na smaku