Tegoroczne Święta obrodziły w mandarynki;) By poradzić sobie z ich nadmiarem postanowiłam przemycić je do świątecznych wypieków. Tak właśnie powstały kruche babeczki z kremem mandarynkowym. A do dekoracji oczywiście mandarynki:) i winogrona. Ciasto: 200g zimnego masła 400g mąki 2 jajka L 6 łyżek cukru szczypta soli Krem: 1 opakowanie budyniu waniliowego 300 ml mleka 70g masła 5 łyżek cukru(...)mandarynek gałązka winogron 1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Odrywamy po kawałku ciasta, wyklejamy nim małe foremki na tartaletki. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. 2. Przygotowujemy krem: budyń gotujemy w 300 ml mleka. Studzimy, miksujemy z miękkim masłem, cukrem, skórką mandarynkową i śmietanką do powstania
Szefowa kuchnimieszanką likierów, wyłożyłam drugą część musu, posypałam orzechami i rozsmarowałam krem cynamonowy. Następnie wyłożyłam trzeci blat, który również nasączyłam mieszanką likierów, wyłożyłam na nim część kremu cynamonowego. Kremem przesmarowałam także boki ciasta. Całość obsypałam startymi orzechami laskowymi i odstawiłam do lodówki. Smacznego
Smaczne ZdroweWyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). W międzyczasie przygotowujemy krem budyniowy: wanilię przekrawamy i wyciągamy ziarenka, wkładamy wszystko do garnuszka. 3/4 szklanki mleka wlewamy do wanilii i zagotowujemy(...)rozpuszczamy proszek budyniowy z cukrem i dodajemy do gotującego się mleka z wanilią. Gotujemy budyń mieszając od czasu do czasu. Po ostudzeniu się kremu miksujemy go z serkiem mascarpone i dżemem. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50g kawałki i formujemy kulki. Następnie pączusia odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętość. Po wyrośnięciu smażymy pączki
Podróż w kulinariazestaw z kolei płaciło się 10 PLN - boska wyżerka i popitka! :) Osobiście uraczyłam się kawą latte - wychuchana, wydmuchana, z pietyzmem przez właściciela przygotowywana :) Oraz karpatką z kremem i świeżymi owocami . Przyznaję, że ciasto powaliło mnie na łopatki! Górzyste i pagórkowate ciasto karpatkowe wcale nie tak łatwo jest skutecznie przyrządzić - z doświadczenia mówię... Do tego, jak dla mnie, krem nie może
Grunt to przepis!Jest to jedno z ulubionych ciast mojej Mamci dlatego nie mogło go tutaj zabraknąc! Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje naprawdę rewelacyjnie! Delikatna biszkoptowa rolada z dodatkiem lekkiego , waniliowego kremu / pianki aż rozpływa się w ustach! Wygląda bardzo skomplikowanie , a tak naprawdę jest niezwykle łatwym i zarazem niesamowicie smacznym , lekkim ciastem , które nie wymaga wiele pracy , a jedynie(...)minut. Po wyjęciu smarujemy ciasto dżemem i powidłami. Zwijamy delikatnie roladę ( za pomocą ściereczki ). Wkładamy do lodówki na conajmniej godzinę. Po wyjęciu kroimy na plasterki. Okrągłą salaterkę lub miskę wykładamy folią spożywczą , na ściankach układając kawałki rolady ( jeden obok drugiego ). Kilka roladek zostawiamy – posłużą nam one do przykrycia góry po wlaniu kremu! Wkładamy do lodówki. Krem bawarski: Żelatynę rozpuszczamy
Ostra na SłodkoW ostatnią niedzielę wakacji ( 30.08 ) zawitałam do Niepołomic na drugi, coroczny GRILL U BURMISTRZA – imprezę organizowaną w niepołomickim parku, przy samym zamku. Już od parkingu
Ostra na Słodkopieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec w 165°C przez około 25-30 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć od razu z piekarnika i blaszkę z ciastem opuścić z około 30 cm wysokości. Pozostawić do ostygnięcia. Uwaga: biszkopt wyrośnie poza formę . Ewentualnie wyrównać brzegi biszkoptu, aby był takiej samej szerokości. Schłodzony krem ganache przełożyć do miski robota kuchennego. Dodać(...)biszkoptu nasączyć rozwodnionym sokiem z cytryny, następnie posmarować 2 łyżkami konfitury i 1/3 przygotowanego kremu. Czynność powtórzyć z drugim biszkoptem. Na wierzch położyć trzeci biszkopt i całość (boki oraz wierzch tortu) przykryć resztą kremu. Boki tortu polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, a na wierzchu ciasta ułożyć słodycze. Tort wstawić do lodówki i mocno schłodzić
UgotowaćJedno z najlepszych ciast, jakie miałam okazję przygotować. Spód jest idealnie kruchy i intensywnie kakaowy, wspaniale komponuje się z cytrynowo- śmietankowym kremem. Całość doskonale zwieńczają kwaśne owoce leśne i słodkie beziki. Tego po prostu trzeba spróbować! SKŁADNIKI: kruchy spód 100 g masła 1/3 szklanka brązowego cukur 2/3 szklanki mąki 2 czubate łyżki kakao szczypta soli 1 jajko krem(...)Krem równomiernie rozprowadzić na wystudzonym kruchym spodzie. 5. Na wierzchu ułożyć owoce, oraz miętę. Pokruszyć beziki i obsypać nimi tartę. Dodatkowo ciasto można przyozdobić również wzorkami z zastygniętej mlecznej czekolady, która świetnie komponuje się z kremem i owocami. W tym celu należy roztopić czekoladę w kąpieli wodnej lub mirkofali i na foli aluminiowej narysować płynną czekoladą esy floresy. Wstawić
DefinicjaSmakuobłędnie, prawda? Nie zawiera ani grama mąki pszennej oraz masła! Jeśli myślicie ,że takie ciasto smakuje inaczej niż tradycyjne to macie troszkę racji. Taka, zdrowa wersja jest o niebo lepsza! Blaty czekoladowe są niesamowicie wilgotne, przypominają miękkie brownie. Do ich wypieku używamy mąki żytniej. A krem? Bardzo prosty w wykonaniu, na bazie twarożku i domowej frużeliny truskawkowej. Całość dobrze wytrzymuje(...)ZAGOTOWAĆ. Dodać do musu i wymieszać. Schłodzić w lodówce min 3 h. Gotową frużelinę zmiksować z uprzednio zmielonym (musi być gładki) twarogiem. Schłodzić całą noc. Ciasto przekroić na trzy blaty, przełożyć kremem. Można połać gorzką czekoladą. Smacznego
Chocolate Muffin BlogSKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka 5 łyżek cukru 15 dag zmielonych orzechów włoskich 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki bułki tartej NA KREM: 250 g serka mascarpone 400 g gęstego jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny po 1 wafelku Lusette o smaku cappucino i czekoladowym NA POLEWĘ(...)cukrem pudrem. dodajemy żelatynę i dobrze ubijamy. 4 łyżki masy odkładamy, a do reszty wsypujemy zmielone wafelki. Delikatnie mieszamy z masą. SKŁADANIE TORTU : 1 krążek ciasta nasączamy kawą. Smarujemy dżemem. Nakładamy krem (nie wydrapywałam dokładnie miski). Przykrywamy drugim krążkiem i również nasączamy kawą. Wierzch smarujemy resztką masy, która pozostała w misce, a boki odłożoną masą bez wafelków
Pani na deserCiasta z makiem to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, dlatego przygotowałam kolejną propozycję... Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł śliwkowych i bakalii oraz kremu czekoladowego z gorzkiej czekolady przygotowanego na bazie śmietanki kremówki(...)serka mascarpone. Bardzo uzależniające połączenie! Ciasto zarówno świetnie wygląda, jak i smakuje. Nie jest też przesłodzone, gdyż słodką masę makową równoważy krem z gorzkiej czekolady oraz mocno kakaowy biszkopt. Jeśli chcesz zaskoczyć gości, to polecam to ciasto! Składniki: Biszkopt: 2 duże jajka 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki octu 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kuchnia MagdaLenyCiasta z makiem to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, dlatego przygotowałam kolejną propozycję... Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł śliwkowych i bakalii oraz kremu czekoladowego z gorzkiej czekolady przygotowanego na bazie śmietanki kremówki(...)serka mascarpone. Bardzo uzależniające połączenie! Ciasto zarówno świetnie wygląda, jak i smakuje. Nie jest też przesłodzone, gdyż słodką masę makową równoważy krem z gorzkiej czekolady oraz mocno kakaowy biszkopt. Jeśli chcesz zaskoczyć gości, to polecam to ciasto! Składniki: Biszkopt: 2 duże jajka 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki octu 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kuchnia MagdaLenyCiasto „bounty” z krówkową wkładką Co powiecie na znane ciasto kokosowe ale z ciekawym dodatkiem? No dobrze, właściwie to miał być krem kajmakowy, ale jak dobrnęłam do tego etapu szykowania ciasta to okazało się, że mam tylko 2-3 łyżki kajmaku i jak by nie patrzył, nie starczy na krem. Mimo wszystko postanowiłam go wykorzystać. Posmarowałam nim wierzchni(...)momentu jego rozpuszczenia. Na końcu dodajemy resztę mleka z mąką i ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia. Ciepłą masę przelewamy na biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem, który również nasączamy herbatą. Ciasto wkładamy do lodówki, żeby masa stężała. Dodatkowo: – 2-3 łyżki masy krówkowej Polewa: – 4 łyżki wody – 3 łyżki cukru pudru – 3 łyżki kakao
Relaxtime