Ciasto kawowe z nutką amaretto i cappuccino . Na kakaowym biszkopcie, z kremem straciatella oraz galaretką kawową. Udekorowane rozetkami z kremu cappuccino i posypane tartą gorzką czekoladą . Ciasto jest przeznaczone dla osób lubiących kawę . Jak wykonać ciasto kawowe pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. CIASTO(...)galaretkę wylewamy na krem straciatella i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 5.) Masa cappuccino (dekoracja): Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier. Gdy śmietanka się ubije wsypujemy cappuccino i krótko mieszamy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i stężałą galaretkę dekorujemy robiąc rozetki. Całość jeszcze posypujemy tartą czekoladą lub kakao. Uwagi: Moim zdaniem ciasto zdecydowanie jest smaczniejsze
RITA food channelOmleciki biszkoptowe to najsmaczniejszy deser na ostatnie wakacyjne dni, z dodatkiem borówek lub malin po prostu poezja smaku. Niezwykle prosty do przygotowania. Omleciki są lekkie jak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ostatnio rozsmakowaliśmy się w biszkoptach przekładanych różnymi masami. Mogliście zobaczyć już przepisy na torcik makowy i torcik walentynkowy , dziś proponuję Wam biszkopt kakaowy z masą kokosową
Smakołyki Berenikiszklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru składniki mokre 130 g roztopionego masła 2 jajka 170 ml jogurtu naturalnego dodatkowo 6 łyżeczek czekolady lub kremu czekoladowego 200 g truskawek kruszonka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki maki pszennej 25 g masła PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i mieszamy(...)ostudzone roztopione masło, jogurt oraz wbijamy jajka i mieszamy. Do suchych składników przelewamy mokre - mieszamy. Do papilotek umieszczonych w formie do pieczenie przekładamy po łyżce ciasta, następnie nakładamy po 1/2 łyżeczki czekolady lub kremu czekoladowego i na wierzch nakładamy kolejną porcję ciasta. Na wierzchu układamy pokrojone cząstki truskawek. Przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy cukier puder i mąkę, dodajemy masło
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicukru pudru 100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao 2 łyżeczki nescafe w proszku 1 budyń śmietankowy 3 żółtka 700 ml mleka Krem śmietankowy 400 ml śmietanki kremówki 50 g utartej czekolady złota posypka do ciasta 2 łyżki kakao 2 łyżki złotej posypki Nastaw piekarnik na 200ºC. Ubij jajka z cukrem i solą na puszysto. Ubijaj około 5 minut. W oddzielnej(...)czas miksując. Na czekoladowym spodzie ułóż odcedzone wiśnie. Posmaruj wierzch kremem i posyp kakao oraz złotą posypką. Wstaw do lodówki aby krem stężał. Ubij śmietanę. Śmietana musi być dobrze schłodzona, bo inaczej się nie ubije. Rozprowadź śmietanę na cieście. Zetrzyj czekoladę i posyp nią ciasto. Dodatkowo posyp złotą posypką. Wstaw ciasto do lodówki aby dobrze się schłodziło. Będzie się dobrze
codojedzeniaPowinno się udać każdemu. Jeśli przeszukujecie pysznego i szybkiego do zrobienia ciasta czekoladowego, to z pewnością będziecie zadowoleni z tego przepisu. Jeśli macie ochotę „zaszaleć” to ciasto można przełożyć np. masą śmietanową, kremem czekoladowym albo dżemem. [embed]https://youtu.be/67q6DyC-QLo[/embed] Składniki na ciasto czekoladowe (tortownica o średnicy 24 cm): 3 jajka 200 g cukru (szklanka) 300 g mąki pszennej
e-PrzepisyKulinarneZupa porowo - ziemniaczana krem z pora i ziemniaków Zupa porowo - ziemniaczana przepis bardzo popularny w wielu regionach świata, a jakby mało doceniany w Polsce. Dlaczego tak
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalubię wracać do moich przepisów zapisanych już od kilka lat w zeszycie. Tam są te sprawdzone przepisy z których dosyć często korzystam na prośbę rodziny. To ciasto jest niby zwykłe, proste bez kremów i mas a mimo to bardzo smaczne. Do pieczenia ciast niezbędny jest papier do wypieków. Ja używam papieru do pieczenia firmy Stella . Oprócz papieru mają też
Ala piecze i gotujeSkładniki : • 2 pęczki białych szparagów • 2 szklanki bulionu warzywnego • 2 szklanki śmietanki 30% • 2 łyżki masła • 4 żółtka • 2 małe cebule • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
KUCHNIA POLSKAgładką masę, dodać żółtka, mąkę i resztę składników. • Formę na babeczki posmarować masłem i wyłożyć spody i boki z ciasta. • Do środka włożyć po łyżce kremu budyniowego i po 2 jeżyny. Przykryć od góry resztą ciasta sklejając po brzegach. • Piec w 180 st.C 20-25 minut. • Posypać cukrem pudrem
To co kochamśrednicy nieco mniejszej niż średnica tortownicy. A piaty kawałek rozwałkować - może być niedbale i upiec, ponieważ upieczona piąta cześć posłuży jako kruszonka na ciasto. Piec przez 15 minut w temp. 180°C. Przygotować krem: Cukier utrzeć z żółtkami, następnie zmiksować na gładką masę z 200 ml mleka i mąką. Resztę mleka zagotować w rondelku i połączyć z masą, gotować(...)masa się szybko przypala. Najlepiej użyć garnka o grubym dnie. Na końcu do masy dodać kostkę masła i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Gęstym kremem i konfiturą przekładać upieczone krążki ciasta. Każdy krążek najpierw smarujemy dżemem a następnie masą. Przykrywamy kolejnym i tak do skończenia składników. (Wierzch i boki smarujemy także) Wierzch posypać kruszonką która powstałą
Radość kipiąca uśmiechem.kulinarna. No może nie dosłowna katastrofa a wypadek przy pracy, a dokładnie przy przenoszeniu ciasta. Z okazji Walentynek miałam zamiar zrobić mojemu M torcik czekoladowy. Upiekłam sobie ciasto i przygotowałam do przełożenia kremem. Chciałam je tylko przenieść w nieco chłodniejsze miejsce... Wystarczyło jedno potknięcie by talerz z ciastem wylądował na ziemi a zgrabne blaty tortu zamieniły się w stos okruchów
My simple kitchenosłodę tych przykrych dni, które na szczęście są już za nami, jest coś słodkiego. Przepyszna tarta z moim ulubionym kremem patisserie i żurawinami. Gorąco polecam :-) Tarta z kremem patisserie i żurawinami kruche ciasto: 250 g mąki 100 g masła 5 łyżek cieplej wody 1 łyżka cukru 1 mały cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki ciasta(...)tarcie rozkładamy zgnieciony wcześniej arkusz papieru do pieczenia, wysypujemy na niego np groch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy przez około 20 minut. Po upieczeniu ciasto należy wystudzić. Krem patisserie 300 ml mleka 4 żółtka 70 g cukru 35 g mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii 10 g masła ponad to 400 g świeżej żurawiny 20 g cukru
Przysmaki Karolkigęstej śmietany. Tym ciastem na pewno zaskoczycie swoich gości. Polecam ! Składniki: Ciasto: 400g mąki (plus mąka do podsypywania) 180g masła 180g śmietany 1 jajko 50g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 słoiki po 700 ml wiśni bez pestek w soku Krem : 700 ml śmietany 18% 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)Wierzch smarujemy masą i układamy kolejną warstwę ruloników- tym razem 3. Ponownie smarujemy kremem, układamy 2 ruloniki, nakładamy śmietanową masę i ostatni rulonik. Całość smarujemy pozostałym kremem i posypujemy wiórkami czekolady. Ciasto chłodzimy najlepiej całą noc w lodówce
Podróż w kulinariaCzy jest ktoś kto nie zna tego deseru z dzieciństwa? Mama zawsze robiła nam takie kostki i polewała syropem owocowym, ależ to było pyszne! Na ciepłe
Wanilia i Kardamon