ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:441/1282)

Ciasto z bananem 198

Propozycja dla wszystkich milosnikow bananów :) Mięciutki kakaowy spod, banany pokryte masa budyniowa to rozkosz dla podniebienia. Bardzo ladnie się prezentuje i szczególnie polecam na wszelakie uroczystości

Różne smaki w kuchni
Torta della nonna czyli włoskie ciasto z polskimi śliwkami 142

Kiedyś upiekłam już torta della nonna czyli włoski tort babci i jest on tutaj [ klik ] a dziś proponuję pyszną jego inną wersję ze śliwkami. Dodałam tutaj

Moje Małe Czarowanie
Tort tęczowy w kratkę 209

ostygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietanę kremówkę wraz z cukrem pudrem i serkiem mascarpone, aż powstanie sztywna masa. Na sam koniec dodajemy nieco przestudzoną żelatynę. Jeśli krem robiliśmy w czasie pieczenia ciasta to można włożyć go na chwilę do lodówki.   Wykonanie tortu: Biszkopty odrywamy od papieru do pieczenia. Przygotowujemy naczynia/miseczki/słoiki o różnej wielkości. Ważne jest, aby odległość pomiędzy(...)poziom. Robimy tak do skończenia krążków. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki. Ozdabiamy wedle uznania. Smacznego J Wycinamy okręgi Składamy okręgi w różnych kolorach jako jeden poziom tortu Nasączamy herbatą Smarujemy śmietaną Układamy kolejny poziom Aż do wykorzystania wszytskich krążków :)  *Zakupione przez nas barwniki w proszku mają bardzo silny pigment. Do ciasta należy dodać bardzo małą ilość

Kolizje Smaków
przekładane ciasto chałwowe 143

było i pół blaszki zniknęło zanim ciasto zdążyło odmięknąć i zastygnąć. Jeśli lubicie chałwę to musicie je zrobić. Cienkie  mocno kakaowe blaty, krem chałwowy i przepyszna chałwowa polewa- Wasze kubki smakowe zwariują! Ciasto im starsze tym lepsze, więc spokojnie może postać kilka dni w lodówce. Składniki: na ciasto: 500 g mąki 4 łyżki kakao 1 jajko 4 łyżki miodu(...)chę budyniu a na końcu pokruszoną chałwę.  Krem chałwowy podzielić na cztery części i przełożyć placki.  Mleko, masło i cukier zagotować, zdjąć z ognia. Wrzucić pokruszoną chałwę i mieszać aż wszystkie grudki się rozpuszczą. Odstawić do wystygnięcia.  Kiedy polewa będzie gęsta wyłożyć ją na ciasto. Wierzch posypać okruszkami ciasta. Całość wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Snickers 146

czas mieszając. Gotujemy 2-3 minuty na wolnym ogniu, aż krem zacznie gęstnieć. Następnie zwiększamy ogień i wciąż mieszając gotujemy jeszcze 1 minutę. Otrzymany krem powinien być gęsty i stawiać spory opór podczas mieszania. Składanie ciasta: Na placek z polewą orzechową (będący spodem ciasta) nakładamy kajmak (lub ugotowane skondensowane mleko) i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim plackiem, na który nakładamy krem budyniowy(...)krem kładziemy trzeci, ostatni placek, który smarujemy resztą masy kajmakowej, na koniec posypując ją posiekanymi włoskimi orzechami. Ciasto najlepsze jest na drugi, a nawet trzeci dzień, kiedy placki lekko zmiękną, a całość się „przegryzie”. Ciasto może stać w chłodnym miejscu (nie w lodówce) nawet do 5-6 dni. Smacznego

MyCookBook.pl
Kohersen Mycook – wielofunkcyjny robot kuchenny z technologią indukcji 159

szatkownica, potem padł ręczny blender, a ostatnio podczas robienia pasty paprykowej, mój kielichowy blender zaczął mieć problemy z jej zmiksowaniem, a robot w którym najczęściej wyrabiam ciasta drożdżowe i ubijam kremy też ma już swoje latka, więc pewnie też niedługo zakończy swój żywot. I stało się, od początku września w mojej kuchni stoi robot wielofunkcyjny Kohersen MyCook, który(...)aromat i smak. Poza tym przy pomocy tego robota można zrobić praktycznie wszystko: gotuje wykorzystując technologię indukcji, gotuje na parze, mieli, miesza, miksuje, sieka, smaży, ubija, kruszy lód, wyrabia ciasta, oraz waży! Oczywiście zaraz po rozpakowaniu wzięłam do ręki instrukcję, która jest bardzo czytelna nawet dla technicznych blondynek, a potem przejrzałam książkę z przepisami (ładnie wydana i jest ich bardzo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kubanka 14603

Kiedy zobaczyłam to ciasto na blogu Zjem to! wiedziałam że muszę je zrobić. I nie zawiodłam się. Ciasto jest pyszne, wilgotne, efektowne przełamane lekko kwaśnym smakiem z powideł śliwkowych. Ja zrobiłam biszkopt według swojego ulubionego i wypróbowanego przepisu oraz pominęłam nasączanie biszkoptu ponieważ my nie lubimy mokrych biszkoptów. Zachęcam Was do upieczenia bo warto.   Składniki: Biszkopt 5 jajek(...)ubić na sztywno, dodać cukier puder i chwilkę zmiksować. Żelatynę rozpuścić w letniej wodzie i wlewać wolnym strumieniem do ubitej śmietany cały czas miksując na średnich obrotach. Przełożenie ciasta: biszkopt, krem, warstwa herbatników, posmarować cienko powidłami, druga warstwa herbatników, bita śmietana. Schłodzić i przed podaniem oprószyć kawą i wiórkami z czekolady

Ala piecze i gotuje
Tarta z wiśniami na zimno 569

Tarta z wiśniami na zimno jest szybka i prosta w wykonaniu, idealna jako deser w gorące letnie dni. Do jej przygotowania można wykorzystać inne owoce, choć

Smakołyki Bereniki
Tarta orange curd 138

Ten przepis bardzo długo czekał na publikacje. Jednym z powodów były zdjęcia, które nie oddają smaku i rzeczywistego wyglądu tego wypieku. Ale ostatecznie uznałam, że w

Słodkie Przyjemności
Rafaello na krakersach - bez pieczenia 2853

Po 3-tygodniowej przerwie powoli wracam do gotowania;) Na razie w mojej kuchni nadal trwa remont, więc nie bardzo mogę szaleć i muszę przygotowywać "szybkie" dania

Z miłości do słodkości
Fasolowe ciasto dyniowe z odżywką białkową na Halloween (bez glutenu, cukru białego) 163

połowy -łyżeczka cynamonu -1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -szczypta soli Krem dyniowy -ok 200g puree z pieczonej dyni (u nas mieszanka piżmowej i hokkaido) -ksylitol (ok łyżka do smaku) Dodatkowo -masło orzechowe (najlepsze domowe!) -kilka kostek gorzkiej czekolady (do dekoracji) CIASTO FASOLOWO-DYNIOWE Ksylitol, kaszkę, odżywkę, cynamon, proszek do pieczenia wymieszać. Fasolę, żółtka, sok z pomarańczy, skórkę(...)fasolowo-dyniową masę. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 50-60 minut. Po tym czasie ciasto wystudzić i posmarować wierzch solidnie masłem orzechowym. KREM DYNIOWY Puree zmiksować blenderem wraz z ksylitolem i ułożyć na cieście pokrytym masłem orzechowym. Ważne aby puree było zwarte dlatego najlepsze jest z pieczonej dyni

Candy Pandas
Eklery z kremem budyniowym 413

dałabym się pokroić za ten smak! Ostatnio tylko torty i torty, więc tak dla odmiany post z przepisem na pyszne eklerki z aksamitnym kremem budyniowym :)  Składniki na ok. 30 sztuk Ciasto parzone: 2 szklanki * mąki pszennej (ok. 30 dkg) kostka masła 20dkg 8 jajek "L" szczypta soli 2 szklanki* wody Krem budyniowy: 3 szklanki* mleka kostka masła(...)ciągle miksując. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy szprycy nakładać podłużne porcje ciasta o długości ok. 10 cm Piec na złoty kolor ok. 30-40 min. Wystudzone przekroić wzdłuż na połowę. Krem: Odlać 2 szklanki mleka i zagotować z masłem, cukrem i miąższem wanilii (lub cukrem z wanilią) Szklankę mleka, jajka

Maślane ciasteczko
Karpatka 254

Jednak mając dobry przepis i trzymając się ściśle recepty jestem w stanie stwierdzić, że wyszła bardzo dobra ;) Moja pierwsza karpatka- Zapraszam! Karpatka Składniki: ciasto: 1 szklanka wody  125g masła 1 szklanka mąki 5 jajek  krem: 3 szklanki mleka   6 łyżek cukru 1,5 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)stopniowo, partiami masło (musi mieć temperaturę pokojową) i miksować na wysokich obrotach. Na końcu dodać aromat i jeszcze raz wszystko połączyć. Zostawić krem na 5 minut, żeby odpoczął. Następnie wykładamy i rozsmarowujemy na jednym (zimnym) blacie ciasta i przykrywamy drugim. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem :) Gotowe

Tagebuch po polsku
Roscón de Reyes z marcepanem 170

stycznia. Tradycyjnie ukryłam niespodziankę i ciekawa jestem, kto na nią natrafi 😉 Roscón de Reyes wygląda bardzo różnie. Czasem jest to aromatyzowane skórkami cytrusów ciasto drożdżowe, czasem to ciasto jest przełożone jakimś kremem, a ja schowałam w nim marcepan, by było naprawdę świątecznie. Wszystkie wypieki łączy jedno - formowanie w wieniec udekorowany kandyzowanymi owocami, co ma symbolizować bogato zdobioną królewską koronę. Składniki(...)chlebowej mąki pszennej typu 720 Mleko aromatyzowane 100 g mleka laska cynamonu skórka starta z pomarańczy skórka starta z cytryny łyżka wody z kwiatów pomarańczy lub odrobina esencji pomarańczowej Ciasto 300 g mąki pszennej typu 480 40 g chlebowej mąki pszennej typu 720 60 g cukru szczypta soli 15 g świeżych drożdży 2 jajka 50 g miękkiego masła Dodatkowo

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta kokosowa z włoską bezą bezglutenowa 163

tart - pszennych- najlepsze są mąki z niską zawartoscią glutenu, aby ciasto było odpowiednio kruche ( wiedza od pani Bozeny Sikoń - mistrzyni cukiernictwa). Pierwszy raz robiłam bezę włoską. Lubię, kiedy wszystko udaje się za pierwszym razem. I tak było w tym przypadku. Tarta jest wspaniała w smaku.  Krem zrobiłam na bazie mleczka kokosowego ze skórką cytryny(...)Ciasto: pół szklanki mąki bezglutenowej uniwersalnej 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 kostki zimnego masła łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki zimnej wody Zagnieść ze składników  ciasto. Schłodzić. Upiec w 180 stopniach /30 minut. Krem: 250 ml mleczka kokosowego skórka z jednej cytryny 200 ml wody 2 zółtka łyżka cukru trzcinowego płaska łyzka mąki ziemniaczanej Zagotować mleczko ze skórką cytryny

AZgotuj!
Rolada ze wzorkiem 328

winianu sodu (opcjonalnie) 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki 100 g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny mandarynki z puszki Najpierw przygotowujemy ciasto na wzorek. Miękkie masło miksujemy na puszystą jasną masę z cukrem pudrem. Dodajemy białka i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę(...)tego od razu po wyciągnięciu z pieca ciasto ostygnie i będzie zbyt mało elastyczne, żeby dało się je zawinąć. Odsączamy mandarynki z puszki. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Płynną, ale niezbyt ciepłą, żelatynę wlewamy do masy i szybko miksujemy. Krem wstawiamy do lodówki na 15 minut. Rozwijamy

Ciastkozercy