ciastka migdałowe - 1121 przepisów (strona:28/75)

Makaroniki 201

Krążąca jednak historia o  The Macaron Sisters,  francuskich zakonnicach, które karmiły lud francuski migdałowymi ciasteczkami w czasie Rewolucji Francuskiej, przechyla szalę na stronę francuska. Dodatkowo słynne, francuskie cukiernie Ladurée, których właściciel Pierre Desfontaines dopiero w 1862 r. wpadł na pomysł przekładania ciasteczek migdałowych kremami i ganachami, może nasuwać wnioski, że te kultowe ciasteczka mają więcej wspólnego z Francją(...)słynne  "Lud nie ma chleba? Nich jedzą ciastka!"  Makaroniki można przygotować w dwojaki sposób - metodą włoską lub francuską. Ja wybrałam włoską, która z pozoru wydaje się trudniejsza, ale za to bardziej trwała. W przeciwieństwie do metody francuskiej, gdzie ubijamy jedynie białka z cukrem i łączymy z masą migdałową, metoda włoska wymaga zaparzenia białek syropem cukrowym. W metodzie

Słodki Kompromis
Ciasteczka owsiane 122

żurawiny możemy użyć rodzynek, a zamiast kokosu płatków migdałowych, lub siemienia lnianego. Jeśli masa będzie za rzadka dodajemy odrobinę otrębów.  Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy lepimy kulki. Ja używałam do tego 2 łyżek, którymi robiłam "łezki". Wykładamy na blachę i lekko spłaszczamy. Odstępy mogą być małe, ciastka nie rosną. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180st

Gotowanie moimi oczami
Czekoladowe pyszności czyli najlepsze ciastka jakie jadłam 102

będę robić im sesję w świetle dziennym ;) Składniki (na około 24 ciastka): 80g ciemnej czekolady z tagatozą 60g orzechów włoskich 40g płatków owsianych 40g płatków żytnich 25g oleju kokosowego dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki 40g płatków jęczmiennych 100g daktyli łyżeczka mielonej wanilii  skworcu jajko 90g mąki migdałowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody Sposób(...)daktyli odlewamy wodę) miksujemy tak długo, aż ciasto zacznie się ze sobą kleić tworząc jedną kulę rwiemy kawałki ciasta i formujemy w rękach kulki następnie spłaszczamy je na kształt ciastek ;) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 200 stopni przez około 10-15 minut SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Churros z masą migdałową 128

smażenia   Składniki na masę migdałową:                         - 200g mielonych migdałów- 300ml śmietany kremówki- 250g mascarpone- 2 łyżki cukru z wanilią- 3 łyżki cukru pudru- 2 łyżki kawy cappuccino- esencja migdałowa   W garnku zagotować wodę, z masłem, cukrem  i solą. Gdy masło się rozpuści, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Energicznie mieszać drewnianą łyżką do chwili(...)dużą tylką w kształcie gwiazdki. Ja smażyłam swoje ciastka we frytkownicy, ale można też w garnku. Na rozgrzany olej do temp. 180º C wyciskamy porcje ciasta (długości ok. 8 – 10cm), odcinając  kawałki  nożyczkami. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Przygotowujemy masę migdałową. Ubijamy śmietanę wsypując oba  cukry. Dodajemy cappuccino, delikatnie mieszając łyżką oraz

mojewypiekiinietylko
Szprewaldzkie ciastka migdałowe . 130

dzisiaj dla Was propozycję przepysznych ciasteczek migdałowych z nutką goździków i cynamonu oraz kandyzowanej skórki cytrynowej . Kiedy piekłam te ciasteczka zapach aromantycznych przypraw roznosił się po całym domu Te ciastka obowiązkowo królują na moim świątecznym stole . Zapraszam do wypróbowania bo są pyszne :) Składniki : 3 jajka 150 g cukru 2 łyżeczki cynamonu szczypta gożdzików 65 g kandyzowanej skórki cytrynowej

Sama słodycz i szczypta chili
Kruche ciasteczka marcepanowe. 189

mniam. Ciasteczka są bezproblemowe, w miarę szybkie, oprócz czasu schładzania w lodówce. Czuć w nich lekki smak migdałowy. Jestem bardzo z nich zadowolona i wiem, że często będę je piec. Ciasteczka w sam raz do popołudniowej kawy albo herbaty :-). Uwaga ciastka są bardzo wciągające ;-). Zapraszam! Przepis własny. KRUCHE CIASTECZKA MARCEPANOWE. Składniki: 200 g masy marcepanowej 100 g masła

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ciastka owsiane z bananem i gorzką czekoladą 162

coś słodkiego między posiłkami. Ciasteczka są bardzo sycące i bogate w błonnik. Polecam!! Ciastka owsiane z bananem i gorzką czekoladą Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 0,5 szklanki płatków owsianych górskich 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki mąki migdałowej 4 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki oleju rzepakowego 3-4 łyżki miodu 1 banan(...)się dobrze połączą. Masa będzie dość klejąca. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kuleczki o średnicy około 4 cm. Przekładamy na blachę i spłaszczamy, aby uzyskać kształt ciastka. Najlepiej zmoczyć sobie nieco ręce. Masa będzie mniej się kleiła. Pieczemy około 15-17 minut w 160 stopniach, ciasteczka mają mieć lekko złotawy kolor

Mania Gotowania
CREMESCHNITTEN, KREMOWA SZNYTA 153

nierozerwalną całość. To ciacho, to rozkosz dla podniebienia. I choć dolna warstwa ciasta francuskiego sprawia mały problem przy krojeniu, to zapewniam, że jest niezbędna. Rozważałam już opcję dolnej warstwy ciastek, ale domownicy orzekli, że w żadnym wypadku, tak jest idealnie. U mnie blaszka 33x23cm Składniki: 1) ciasto francuskie (u mnie świeże) 2) masa budyniowa:  - 220g masła(...)ciastka maślane (lub dowolne), miejsce przy miejscu. Boki wyłożyć połamanymi na mniejsze kawałki ciastkami. Na warstwie ciastek rozsmarowujemy dżem (najlepiej by był bez kawałków owoców (ja wybierałam ze słoika samo rzadkie). Blachę wstawiamy do lodówki, do schłodzenia. Na schłodzonym cieście rozsmarowujemy delikatnie warstwę lukru. Ja mieszam puder (daję trzcinowy) z kremówką i kilkoma kroplami olejku migdałowego

Smaczne Zdrowe
migdałowe ciasteczka z lemon curd 259

Lemon curd w lodówce, a ja musiałam go w końcu wykorzystać. Dlatego powstały pyszne, mocno migdałowe ciacha. Z kleksem cytrynowego kremu smakują wyśmienicie! SKŁADNIKI 1 jajko 150 g zmielonych migdałów 1/3 szkl. cukru pudru 1/4 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju kilka łyżek cukru pudru do obtoczenia lemon curd PRZYGOTOWANIE Jajko zmiksować z cukrem(...)żeby ciasto łatwiej się formowało. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, obtoczyć w cukrze putrze. Ułożyć na blaszce, zachowując odstępy. Każde ciastko delikatnie spłaszczyć i zrobić w nim zagłębienie, np. przy pomocy końca drewnianej łyżki. W otwór nałożyć lemon curd. Piec w rozgrzanym do 180º piekarniku przez ok. 15 min. PORCJE

zabawa smakiem
KOKOSEK WANILIOWY Z BORÓWKĄ 69

Składniki: Ciasto kokosowe: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru kokosowego 150 g jogurtu kokosowo  migdałowego 1,5 szklanki wiórków kokosowych 2 szklanki mąki

Ciastka - domowe słodkości
Wegańskie, buraczane muffiny czekoladowe – misiowe łapki (bez glutenu, laktozy, cukru białego, wegańskie- muffiny) 208

szkl. oleju kokosowego płynnego lub rzepakowego -200ml mleka roślinnego najlepiej migdałowego lub z innych orzechów -płaska łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -mniej niż pół łyżeczki sody oczyszczonej Krem kokosowy - ten (wegański-ryżowy) lub ten (nie wegański-nabiałowy) Dodatkowo -ulubione czekoladowe ciasteczka, u nas ciastka Cioccolini bez glutenufirmy Schar -3 kostki gorzkiej czekolady (na paluszki ;) -wiórki kokosowe

Candy Pandas
SERNIK ADVOCAT 140

Sernik czekoladowy z masą serową o smaku advocata, na spodzie z herbatników oraz kremem czekoladowo-advocatowym i płatkami migdałowymi na wierzchu. Smak i aromat advocata jest

Kuchnia MagdaLeny
Ciasteczka z masłem orzechowym i migdałami 159

idealne do herbaty lub ciepłego mleka. Składniki (na ok 30 ciastek): 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka masła orzechowego 60 g miękkiego masła 1 szklanka drobnego brązowego cukru 2  jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej garstka płatków migdałowych (w oryginalnym przepisie były to kawałki czekolady, ale ja wybrałam migdały(...)koniec dodać pokruszone na mniejsze kawałki płatki migdałów. Formować z ciasta kulki wielkości dużego orzecha włoskiego układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko je spłaszczając. Warto zachować między ciastkami odstęp ok. 3 cm. Piec ciastka w temperaturze 170 stopni przez 13 minut, aż lekko zbrązowieją

Kulinarne Inspiracje
Ciastka jajka sadzone 143

żółtko " zrobiłam z tej samej polewy co "białko " dodając barwnik. Składniki (na ok. 13-15 ciastek) [ u mnie wyszło mniej] Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 całe jajko (M) ½ łyżeczki cukru wanilinowego 1 kropla olejku migdałowego Szczypta soli Biała masa: 200 g sera twarogowego  50g białej czekolady 10g masła(...)przykleił do kółka. Gotowe kółka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 C (grzanie góra-dół). Piec ok. 10-12 minut do  lekkiego zarumienienia.Upieczone ciastka wyjąć i całkowicie wystudzić. Masa: do miseczki połamać czekoladę, dodać masło i ajerkoniak. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą (miska nie może dotykać wody, a woda

Moje domowe kucharzenie
Piruety na lodzie i wyjątkowe ciasteczka z Norwegii 143

trzeba wstać wcześniej, no bo przecież ten śnieg ... Dziś mam dla Was przepis na jedne z najlepszych ciastek, jakie ostatnio zdarzyło mi się jeść. Są tak cudownie kruche i chrupkie, że nie sposób się od nich oderwać. Waniliowe, z cukrowo-migdałową posypką, która jest tutaj kropką na i (wiem, co mówię, jedną partię zapomniałam posypać; też były dobre

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zielony mazurek z herbatą matcha i czekoladą 156

Zielony mazurek z super zdrową herbatą matcha, białą czekoladą i serkiem mascarpone na migdałowym spodzie. Żeby było bardziej wiosennie dodaliśmy kwiatowe akcenty - syrop z kwiatów czarnego

SzczyptaSmaQ