Włoch do Francji. To jednak Francuzi wypromowali makaroniki na całym świecie. Mogą również przypisać sobie swój wkład w ich współczesną formę. Obecną postać makaroników- dwie połówki ciastka przełożone kremem zawdzięczamy właśnie założycielowi wcześniej wspomnianej cukierni Laduree. Jeśli zastanawiacie się więc, co zrobić z białkami pozostałymi po pieczeniu babek czy ciasta kruchego, to makaroniki stanowiąidealne rozwiązanie. Najlepiej smakują(...)białek dodać makę migdałową i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, aby masa nie straciła na swojej puszystości. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Masę przełożyć do szprycy i wyciskać krążki o średnicy około 2 cm. Odstawić na około 30 minut, aż masa wyschnie i powstanie skorupka wyczuwalna po dotknięciu palcem.Piekarnik nagrzać do temperatury 140 stopni i piec ciastka około 14 minut
Mania GotowaniaSezon śliwkowy w pełni więc trzeba korzystać z tych pysznych owoców póki jeszcze są. Było już szybkie ciasto ze śliwkami , pulchne ze śliwkami , ze śliwkami i
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCiasteczka upiekłam na wycieczkę szkolną. Czy smakowały? Mi bardzo.Delikatne, lekko wilgotne, z mocnym posmakiem cynamonowym. Nie dość, że smaczne to i bardzo dobre dla naszego zdrowia
CzarnawisienkaNa prośbę czytelników bloga wstawiam ponownie przepis na ciasteczka czekoladowe w wersji świątecznej. Składniki: 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 dag czekolady
Ciastka - domowe słodkościCiastka z kilku składników, które zrobisz w kilka minut. Jeśli lubisz smak migdałów.. zapraszam do pieczenia :-) - bez mleka - bez mąki pszennej Czas przygotowywania: około 10 minut Pieczenie: 25 minut Ilość ciasteczek: około 30 sztuk średnicy do 3 cm Składniki: • 100 g mąki migdałowej (mielone migdały) • 1 jajko • 2 łyżki cukru
AniaGotuje.plSzukasz pysznego pomysłu na śniadanie? Proponuję jaglankę w wersji pieczonej... z bananami, kawałkami gorzkiej czekolady oraz orzechami laskowymi. Przygotowana na mleku krowim, ale równie dobrze pasuje
Kuchnia MagdaLenykawałków za jednym zamachem U mnie takie ciastko mimo, że jest zdrowe i zawiera dużo naturalnych cukrów podpada pod kategorie cheat meal ( tutaj możecie poczytać czy cheat meal rujnuję twoja dietę). Składniki : (Ja przygotowywałem w formie do pieczenia chleba o wymiarach 26cm x 12cm) Spód ciasta: ½ szklanki orzechów nerkowca ⅓ szklanki mąki migdałowej 2 łyżeczki kakao 1 łyżka miodu Przygotowanie: Orzechy
PaleoLifeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Domowa wersja batoników musli. Są mega zdrowe, pożywne i bardzo smaczne, które świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska w ciągu
Marta GotujeŚwiąteczne szaleństwo pieczeniowe należało już rozpocząć :)W końcu zanim na dobre zaczną się Święta, trzeba zjeść troszkę dobrych ciastek... nie tylko babeczek:)Na dobry początek
Lawendowe Niebowybierzcie sprawdzone produkty…Sernik kajmakowy – składniki:Spód:110 g ciastek digestive30 g masłaMasa:400 g masy krówkowej/kajmakowej50 g miękkiego masła100 g cukrucukier waniliowy3 jaja600 g sera trzykrotnie zmielonego – może być z wiaderka1 czubata łyżka mąki pszennejdodatkowo: 3 łyżki mleka, 2 łyżki masła, płatki migdałowe 1. Ciasteczka digestive pokruszyć (zobacz np. tutaj: https://ugotujmyto.pl/banoffee-pie)
UgotujmyTo.plSkładniki:Spód: około 400 g kruchych ciastek w czekoladzie (2 opakowania) 50 g masła 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka amaretto Masa serowa: 1 kg sera na serniki 350 g sera mascarpone 3/4 szklanki drobnego cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 5 dużych jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ½ łyżeczki aromatu migdałowego lub 2 łyżki syropu amaretto (syrop barmański) Dodatkowo
Mania GotowaniaSkładniki: Ciasto kruche: 1 / 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 150 g masła 1 jajko Nadzienie wiśniowe: 60 - 70
Ciastka - domowe słodkościprzyjemny deser o smaku najbardziej świątecznych ciastek 😉 Jaglany pudding piernikowy - przepis na 2 porcje Do przygotowania puddingu będziesz potrzebować: 6 łyżek kaszy jaglanej, szklankę mleka, łyżkę masła, łyżeczkę przyprawy do piernika, łyżeczkę kakao, 2 łyżki syropu klonowego, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki suszonej żurawiny, 5 suszonych śliwek, 2 łyżki słupków migdałowych, żurawina, śliwki i migdały do dekoracji
Z notatnika dietetykałyżeczka aromatu waniliowego (użyłam migdałowego i również wyszło pycha, następnym razem na pewno spróbuję waniliowrgo) 2 szklanki mąki (zarezerwujcie około 1/2 szklanki mąki do ewentualnej dosypki aczkolwiek ja nie potrzebowałam) 4 szczypty soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 80 żelków miśków (po dwa na każde ciastko - może gdybym miała większe żelki
cucinarePolecam kolejny przepis na przepyszną, pulchną i wilgotną babkę tym razem pachnącą kajmakiem. Składniki: 5 jajek 3 łyżki cukru 100 g margaryny 300 g masy
Ciastka - domowe słodkościmigdałowego i również wyszło pycha, następnym razem na pewno spróbuję waniliowrgo) 2 szklanki mąki (zarezerwujcie około 1/2 szklanki mąki do ewentualnej dosypki aczkolwiek ja nie potrzebowałam) 4 szczypty soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 80 żelków miśków (po dwa na każde ciastko - może gdybym miała większe żelki wystarczyłby jeden na ciastko(...)zagłębienie na misia( najlepiej sprawdzić, czy cały miś mieści się w otworkach - inaczej wypłynie z ciasteczka przy rozpuszczaniu się). Żelków nie umieszczamy w ciasteczkach przed pieczeniem!! Surowe ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-12 minut. Po tym czasie ciastka powinny być już prawie dobre - wysunąć blaszkę( można również wyjąć całą blachę
cucinareTym razem podzielę się z Wami przepisem na babkę ucieraną, którą uwielbiają moi domownicy jak i znajomi, odkąd pierwszy raz zrobiłam nie może jej zabraknąć na
Ciastka - domowe słodkości