Czym byłby maj bez rabarbaru… Niczym bułka bez masła, ciastko bez herbaty… Maj bez rabarbaru byłby smutny, tak po prostu. Dlatego dzisiaj propozycja z rabarbarem Niech tradycji stanie się zadość. Myślę, że rabarbarowa łąka jest w stanie wypełnić rabarbarowy obowiązek wypiekowy, zanim na dobre rozpocznie się lato. To świetne kruche ciasto z pysznym rabarbarem pod super kruszonką. Warto dać się(...)skusić. Składniki na ciasto: 250 g mąki 3 żółtka (białka możecie wykorzystać na przykład na migdałowe beziki ) ½ łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli ½ kostki masła (100 g) 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki wkładam do miski i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. Wykrawam 10 małych kwiatuszków, a resztę wykładam na tortownicę 24 cm (lub blaszkę do tarty). Ciasto nakłuwam widelcem
Słodki sentymentCzym byłby maj bez rabarbaru… Niczym bułka bez masła, ciastko bez herbaty… Maj bez rabarbaru byłby smutny, tak po prostu. Dlatego dzisiaj propozycja z rabarbarem Niech tradycji stanie się zadość. Myślę, że rabarbarowa łąka jest w stanie wypełnić rabarbarowy obowiązek wypiekowy, zanim na dobre rozpocznie się lato. To świetne kruche ciasto z pysznym rabarbarem pod super kruszonką. Warto dać się(...)skusić. Składniki na ciasto: 250 g mąki 3 żółtka (białka możecie wykorzystać na przykład na migdałowe beziki ) ½ łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli ½ kostki masła (100 g) 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki wkładam do miski i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. Wykrawam 10 małych kwiatuszków, a resztę wykładam na tortownicę 24 cm (lub blaszkę do tarty). Ciasto nakłuwam widelcem
Słodki sentymentwysmarowanych masłem. Nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika na 10 minut w temperaturze 200 stopni góra - dół. Nadzienie: -6 dużych jabłek startych na dużych oczkach ze skórką -3 łyżki płatków migdałowych -łyżeczka cynamonu -3 łyżki cukru -łyżka masła Jabłka odsączamy ze zbędnego soku, mieszamy z cukrem i migdałami i wrzucamy do rondla na rozgrzane masło. Dodajemy po chwili cynamonu. Mieszamy(...)gram obranych, dobrze zmielonych migdałów -35 gram cukru pudru -dwie łyżki wody. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Zawijamy w folię i przechowujemy w lodówce. Po podpieczeniu bazy ciastek, wyciągamy je z piekarnika i nadziewamy smażonym nadzieniem, delikatnie ugniatając. Siódmą cześć ciasta ucieramy na tarce i posypujemy ciastka z wierzchu. Na środku umieszczamy marcepan, u mnie
BaRepaspamięta, ponieważ współcześni nie są już tak pragmatyczni jak dawniejsi ludzie, do czego służył piernik? Tak, dokładnie! To pyszne ciastko, które zazwyczaj na wiosenne święta i te zimowe piekło się ku uciesze szczególnie dzieci. W tej chwili pierniki to miękkie ciastka, często oblane lukrem z wierzchu a przekładna lub nadziewane są marmoladą, masą orzechową lub marcepanem. Ale czy zawsze(...)między innymi cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, anyż, pieprz. Przyprawy te były narażone na wilgoć i często pleśniały dlatego też pewnego razu ktoś wypiekł z nich bardzo twarde ciastka, które były wzbogacone konserwującymi właściwościami miodu. Dzięki temu wydłużył się czas, w którym można było czekać na kupca. Takich pierników z początku nie jedzono bezpośrednio a używano ich głównie
mojewypiekiinietylkoZerknijcie do niej, dziewczyna ma talent! Składniki (na ok 14 sztuk): 1 małe jajko 50g cukru pudru 100g miękkiego masła 150g mąki 50g mielonych migdałów bez skórek (zmieliłam płatki migdałowe Helio ) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżeczka kakao Jajko roztrzepać z cukrem pudrem, dodać masło, wymieszać. Mąkę (minus 1 łyżka) przesiać z migdałami i proszkiem, wsypać do masy(...)większa na głowę i 3 mniejsze czekoladowe na uszy i nogi. Głowom, nogom i uszom nadać podłużny kształt. Kulki ułożyć ciasno, lekko spłaszczyć, żeby dobrze posklejały się między sobą. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w temp. 170stC. Po upieczeniu studzić na blasze, zdjąć dopiero jak całkowicie wystygną. Smacznego
Obiad gotowySkładniki: Biszkopt piernikowy: 4 białka 0,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do piernika szczypta soli
Ciastka - domowe słodkościBiszkopt goździkowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki mielonych goździków Masa o smaku korzennym: 2
Ciastka - domowe słodkościminut, sprawdźcie patyczkiem czy jest gotowe. Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Przekroić na trzy blaty. Pralina migdałowa 25 ml wody 40 g cukru 40 g migdałów bez skórki (użyłam migdałów w słupkach) 40 g czekolady deserowej 30 g kukurydzianych płatków śniadaniowych (pokruszonych) Wodę z cukrem zgotować(...)wylać masę pralinową, wyrównać, lekko ugnieść i włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę. Krem oreo 250 g mascarpone 500 g śmietany kremówki 8 pokruszonych (zmielonych ) ciastek oreo 1 łyżka cukru pudru(nie dodawałam ale można jeśli ktoś woli bardziej słodkie. Mascarpone i śmietanę zmiksować. Jak zacznie gęstnieć dodać ciasteczka i zmiksować
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmleka 4 łyżki cukru dwie krople olejku migdałowego kostka masła 150 ml likieru jajecznego adwokat dodatkowo herbatniki kakaowe 2 opakowania Wykonanie: Budynie ugotować z cukrem na mleku z olejkiem migdałowym. Budyń wystudzić, najlepiej zostawiając go na całą noc, a masło ogrzać do temperatury pokojowej. Masło utrzeć mikserem następnie dodawać po łyżce budyniu i nadal ucierać, nie za długo aby masa(...)zmiksować na wolnych obrotach. Blaszkę o wymiarach 24 cm x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na całości warstwę herbatników przykryć 1/3 masy, ułożyć kolejną warstwę ciastek, rozsmarować kolejne 1/3 masy, przykryć herbatnikami i pokryć resztą masy. Ciasto chłodzić co najmniej
Pychotkaaaostatni z serii przepisów bożonarodzeniowych. Nie, żebym czuła się jakoś specjalnie usprawiedliwiona... Po prostu z tym wszystkim nie nadążałam. Napiekłam ogromnie ilości ciastek, a przecież ile można o ciastkach i pisać, i czytać...? Stwierdziłam więc, że będę je i Wam, i sobie, racjonalnie dawkować. I oto, co z tego wyszło... W tajemnicy się przyznam, że te akurat ciasteczka(...)taką ochotę, że nie mogłam się powstrzymać. Wpadły mi w oko u Pomidorowej Ani , bo na zdjęciach wyglądają obłędnie, a gdy przeczytałam przepis wiedziałam, że też muszę takie mieć. Migdałowe, piernikowe, czekoladowe i w dodatku ciągnące...? Toż to musiał być hit! I był. Ciasteczka wyszły niesamowicie aromatyczne, z wierzchu chrupiące, w środku delikatnie ciągnące (trzeba uważać, żeby ich nie przepiec
Pożeraczka, czyli raz adobrzedokładnie posmarować kremem. Masa plastyczna: 1kg cukru pudru, 200g glukozy, 8 łyżeczek żelatyny, 3 krople gliceryny, 140ml wody, kilka kropel ulubionego aromatu (u mnie migdałowy), barwniki spożywcze. Żelatynę zalać 140ml wrzątku, mieszać, aż dokładnie się rozpuści. Lekko przestudzić, dodać glukozę, glicerynę i dokładnie wymieszać. Następnie stale mieszając, stopniowo dosypywać cukier puder. Masę przełożyć(...)masa stanie się gładka i elastyczna jak plastelina. Białą rozwałkowaną masą pokryć cały tort. Z reszty masy formować potrzebne elementy, zabarwione na odpowiednie kolory. *Ja dodatkowo użyłam kruchych, ciemnych ciastek imitujących ziemię;) Inspiracja: Torty artystyczne
Z miłości do słodkościKolejna propozycja ciasteczek z płatkami owsianymi – tym razem ciasteczka owsiane z czekoladą, na mące orkiszowej i ksylitolu. Tak trochę bardziej fit Uwaga: szklanka 200 ml Składniki
Słodki sentymentOrzechowo-waniliowe ciasteczka dwukolorowe To moja kolejna propozycja na domowe ciasteczka. Pyszne, proste w przygotowaniu. Te ciasteczka idealnie smakują zarówno z filiżanką ulubionej kawy czy herbaty
Słodkie okruszkiSkładniki: Nadzienie: 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) 400 ml mleka 2 łyżki cukru 3 łyżki kaszy manny Ciasto: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka
Ciastka - domowe słodkościPyszny makowiec na kruchym cieście. Ciasto jest wilgotne i bardzo długo zachowuje świeżość. Polewa z mleka w proszku wzbogaca je o dodatkowe walory smakowe :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia