Pyszny , mięciutki i puszysty piernik z dodatkiem bakalii na Święta Bożego Narodzenia, z delikatną gorzką czekoladową . Składniki: 3 jajka 375 g margaryny 3 szklanki mąki pszennej
Ciastka - domowe słodkościWczoraj był sernik jak najbardziej świąteczny, a dziś przekąska zdecydowanie przedświąteczna :-) Babeczki lub jak ktoś woli muffinki w tej wersji są ideale zarówno na podwieczorek jak
Czary - gary w kuchnizapoczątkuję dziś przepisem na uroczy torcik makowy, który łączy w sobie lekkie blaty biszkoptowe i masę budyniową. Możemy przygotować go w prostokątnej czy kwadratowej blasze i będziemy mieć smaczne ciastka do popołudniowej kawy czy herbaty. Upieczony w tortownicy i ładnie udekorowany, może śmiało posłużyć jako tort na specjalną okazję.Przepis jest na tortownicę o średnicy 18cm. Torcik makowySkładniki:biszkopt4(...)maku masa budyniowa500ml mlekakilka kropel aromatu migdałowegoopakowanie cukru wanilinowego3 łyżki cukru2 łyżki mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtka200g masła50g wiórków kokosowych50g migdałów całych lub płatkówkilka łyżek wodykilka kropel aromatu migdałowego Wykonanie:BISZKOPT - spód tortownicy posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, jeżeli piekarnik potrzebuje czasu do nagrzania się, włączyć go ustawiając temperaturę około 175 stopni (biszkopt od razu po przygotowaniu
Smakołyki Berenikismalec, lub olej kokosowy 50 g masło lub margaryna 50 g świeże listki rukoli 45 g ( lub zielony barwnik ) proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka cukier waniliowy-migdałowy 1 łyżeczka cukier puder 100 g 1 jajko suchy mak 2,5-3 łyżki wiórki kokosowe 2,5 łyżki mleko kwaśne, kefir lub jogurt 4-5 łyżek Nadzienie : dżem daktylowy, figowy(...)odrywać po 30 g ciasta, uformować kulki. Możemy delikatnie podsypać mąką. Każdą kulkę spłaszczyć wewnętrzną częścią dłoni. Po środku spłaszczonej kulki nałożyć nadzienie i dokładnie zlepić, powtórnie tworząc kulkę. Ciastka przełożyć do foremek z okrągłym dnem. Każe ciastko szczypiemy na górze, tworząc ogonem. Pieczemy w 160 C około 30 minut. Barwnik mieszamy z kilkoma kroplami alkoholu. Po upieczeniu
Smaczne mojePyszne , kruche ciasteczka do kawy albo do zabrania ze sobą na piknik. Powiem Wam, że jestem z nich niesamowicie dumna ponieważ mój trzyletni synek robił je
Kuchnia Pełna Emocjitakże trudno zjeść w każdych warunkach. Dlatego ciastka piekę dość często. Przygotowując je w domu mam pewność, że znajduje się w nich tylko to co jest zdrowe i nie będzie szkodzić. Sama mam również wpływ na ich kaloryczność i dowolnie mogę dopasować smak do swoich preferencji. Dlatego zanim sięgniecie po paczkę ciastek ze sklepowej półki, zastanówcie się(...)przykład takich dyniowych Co zrobić z dyni? Proste ciasteczka dyniowe. Składniki na 12 ciasteczek: 250 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 100 g erytrolu kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki śmietany kokosowej (lub stałej części mleczka kokosowego) 120 g puree z dyni 50 ml oleju roślinnego, np. słonecznikowego lub kokosowego jajko szczypta soli Sposób wykonania: Do miski przełóż puree
365 dni dookoła kuchniuznania. 450 g mąki pszennej chlebowej+ 50 g do podsypywania 8 g drożdży instant 1/2 szklanki cukru trzcinowego + 1 łyżka do posypania ciasta 250 ml napoju sojowego lub migdałowego 100 ml oleju rzepakowego szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego, kardamonu i cukru trzcinowego garść orzechów włoskich garść suszonej żurawiny Drożdże instant zawsze rozpuszczam w niewielkiej ilości wody ze szczyptą(...)cukru, (zawsze - ponieważ raz nie wyrosło mi ciasto na pizzę, a pod ręką czułam nierozpuszczone kuleczki drożdży). Do miski wsypałam mąkę, dodałam cukier, szczyptę soli i wlałam drożdże, napój migdałowy i zaczęłam za zgniatać ciasto, następnie wlałam olej i wyrabiałam ok 10 minut. Odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy podwoiło objętość na stolnicę wysypałam trochę mąki, przełożyłam ciasto, odgazowałam
AZgotuj!smarujemy rozbitym jajkiem, wyjmujemy poprzednio wstawione ciasta ... i wkładamy kolejne, tym razem na 30 min /180 st.C... Zawijasy ładnie się upiekły i nabrały kolorów :) ... Wyjmujemy do ostudzenia na deskę... Ciastka jak widać też dobrze wyszły, mamy teraz czas żeby zająć się pozostałymi śliwkami :) Z jogurtu, mleka, pudru i żelatyny robimy białą galaretkę... Ze śliwek robimy mus i żelujemy(...)drugie wstawiamy do lodówki... W tym czasie ciasta się wystudziły, to możemy je udekorować :) ... Teraz już są gotowe do degustacji :) Śliwki pięknie się połączyły z serem i cukrem migdałowym, ciasto wyrosło... :) Białe desery po godzinie stężały ozdabiamy je śliwką :) Mus śliwkowy też zastygł, dodajemy do ozdoby śliwkę i jakieś małe co nie co :) Tak przygotowani na popołudnie możemy
chleba naszegopomarańczy. Wszystkie składniki zagniatamy, przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na wysypanej płatkami migdałowymi stolnicy lub desce. Jeśli ciasto lepi się do wałka, podsypujemy je nieco mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy ciasteczka o dowolnym kształcie (foremkami, nożem lub radełkiem). Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej(...)pozostałe ścinki ponownie wałkujemy i wykrawamy, dobierając co pewien czas ciasta. (Po pewnym czasie płatki migdałów wymieszają się z ciastem, co w niczym nie przeszkadza). Po zrobieniu wszystkich ciastek, przystępujemy do pieczenia. Jeśli nie mamy wystarczająco dużo blach na ciastka, najlepiej przygotować kilka kawałków pergaminu, wyciętych na wielkość blachy, położyć na nich ciastka, a potem tylko przekładać
Smakowy Rajwycinać dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożenej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C. Piec ok 15 minut w zależności od wielkości. Pierniczki wystudzić i dowolnie udekorować. Ciastka po upieczeniu są miekkie ale po wystudzeniu twardnieją (ale daja się gryść bez połamania zębów) i jeszcze następnego dnia są twardawe ale potem zaczynają już mięknąć. Dla złagodzenia korzennych(...)polewą czekoladową i takimi tam różnościami które mieliśmy pod ręką. Jeśli lubicie korzenne smaki oczywiście możecie dodać więcej przypraw korzennych czy cynamonu. a tu nasze ulubione ciasteczka czekoladowo-migdałowe w świątecznej odsłonie
Monia miesza i gotujesię chwilą, śpiewaliśmy (no dobrze; oni śpiewali , a ja jadłam æbleskiver ) świąteczne piosenki. Hyggelig , jak mawiają Duńczycy. Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym nie zabrała ze sobą puszek pełnych ciastek. Furorę zrobiły łakocie z migdałami i... Liofilizowanymi jeżynami. Tak, tak, takie cuda. Przepis znalazłam na stronie Kager til kaffen , i od razu mnie zaintrygował. Szukałam czegoś szybkiego i prostego(...)istnieć. Ciasteczka z jeżynami i migdałami Składniki: (na 50 sztuk) 150 g miękkiego masła 185 g mąki pszennej 60 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g płatków migdałowych 2 łyżki liofilizowanych jeżyn dodatkowo: 2 łyżki cukru Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać przesianą mąkę. Następnie dodać migdały i jeżyny, wymieszać dłońmi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNarodzenia . Brownie jest idealnie czekoladowe i fantastyczne na jeden kęs! Kiedy połączymy brownie z serkiem śmietankowym i truskawkami to zaczyna powstawać prawdziwa magia. To dekadenckie ciasto wykonane z mąki migdałowej jest idealne dla osób na diecie bezglutenowej . Poza tym brownie jest idealne dla osób na diecie keto i to ciasto naprawdę smakuje obłędnie. Te małe słodkości wyglądają niesamowicie(...)białka ok 20%, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika. Składniki jakie będą nam potrzebne: Ciasto: – ¼ szklanki erytrytolu – ½ kostki masła w temperaturze pokojowej – ¾ szklanki mąki migdałowej – 2 jajka – 2 łyżki kakao – 2 łyżeczki wody – ½ łyżeczki proszku do pieczenia – 12 truskawek Masa serowa: – 200 g serka śmietankowego – ½ szklanki erytrytolu
Zdrowy Styl Joannyproducenci nie uśmiechali się, żebyśmy to napisały :) ). Same od siebie polecamy: - SER W WIADERKU PIĄTNICA (czerwony) - MĄKA Z ROZTOCZA 450 TORTOWA (Na wersję tradycyjną) - MĄKA SCHAR NA CIASTKA I NA CHLEB (pół na pół, dla wersji bg). Przy okazji! Odnalazłyśmy świetny sklep internetowy z produktami spożywczymi i dostawą do domu. Jest wart uwagi, ponieważ w ofercie ma asortyment(...)ZDROWIE". W sklepie FRISCO.PL można kupić między innymi produkty: - bezglutenowe , - nieskobiałkowe , - organic , (BIO od komosy, soczewicy, chia, po mydła i kremy) - mąki (w tym kokosowa, migdałowa, karob, gryczana, owsiana, kukurydziana, jaglana) - produkty odchudzające , - oleje (cała paleta - winogronowe, kokosowe, z pestek dyni, z pestek moreli, migdałowe) + asortyment dla domu (papiery, folie, serwetki
Wypisz Wymalujznajomych. Inspiracją do ich powstania była życzliwość marki Garneczki.pl, , marki Dom Akcesoria oraz marki Bogutynmlyn.pl powstały w mojej kuchni bałwanki. Składniki: 250 g mąki pszennej 4 łyżki mąki migdałowej 60 g cukru pudru 60 g masła 100 g miodu 3 łyżki przyprawy do piernika pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 małe jajko Dekoracja: lukier królewski 2 białka 2 szklanki cukru pudru(...)roztopiona w kąpieli wodnej pomarańczowy i czerwony cukrowy pisak pianki Marshmallow Dodatkowo do wykonania użyłam: miskę do rozpuszczania produktów w kąpieli wodnej marki Zenker radełko wykrawacz do pierogów i ciastek Wykonanie: Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy z sodą i przyprawą do pierników. W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy miód
Podróż w kulinariakropel aromatu waniliowego lub migdałowego łyżka marmolady *migdały mogą być w łupince, poniżej opisuję jak łatwo je obrać. Dodatkowo możecie wykorzystać połówki migdałów i zużyć ich mniej Czas przygotowania: 1 godzina + 10 minut pieczenia Liczba sztuk: około 50 sztuk Przygotowanie Masło siekamy, dodajemy do niego mąkę , jajko , cukier oraz opcjonalnie sól i aromat waniliowy lub migdałowy i całość dokładnie wyrabiamy(...)zgięć gdzie występują naturalne zmarszczki. Paluchy wiedźmy przed pieczeniem umieszczamy w lodówce aby mocno się schłodziły (około 15 minut), zapobiegnie to rozlewaniu się ciasta i zmianie formy podczas pieczenia. Ciastka rozkładamy na blaszce w centymetrowych odstępach i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 10 minut (u mnie termoobieg plus górna grzałka). Gotowe paluchy wiedźmy studzimy
WegePrzepis