mąki migdałowej (lub zmielonych orzechów) 100 g cukru 15 g kakao 50 g miodu 100 ml ciepłej wody skórka otarta z pomarańczy + sok płaska łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli + tabliczka gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: W misce wymieszaj suche składniki: mąkę pszenną, mąkę migdałową, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę(...)owiń w folię i wstaw na ok. 60 minut do lodówki. Następnie podziel je na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na ok. 1 cm grubości. Potem wycinaj ciastka w kształcie rombu. Gotowe ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu pokryj
365 dni dookoła kuchnimaku 1 białko 0,5 szklanki cukru trzcinowego kilka kropli olejku migdałowego Przygotowanie: Nadzienie makowe Mak wsypujemy do rondla i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, odcedzamy. Mak mielimy przez maszynkę na najmniejszych oczkach dwa razy. Do zmielonego maku dodajemy, cukier, olejek migdałowy i ubite białko na sztywną pianę. Wszystko mieszamy ze sobą starannie. Ciasto Zagniatamy ciasto z mąki zmieszanej(...)rozwałkowanym placku wykładamy po całości masę makową. Ciasto zawijamy w ciasny rulon, a następnie kroimy na kawałki o grubości ok 1,5 cm. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez ok 15 minut. Smacznego
Niezły Młynekmaku 1 białko 0,5 szklanki cukru trzcinowego kilka kropli olejku migdałowego Przygotowanie: Nadzienie makowe Mak wsypujemy do rondla i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, odcedzamy. Mak mielimy przez maszynkę na najmniejszych oczkach dwa razy. Do zmielonego maku dodajemy, cukier, olejek migdałowy i ubite białko na sztywną pianę. Wszystko mieszamy ze sobą starannie. Ciasto Zagniatamy ciasto z mąki zmieszanej(...)rozwałkowanym placku wykładamy po całości masę makową. Ciasto zawijamy w ciasny rulon, a następnie kroimy na kawałki o grubości ok 1,5 cm. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez ok 15 minut. Smacznego
Niezły Młynekpowstał pomysł na sernik o smaku amaretto z frużeliną wiśniową. Pyszny jest, tzn. był, powiadam Wam, p-y-s-z-n-y! Składniki: na spód: 150g herbatników lub ciastek pełnoziarnistych 60g masła 1 kopiasta łyżka kakao Herbatniki zmiksować w malakserze, wsypać kakao i wlać rozpuszczone masło. Krótko zmiksować do uzyskania piaskowej konsystencji. Dno tortownicy (22cm) wyłożyć papierem(...)minut w temp. 170stC. Ostudzić. Masa serowa: 900g serka śmietankowego (u mnie o zawartości tłuszczu 24%) 3 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 2 łyżki likieru amaretto 50g ciasteczek amaretti Jajka zmiksować z cukrem (nie ubijać), dodać serek, budyń, ekstrakt oraz likier, zmiksować krótko na gładką masę. Na ciasteczkowy spód wylać 1/3 masy serowej
Obiad gotowyWspaniałe rogaliki, których wykonanie nie wymaga ani wielkiego wysiłku, ani wyjątkowych umiejętności. Z tym przepisem poradzi sobie każdy :-) A smak nadzienia z pewnością Was zaskoczy. Polecam
babka w formieBabki kojarzą się bardziej z Wielkanocą niż z Bożym Narodzeniem, ale coś czuję, że babka piaskowa z makiem i lukrem, udekorowana oszronioną żurawiną będzie w naszym
Kulinarne InspiracjeKruche ciasteczka to "must have", nie tylko w okresie świątecznym, ale i całym okresie zimowym. Maślane i chrupiące, doskonałe do kubka mleka, herbaty
kolorowotorcikowoCiasto: 2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki cukru kokosowego 20 dag masła lub margaryny 1 jajko 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki sypkiego maku Dodatkowo: 10 dag porzeczki czarnej kandyzowanej od HELIO mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych ciasteczek(...)układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. 3. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciastek. 4. Upieczone ciasteczka studzimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z tego przepisu wychodzi około 2 blaszki ciastek. A tutaj
Izabelawkuchnioczy wielgachne czekoladowe ciacha z kawałkami czekolady i zamarzyły mi się właśnie takie. Nie byłabym sobą gdybym takowych nie upiekła. Są naprawdę łatwe i szybkie do zrobienia. Brzegi ciastek są kruche, za to środek jest miękki i wilgotny, do tego duże kawałki czekolady, po jednym takim ciasteczku świat staje się jeszcze piękniejszy Składniki na około 14 sztuk wielkich ciach(...)oleju kokosowego 180 g mąki pszennej 1 mały banan 50 g ciemnego kakao 100 g curku pół łyżeczki sody szczypta soli 60 ml mleka (u mnie to było migdałowe) Przygtowanie: Suche składniki (mąka, kakao, sól i soda). Czekoladę podziel na kostki, a kązda kostkę na 4 częście, od biedy posiekaj. Przez 2-3 minuty blenduj banana, olej, mleko i cukier
greenscarfPyszne pierniczki. Niby niemieckie, a jak nasze toruńskie :) Lebkuchen są miękkie i aromatyczne. Owszem, po upieczeniu twardnieją, ale po lukrowaniu ponownie rozpływają się w ustach
OliveandThymeLubię bogato zdobione mazurki - dekoracje sprawiają, że ciasto wygląda odświętnie. Jednak mimo całego mojego zamiłowania do prac plastycznych, nie mam zbyt wiele czasu na taką zabawę
Kulinarne InspiracjeSKŁADNIKI: 250g mąki, 3 żółtka, 100ml wody, 150g maku mielonego MAKAR, 50g masła, 1 łyżka cukru, 2 łyżki miodu płynnego, 30g rodzynek, 30g posiekanych orzechów włoskich, kilka kropli aromatu migdałowego. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam. Dodaję żółtka oraz wodę. Zagniatam ciasto, jak na makaron. Z przygotowanego ciasta formuje 3cm wałeczki. Kluseczki wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję 5 minut(...)dodaję ugotowane kluseczki. Mieszam i wykładam na talerz. Do przygotowania masy makowej wykorzystałam mak mielony, który otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Mak to doskonały dodatek do ciast, ciastek, deserów i potraw na słodko. Mak mielony MAKAR jest bardzo wygodny do użycia. Nie trzeba go parzyć, ani mielić, co pozwala nam to zaoszczędzić sporo czasu. Produkt
Tradycyjna kuchnia Kasibiałej czekolady 80 g masła 1/3 szkl. cukru 2 jajka 3/4 szkl. mąki szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 laski wanilii 1/2 szkl. płatków migdałowych A jak to zrobić: W rondelku roztopić masło i rozpuścić w nim 150 g czekolady. W misce wymieszać mąkę, cukier, sól i sodę. Dodać miąższ z laski wanilii, jajka, oraz ciepłą czekoladę(...)łyżką. Ciastem wypełnić blaszkę do brownies, lub wylać na zwykłą,niedużą blaszkę (15 x 25 lub mniejszą). Piec około 20 - 25 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni. Jeśli ciastka pieczemy w zwykłej blaszce to po upieczeniu, ciasto kroimy na kwadraciki. Swoją wersję blondies podałam z owocami
Kuchnia w opałachByły już serniki o strukturze lekkiego sufletu i w zasadzie pomyślałam czemu by nie spróbować z jabłecznikiem... I wiecie co to ciasto, które dzisiaj wam zaprezentuję
vaniliowoczekoladowa