ciastka migdałowe - 1121 przepisów (strona:43/75)

Mostaccioli napoletani – włoskie ciasteczka 140

mąki migdałowej (lub zmielonych orzechów) 100 g cukru 15 g kakao 50 g miodu 100 ml ciepłej wody skórka otarta z pomarańczy + sok płaska łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli + tabliczka gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: W misce wymieszaj suche składniki: mąkę pszenną, mąkę migdałową, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę(...)owiń w folię i wstaw na ok. 60 minut do lodówki. Następnie podziel je na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na ok. 1 cm grubości. Potem wycinaj ciastka w kształcie rombu. Gotowe ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu pokryj

365 dni dookoła kuchni
Spiralne maczki 122

maku 1 białko 0,5 szklanki cukru trzcinowego kilka kropli olejku migdałowego Przygotowanie: Nadzienie makowe Mak wsypujemy do rondla i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, odcedzamy. Mak mielimy przez maszynkę na najmniejszych oczkach dwa razy. Do zmielonego maku dodajemy, cukier, olejek migdałowy i ubite białko na sztywną pianę. Wszystko mieszamy ze sobą starannie. Ciasto Zagniatamy ciasto z mąki zmieszanej(...)rozwałkowanym placku wykładamy po całości masę makową. Ciasto zawijamy w ciasny rulon, a następnie kroimy na kawałki o grubości ok 1,5 cm.  Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez ok 15 minut.  Smacznego

Niezły Młynek
Spiralne maczki 220

maku 1 białko 0,5 szklanki cukru trzcinowego kilka kropli olejku migdałowego Przygotowanie: Nadzienie makowe Mak wsypujemy do rondla i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, odcedzamy. Mak mielimy przez maszynkę na najmniejszych oczkach dwa razy. Do zmielonego maku dodajemy, cukier, olejek migdałowy i ubite białko na sztywną pianę. Wszystko mieszamy ze sobą starannie. Ciasto Zagniatamy ciasto z mąki zmieszanej(...)rozwałkowanym placku wykładamy po całości masę makową. Ciasto zawijamy w ciasny rulon, a następnie kroimy na kawałki o grubości ok 1,5 cm.  Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez ok 15 minut.  Smacznego

Niezły Młynek
Sernik amaretto z wiśniami 223

powstał pomysł na sernik o smaku amaretto z frużeliną wiśniową. Pyszny jest, tzn. był, powiadam Wam, p-y-s-z-n-y!  Składniki: na spód: 150g herbatników lub ciastek pełnoziarnistych  60g masła 1 kopiasta łyżka kakao Herbatniki zmiksować w malakserze, wsypać kakao i wlać rozpuszczone masło. Krótko zmiksować do uzyskania piaskowej konsystencji. Dno tortownicy (22cm) wyłożyć papierem(...)minut w temp. 170stC. Ostudzić. Masa serowa: 900g serka śmietankowego (u mnie o zawartości tłuszczu 24%) 3 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 2 łyżki likieru amaretto 50g ciasteczek amaretti Jajka zmiksować z cukrem (nie ubijać), dodać serek, budyń, ekstrakt oraz likier, zmiksować krótko na gładką masę. Na ciasteczkowy spód wylać 1/3 masy serowej

Obiad gotowy
rogaliki z nadzieniem migdałowym 241

Wspaniałe rogaliki, których wykonanie nie wymaga ani wielkiego wysiłku, ani wyjątkowych umiejętności. Z tym przepisem poradzi sobie każdy :-) A smak nadzienia z pewnością Was zaskoczy. Polecam

babka w formie
Babka piaskowa z makiem 327

Babki kojarzą się bardziej z Wielkanocą niż z Bożym Narodzeniem, ale coś czuję, że babka piaskowa z makiem i lukrem, udekorowana oszronioną żurawiną będzie w naszym

Kulinarne Inspiracje
Ciasteczka marcepanowe 197

    Kruche ciasteczka to "must have", nie tylko w okresie świątecznym, ale i całym okresie zimowym. Maślane i chrupiące, doskonałe do kubka mleka, herbaty

kolorowotorcikowo
Świąteczne ciasteczka z makiem i kandyzowaną porzeczką 138

Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki cukru kokosowego 20 dag masła lub margaryny 1 jajko 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 1 łyżeczka ekstraktu  waniliowego 2 łyżki sypkiego maku   Dodatkowo: 10 dag porzeczki czarnej kandyzowanej od HELIO  mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych ciasteczek(...)układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. 3. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciastek. 4. Upieczone ciasteczka studzimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z tego przepisu wychodzi około 2 blaszki ciastek. A tutaj

Izabelawkuchni
Czekoladowe ciacha z kawałkami czekolady 225

oczy wielgachne czekoladowe ciacha z kawałkami czekolady i zamarzyły mi się właśnie takie. Nie byłabym sobą gdybym takowych nie upiekła. Są naprawdę łatwe i szybkie do zrobienia. Brzegi ciastek są kruche, za to środek jest miękki i wilgotny, do tego duże kawałki czekolady, po jednym takim ciasteczku świat staje się jeszcze piękniejszy Składniki na około 14 sztuk wielkich ciach(...)oleju kokosowego 180 g mąki pszennej 1 mały banan 50 g ciemnego kakao 100 g curku pół łyżeczki sody szczypta soli 60 ml mleka (u mnie to było migdałowe) Przygtowanie: Suche składniki (mąka, kakao, sól i soda). Czekoladę podziel na kostki, a kązda kostkę na 4 częście, od biedy posiekaj. Przez 2-3 minuty blenduj banana, olej, mleko i cukier

greenscarf
LEBKUCHEN - NIEMIECKIE PIERNICZKI 148

Pyszne pierniczki.  Niby niemieckie, a jak nasze toruńskie :) Lebkuchen są miękkie i aromatyczne. Owszem, po upieczeniu twardnieją, ale po lukrowaniu ponownie rozpływają się w ustach

OliveandThyme
Mazurek migdałowy 234

Lubię bogato zdobione mazurki - dekoracje sprawiają, że ciasto wygląda odświętnie. Jednak mimo całego mojego zamiłowania do prac plastycznych, nie mam zbyt wiele czasu na taką zabawę

Kulinarne Inspiracje
Kukutki makowe 525

SKŁADNIKI: 250g mąki, 3 żółtka, 100ml wody, 150g maku mielonego MAKAR, 50g masła, 1 łyżka cukru, 2 łyżki miodu płynnego, 30g rodzynek, 30g posiekanych orzechów włoskich, kilka kropli aromatu migdałowego. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam. Dodaję żółtka oraz wodę. Zagniatam ciasto, jak na makaron. Z przygotowanego ciasta formuje 3cm wałeczki. Kluseczki wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję 5 minut(...)dodaję ugotowane kluseczki. Mieszam i wykładam na talerz. Do przygotowania masy makowej wykorzystałam mak mielony, który otrzymałam do testowania od firmy  MAKAR . Mak to doskonały dodatek do ciast, ciastek, deserów i potraw na słodko. Mak mielony  MAKAR  jest bardzo wygodny do użycia. Nie trzeba go parzyć, ani mielić, co pozwala nam to zaoszczędzić sporo czasu. Produkt

Tradycyjna kuchnia Kasi
BLONDIES 129

białej czekolady  80 g masła  1/3 szkl. cukru 2 jajka 3/4 szkl. mąki szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 laski wanilii 1/2 szkl. płatków migdałowych A jak to zrobić: W rondelku roztopić masło i rozpuścić w nim 150 g czekolady. W misce wymieszać mąkę, cukier, sól i sodę. Dodać miąższ z laski wanilii, jajka, oraz ciepłą czekoladę(...)łyżką. Ciastem wypełnić blaszkę do brownies, lub wylać na zwykłą,niedużą blaszkę (15 x 25 lub mniejszą). Piec około 20 - 25 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni. Jeśli ciastka pieczemy w zwykłej blaszce to po upieczeniu, ciasto kroimy na kwadraciki. Swoją wersję blondies podałam z owocami

Kuchnia w opałach
Bezglutenowy sufletowy jabłecznik z budyniową chmurką 224

Były już serniki o strukturze lekkiego sufletu i w zasadzie pomyślałam czemu by nie spróbować z jabłecznikiem... I wiecie co to ciasto, które dzisiaj wam zaprezentuję

vaniliowoczekoladowa