ciastka migdałowe - 1121 przepisów (strona:43/75)

Co zrobić z dyni – Proste ciasteczka dyniowe 137

także trudno zjeść w każdych warunkach. Dlatego ciastka piekę dość często. Przygotowując je w domu mam pewność, że znajduje się w nich tylko to co jest zdrowe i nie będzie szkodzić. Sama mam również wpływ na ich kaloryczność i dowolnie mogę dopasować smak do swoich preferencji. Dlatego zanim sięgniecie po paczkę ciastek ze sklepowej półki, zastanówcie się(...)przykład takich dyniowych Co zrobić z dyni? Proste ciasteczka dyniowe. Składniki na 12 ciasteczek: 250 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 100 g erytrolu kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki śmietany kokosowej (lub stałej części mleczka kokosowego) 120 g puree z dyni 50 ml oleju roślinnego, np. słonecznikowego lub kokosowego jajko szczypta soli Sposób wykonania: Do miski przełóż puree

365 dni dookoła kuchni
Chlebowe bułeczki cynamonowe wegańskie 151

uznania. 450 g mąki pszennej chlebowej+ 50 g do podsypywania 8 g  drożdży instant 1/2 szklanki cukru trzcinowego + 1 łyżka do posypania ciasta 250 ml napoju sojowego lub migdałowego 100 ml oleju rzepakowego szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego, kardamonu i cukru trzcinowego garść orzechów włoskich garść suszonej żurawiny Drożdże instant zawsze rozpuszczam w niewielkiej ilości wody ze szczyptą(...)cukru, (zawsze - ponieważ raz nie wyrosło mi ciasto na pizzę, a pod ręką czułam nierozpuszczone kuleczki drożdży). Do miski wsypałam mąkę, dodałam cukier, szczyptę soli i wlałam drożdże, napój migdałowy i zaczęłam za zgniatać ciasto, następnie wlałam olej i wyrabiałam ok 10 minut. Odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy podwoiło objętość na stolnicę wysypałam trochę mąki, przełożyłam ciasto, odgazowałam

AZgotuj!
ze śliwkami 148

smarujemy rozbitym jajkiem, wyjmujemy poprzednio wstawione ciasta ... i wkładamy kolejne, tym razem na 30 min /180 st.C... Zawijasy ładnie się upiekły i nabrały kolorów :) ... Wyjmujemy do ostudzenia na deskę... Ciastka jak widać też dobrze wyszły, mamy teraz czas żeby zająć się pozostałymi śliwkami :) Z jogurtu, mleka, pudru i żelatyny robimy białą galaretkę... Ze śliwek robimy mus i żelujemy(...)drugie wstawiamy do lodówki... W tym czasie ciasta się wystudziły, to możemy je udekorować :) ... Teraz już są gotowe do degustacji :) Śliwki pięknie się połączyły z serem i cukrem migdałowym, ciasto wyrosło... :)  Białe desery po godzinie stężały ozdabiamy je  śliwką :) Mus śliwkowy też zastygł, dodajemy do ozdoby śliwkę i jakieś małe co nie co :) Tak przygotowani na popołudnie możemy

chleba naszego
MINI BUŁECZKI MIGDAŁOWE 158

smak tych bułeczek/ciastek można zmieniać dodając innych dodatków. Tym razem są z dodatkiem wanilii, ale możemy dodać sok z cytryny, pomarańczy lub cynamonu. SKŁADNIKI 1 szklanka mąki migdałowej 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 2 jajka 200g masła miękkiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka wanilii cukier do posypania Wszystkie składniki wymieszaj mikserem i jeżeli trzeba(...)koniec ręcznie. Ciasto wstaw do lodówki i jak będzie już twarde wyjmij i formuj ręcznie kulki, które układaj na blaszce. Ja po uformowaniu odcisnęłam szklanką wzorek, delikatnie spłaszczając ciastka. Pieczemy w 180st ok 15-20 minut. Należy pilnować aby się nie spaliły

harrisa
Migdałowe ciasteczka korzenne 151

pomarańczy. Wszystkie składniki zagniatamy, przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na wysypanej płatkami migdałowymi stolnicy lub desce. Jeśli ciasto lepi się do wałka, podsypujemy je nieco mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy ciasteczka o dowolnym kształcie (foremkami, nożem lub radełkiem). Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej(...)pozostałe ścinki ponownie wałkujemy i wykrawamy, dobierając co pewien czas ciasta. (Po pewnym czasie płatki migdałów wymieszają się z ciastem, co w niczym nie przeszkadza). Po zrobieniu wszystkich ciastek, przystępujemy do pieczenia. Jeśli nie mamy wystarczająco dużo blach na ciastka, najlepiej przygotować kilka kawałków pergaminu, wyciętych na wielkość blachy, położyć na nich ciastka, a potem tylko przekładać

Smakowy Raj
Świąteczne pierniczki 184

wycinać dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożenej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C. Piec ok 15 minut w zależności od wielkości. Pierniczki wystudzić i dowolnie udekorować. Ciastka po upieczeniu są miekkie ale po wystudzeniu twardnieją (ale daja się gryść bez połamania zębów) i jeszcze następnego dnia są twardawe ale potem zaczynają już mięknąć. Dla złagodzenia korzennych(...)polewą czekoladową i takimi tam różnościami które mieliśmy pod ręką. Jeśli lubicie korzenne smaki oczywiście możecie dodać więcej przypraw korzennych czy cynamonu. a tu nasze ulubione ciasteczka czekoladowo-migdałowe w świątecznej odsłonie

Monia miesza i gotuje
Liofilizowane jeżyny w ciasteczkach 126

się chwilą, śpiewaliśmy (no dobrze; oni śpiewali , a ja jadłam  æbleskiver ) świąteczne piosenki. Hyggelig , jak mawiają Duńczycy. Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym nie zabrała ze sobą puszek pełnych ciastek. Furorę zrobiły łakocie z migdałami i... Liofilizowanymi jeżynami. Tak, tak, takie cuda. Przepis znalazłam na stronie Kager til kaffen , i od razu mnie zaintrygował. Szukałam czegoś szybkiego i prostego(...)istnieć. Ciasteczka z jeżynami i migdałami Składniki: (na 50 sztuk) 150 g miękkiego masła 185 g mąki pszennej 60 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g płatków migdałowych 2 łyżki liofilizowanych jeżyn dodatkowo: 2 łyżki cukru Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać przesianą mąkę. Następnie dodać migdały i jeżyny, wymieszać dłońmi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mikołajowe brownie. 90

Narodzenia . Brownie jest idealnie czekoladowe i fantastyczne na jeden kęs! Kiedy połączymy brownie z serkiem śmietankowym i truskawkami to zaczyna powstawać prawdziwa magia. To dekadenckie ciasto wykonane z mąki migdałowej jest idealne dla osób na diecie bezglutenowej . Poza tym brownie jest idealne dla osób na diecie keto i to ciasto naprawdę smakuje obłędnie. Te małe słodkości wyglądają niesamowicie(...)białka ok 20%, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika. Składniki jakie będą nam potrzebne: Ciasto: – ¼ szklanki erytrytolu – ½ kostki masła w temperaturze pokojowej – ¾ szklanki mąki migdałowej – 2 jajka – 2 łyżki kakao – 2 łyżeczki wody – ½ łyżeczki proszku do pieczenia – 12 truskawek Masa serowa: – 200 g serka śmietankowego – ½ szklanki erytrytolu

Zdrowy Styl Joanny
OPONKI SEROWE - okrągłe szczęście w wersji tradycyjnej i bezglutenowej. 210

producenci nie uśmiechali się, żebyśmy to napisały :) ). Same od siebie polecamy: - SER W WIADERKU PIĄTNICA (czerwony) - MĄKA Z ROZTOCZA 450 TORTOWA (Na wersję tradycyjną) - MĄKA SCHAR NA CIASTKA I NA CHLEB (pół na pół, dla wersji bg). Przy okazji! Odnalazłyśmy świetny sklep internetowy z produktami spożywczymi i dostawą do domu. Jest wart uwagi, ponieważ w ofercie ma asortyment(...)ZDROWIE". W sklepie FRISCO.PL można kupić między innymi produkty: -   bezglutenowe , -   nieskobiałkowe , -   organic , (BIO od komosy, soczewicy, chia, po mydła i kremy) -   mąki (w tym kokosowa, migdałowa, karob, gryczana, owsiana, kukurydziana, jaglana) -   produkty odchudzające , -   oleje  (cała paleta - winogronowe, kokosowe, z pestek dyni, z pestek moreli, migdałowe) +  asortyment dla domu  (papiery, folie, serwetki

Wypisz Wymaluj
,,Topniejące bałwanki migdałowe” 114

znajomych. Inspiracją do ich powstania była życzliwość marki Garneczki.pl, , marki Dom Akcesoria oraz marki Bogutynmlyn.pl powstały w mojej kuchni bałwanki. Składniki: 250 g mąki pszennej 4 łyżki mąki migdałowej 60 g cukru pudru 60 g masła 100 g miodu 3 łyżki przyprawy do piernika pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 małe jajko Dekoracja: lukier królewski 2 białka 2 szklanki cukru pudru(...)roztopiona w kąpieli wodnej pomarańczowy i czerwony cukrowy pisak pianki Marshmallow Dodatkowo do wykonania użyłam: miskę do rozpuszczania produktów w kąpieli wodnej marki Zenker radełko wykrawacz do pierogów i ciastek Wykonanie: Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy z sodą i przyprawą do pierników. W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy miód

Podróż w kulinaria
Paluchy wiedźmy 112

kropel aromatu waniliowego lub migdałowego łyżka marmolady *migdały mogą być w łupince, poniżej opisuję jak łatwo je obrać. Dodatkowo możecie wykorzystać połówki migdałów i zużyć ich mniej Czas przygotowania: 1 godzina + 10 minut pieczenia Liczba sztuk: około 50 sztuk Przygotowanie Masło siekamy, dodajemy do niego mąkę , jajko , cukier oraz opcjonalnie sól i aromat waniliowy lub migdałowy i całość dokładnie wyrabiamy(...)zgięć gdzie występują naturalne zmarszczki. Paluchy wiedźmy przed pieczeniem umieszczamy w lodówce aby mocno się schłodziły (około 15 minut), zapobiegnie to rozlewaniu się ciasta i zmianie formy podczas pieczenia. Ciastka rozkładamy na blaszce w centymetrowych odstępach i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 10 minut (u mnie termoobieg plus górna grzałka). Gotowe paluchy wiedźmy studzimy

WegePrzepis
Ciasteczka migdałowe z masłem orzechowym - low carb 712

sztuk) 160 g mąki migdałowej (można użyć mieszanki mąki migdałowej, tartych migdałów i tartych orzechów w dowolnych proporcjach - też wychodzą :-) 4 kopiate łyżki masła orzechowego lub migdałowego (lub obu) 5 łyżek erytrytolu (do smaku - z tą ilością wychodzą bardzo słodkie) 1 jajko 1/2 łyżeczki sody szczypta soli wanilia (opcjonalnie) Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do ok.175 stopni w dużej misce wymieszaj wszystkie(...)składniki dodaj jajko, masło i ulep ciasto (najlepiej ręką) z ciasta lepimy 12 kulek wielkości dużego orzecha włoskiego, układamy na papierze do pieczenia i lekko przygniatamy. Zostawiamy odstępy bo ciastka trochę urosną.   Ciastka przed upieczeniem Pieczemy 10-12 minut. Po wyjęciu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Początkowo ciastka są miękkie w środku, w miarę stygnięcia twardnieją

Marta próbuje
Sernik kokosowy na białkach z kremem Rafaello i truskawkami 459

serowa: 400 g twarogu zmielonego dwukrotnie (może być z wiaderka) 180 g mleczka kokosowego 150 g cukru 3 białka jajek rozmiar L 40 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego  Krem kokosowy: 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 150 g kremu Rafaello z tego przepisu 5 g żelatyny 30 ml zimnej wody Dodatkowo: około 80 g kakaowych herbatników garść(...)średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boki niczym nie wykładać). Na dnie poukładać kakaowe herbatniki, łamiąc kilka sztuk na mniejsze części, by uzupełnić luki pomiędzy ciastkami. Piekarnik rozgrzać do 160 st.C.   Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! To ważne :). Składniki umieścić w misce i krótko zmiksować do połączenia. Masę serową ostrożnie przelać

Nastoletnie Wypiekanie
Testujemy ciastka LaCrema 174

Dzięki uprzejmości firmy frendi.pl wraz z całą rodziną mieliśmy okazję przetestować dwa rodzaje ciasteczek od firmy CHOJECKI SP. Z O. O ., która to jest wiodącym producentem ciastek. Przyznam szczerze, że testowanie trwało kilka tygodni, ponieważ chcieliśmy obdarować ciasteczkami możliwie całą rodzinę i zebrać od nich opinię na ich temat.  Ciasteczka przyszły w bardzo ładnie zapakowanej kopercie. Kiedy otworzyliśmy(...)kcal. Czyli podobne wartości co smak czekoladowy.  SKŁAD:  krem o smaku cytrynowym 30% (cukier, olej słonecznikowy, substancja zagęszczająca: E1412, laktoza (z mleka), tłuszcz palmowy, miazga migdałowa, emulgator E322 (z soi), armaty (w tym naturalny aromat cytrynowy), barwnik E100) mąka pszenna, tłuszcz palmowy, cukier, masło, mąka sojowa, syrop glukozowo- fruktozowy, mleko w proszku odtłuszczone, masa jajowa pasteryzowana, sól, substancja

Gotuję Testuję
DOMOWE WAFLE (ANDRUTY) Z MASĄ CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWĄ 140

Składniki 4 suche wafle 300 g białej czekolady 50 g masła 4 łyżki mleka skondensowanego niesłodzonego 2 "duże" łyżki miodu 100 g migdałów bez skórki polewa

OliveandThyme
Muffiny marchewkowe z nutką piernika 231

muffiny? A raz kozie śmierć! Zaryzykowałam i powiem, że wyszły rewelacja... Wczoraj zabrałam się po raz kolejny do ich zrobienia, ciasto zrobione... Patrzę, a tam tylko papilotki w ciastka świąteczne. Ale w sumie jeszcze mamy okres świąteczny, przecież dziś Ostatki :) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki białego cukru 3/4 szklanki brązowego cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki 2 czubate(...)sody  szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1,5 łyżeczki cynamonu 3 szklanki startej na grubych oczkach marchewki 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich 0,5 szklanki płatków migdałowych lub mąki migdałowej  Wykonanie: Mąkę, cukier brązowy, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon, orzechy włoskie, migdały - mieszamy.  Dodajemy startą marchewkę, olej i żółtka jaj, dokładnie mieszamy

Piekę, bo lubię
Rabarbarowa łąka 67

Czym byłby maj bez rabarbaru… Niczym bułka bez masła, ciastko bez herbaty… Maj bez rabarbaru byłby smutny, tak po prostu. Dlatego dzisiaj propozycja z rabarbarem Niech tradycji stanie się zadość. Myślę, że rabarbarowa łąka jest w stanie wypełnić rabarbarowy obowiązek wypiekowy, zanim na dobre rozpocznie się lato. To świetne kruche ciasto z pysznym rabarbarem pod super kruszonką. Warto dać się(...)skusić. Składniki na ciasto: 250 g mąki 3 żółtka (białka możecie wykorzystać na przykład na migdałowe beziki ) ½ łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli ½ kostki masła (100 g) 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki wkładam do miski i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. Wykrawam 10 małych kwiatuszków, a resztę wykładam na tortownicę 24 cm (lub blaszkę do tarty). Ciasto nakłuwam widelcem

Słodki sentyment
Rabarbarowa łąka 78

Czym byłby maj bez rabarbaru… Niczym bułka bez masła, ciastko bez herbaty… Maj bez rabarbaru byłby smutny, tak po prostu. Dlatego dzisiaj propozycja z rabarbarem Niech tradycji stanie się zadość. Myślę, że rabarbarowa łąka jest w stanie wypełnić rabarbarowy obowiązek wypiekowy, zanim na dobre rozpocznie się lato. To świetne kruche ciasto z pysznym rabarbarem pod super kruszonką. Warto dać się(...)skusić. Składniki na ciasto: 250 g mąki 3 żółtka (białka możecie wykorzystać na przykład na migdałowe beziki ) ½ łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli ½ kostki masła (100 g) 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki wkładam do miski i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. Wykrawam 10 małych kwiatuszków, a resztę wykładam na tortownicę 24 cm (lub blaszkę do tarty). Ciasto nakłuwam widelcem

Słodki sentyment
Kruche ciasteczka nadziewane smażonymi jabłkami i migdałami z marcepanem. 213

wysmarowanych masłem. Nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika na 10 minut w temperaturze 200 stopni góra - dół. Nadzienie: -6 dużych jabłek startych na dużych oczkach ze skórką -3 łyżki płatków migdałowych -łyżeczka cynamonu -3 łyżki cukru -łyżka masła Jabłka odsączamy ze zbędnego soku, mieszamy z cukrem i migdałami i wrzucamy do rondla na rozgrzane masło. Dodajemy po chwili cynamonu. Mieszamy(...)gram obranych, dobrze zmielonych migdałów -35 gram cukru pudru -dwie łyżki wody. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Zawijamy w folię i przechowujemy w lodówce. Po podpieczeniu bazy ciastek, wyciągamy je z piekarnika i nadziewamy smażonym nadzieniem, delikatnie ugniatając. Siódmą cześć ciasta ucieramy na tarce i posypujemy ciastka z wierzchu. Na środku umieszczamy marcepan, u mnie

BaRepas