Ciasto makowe krucho - drożdżowe to połączenie dwóch warstw maku z trzema blatami ciasta krucho drożdżowego, ciekawego smaku dodaje marmolada , która jest ukryta pod warstwami makowymi. Na
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSkładniki: 2 jajka 100 g margaryny 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka proszku do pieczenia 200 g masy kajmakowej
Ciastka - domowe słodkościKto ma ochotę na pysznego rogalika do niedzielnej kawy lub herbatki, niech przygotuje moje krucho- drożdżowe rogaliki z makiem. Wspaniale smakują i wyglądają. SKŁADNIKI: Ciasto: 2
Tradycyjna kuchnia KasiLekko spłaszcza i piecze. Wyciąga z piekarnika i ciasteczka zjaglane znikają w oka mgnieniu, takie są smaczne. Polecam również do kawy ciasteczka zbożowe , Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) albo Kruche ciasteczka czekoladowe, czy też Ciasteczka kruche z orzechami.Wszystkie te ciasteczka są delikatne, kruche, pyszne. Ciasteczka jaglane z żurawiną i migdałami: Przepis na 16 sporej wielkości ciasteczek jaglanych(...)składników wyrabiamy ciasto, ciasto będzie dosyć luźne, wsypujemy migdały i żurawinę, mieszamy wszystko łyżką. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach, gdyż ciastka lekko urosną, ja przydusiłam masę na ciasteczka widelcem. Nie robimy z ciasta kulek, ani nie formujemy ciasteczek w specjalnie kształty. Ciasteczka jaglane mają mieć nieregularne kształty o lekko porowatej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasto wygląda bardzo efektownie a nie jest trudne do wykonania , jest fajną alternatywą dla tradycyjnego miodownika :)Ciasto:4 szkl mąki1 margaryna2 jajka3/4 szkl cukru3 łyżki miodu1
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaOstatni tydzień przed Świętami rozpoczynamy na słodko. Choć tak naprawdę te ciasteczka cynamonowe to propozycja dla osób, które unikają lub ograniczają cukier W tym roku wyjątkowo ciastek u nas sporo. Być może dlatego, że to one najbardziej kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem, być może wynika to również z tego, że uwielbiam je przygotowywać J Szczególnie teraz, gdy można(...)sernik, makowiec i piernik. Do tego sałatki, ryby, mięsa i oczywiście pierogi i krokiety. Ciasteczka cynamonowe 50 g mąki jaglanej 100 g mąki orkiszowej 50 g mielonych migdałów (mąki migdałowej) 40 g ksylitolu pół łyżeczki cynamonu żółtko 80 g masła Do miski przesiej mąkę jaglaną, orkiszową oraz mąkę z migdałów. Dodaj cynamon, ksylitol, żółtko jaja oraz masło pokrojone na małe
365 dni dookoła kuchniMuffin (wym. mafin lub zdrobniale muffinka, muffinek) – ciastko w kształcie wysokiej babeczki z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi (np. z rodzynkami, czekoladą, bakaliami, owocami, a nawet orzechami) jak i wytrawnymi (np. z warzywami, albo nawet z miesem). Bardzo popularne w USA, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. Są wygodniejszą alternatywą dla zwykłych ciast, ponieważ są mniejsze i nie trzeba ich dzielić(...)szklanka wiórków kokosowych - ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków - 1 łyżka cukru z wanilią - 2 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia - 3 jajka - ¾ szklanki oleju kokosowego - ¾ szklanki słodkiej śmietany - esencja migdałowa - ok. 85g jagód goji - truskawki - cukier puder do oprószenia Do jednej miski dodajemy jajka, śmietanę – ubijamy rózgą – dodajemy olej kokosowy i esencję migdałową – łączymy składniki. Do drugiej miski przesiewamy mąkę
mojewypiekiinietylkokrem wyłożyć na upieczony biszkopt. Ciasto wstawić do lodówki, by krem dobrze zastygł. Krem adwokatowy: 250 ml śmietanki 30%; 1 śmietana w proszku "Śnieżka"; 125 ml adwokata; 80 g ciastek biszkoptowych; 50 g białej czekolady; 4 łyżki wiórków kokosowych; 2 łyżeczki żelatyny; Czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami śmietanki w "gorącej kąpieli". Przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić z "Śnieżką", następnie cały(...)gorącej wody. Schłodzoną śmietankę razem z cukrem ubić na sztywno. Następnie cały czas miksując dodać żelatynę, wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na krem adwokatowy. Powierzchnię ciasta wyrównać. 100 g płatków migdałowych uprażyć na suchej patelni. Przestudzić. Płatkami posypać wierzch ciasta. Moje uwagi: Upieczony i przestudzony biszkopt dobrze jest włożyć ponownie do formy, w której wcześniej był pieczony. Następnie wykładać kolejne warstwy
In my kitchenStrrraszności ciąg dalszy! Tym razem pora na coś słodkiego 😉 Dziś mam dla Was przepis na wiedźmie paluchy! Wiedźmie paluchy to kruche, maślane ciasteczka, które wprost rozpływają
Mostek w kuchniNajlepszy przepis na udany makowiec a przy okazji szybki w wykonaniu, ponieważ wykorzystujemy do niego puszkę gotowej masy makowej. Mak można oczywiście przygotować też samodzielnie ale
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaWaniliowe muffinki Muffinki i babeczki to ulubione słodkości - nie tylko wśród najmłodszych. Te ciastka są proste w przygotowaniu, nie wymagają wiele czasu ani wyszukanych dodatków. Muffinki według tego przepisu są naprawdę nieskomplikowane w wykonaniu i nie wymagają praktycznie żadnego doświadczenia w kuchni. Spokojnie możemy przygotować je razem z dziećmi :) Składniki na waniliowe muffinki z bakaliami 2 jaja 1 łyżeczka(...)foremki do muffinek, czyli papilotki. Wypełniamy je zmiksowaną masą do ⅔ objętości. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut. Gdy się upieką, możemy je polać czekoladą, posypać płatkami migdałowymi lub udekorować masą z serka mascarpone. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Gotujemy i jemyMazurek w kształcie pisanki, bez pieczenia to moja kolejna propozycja na świąteczne słodkości. Spód jest daktylowy z dodatkiem mielonej mieszanki płatków owsianych, sezamu i ziaren słonecznika
Kuchnia MagdaLenyjajko, 1,5 łyżki oleju, woda, Farsz makowy: 200g maku mielonego MAKAR , 50g orzechów włoskich MAKAR , 50g rodzynek, 3 łyżki cukru, 50g masła, 1 jajko, kilka kropli aromatu migdałowego, Dodatkowo: 80g masła, 1 łyżka cukru. PRZYGOTOWANIE: 1. Farsz makowy: Do maku dodaję jajko, cukier, rozpuszczone masło, rodzynki, posiekane orzechy włoskie oraz aromat. Dokładnie mieszam masę, aby wszystkie składniki się połączyły(...)podrumienionym masłem i oprószam cukrem. Do przygotowania farszu do pierogów wykorzystałam mak mielony oraz orzechy włoskie, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Mak to doskonały dodatek do ciast, ciastek, deserów i potraw na słodko. Mak mielony MAKAR jest bardzo wygodny do użycia. Nie trzeba go parzyć, ani mielić, co pozwala nam to zaoszczędzić sporo czasu. Do farszu
Tradycyjna kuchnia KasiMakaroniki – słodkie ciastka przyrządzane z białek jaj , cukru pudru i mielonych migdałów . Przez kilka miesięcy podziwiałam zdjęcia przepięknie upieczonych makaroników, nie miałam na tyle pewności siebie żeby spróbować zrobić te cudowne maleństwa. Czytałam wiele wskazówek i co raz bardziej byłam przerażona .. ale strach ma wielkie oczy i chyba tylko tyle . Wiadomo(...)pierwszych cudownych makaroników. Poniżej podaje przepis, a pod przepisem moje spostrzeżenia i kilka wskazówek. Składniki : Na makaroniki: 125 g drobno zmielone migdały bez skórki ( można rownież użyć mąki migdałowej) 3 białka jaj 200 g cukru pudru 30 g cukru barwnik spożywczy / niekoniecznie Na krem: 150 g białej czekolady 250 g serka mascarpone Sposób przygotowania : Zmielone migdały zmieszać
Wypieki UliCiasteczka daktylowe to moje dzisiejsze odkrycie. Wyszły genialne! Na pewno będę częściej do nich wracać, bo przygotowanie jest banalnie proste, a samo pieczenie trwa tylko 10
Natka Pietruszki