Na świątecznym stole jest obowiązkowy! Słodki, bakaliowy makowiec mojej mamy. Pamiętam, że zanim mama odkryła ten przepis eksperymentowała - były strucle makowe, makowce z pianką, ale żaden
Kulinarne InspiracjeSkładniki : 25 dkg płatków owsianych 10 dkg wiórków kokosowych białych 12 dkg mąki migdałowej 16 dkg mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej 25 dkg oleju kokosowego 8 łyżek miodu 15 dkg suszonej żurawiny 8 dkg rodzynek 6 dkg suszonych daktyli 1 całe jajko Sposób wykonania : O lej kokosowy i miód rozpuść w rondelku(...)małym ogniu pamiętając, aby dość często zamieszać łyżką. Gdy tylko składniki się roztopią zdejmij rondelek z ognia. Do większej miski wsyp płatki owsiane, wiórki kokosowe, przesianą mąkę pszenną , mąkę migdałową , posiekane na mniejsze kawałki rodzynki, żurawinę oraz daktyle, proszek lub sodę , całość dokładnie wymieszaj ręką lub drewnianą łyżką. Następnie wlej roztopiony olej z miodem, ponownie dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj
Przepisy i porady kulinarneśmietany posypaną zmielonymi orzechami, to naprawdę trudno się temu oprzeć :)!Jabłecznik bez pieczeniaSkładniki:2 kg jabłek3-4 łyżki masła1 łyżeczka cynamonuszczypta zmielonych goździków i gałki muszkatołowej2 galaretki cytrynowe400 g ciastek digestive200 g margaryny Palma2 puszki masy karmelowej200 g serka mascarpone20 g żelatyny (1opakowanie)600 g śmietany kremówkiCiasteczka rozkruszyć na drobno. Dodać rozpuszczoną Palmę i dobrze wymieszać. Wyłożyć spód foremki(...)Śmietanę dobrze schłodzoną ubić i po trochu wymieszać z masą karmelową. Wyłożyć na wystudzone jabłka i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Posypać zmielonymi orzechami lub stostowanymi płatkami migdałowymi. Porada: Można ciasto przygotować również na spodzie biszkoptowym.Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.plSmacznego Post Jabłecznik bez pieczenia pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plŻeby nie było, że samymi ciastkami sobie człowiek osładza życie dziś mam dla Was przepis na pyszny deser o smaku białej czekolady. W pierwotnym zamyśle miał to być krem do tortu, ale odrobinę z lenistwa, odrobinę z chęci zrobienia czegoś innego niż zawsze, finalnie postanowiłam zrobić deser. Idealny na romantyczną kolację we dwoje. Lekki nie za słodki krem(...)pewno to się ubije, ale uwierzcie mi wychodzi idealny krem). Do pucharków wsypujemy płatki kukurydziane, kilka truskawek i wykładamy krem, a następnie pozostałe truskawki i pokrojoną gruszkę. Płatki migdałowe prażymy na złoto na suchej patelni i posypujemy nimi nasz deser
Cynamonowe szczęścieNiedawno wpadła mi w ręce książka "Piramida w kuchni, czyli dzieci zdrowo gotują" . Kilka przepisów już wypróbowałam. Są to proste dania, desery, przekąski, które nie wymagają
Kulinarne Inspiracjejednak nie wszyscy sięgamy po nie regularnie. Dzisiaj mam dla was przepis na ciasteczka mega proste w przygotowaniu. Wystarczy wam 30 minut i będziecie cieszyć się mega apatycznymi ciasteczkami. Ciastka są aromatyczne, miękkie i wręcz rozpływają się w ustach. Są słodkie nie ukrywam, ale jedno ciasteczko nikomu nie zaszkodzi. Trochę kojarzą mi się z marcepanem, bo bazują na migdałach(...)zakup w e-sklepie www.manufaktura-wielkopolska.pl Kod ważny do 30 czerwca więc zachęcam do zapoznania się z ofertą. Składniki na 10-12 szt: 160 g mąki migdałowej 20 g siekanych nerkowców 110 g cukru pudru 1 białko 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego skórka z połowy pomarańczy Wykonanie
vaniliowoczekoladowaPo ostatnim makaronikowym sukcesie (do zobaczenia tutaj) postanowiłem przyrządzić je raz jeszcze. Tym razem wiosenne - w słonecznym kolorze i przełożone pysznym cytrynowym kremem. Są lekko słodkie
Food SquareJeśli znacie Metrowca ( a znacie na pewno, przynajmniej z nazwy ), to te ciasto, to właśnie taki Metrowiec, tyle że złożony w taki sposób, aby w przekroju
Opowieści z piekarnikarazem przepis na przekąskę w stylu fit. Uwielbiam małe przekąski typu batoniki i ciastka, ale te kupne są dla mnie albo za słodkie, ale zbyt gumiaste, nie są wegańskie, albo po prostu są absurdalnie drogie. Przygotowałam sobie zapas takich potreningowych batoników na całe dwa tygodnie, bo uwierzcie mi, te maleństwa są bardzo sycące. Dodałam do nich zakupiony przeze mnie(...)kalorii 14,5 g białka 35 g węglowodanów 27 g tłuszczu Składniki na około 12 sztuk (blacha o wymiarach 20×24 cm ): baza: 100 g mąki kokosowej lub migdałowej 50 g wegańskiego białka (można zastąpić 50 g dowolnej mąki orzechowej) 100 g mąki owsianej 100 g oleju kokosowego (roztopionego) 50 g płynnego słodu typu syrop klonowy, daktylowy, ryżowy górna
greenscarfDzień dobry, Wracamy do słodkich poniedziałków? No rejczel! Ostatnio pytaliście co zabrać ze sobą w drogę? Jaką przekąskę? Bo ile można jeść kabanosy, banany czy orzechy
PaleoLifeSłodkie ciasteczka-ślimaczki z ciasta drożdżowego,nadziewane makiem. Wspaniałe nie tylko w okresie świąt, ale i na inne okazje. Ciasto: 250 ml mleka 120 g cukru
Z MarcepanemWegańskie ciasteczka z matchą urzekły mnie swoim pięknym, zielonym kolorem. Tak naprawdę upiekłam je po raz pierwszy tylko dlatego: bo ładnie wyglądały. Na początku nie byłam
365 dni dookoła kuchniNadziane budyniowe ciasteczka Kawa, domowe ciasteczka pełne orzechów, coś do pochrupania… Czasem nie trzeba nic więcej, by złapać oddech, odpocząć. Dlatego dziś przychodzę do Was
Słodkie okruszkiNiesamowicie chrupiące, delikatne, kruche i obłędnie orzechowe? Tak! Takie właśnie są ciasteczka z masłem orzechowym. Robi się je błyskawicznie i są świetnym pomysłem do popołudniowej kawki
Ostra na SłodkoPyszne, aromatyczne i mocno migdałowe ciasteczka rodem z Toskanii. Idealnie smakują zanurzane przed zjedzeniem w kawie lub deserowym winie "Vin Santo". Dotychczas zaopatrywałam się w nie w marketach, polując na tzw. "włoski tydzień". Aż do dzisiaj, od teraz piec będę je sama :) SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 150 g cukru 1 łyżka masła szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjąć bagietki z pieca i póki będą jeszcze miękkie i ciepłe, każdą ostrym nożem, pokroić ukośnie na kawałki o grubości 1 cm. Ciastka w kawałkach pozostawić w odstępach na blasze i piec jeszcze 10 minut zmniejszając temperaturę do 150 stopni. Po przestygnięciu ciastka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku
Kuchnia w opałach