Składniki: (szklanka 250 ml) (blaszka 25x35) Twaróg mielony 1 kg Jajka 4 Cukier szklanka Cukier migdałowy paczka 15 g ( można pominąć lub dodać waniliowy) Masło 200 g Mleko 200 ml Budyń śmietankowy 2 Herbatniki kakaowe 300 g Polewa: biała czekolada 100 g + masło 10 g + garść wiórek kokosowych Przygotowanie: Do garnka przełożyć masło oraz cukry. Gotować na wolnym ogniu(...)zgęstnieje. Blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożyłam papierem do pieczenia i jedną warstwą herbatników. Wykładamy połowę gorącej masy serowej i kolejną warstwę herbatników. Wykładamy pozostałą masę serową i kolejną warstwę ciastek. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać masło i całość rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozprowadzić po herbatnikach. Posypać workami kokosowymi. Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje
Kulinarne przygodybiałko należy zmieszać z cukrem pudrem, dodając tyle cukru, aby uzyskać satysfakcjonującą nas konsystencję. Zaczynając od największego piernika rozpoczynamy budowanie choinek. Ciastko smarujemy lukrem i kładziemy na nie mniejsze ciastka. Czynność powtarzamy aż do najmniejszego pierniczka, który w lukier wbijamy pionowo. Całość posypujemy drobnym kolorowym maczkiem, cukrem pudrem lub perełkami – śnieżynkami Dr. Oetker.Choinki przygotowałyśmy z fantastyczną Kasią(...)się tam znalazłam Jeśli jesteście ciekawi innych przepisów, zapraszam do odwiedzenia strony producenta kostki do pieczenia Kasia - mojeciasto.pl, gdzie znajdziecie dużo kulinarnych inspiracji na Święta. Ja zamierzam wypróbować babkę migdałową ;).Fotografie: Ja, Michał Niwicz Post Piernikowe choinki i słodkie warsztaty z Kasią i Dr.Oetker pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuogrzewać go zbyt długo ciepłem rąk). Ciasto powinno być lekko lepiące. Dodajemy migdały, mieszamy i chłodzimy masę w lodówce ok. 15-30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160-170°C. Ciastka można wałkować na ok. 1 cm grubości i wycinać wykrawaczkami, jednak prościej jest odrywać je po kawałku (maksymalnie 24 części, u mnie wyszło 22), toczyć w dłoniach kulkę (wielkości(...)Zobacz także: Najlepsze Rafaello Kto lubi pralinki Rafaello? Jeśli zaliczacie się do grona fa... Tort czekoladowy (przepis i dekoracja) Poezja-smaku obchodzi dziś pierwsze urodziny! Przez ten rok ... Makowiec migdałowy z jabłkami Świąteczny makowiec migdałowy z jabłkami na kruchym cieście.... Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika idealnie wpisuj... Post Kurabiedes – greckie ciasteczka migdałowe
Poezja smakuniewiele trzeba, aby przygotować budyń z gwiazdką . budyń jaglany jak zrobić budyń jaglany Przepis na domowy budyń jaglany Składniki 250 g ugotowanej kaszy jaglanej mleko roślinne (u nas migdałowe, około pół szklanki) 1 dojrzały banan 4 daktyle (namoczone w gorącej wodzie) do dekoracji banan, jagody orzechowy pasek: zmiksowane orzechy, daktyle i rodzynki (wcześniej namoczone w wodzie) Wykonanie(...)zobacz tutaj>>>> . Inne przepisy z tej serii: Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Chcesz być na bieżąco? Dołącz do nas na Facebooku
lady-och-mistrzyni.blogspot.comkilka dni Mikołajki, a potem nadejdzie czas Gwiazdki i świątecznych podarunków, a nic tak nie cieszy jak własnoręcznie wykonane prezenty. A tych, których kochamy obdarujmy migdałowym sercem w lukrowej polewie. Mimo, że za oknem mroźno, to w mojej kuchni ciepło i przytulnie, pachnie cynamon, dzieci wykrawają ciasteczka i podjadają co nieco....lubię taki czas!Ciasto:30 dag mąki żytniej, używałam(...)serduszek dostarczył mi www.smak-kuchni.pl. Wykrawacze Smaku Kuchni mają ciekawe wzornictwo i solidne wykonanie, polecam wszystkim miłośnikom kuchni!. Do 10 grudnia na hasło „APETYCZNA” 10% rabatu na wszystkie foremki do ciastek i pierników.1. Zagniatamy ciasto z podanych składników. Wałkujemy na grubość 3-5 mm i wykrawamy ciasteczka. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Ciasteczka układamy na formie wyłożonej papierem
Apetyczna babeczkaszklanka mąki pszennej 4/5 szklanki kaszy manny od Skworcu(około 130 g) 4 łyżki cukru 1 łyżka mleka 1 jajko klasy M 100 g masła szczypta cynamonu garść płatków migdałowych cukier puder do oprószenia ciasteczek Przygotowanie Masło roztapiamy i studzimy. Do miski wsypujemy 1 szklankę mąki pszennej oraz 4/5 szklanki kaszy manny, 4 łyżki cukru i szczyptę cynamonu, całość mieszamy(...)dłoniach szybko kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, spłaszczamy. Na wierzch każdego ciasteczka układamy płatki migdałów lekko je wbijając/wgniatając w ciastko. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do piekarnika na środkowy poziom. Ciasteczka pieczemy 20-25 minut (w zależności od piekarnika). Stan upieczenia ciasteczek najlepiej ocenić po ich spodzie - złoty kolor. Po wyjęciu
Słodkie okruszkiWitajcie. Dziś prezentuję Wam przepis na szybkie małe co nieco :) Muffinki upieczone w kolorowych papilotkach dodadzą wiosennego nastroju :) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki
Kuchnia domowa Anihttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Poduszeczki smakują wyśmienicie i doskonale nadają się na samodzielną przekąskę oraz jako przystawka do większych posiłków
Di gotujeproszku (40 gr) 500 ml mleka 7 łyżek cukru kryształu 500 ml wody 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki wody 15 gr żelatyny w proszku 2 łyżki płatków migdałowych Jak zrobić trifle z owocami leśnymi. Do miseczki wsypać żelatynę, dodać 3 łyżki wody, wymieszać i odstawić na 10 minut. Kolejno, podgrzać i wystudzić. Do garnka wlać wodę, wsypać owoce leśne(...)budyniowym. Kiedy mleko w garnku zaczyna się gotować zalać budyń z kubka. Mieszając nieustannie, gotować przez 1 do 2 minut. Ugotowany budyń zdjąć z garnka i nieco wystudzić. Płatki migdałowe wsypać na patelnię, prażyć na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Biszkopty połamać na mniejsze kawałki, namoczyć w soku owocowym i ułożyć jeden obok drugiego w dość szerokiej
MeCooksCiasteczka z konfiturą z czarnej czereśni. Choć jadamy też kupne ciastka, to bardzo często przygotowuję wersje domowe. Można je dowolnie wzbogacać, przygotować właściwie w każdej chwili, bo podstawowe składniki znajdziecie chyba w każdej kuchni. A dodatkowo przygotowywanie takich ciasteczek, to wspaniała zabawa dla dzieci. Moje zawsze mi pomagają Dziś zapraszam Was na pyszne ciasteczka z konfiturą z czarnej czereśni(...)mniejsze blaszki) 300 g mąki tortowej 200 g zimnego masła 2 żółtka jaj 100 g cukru pudru + do oprószenia ciasteczek odrobina soli kilka kropli ulubionego aromatu – polecam migdałowy kilka łyżeczek konfitury z czarnej czereśni – do nabycia w sklepie Amus Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy dwa żółtka, cukier puder, odrobinę soli i maso. Masło najlepiej posiekać. Na koniec
Słodkie okruszkiZdarza się Wam, że kupicie banany i o nich zapomnicie, a gdy już zrobią się czarne lądują zazwyczaj w koszu? Mnie na szczęście już nie. Zamiast
Zakręcony Widelecbyło już kakao) 2 galaretki (każda po 70 g) na polewę: 160 g czekolady, u mnie pół na pół mleczna z gorzką, 100 g śmietanki kremówki opcjonalnie garść płatków migdałowych Przygotować kruchy spód: m ąkę posiekać z masłem (masło powinno być w małych kawałeczkach), a następnie dodać żółtka i cukier. Wszystko połączyć i szybko zagnieść w kulę. Włożyć na pół(...)dżem.Wymieszać ręką. Jeśli z masy da się formować kulki, masa jest gotowa (gdyby była za sucha, dodać więcej dżemu lub kremu czekoladowego; gdyby była za mokra, więcej ciastek, kokosu lub innych suchych składników). Wyłożyć na kruche ciasto, dokładnie docisnąć,wyrównać dłońmi. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, tężejącą wylać na masę bajaderkową. Schłodzić do całkowitego stężenia. Czekoladę
Lekcje w kuchnimożna wyciąć kwadraty. Tylko wtedy jak jest dobrze schłodzony ,można ładnie pokroić . Ubić ser z cukrem przez kilka minut, aż będzie miękkie i kremowe. Dodać sól, wanilia i ekstrakt migdałowy, śmietanę i zmiksować dokładnie . Dodaj jajka i zmiksować do połączenia składników. Upewnij się, że nie pokazało sie zbyt dużo pęcherzyków powietrza wewnątrz ciasta, które może być przyczyną pęknięcia sernika(...)najmniej na 3 godziny, lub dłużej przed cięciem na kwadraty 4x4 ,lub jeśli wolisz większy rozmiar porcji. Do dekoracji stopić czekoladę w kąpieli wodnej ,albo w kuchence mikrofalowej.Udekorować ciastka ,wstawić na 10- 15 minut do zastygnięcia.Można posypać wiórkami po wierzchu przed podaniem
w mojej kuchniczekoladowa: 1/2 szkl mleka 1/2 szkl cukru 1 1/3 szkl mleka w proszku (nie granulowanego) 140 g masła 1/3 szkl drobno pokruszonych herbatników kilka suszonych daktyli 50 g płatków migdałowych 50 g wiórków kokosowych 1/3 szkl siekanych orzechów włoskich 2/3 gorzkiej czekolady Terravita 70% Do ozdoby: czekoladowe jajeczka płatki migdałów kolorowe kandyzowane skórki zielone wiórki kokosowe Ciasto kruche : wszystkie suche(...)przełożyć do garnuszka, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Do gorącej masy dodać pokruszoną gorzką czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Wsypać mleko w proszku i zmiksować. Na koniec dodać drobno pokruszone ciastka i bakalie, wymieszać. Masę wylać na wystudzony spód mazurka. Udekorować bakaliami i czekoladowymi jajeczkami. Ciasto odstawić do lodówki do zastygnięcia
Smakołyki Asi