wypieków 40 g suszonej żurawiny - można pominąć 3/4szkl. orzechów włoskich lub migdałów bez skórki drobno pokrojonych 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego pół łyżeczki cynamonu 2łyżki powideł lub innego dżemu 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka masła roztopionego 2 żółtka plus piana z 4 białek Kruszonka(...)składniki, na sam koniec dodać pianę z białek Wykonanie Przygotować formę do muffinek. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 2 -3 mm, szerokim kubkiem lub foremką do wycinania ciastek wycinać koła, umieszczać je formie na muffinki, wylepić dokładnie dno i boki, dociskając. Do środka nałożyć masy makowej, do wysokości babeczek. Kruszonka: Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem
Kubki smakupszennego czy żytniego pieczywa. Z łakociami jest podobnie, ale w ich wypadku mam jeden bezwzględny warunek! Nie jem słodyczy ze sklepu . Naszpikowane chemią i kaloriami batoniki, wiecznie świeże ciastka, super zdrowe, bezsmakowe mleczne kanapki czy kolorowe cukierki bez chwili wahania zamienię na najmniejszy kawałek domowego ciasta, albo naturalny jogurt z owocami i łyżką wiejskiego miodu. Codzienna porcja słodkości jest(...)szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii masa budyniowa: 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 żółtka 500ml mleka 2 krople aromatu migdałowego 2 krople aromatu waniliowego 200g masła polewa czekoladowa: 3 łyżki masła 4 łyżki cukru 4 łyżki kakao 50ml śmietanki kremówki Ciasto: Masło roztopić w rondelku, dodać cukier, miód i kakao
Zapiski Młodej Żonyskładniki* 500 ml miodu* 300 g cukru pudru* 200 g margaryny* 150 g smalcu* 3 opakowania przyprawy do piernika* 1 łyżeczka cynamonu* 1 łyżeczka imbiru* 1
Mix smakuczęsto z niego korzystam, jeśli zostają mi jakieś resztki ciast- te bajaderki są wyjątkowo smaczne :) Składniki 450-500 g pokruszonych resztek ciast (bez kremów, żelatyny, owoców, galaretek), herbatników, kruchych ciastek, biszkoptów itp. 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w wodzie lub w rumie 1/3 szklanki dowolnych pokruszonych orzechów lub migdałów około 2 lub 3 łyżki drobnego brązowego cukru(...)ciemnych ciast tj. piernik, murzynek itp.) 1 łyżka czekolady w proszku albo Maltesers Hot Chocolate 2-3 łyżki dowolnego kremu orzechowego lub czekoladowego kilka kropli olejku rumowego, arakowego lub migdałowego Uwaga: jeśli chcecie uzyskać bajaderki z wyraźnym kokosowo-czekoladowym aromatem to zamiast 100 ml śmietany lub mleka krowiego możecie d odać 150 ml dobrej jakości mleka kokosowego lub śmietanki
Cztery Fajeryczęsto z niego korzystam, jeśli zostają mi jakieś resztki ciast- te bajaderki są wyjątkowo smaczne :) Składniki 450-500 g pokruszonych resztek ciast (bez kremów, żelatyny, owoców, galaretek), herbatników, kruchych ciastek, biszkoptów itp. 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w wodzie lub w rumie 1/3 szklanki dowolnych pokruszonych orzechów lub migdałów około 2 lub 3 łyżki drobnego brązowego cukru(...)ciemnych ciast tj. piernik, murzynek itp.) 1 łyżka czekolady w proszku albo Maltesers Hot Chocolate 2-3 łyżki dowolnego kremu orzechowego lub czekoladowego kilka kropli olejku rumowego, arakowego lub migdałowego Uwaga: jeśli chcecie uzyskać bajaderki z wyraźnym kokosowo-czekoladowym aromatem to zamiast 100 ml śmietany lub mleka krowiego możecie d odać 150 ml dobrej jakości mleka kokosowego lub śmietanki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Ciastka - domowe słodkościprzepisu wyszło 22 sztuki ciasteczek. Składniki 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka ziaren słonecznika 250 g masła 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru migdałowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka szczypta soli Ziarna słonecznika upraż na patelni na złoty kolor i odstaw do ostudzenia. Masło wyjmij z lodówki i trzymaj w temperaturze pokojowej(...)wyschło. Z ciasta lepić kulki wielkości małego orzecha włoskiego, wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut . Smacznego! Podobne przepisy na ciastka znajdziesz tutaj: kokosowe owsiano-kokosowe
KurnikowoKasztany Kasztany to takie słodkie coś z niczego do kawy :) Piec się nie chce, ale do kawy to coś słodkiego i by się zjadło. A że
na moim stole...jabłuszek. Pycha :) Ciasteczko maślane z migdałami To prawda, jest bardzo maślane :) A jeśli coś jest maślane, to? To jest pyszne! Prawda? :D Kruche, z chrupiącą posypką w postaci płatków migdałowych. Słodkie w sam raz :) Ciasteczko owsiane "Multifruit" Tak jak pozostałe jest kruche i chrupiące. Widoczne są duże ilości suszonych owoców i płatków owsianych, z których powstało. Możemy posmakować(...)koniec, na deser (hmm, tak na prawdę to dzisiaj mamy same deserki :D) pysznie czekoladowe ciacho z dodatkową ilością czekolady. A co tam, czekolady nigdy nie za wiele :) Takie ciastko musi być pyszne! To Mamy ulubieniec :) Choć nie dziwię się, Mama jest ogromną miłośniczką czekolady. To była najbardziej przesłodka współpraca jaką podjęłyśmy do tej pory :) Przedstawiłyśmy Wam kilka wariantów
Zdrowie na języku :Ppistacji trwa nadal. I tak właśnie powstał ten sernik: z tęsknoty do wakacji i miłości do pistacji Najlepszy sernik pistacjowy Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: 200 g ciastek maślanych 100 g masła 1 kg sera na sernik (mielonego) 250 g mascarpone 4 jajka 100 g cukru 200 g pasty pistacjowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej + biała czekolada + pistacje(...)minut. W tym czasie przygotuj masę serową. Następnie ser przełóż do misy miksera, dodaj mascarpone, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Miksuj delikatnie, dodając po jednym jajku. Na koniec dodaj pastę migdałową i miksuj jeszcze chwilę. Gotową masę serową wyłóż na spód ciasta i wyrównaj wierzch. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piecz ok. 120 minut. Po upieczeniu zostaw ciasto
365 dni dookoła kuchniJeśli chodzi o ciastka moimi ulubionymi zdecydowanie są wszystkie te z dużą ilością orzechów i innych bakalii.Chrupiące , kruche … delikatne!Dziś ma dla Was właśnie jedne z tych ulubionych …Owsiane .. z orzechami .. żurawiną … słonecznikiem , sezamem i płatkami migdałów.Nie tylko smaczne , ale również zdrowe i pożywne! SKŁADNIKI:- orzechy laskowe – 0,5 szkl- płatki owsiane(...)śmietana 30 % – o,5 szkl- cukier puder – 0,5 szkl- aromat śmietankowy – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Orzechy siekamy.Na suchej patelni prażymy na złoty kolor: sezam, płatki migdałowe i płatki owsiane.Mieszamy z orzechami , żurawiną i 2 łyżkami mąki.Roztapiamy masło , dodajemy śmietankę i cukier.Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.Ostawiamy z ognia i dodajemy mieszankę bakaliową i aromat.Dokładnie
Ostra na Słodkołyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie 1 opakowanie ciastek z czekoladą "Digestive" 80 g stopionego masła kilka owoców jeśli robimy wersje z wkładką Instructions Ciastka kruszymy w blenderze lub w misce przy pomocy drewnianej pałki, dodajemy stopione masło, dokładnie mieszamy. Blaszkę do pieczenia muffinek wykładamy papilotami i nakładamy po ok. 2 łyżki pokruszonych ciastek lekko je ubijając. Następnie(...)wersji z wkładką: proponuje podać mini serniczki polane sosem owocowym to bardzo proste, wystarczy, że zmiksujecie 1 szklankę owoców + 2 łyżki cukru w blenderze z odrobiną aromatu waniliowego lub migdałowego i gotowe. Smacznego! Artykuł Mini serniczki pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plJutro Tłusty Czwartek. Z tej okazji zapraszam na pyszne pączki z nadzieniem makowym. Są bardzo pulchne i smakowite. Nikt im się nie oprze. SKŁADNIKI: Ciasto: 1
Tradycyjna kuchnia Kasitarteletki są naprawdę bardzo smaczne i warte spróbowania. Nie są trudne w przygotowaniu. Z podanej porcji wychodzi 12 sztuk mazarynek. W zakładce CIASTKA znajdziecie przepisy na inne smaczne ciastka i babeczki. Żródło Książka Wypieki Najlepsze przepisy z całego świata Polecam! Ciasto 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 85 g cukru 115 g masła 1 jajko(...)większe od średnicy otworów w foremce. Każde koło umieścić w foremce tak aby przylegało do dna i boków. 100 g masła 2 jajka 100 g cukru 150 g płatków migdałowych 1 łyżeczka olejku migdałowego (pominęłam) płatki migdałowe do dekoracji W rondlu roztopić masło. Jajka ubić z cukrem na puszysto, dodać migdały i olejek. Wlewać stopniowo masło miksując. Wlać masę
O kuchni z uczuciemBardzo smaczny mazurek z dżemem dyniowym i masa kajmakową, moja rodzina bardzo lubi mazurki z tą masą. Ciasto nie wymaga wcześniejszego pieczenia, można je jeść na
Bajeczna Kuchnia