sprzęt w akceptowalnej dla mnie cenie i, wg komentarzy, bardzo dobrej jakości. Kupiłam. Na pierwszy ogień poszedł przepis z Instagrama, który to przepis bardzo mnie zaintrygował, bo wcześniej robiłam ciastka z tych składników. Ciasta są pyszne, ale żeby gofry z tego wyszły? Koniecznie musiałam to sprawdzić! Składniki na 2 gofry/1 porcję: * 2 łyżki masła orzechowego * 1 jajko * 1 łyżka(...)śmietankowy, w ostatniej mascarpone * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (mam bezglutenowy) * 1/2 łyżeczki erytrytolu * 2 szczypty soli Na wierzch: * poziomki/borówki + bita śmietana (+ w jednej wersji masło migdałowe) * borówki (mrożone) zmiksowane ze śmietanką 30% Składniki wymieszałam - lub raczej lekko ubiłam mikserową trzepaczką - tak, aby masa była gładka. Ciasto wyszło gęste, miałam tremę jak wlewałam je do gofrownicy
Zdrowa Kuchnia Sowyciasteczek – ręka do góry! Nie widzę Chyba wszyscy lubimy dobre, nie za słodkie ciasteczka, a szczególnie dzieci! Do tej pory na tej stronie pojawiały się dość miękkie ciastka, tym razem przepis na kruche ciasteczka rodzynkowe z foremek – paleo, bez zbóż, cukru, nabiału (czyli też bez laktozy i kazeiny). Kruche ciasteczka są niezastąpione, jeśli lubisz zamaczać(...)dzieci jednak docenią je niezależnie od dodatków Jak zrobić kruche ciasteczka rodzynkowe z foremek – paleo, bez zbóż, cukru, nabiału ? mąka ziemniaczana – ¾ szklanki mąka kokosowa – ½ szklanki mąka migdałowa lub mąka kasztanowa – ¼ szklanki rodzynki – ⅔ szklanki jajka – 2 olej kokosowy – ¼ szklanki ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka soda oczyszczona – ¼ łyżeczki ocet jabłkowy albo sok z cytryny
PaleoSMAKmące i zmielonych migdałach. Właśnie zjadłam dwa prosto z pieca i… jestem szczerze zakochana :) są obłędnie pyszne! W takich chwilach cieszę się, że jestem dorosła i mogę jeść ciastka na obiad ;) Z podanych składników wychodzi 6 bardzo dużych babeczek. Warto upiec je w papilotkach tulipanach, bo choć bardzo nie urosną, samego ciasta jest dużo. Jeśli nie macie odpowiednich(...)dociśniętych szklanką do blaszki na muffinki. Składniki: 80 g gorzkiej czekolady 80 g masła 2 łyżki kakao 2 jajka 120 g cukru 100 g mąki pszennej 50 g mąki migdałowej (zmielone migdały) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się
Ciastkozercy(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 60 dag mąki 30 dag margaryny 20 dag cukru pudru 6 żółtek
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaKeto ciastka maślane z cynamonem, czyli przewaga smaku nad wyglądem Wizualnie może nie zachwycają, ale smakiem powalą każdego miłośnika maślanych ciastek… 🙂 Nie wiem czy macie takie same skojarzenia, ale moim zdaniem wyglądem łudząco przypominają mięsne kotlety… 😀 Niejedna osoba dałaby się nabrać… 😛 Tymczasem są to najpyszniejsze keto ciastka , jakie miałam okazję jeść! A podczas tych(...)tego bloga… Jeśli dodam jeszcze, że są dziecinnie proste w przygotowaniu, to nie macie już żadnej wymówki, żeby ich nie spróbować… 😀 Keto ciastka maślane z cynamonem – składniki: Keto ciastka maślane z cynamonem – propozycja podania Jajka A raczej same żółtka… Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne
Modern Cave Girlpodsypywania 2 łyżki mąki sezamowej ( lub zmielonych ziaren sezamu) 8 g drożdży instant lub 1/2 kostki świeżych 2-3 łyżki cukru trzcinowego 200 - 250 ml napoju sojowego lub migdałowego ciepłego 100 ml oleju rzepakowego szczypta soli Krem sezamowy: 2-3 łyżki tahiny 1 pełna łyżka miodu 2 łyżki podprażonych ziaren sezamu Przygotowanie: Drożdże instant zawsze rozpuszczam w niewielkiej ilości(...)ponieważ raz nie wyrosło mi ciasto na pizzę, a pod ręką czułam nierozpuszczone kuleczki drożdży). Do miski wsypałam mąkę, mąkę sezamową dodałam cukier, szczyptę sol, wlałam drożdże, napój migdałowy i zaczęłam zagniatać ciasto, następnie wlałam olej i wyrabiałam ok. 10 minut. Odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy podwoiło objętość na stolnicę wysypałam trochę mąki, przełożyłam ciasto, odgazowałam i rozwałkowałam
AZgotuj!Święta, Święta już tuż tuż. Ten czas napełnia mnie radością.Cała rodzina zjeżdża się do Polski. Wykonanie – białka ze szczyptą soli ubić na sztywną
Kuchnia Pokoleńbyłam bardzo ciekawa jego smaku. Muszę przyznać, że pozytywnie mnie zaskoczył... Jest delikatny, wilgotny, z lekkim aromatem dyni. Spód: 250 g ciastek maślanych ok 80 g stopionego masła Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z masłem i wylepić masą spód tortownicy wyłożonej papierem (25 cm). Dodatkowo spód i boki zabezpieczyć folią aluminiową przed wyciekaniem tłuszczu. Wstawić do lodówki. Masa(...)waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią) 5 jajek 1 budyń waniliowy bez cukru 2 szklanki musu z dyni Do dekoracji: ½ puszki gotowej masy krówkowej tarta biała czekolada lub płatki migdałowe do dekoracji Twaróg krótko miksować z cukrem i jajkami, dodać mus z dyni, cukier waniliowy i budyń, dokładnie łącząc składniki, najlepiej na małych obrotach miksera. Wylać masę na ciasteczkowy spód
Czerwień i błękitmiękkiego masła roślinnego * 100 g cukru * 1 jajko * 1 łyżeczka esencji migdałowej * 190 g płatków owsianych * 50 g płatków migdałowych * 1 łyżka kakaoWykonanie:1. Masło, cukier i esencję migdałową wrzucamy do miski. Wszystkie mieszamy mikserem na wysokich obrotach.2. Dodajemy pozostałe składniki. Tym razem ustawiamy mikser na niższe obroty. Gotowa masa okaże się bardzo gęsta, a nawet lekko sucha(...)spłaszczając układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.4. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik, by pozwolić ciastkom ostygnąć i stwardnieć
Pasja Smakufrancuskie. Znajdziemy przepisy na domowe dodatki do ciast - cukier waniliowy, cynamonowy, cytrynowy czy miętowy. Są również przepisy na przygotowanie ekstraktu waniliowego czy migdałowego, informacje jak samemu zrobić mąkę migdałową czy orzechową oraz przepis na pyszne domowe kandyzowane skórki cytrusów. Trzeci dział to przepisy codziennne. Znajdziemy tu m.in. przepisy na placek z makiem, babkę pomarańczową, obracane ciasto z owocami, czekoladowe ciasto(...)ciekawych i cudownie brzmiących przepisów - pełnoziarnista tarta z kremem i owocami, czekoladowa tarta na zimno z popcornem i słonym karmelem, kruche ciasto z bzem i owocami leśnymi czy kruche ciastka razowo-orzechowe przygotowane z połączenia mąki razowej i mąki z orzechów laskowych. Dział piąty to serniki. Nim autor poświęcił krótki wstęp, bo jak pisze to jego ulubione ciasta
Plate of JoySernik ze słonecznikową masą serową oraz kremową polewą z białej, palonej czekolady i karmelizowanym słonecznikiem na wierzchu, wykonany na spodzie herbatnikowym. Jest doskonały - mazisty i wilgotny
Kuchnia MagdaLenyDostaliśmy w tym roku mnóstwo borówek, więc zużywam jak mogę - te babeczki to prawdopodobnie nie jest ostatni sposób ich wykorzystywania, za to... jaki pyszny! :) Składniki: 2
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!pieczenia. Z cukierków Werther’s Original ugnieć za pomocą dłoni kulki, odrobinę je spłaszcz i układaj po jednej kuleczce cukierkowej na środku każdego ciastka. Przygotuj tak wszystkie ciastka. Wstaw ciasteczka na 1-1,5 minuty do piekarnika, dosłownie chwilkę aby masa karmelowa nieco zmiękła. Po minucie wyjmij blachę z piekarnika i na każdej porcji karmelu połóż orzech(...)dużym słoju, pudełku lub puszce. SMACZNEGO! Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka: – ciasteczka z pieczątkami – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne *Przepis powstał we współpracy z marką Werther’s Original Artykuł Ciasteczka karmelowe pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje
nietylkopasta.plkruche, delikatne i mocno migdałowe. Zwieńczeniem jest dodatek lekko kwaśnej marmolady. Na pewno wpiszą się na stałe w świąteczne wypiekanie. Składniki: 100 g miękkiego masła 130 g mąki migdałowej 90 g mąki pszennej 1 żółtko 60 g cukru Do obtoczenia: białko migdały siekane marmolada Przygotowanie: Wszystkie składniki zagnieść na gładkie i jednolite ciasto. Uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą(...)grubości około 2cm i pokroić na kawałki około 1,5cm. Uformować kulki, połowę zanurzyć w białku i obtoczyć w migdałach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym ciastku zrobić małym palcem dziurkę i napełnić marmoladą. Piec w 180 stopniach około 15-18 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce
Ala piecze i gotujejedno z ciastek, które wzbudza samo zainteresowanie tym, że nie trzeba go piec. Dodatkowo raczej nie można się nim objadać, że względu na to, że jest mocno słodkie. Coś w stylu "jeden kawałek i wystarczy". W sam raz na rodzinną uroczystość czy niedzielne spotkanie przy kawie. źródło: "100 nowych ciast: przepisy siostry Anastazji", Kraków 2007, s. 104.Składniki(...)litr mleka 2 duże paczki krakersów 3/4 szklanki cukru kryształu 1/2 l śmietany 30% 10 dag płatków migdałowych 3 łyżeczki żelatyny 1 cukier wanilinowy 25 dag masła 1 szklanka mąki pszennej 1 opakowanie budyniu śmketankowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego Wykonanie: Mleko w puszce gotować przez 3 godziny. Odstawić do przestudzenia. Na patelni
Pasja SmakuWafle są uniwersalne :) Zrobiłam je z pyszną masą mleczną z bakaliami. Przepis znalazł mój tata w internecie.Składniki:2 szklanki mleka w proszku1/2 szklanki zwykłego mleka1
Kuchnia domowa Animąki migdałowej (lub zmielonych orzechów) 100 g cukru 15 g kakao 50 g miodu 100 ml ciepłej wody skórka otarta z pomarańczy + sok płaska łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli + tabliczka gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: W misce wymieszaj suche składniki: mąkę pszenną, mąkę migdałową, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę(...)owiń w folię i wstaw na ok. 60 minut do lodówki. Następnie podziel je na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na ok. 1 cm grubości. Potem wycinaj ciastka w kształcie rombu. Gotowe ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu pokryj
365 dni dookoła kuchnimaku 1 białko 0,5 szklanki cukru trzcinowego kilka kropli olejku migdałowego Przygotowanie: Nadzienie makowe Mak wsypujemy do rondla i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, odcedzamy. Mak mielimy przez maszynkę na najmniejszych oczkach dwa razy. Do zmielonego maku dodajemy, cukier, olejek migdałowy i ubite białko na sztywną pianę. Wszystko mieszamy ze sobą starannie. Ciasto Zagniatamy ciasto z mąki zmieszanej(...)rozwałkowanym placku wykładamy po całości masę makową. Ciasto zawijamy w ciasny rulon, a następnie kroimy na kawałki o grubości ok 1,5 cm. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez ok 15 minut. Smacznego
Niezły Młynekmaku 1 białko 0,5 szklanki cukru trzcinowego kilka kropli olejku migdałowego Przygotowanie: Nadzienie makowe Mak wsypujemy do rondla i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, odcedzamy. Mak mielimy przez maszynkę na najmniejszych oczkach dwa razy. Do zmielonego maku dodajemy, cukier, olejek migdałowy i ubite białko na sztywną pianę. Wszystko mieszamy ze sobą starannie. Ciasto Zagniatamy ciasto z mąki zmieszanej(...)rozwałkowanym placku wykładamy po całości masę makową. Ciasto zawijamy w ciasny rulon, a następnie kroimy na kawałki o grubości ok 1,5 cm. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez ok 15 minut. Smacznego
Niezły Młynekpowstał pomysł na sernik o smaku amaretto z frużeliną wiśniową. Pyszny jest, tzn. był, powiadam Wam, p-y-s-z-n-y! Składniki: na spód: 150g herbatników lub ciastek pełnoziarnistych 60g masła 1 kopiasta łyżka kakao Herbatniki zmiksować w malakserze, wsypać kakao i wlać rozpuszczone masło. Krótko zmiksować do uzyskania piaskowej konsystencji. Dno tortownicy (22cm) wyłożyć papierem(...)minut w temp. 170stC. Ostudzić. Masa serowa: 900g serka śmietankowego (u mnie o zawartości tłuszczu 24%) 3 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 2 łyżki likieru amaretto 50g ciasteczek amaretti Jajka zmiksować z cukrem (nie ubijać), dodać serek, budyń, ekstrakt oraz likier, zmiksować krótko na gładką masę. Na ciasteczkowy spód wylać 1/3 masy serowej
Obiad gotowypieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1/3 szklanki brązowego cukruLukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wyciśniętego soku z cytryny płatki migdałowe do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Marchewkę obrać i zatrzeć na tarce o małych oczkach. Wszystkie produkty sypkie wymieszać w pierwszej misce, a w drugiej olej(...)papilotek do 2/3 wysokości (pamietajmy, że babeczki jeszcze urosną). Włożyć do piekarnika na około 27 minut. W międzyczasie przygotować lukier. Wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem. Ciastka wyciągnąć z piekarnika, ostudzić. Na ostudzone nakładać lukier, później udekorować płatkami migdałów. Ja nakładam cieńką warstwę lukru tak, aby tylko przykleiły się płatki
cooklife