W styczniu na blogu dużo się działo. Pojawiło się kilka naprawdę rewelacyjnych przepisów w tym jeden z naszych ulubionych domowa nutella. Przepis znajdziecie tutaj: Do tego
PaleoLifeP epparkakor z mąki kasztanowej to mój kolejny eksperyment na fit pierniczki bez cukru i glutenu. W zeszłym roku podzieliłem się z Wami przepisem na pierniczki
Food SquareŁom to deser z zatopionymi w zastygniętej masie kakaowej pokruszonymi przysmakami. Są w nim herbatniki, wafle, migdały, orzechy. Nie wymaga pieczenia, jedynie czasu na stwardnienie masy
Przepisy Kulinarnejaglaną i otwartą puszkę z mleczkiem kokosowym, a dalej już poszło: rodzynki, migdały, wiórki kokosowe, len i w efekcie wyszły z tego wspaniałe ciastka przypominające w wyglądzie Jeżyki. W środku mięciutkie, bardzo nafaszerowane bakaliami, po prostu cudo! I jak dla mnie niezwykle słodkie, pomimo braku cukru, nawet dla Sławka(...)Składniki na 12 sztuk: • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej • 1/2 mleka kokosowego – gęsta część • garść rodzynek • garść jagód goji • 3 łyżki wiórek kokosowych • 3 łyżki płatków migdałowych • 1 czubata łyżka mielonych nasion lnu • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady Wykonanie: • Kaszę ugotowaną zmiksować z gęstym mlekiem kokosowym. • Dodać rodzynki, jagody, wiórki, płatki migdałowe i siemię lniane. Dokładnie wymieszać
To co kochamręcznie lub dowolnym innym narzędziem – byleby ciastka były odpowiednio wysokie. Ich wysokość gwarantuje, że nie będą suche w środku. Blachę wstawiamy na środkowy poziom rozgrzanego piekarnika i pieczemy ciastka 16-20 minut w zależności od wielkości – powinny się od spodu widocznie lekko zarumienić. Zbyt długie pieczenie je wysuszy – kontrolujcie jak mają się Wasze kokosanki w piecu(...)czasem już nie pora by je wyjąć. Gotowe upieczone ciasteczka studzimy na kratce, żeby wilgoć szybko z nich odparowała. Z wierzchu można polać je rozpuszczoną czekoladą i ozdobić płatkami migdałowymi i wiórkami czekolady – nabiorą bardziej eleganckiego charakteru. SKŁADNIKI 250g wiórek kokosowych 2 /+ 1 na zapas/ białka jajek M 100-130g drobnego białego cukru 2 pełne łyżki (z lekkim czubkiem
Karo in the Kitchenmigdałowych 50 g ciasteczek amaretti - pokruszonych 15 g brązowego cukru - opcjonalnie 2 łyżki Amaretto 1 żółtko starta skórka z cytryny wykonanie: Nektarynki myjemy, przecinamy na pól i wyciągamy z nich pestki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego nasmarowanego masłem lub wyłożonego papierem do pieczenia. (przecięta stroną do góry) Żółtko łączymy z cukrem i likierem amaretto oraz skórką z cytryny. Dodajemy pokruszone ciastka
Przysmaki Karolkicheat meal’a – można go pałaszować kompletnie bez wyrzutów sumienia. Jest bogaty w składniki odżywcze, mało przetworzony i prawie nie poddawany obróbce termicznej. To dokładne ucieleśnienie koncepcji zjeść ciastko i mieć ciastko, czyli taka „ win-win situation ”. Keto basil seeds pudding cake – składniki Co się kryje w środku? Keto basil seed pudding cake to ciasto trójwarstwowe. Inspirację do niego(...)poddawane obróbce termicznej. Ma ona właściwości mocno zagęszczające, dlatego należy używać jej z uwagą. Daje lekko kokosowy posmak, który akurat dla mnie jest atutem. Tutaj stanowi uzupełnienie mąki migdałowej . Mąka migdałowa Korzystam z niej ostrożnie, dlatego, że migdały zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych i lepiej nie poddawać ich obróbce termicznej, gdyż powstają wtedy szkodliwe tłuszcze trans, których chcemy
Modern Cave GirlPyszny , mięciutki i puszysty piernik z dodatkiem bakalii na Święta Bożego Narodzenia, z delikatną gorzką czekoladową . Składniki: 3 jajka 375 g margaryny 3 szklanki mąki pszennej
Ciastka - domowe słodkościWczoraj był sernik jak najbardziej świąteczny, a dziś przekąska zdecydowanie przedświąteczna :-) Babeczki lub jak ktoś woli muffinki w tej wersji są ideale zarówno na podwieczorek jak
Czary - gary w kuchnizapoczątkuję dziś przepisem na uroczy torcik makowy, który łączy w sobie lekkie blaty biszkoptowe i masę budyniową. Możemy przygotować go w prostokątnej czy kwadratowej blasze i będziemy mieć smaczne ciastka do popołudniowej kawy czy herbaty. Upieczony w tortownicy i ładnie udekorowany, może śmiało posłużyć jako tort na specjalną okazję.Przepis jest na tortownicę o średnicy 18cm. Torcik makowySkładniki:biszkopt4(...)maku masa budyniowa500ml mlekakilka kropel aromatu migdałowegoopakowanie cukru wanilinowego3 łyżki cukru2 łyżki mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtka200g masła50g wiórków kokosowych50g migdałów całych lub płatkówkilka łyżek wodykilka kropel aromatu migdałowego Wykonanie:BISZKOPT - spód tortownicy posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, jeżeli piekarnik potrzebuje czasu do nagrzania się, włączyć go ustawiając temperaturę około 175 stopni (biszkopt od razu po przygotowaniu
Smakołyki Berenikismalec, lub olej kokosowy 50 g masło lub margaryna 50 g świeże listki rukoli 45 g ( lub zielony barwnik ) proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka cukier waniliowy-migdałowy 1 łyżeczka cukier puder 100 g 1 jajko suchy mak 2,5-3 łyżki wiórki kokosowe 2,5 łyżki mleko kwaśne, kefir lub jogurt 4-5 łyżek Nadzienie : dżem daktylowy, figowy(...)odrywać po 30 g ciasta, uformować kulki. Możemy delikatnie podsypać mąką. Każdą kulkę spłaszczyć wewnętrzną częścią dłoni. Po środku spłaszczonej kulki nałożyć nadzienie i dokładnie zlepić, powtórnie tworząc kulkę. Ciastka przełożyć do foremek z okrągłym dnem. Każe ciastko szczypiemy na górze, tworząc ogonem. Pieczemy w 160 C około 30 minut. Barwnik mieszamy z kilkoma kroplami alkoholu. Po upieczeniu
Smaczne mojePyszne , kruche ciasteczka do kawy albo do zabrania ze sobą na piknik. Powiem Wam, że jestem z nich niesamowicie dumna ponieważ mój trzyletni synek robił je
Kuchnia Pełna Emocjitakże trudno zjeść w każdych warunkach. Dlatego ciastka piekę dość często. Przygotowując je w domu mam pewność, że znajduje się w nich tylko to co jest zdrowe i nie będzie szkodzić. Sama mam również wpływ na ich kaloryczność i dowolnie mogę dopasować smak do swoich preferencji. Dlatego zanim sięgniecie po paczkę ciastek ze sklepowej półki, zastanówcie się(...)przykład takich dyniowych Co zrobić z dyni? Proste ciasteczka dyniowe. Składniki na 12 ciasteczek: 250 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 100 g erytrolu kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki śmietany kokosowej (lub stałej części mleczka kokosowego) 120 g puree z dyni 50 ml oleju roślinnego, np. słonecznikowego lub kokosowego jajko szczypta soli Sposób wykonania: Do miski przełóż puree
365 dni dookoła kuchniuznania. 450 g mąki pszennej chlebowej+ 50 g do podsypywania 8 g drożdży instant 1/2 szklanki cukru trzcinowego + 1 łyżka do posypania ciasta 250 ml napoju sojowego lub migdałowego 100 ml oleju rzepakowego szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego, kardamonu i cukru trzcinowego garść orzechów włoskich garść suszonej żurawiny Drożdże instant zawsze rozpuszczam w niewielkiej ilości wody ze szczyptą(...)cukru, (zawsze - ponieważ raz nie wyrosło mi ciasto na pizzę, a pod ręką czułam nierozpuszczone kuleczki drożdży). Do miski wsypałam mąkę, dodałam cukier, szczyptę soli i wlałam drożdże, napój migdałowy i zaczęłam za zgniatać ciasto, następnie wlałam olej i wyrabiałam ok 10 minut. Odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy podwoiło objętość na stolnicę wysypałam trochę mąki, przełożyłam ciasto, odgazowałam
AZgotuj!smarujemy rozbitym jajkiem, wyjmujemy poprzednio wstawione ciasta ... i wkładamy kolejne, tym razem na 30 min /180 st.C... Zawijasy ładnie się upiekły i nabrały kolorów :) ... Wyjmujemy do ostudzenia na deskę... Ciastka jak widać też dobrze wyszły, mamy teraz czas żeby zająć się pozostałymi śliwkami :) Z jogurtu, mleka, pudru i żelatyny robimy białą galaretkę... Ze śliwek robimy mus i żelujemy(...)drugie wstawiamy do lodówki... W tym czasie ciasta się wystudziły, to możemy je udekorować :) ... Teraz już są gotowe do degustacji :) Śliwki pięknie się połączyły z serem i cukrem migdałowym, ciasto wyrosło... :) Białe desery po godzinie stężały ozdabiamy je śliwką :) Mus śliwkowy też zastygł, dodajemy do ozdoby śliwkę i jakieś małe co nie co :) Tak przygotowani na popołudnie możemy
chleba naszegosmak tych bułeczek/ciastek można zmieniać dodając innych dodatków. Tym razem są z dodatkiem wanilii, ale możemy dodać sok z cytryny, pomarańczy lub cynamonu. SKŁADNIKI 1 szklanka mąki migdałowej 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 2 jajka 200g masła miękkiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka wanilii cukier do posypania Wszystkie składniki wymieszaj mikserem i jeżeli trzeba(...)koniec ręcznie. Ciasto wstaw do lodówki i jak będzie już twarde wyjmij i formuj ręcznie kulki, które układaj na blaszce. Ja po uformowaniu odcisnęłam szklanką wzorek, delikatnie spłaszczając ciastka. Pieczemy w 180st ok 15-20 minut. Należy pilnować aby się nie spaliły
harrisapomarańczy. Wszystkie składniki zagniatamy, przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na wysypanej płatkami migdałowymi stolnicy lub desce. Jeśli ciasto lepi się do wałka, podsypujemy je nieco mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy ciasteczka o dowolnym kształcie (foremkami, nożem lub radełkiem). Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej(...)pozostałe ścinki ponownie wałkujemy i wykrawamy, dobierając co pewien czas ciasta. (Po pewnym czasie płatki migdałów wymieszają się z ciastem, co w niczym nie przeszkadza). Po zrobieniu wszystkich ciastek, przystępujemy do pieczenia. Jeśli nie mamy wystarczająco dużo blach na ciastka, najlepiej przygotować kilka kawałków pergaminu, wyciętych na wielkość blachy, położyć na nich ciastka, a potem tylko przekładać
Smakowy Raj