zrobić na różne sposoby, dobierając spód jasny lub ciemny, kruchy lub ciastka. Można samą masę serową również zrobić w różnych smakach. Można zrobić sernik lekki i puszysty, sernik cięższy i bardziej zbity. Wszystko w zależności od potrzeb i preferencji smakowych. Ja dziś zrobiłam sernik z migdałową nutą. Zrobiłam go w kruchym cieście z dodatkiem mielonych płatków migdałowych. Do masy
Waniliowe Improwizacjeklik ) 3 truskawki 3 kostki czekolady wiórki czekoladowe do posypania płatki migdałowe do posypania Opcjonalnie: cukier puder do oprószenia truskawek (w przypadku, gdy nie są słodkie) Śmietanę zmiksować z 2 łyżkami cukru. (Powinna być gęsta. Można użyć kremówki.) W miseczkach/pucharkach (najlepiej przezroczystych) układać warstwowo: pokruszone ciastka (9 sztuk), 1/2 porcji śmietany, truskawki pokrojone w plasterki, pozostałe herbatniki
Di gotujeRafaello to jedno z naszych ulubionych ciast, dlatego często z nim eksperymentuję :) Dzisiaj mam dla Was kokosowe muffinki z migdałową niespodzianką w środku i pysznym kremem
Z miłości do słodkościSkładniki na 14 sztuk:gotowe ciasto francuskie 275g 1/2 torebki budyniu waniliowego z cukrem 4/5 szklanki mleka 40 ml likieru migdałowego mała puszka moreli w syropie
Świat Ciastapublikując je publicznie - wspomnijcie o źródle. https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis na te niecodzienne ciasteczka znalazłam na blogu: Moje Wypieki. Troszkę go zmieniłam (ze względu na mniejszą ilość ciastek) i od siebie dodałam lukier, który nadaje charakteru tym słodkościom. Oprócz ciekawego wyglądu - ciasteczka są kruche, maślane i smakują rewelacyjnie. Miałam mnóstwo zabawy w trakcie ich przygotowywania. (30 sztuk(...)Ciasteczka: 110g masła 50g cukru pudru 1 małe jajko 1 i 1/3 szklanki mąki (nie co więcej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli kilka kropel aromatu migdałowego kilka kropel aromatu waniliowego Dodatkowo: 15 sztuk migdałów Lukier: 5 łyżek cukru pudru (czubatych) 2 łyżki soku w czerwonym kolorze (użyłam syropu barmańskiego z granatu) Wszystkie składniki ciasteczek, posiekać
Di gotujemiodem oraz aromatem waniliowym lub migdałowym na gładką, białą masę. Wsypać mielone orzechy, sól i proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Dodać ostudzone ziarna słonecznika i płatki owsiane i ponownie zagnieść ciasto. Z ciasta lepić niewielkie kule wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i spłaszczać. Zachować niewielkie odstępy - ciastka mogą nieznacznie rozlać się na boki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!proszku do pieczenia skórka z 1/2 pomarańczy 3 łyżki masła w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 żółtka całe migdały cukier puder Przygotowanie: W dużej misce mieszamy mąkę migdałową, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy do suchych składników skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy, żółtka i masło. Wszystkie składniki zagnieść rękami, aż wszystko się dokładnie połączy. Ciasto będzie dość(...)stopni. Ze schłodzonego ciasta formujemy małe kulki, około 2 cm średnicy. Lekko spłaszczamy kulki, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko dekorujemy migdałem, delikatnie dociskając go do ciasta. Pieczemy przez 10-12 minut. Ciasteczka powinny być dość blade. Pozostawiamy na blasze przez 5-10 minut, w uchylonym piekarniku
Mania Gotowaniamleka masło 2 łyżki cukru pudru 100g płatków migdałowych Na blaszce 30 x 20 rozkładamy herbatniki, by zajęły cały spod. Budynie gotujemy w 1/2 l mleka, gdy ostygnie rozcieramy mikserem z masłem na gładką masę i wykładamy na herbatniki. Masę przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Na to nakładamy krówkę z puszki. Układamy krakersy i smarujemy
Niespełnione zdolności kulinarneStraszne ciastka,mega chrupiące i pyszne. One wyglądają rzekłabym okropnie ale w smaku są genialne. Dla dzieci i nie tylko polecam. 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki orzechów mielonych włoskich 2 żółtka 1 szczypta soli 2/3 szklanki cukru pudru olejek migdałowy, aromat waniliowy 200 g masła zimnego dekoracja(...)pieczenia na desce. Wstawiam jeszcze do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzewam piekarnik temp 220 stopni. Po nagrzaniu zmniejszam na 200 stopni i przekładam papier z ciastkami na blaszkę do pieczenia. Wstawiam i piekę 10 minut. Dżem zmiksowałam blenderem żeby nie miał kawałków owoców. Dodałam barwnik i wymieszałam. Ciastka dekoruję dżemem za pomocą tylki
wesoła kuchniaNiekoniecznie kucharską Dzisiejsze bezglutenowe ciastka są niezwykle delikatne, aksamitne, a dla każdego fana masła orzechowego i kokosa pozycja obowiązkowa. Pewnie już się też do tego przyzwyczailiście – robi się je dosłownie w kilka chwil. Sam byłem zdziwiony jak szybko i prosto takie smakołyki można zrobić. Masło z orzechów nerkowca możecie zastąpić np. masłem migdałowym, a w ostateczności zwykłym masłem(...)wstawcie na chwilę do zamrażarki, aby stężało. Po dekoracji odstawiamy ponownie do zamrażarki do chwili, aż będzie twarde. Na 10 minut przed podaniem wyciągamy z zamrażarki. Smacznego! Artykuł bezglutenowe ciastka z masłem orzechowym pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeParę dni temu dzięki uprzejmości firmy Brześć otrzymałam przesyłkę i mam przyjemność testować ich produkty.Firma ta ma w swojej ofercie różne produkty..między innymi ciastka francuskie,ptysiowe, kruche, drożdżowe oraz babki .Groszek ptysiowy nadaje się przeważnie jako dodatek do zup, ale ja postanowiłam zrobić coś innego[ do zupy też na pewno wykorzystam]. W necie wynalazłam przepis na czak czak(...)poszłam na łatwiznę i wykorzystałam groszek ptysiowy Brześć. groszek ptysiowy Brześć [ 1 opak.] 100 g cukru 200 g miodu rodzynki orzechy włoskie orzechy piniowe płatki migdałowe Miód stopić na bardzo małym ogniu . Do roztopionego miodu dodać cukier i ogrzewać powoli cały czas mieszając.Gotować tak długo, aż będzie ciągnąć się w nitki, które szybko twardnieją w powietrzu.Orzechy
Moje domowe kucharzenie