ciastka migdałowe - 1121 przepisów (strona:27/75)

Pełnoziarniste galette ze śliwkami 105

Galette ze śliwkami to prosta tarta rustykalna przygotowana bez użycia formy - wystarczy ciasto rozwałkować, nałożyć na środek nadzienie, zwinąć brzegi ciasta i do piekarnika! Tarta

Kuchnia MagdaLeny
Galette z truskawkami i pastą migdałową 96

Galette czyli rustykalna tarta przygotowana bez użycia formy. Jest to najprostszy rodzaj tarty - wystarczy ciasto rozwałkować, nałożyć na środek nadzienie, zwinąć brzegi ciasta i do piekarnika

Kuchnia MagdaLeny
Ciasteczka czekoladowo-migdałowe 195

Zapraszam na pyszne ciasteczka, które często goszczą na naszym stole. Nie lubimy pierników więc te ciasteczka doskonale nam je zastępują. Gotowe ciasteczka można dowolnie udekorować

Monia miesza i gotuje
SERNIK AMARETTO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I INKĄ – BEZ PIECZENIA! 134

biała czekolada – 100 g * płatki migdałów – 100 g * esencja migdałowa ( olejek ) do ciast – 1 łyżka * ciasteczka „Amaretki” ( polecam upiec samemu! ) – 200 g * cukier puder – ok. 180-200 g * biszkopty okrągłe – ok. 15 szt * żelatyna – 2,5 łyżki + kawa INKA klasyczna do nasączenia ciastek – 1 czubata łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kawę Inka zalewamy wrzątkiem(...)sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy do zmielonego sera, mieszamy, 1 łyżkę dodajemy do ciepłej żelatyny, a następnie całość wlewamy do masy – wszystko razem dokładnie miksujemy dolewający przy tym olejek migdałowy. Wrzucamy posiekaną na kawałki ( mają być większe ) czekoladę oraz połowę płatków migdałowych i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Całość wylewamy na biszkopty, wyrównujemy, przykrywamy delikatnie nasączonymi w reszcie kawy amaretkami

Ostra na Słodko
Wielkanocne ciastka z morelami a'la jajka sadzone 254

Dodatkowo, taka forma ciastek, może służyć jako niepowtarzalna ozdoba Wielkanocnego stołu.  Składniki (na ok. 12 ciastek): Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 całe jajko (M) ½ łyżeczki cukru wanilinowego 1 kropla olejku migdałowego szczypta soli Masa serowa: 200 g sera twarogowego (zmielonego) 50 g białej czekolady 10 g masła(...)grzanie góra-dół). Piec przez około 10-12 minut do momentu, aż będą lekko zarumienione. Odstawić do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie szykujemy masę serową do wypełnienia ciastek. Do miseczki lub do naczynia do gotowania na parze - połamać czekoladę, dodać masło i ajerkoniak. Miseczkę ustawić na garnku z gotującą się wodą  (fot.3) . Podgrzewać na parze, co jakiś czas mieszając

Świat Ciasta
Paluchy wiedźmy 154

horrorów i takich klimatów, a jednak nie mam oporów przed chrupnięciem takiego ciastka. ;) A Ty się skusisz, czy niekoniecznie? Paluchy czarownicy Składniki: 375 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 200 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 1 jajo 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego ok. ½ szklanki migdałów bez skórki* Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)proszkiem. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Odrywać porcje ciasta (po ok. ½ łyżki), rolować wałeczki na kształt palca, jednak wałeczki powinny być cieńsze (ciastka jeszcze urosną w piekarniku). W jeden z końców każdego wałeczka wcisnąć migdał, a w zgrubieniach zrobić kilka wgłębięń / nacięć. Ciastka ponownie włożyć na 15 minut do zamrażarki

Pełny talerz
BISCOTTI (CANTUCCI) CZYLI WŁOSKIE PYSZNOŚCI 157

pszennej 100 g cukru 100 g migdałów bez skórki (50g posiekanych, 50g w całości) 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skórka z 1 sparzonej cytryny odrobina aromatu migdałowego szczypta soli Do posmarowania: 1 roztrzepane żółtko Wykonanie:  Połowę migdałów siekamy drobno nożem. Dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli, cukier, proszek dopieczenia. Mieszamy. Dodajemy jajka, skórkę otartą z cytryny(...)minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika,  przekładamy je na deskę do krojenia i ostrym nożem kroimy na ukośne kromeczki ok 1.5cm szerokie. Pokrojone ciastka układamy ponownie na blaszce i wstawiamy na 8 minut do piekarnika nagrzanego do 160st. Po upływie tego czasu ciasteczka obracamy na drugą stronę i dosuszamy kolejne 8 minut, przez co zyskują

Walijskie Pichcenie
CIasto z jabłkami i masą truskawkową według Siostry Anastazji 723

proszek do pieczenia. Masę wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x37cm. Równomiernie rozsmarować i posypać płatkami migdałowymi. Piec około 15-20 minut w temp. 170st. Ostudzić. Masa śmietanowa:  1 litr śmietany 36%,  1/2 szklanki cukru pudru,  2 opakowania ciastek Delicji z nadzieniem o dowolnym smaku. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na upieczone ciasto

Z miłości do słodkości
Bezglutenowe ciastka owsiane z migdałami 165

Przepyszne ciastka owsiane z dodatkiem mielonych migdałów. Kruche i delikatne. Proste oraz szybkie do wykonania. Koniecznie spróbujcie. Inspiracja z magazynu "La cucina naturale". SKŁADNIKI: 300 g mąki owsianej 200 g mielonych migdałów ( mąki migdałowej) 100 g cukru pudru 80 g zimnego masła 1 jajko mąka owsiana lub ryżowa do podsypania W misie miksera umieść masło z cukrem pudrem(...)wyrób gładkie ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na 15 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką stole na grubość około 1 cm. Wykrawaj ciastka i odkładaj je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszcze. Piecz w temperaturze 160 stopni około 10-12 minut - na złoty kolor. Po wystudzeniu ciastka dowolnie udekoruj. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Ciasteczka z okienkiem z landrynek 189

nowy przepis na piękne choinkowe ciasteczka, dzięki przeźroczystym landrynkom stworzycie piękny witrażyk. Ciastka wiszące na choince będą pięknie odbijały światełka Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka: – ciasteczka z pieczątkami – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne Przygotowanie : 1 h 30 minut(...)kieliszka lub mniejszej foremki. Powtórz czyności aż zapełnisz blachę ciasteczkami. Do środka ciasteczek za pomocą łyżeczki wsypuj pokruszone landrynki, uważając aby były tylko w środku a nie na ciastku. W razie potrzeby „zgarnij” landrynki z ciastka za pomocą pędzelka. Wstaw ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 170 st C i piecz przez 12 minut. Uwaga: ciasteczka zdejmuj

nietylkopasta.pl
Linzer cookies - historia i przepis 72

Kolejna porcja ciasteczek wyjechała z piekarnika. Tym razem upiekłam słynne Linzer cookies, czyli ciasteczka Linzer. Są to migdałowe ciasteczka przełożone dżemem - niby proste, a jakże pyszne! Nawiązują one do słynnego tortu (Linzer torte) z miasta Linz w Austrii. Tort ten przypomina raczej tartę - spód stanowi kruche orzechowe ciasto (z orzechów laskowych, włoskich lub migdałów), cynamon, skórka z cytryny, dżem(...)temat tortu (czy też tarty). Upiekłam je z dodatkiem mąki migdałowej, a do przełożenia użyłam dżemu truskawkowego, powideł jabłkowych z pomarańczą. Myślę jednak, że kwaskowaty dżem z czerwonych porzeczek pasowałby tu jeszcze bardziej.  Linzer cookies Składniki na (ok 40 sztuk): 120g masła 1 jajko 240g mąki 100g mąki migdałowej 100g drobnego cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta

Obiad gotowy
Ciasto budyniowe bez pieczenia 124

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy biszkopty. Na ciastka wykładamy masę budyniową, wyrównujemy i układamy drugą warstwę biszkoptów. Do wysokiej miski wlewamy schłodzona śmietankę, wsypujemy obie "śnieżki" i miksujemy aż śmietana ubije się na sztywno. Masę śmietanową rozsmarowujemy na biszkoptach, wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze jest na drugi dzień

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Rafaello podchmielone 120

200 g wiórek kokosowych 50 ml wódki 200 g herbatników 200 g masła aromat migdałowy lub rumowy orzechy laskowe pół szkl śmietanki 30 % tabliczka białej czekolady

Gotowanie jest łatwe