Trochę późno zrobiłam podsumowanie....ale jak to się mówi..lepiej późno niż wcale...akcja z kawą zakończyła się 31 stycznia...i trwała 2 miesiące..nazbierało się
Moje domowe kucharzenieCiasteczka, które są niezwykle szybkie i proste w wykonaniu. Idealna propozycja na słodką ale jednocześnie zdrową przekąskę. Polecam!!Ciastka owsiane bananowo-czekoladoweSkładniki:2 szklanki
Mania Gotowaniażółtko 4 krople olejku migdałowego 1 szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę . Dodajemy posiekane masło i posiekany marcepan. Następnie wrzucamy żółtko jaja oraz olejek migdałowy i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulkę którą wkładamy na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na około 0,5 cm, wykrawamy okrągłe ciastka, które pieczemy
Bon appetit mon amiemniejsze, dlatego i wyobraźnia zaczyna mi szaleć w tej nieodkrytej strefie i mam dla Was banalnie prosty przepis na bezglutenowe migdałowe ciasteczka z dodatkiem gorzkiej czekolady. W smaku przypominają trochę pieguski, a po ostudzeniu są idealnie kruche! Najpierw upiecz ciastka, następnie zrób sobie ulubioną herbatę lub czekoladę i delektuj się upojnym, zimowym wieczorem pod kocem z książką w ręce(...)część dnia, bo pozwala zachować równowagę psychiczną, świat się nie zawali jak czegoś danego dnia nie zrobisz. Pomyśl także o sobie! Składniki na 7-8 sztuk: 1 szklanka mąki migdałowej 2 łyżki mąki ryżowej 3 łyżki masła lub oleju kokosowego * 3 łyżki słodzidła zmielonego na puder (u mnie erytrytolu )** ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżka zimnej wody Szczypta soli
Fabryka pomysłówsłodkiego. Polecam! (około 15 sztuk) 200g płatków jaglanych 250 ml mleka 50g masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 3 łyżki mielonych migdałów/mąki migdałowej 3 łyżki płatków migdałowych/posiekanych migdałów 100g rodzynek 50g czekolady gorzkiej (bez cukru) Masło roztopić na patelni i dokładnie połączyć z płatkami oraz mlekiem. Całość przełożyć do miski, a następnie dokładnie(...)wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ja swoje ciasteczka dodatkowo spłaszczałam widelcem, dzięki czemu na wierzchu uzyskały ciekawy wzorek.) Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) Ostudzić. (*) Fakt, suszone winogrona zawierają cukry proste - glukozę i fruktozę, ale naturalnie występujące
Di gotujeCiasteczka migdałowe z przepisu Doroty robiłam już wielokrotnie w różnych wersjach. Najbardziej smakowały mi te z nadzieniem pomarańczowym . Tym razem zrobiłam wersję megamigdałową, obtaczając ciastka w płatkach migdałów. Tym oto sposobem pozbyłam się nadmiaru zapasów z szafek kuchennych. Ciastka najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, potem nieco twardnieją. Składniki: 2 białka 250 g zmielonych migdałów bez skórek (zmieliłam(...)płatki) ok. 200 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru migdałowego 1 łyżka miodu płatki migdałowe do obtoczenia Wszystkie składniki (oprócz płatków do obtoczenia) zagnieść. Białek nie ubijać, mają one skleić masę. Przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut, do schłodzenia. Po tym czasie formować z ciasta nieduże kulki, wielkości małego orzecha włoskiego, spłaszczać i obtaczać z jednej
Czerwień i błękitDodaj do koszyka Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka: – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne – Miękkie pierniczki nadziewane – Ciastka owsiane z masłem orzechowym – Kandyzowane migdały – Ciasteczka cytrynowe – Lukier królewski i poradnik lukrowania pierniczków – Kokosanki
nietylkopasta.pllekko się ściągną i napęcznieją. Składniki: 80g margaryny 1 jajko 300g mąki pszennej pół szklanki sezamu 6 łyżek cukru 1/2 opakowania cukru migdałowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: gotowy lukier biały pisak do dekoracji ciastek wstążka Z podanych składników zagniatamy dość szybko ciasto. Odstawiamy do lodówki na około 30 min. po czym, rozwałkowujemy ciasto na cienki
Farmażonyczereśniami i borówką Kruche z pianką i owocami Rolada truskawkowa Kefirowe z rabarbarem i kruszonką z otrębów owsianych Jogurtowiec z rabarbarem i kruszonką migdałową Szach-mat wg siostry Anastazji Ucierane z truskawkami Rabarbarowiec kruszony Francuskie ciastka z owocami Podwójnie czekoladowa rolada z malinami
Ala piecze i gotujeciastek korzennych 200 g masła 3/4 szklanki cukru 100 ml mleka 3 budynie śmietankowe bez cukru 4 jajka 3 łyżeczki przyprawy korzennej (lub do piernika) Polewa : 80 g masła 6 łyżek cukru pudru 5 łyżek mleka 3 łyżki kakao Dodatkowo : płatki migdałowe do posypania Przygotowanie : Budynie(...)niej układamy kolejną warstwę ciastek. Następnie wylewamy resztę masy serowej i przykrywamy całość kolejną warstwą ciastek. Ciasto odkładamy do schłodzenia i przygotowujemy polewę. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder, mleko i kakao, mieszamy. Gotową polewę wylewamy na ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi. Sernik najlepiej zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikruche ciasteczka, dlatego koniecznie musiałam upiec polvorones - migdałowe kruche ciasteczka pochodzące z Hiszpanii, aromatyzowane cynamonem i kardamonem. Polvorones, zgodnie z hiszpańską tradycją, przygotowuję się na święta Bożego Narodzenia. Ich wyjątkowo krucha konsystencja i zdolność do rozpływania się w ustach jest powodem, dla którego w Hiszpanii nazywane się je "sypkimi ciastkami". Najlepsze polvorones w Hiszpanii wypiekane(...)miękkiego masła 110 g cukru pudru 230 g mąki pszennej 110 g zmielonych migdałów (lub pokruszonych płatków migdałowych, ja tym razem wykorzystałam gotowe posiekane migdały bez skórki) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 3 łyżki zimnej wody cukier puder do obsypania ciastek Przygotowanie: Przy pomocy robota kuchennego rozetrzyj cukier z roztopionym smalcem lub miękkim masłem. Dodaj mąkę, migdały, cynamon
Chilli Czosnek i Oliwa