ciastka migdałowe - 1121 przepisów (strona:22/75)

Ciasteczka waniliowe z migdałami 186

olejek waniliowy. Mąkę mieszamy z płatkami migdałowymi i dodajemy do masy maślanej. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Z ciasta formujemy kuleczki( mniej więcej wielkości orzecha włoskiego ). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , zachowując kilkucentymetrowe odległości. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 12-15 minut. Gorące ciastka dokładnie i gęsto posypujemy dwukrotnie cukrem

Ostra na Słodko
Keto galette z rabarbarem i frangipane (Paleo, LowCarb) 94

roli, gdyż są zdecydowanie bardziej kruche i łamliwe. Żeby zminimalizować ryzyko porażki w tej kwestii, skorzystałam z ciasta kruchego z tych ciastek (w nadziei, że guma guar wzmocni trochę strukturę surowego ciasta). Frangipane to natomiast rodzaj kremu migdałowego takiego lekko budyniowatego, ale zagęszczonego mielonymi migdałami . No i tutaj się pojawiają schody, bo jak wiecie – staram się nie używać migdałów

Modern Cave Girl
Midgdałowe księżyce 158

niż wyglądają. Ale trochę za mocno przekombinowałam i dałam troszkę za mało mąki, bo niestety robiłam ciastka z połowy składników (a wszystkie obliczenia robiłam w głowie i bez kartki lub jakiejkolwiek ściągi z listą składników :) ). Zastąpiłam też migdały mąką i olejkiem migdałowym. Dodałam także trochę kwaśnej śmietany i trochę proszku do pieczenia. Przepis zaczerpnęłam ze strony Przyślij Przepis . Migdałowe

blog.moje-pasje.info
Pistacjowo – migdałowe ciasteczka, bardzo kruche 117

roku szukam nowych smacznych ciasteczek, oczywiście mam swoje ulubione co robię zawsze. Te ciastka są bardzo kruche. Wesołych Świąt Orzeszki pistacjowe utłuc tłuczkiem. Nie mają być jak mąka lecz grudkowate. Wykonanie ciasta – masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać żółtko, olejek migdałowy, sól, zmielone migdały. Wszystko dokładnie wymieszać do dokładnego połączenia. Ciasto wyłożyć na lekko obsypaną mąką

Kuchnia Pokoleń
Proste ciasteczka z kawałkami białej czekolady 333

Składniki: ( ok. 75 ciastek ) 515g pszennej mąki tortowej ( 3 szklanki ), 160g cukru pudru ( 1 szklanka ), 4 żółtka, 250g zimnego masła niesolonego, 15 g cukru o smaku migdałowym lub cukru waniliowego, 100g białej czekolady. Przygotowanie: Mąkę przesiać przez sito. Do mąki dodać cukier puder i cukier o smaku migdałowym lub cukier waniliowy, żółtka i masło pokrojone w kostkę. Wszystkie składniki

W kuchni u Moniki
Ciastka muesli 119

Dzisiaj przepis na proste i smaczne ciastka muesli. Sprawdzą się do kawki z przyjaciółką dbającą o linię, jak również w roli szkolnej przekąski dla dziecka do śniadaniówki. Ciastek było osiem. Położyłam je na talerzyku, jednak zanim zdążyłam przynieść aparat, Milena wpałaszowała już połowę. To chyba dobra rekomendacja. Ciastka muesli to świetna propozycja dla tych, którzy nie mają(...)proste, pożywne i smaczne. Przygotowałam je z samych zdrowych produktów: płatków owsianych, banana i bakalii. Składniki na 8 ciastek : 2 dojrzałe banany (180g banana bez skórek) 80 płatków owsianych górskich 10g nasion słonecznika 10g posiekanych orzechów włoskich 10g płatków migdałowych 10g rodzynek 1/2 łyżeczki cynamonu Banany zmiksować na mus. Ja to zrobiłam w rozdrabniającej końcówce blendera, ale równie dobrze

Dietolog
Ciasteczka praskie 169

Witam serdecznie po przerwie. :-) Dzisiaj podam przepis na najpyszniejsze ciastka jakie kiedykolwiek jadłam. Niesamowicie wciągające i uzależniające.  Polecam, naprawdę są pyszne :-)  Znalazłam ten przepis w jednym ze starych numerów gazety z modą „BURDA”. Ponieważ chciałam  uszyć sobie kilka kreacji, wyciągnęłam z pudła w piwnicy gazety z modą z lat 70 i 80.  Kiedyś byłam namiętną(...)rozwałkować na grubość ok. 2 – 3  milimetrów.  Z rozwałkowanego ciasta wykrawać większymi foremkami ciastka.   Wycięte ciasteczka układać na wyłożonej papierem  do pieczenia blaszce a następnie nakładać na nie łyżką lub szprycą gotową bezę,  udekorować wierzch płatkami migdałowymi, żurawiną, rodzynkami, orzechami.  ( Ponieważ zostało mi dużo bezy dodałam do niej kakao i upiekłam bezy

Na słodko lub wytrawnie
Cytryniaczki – ciasteczka z cytryną 127

Gorąca herbata znacznie lepiej smakuje w towarzystwie ciasteczka. A wiadomo, że domowe ciastka są najsmaczniejsze. Te są wyjątkowe – cytrynowe, słodko-kwaśne i bardzo kruche dzięki dużej ilości mąki migdałowej. Cytryniaczki nie tylko wspaniale smakują, ale również pięknie wyglądają. Przepis na nie znalazłam w archiwalnym numerze gazety „ Moje gotowanie „, ale czekałam z ich upieczeniem, aż znajdę niewoskowane(...)plastry o grubości 5–7 mm i rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Środki kółek smarujemy rozmąconym żółtkiem i układamy na wierzchu plasterek cytryny, dociskając go otwartą dłonią. Posypujemy wierzch ciastek cukrem kryształem (może być trzcinowy) i pieczemy przez 13–15 min (najlepiej obserwować, aż zarumienią się na brzegach). Przed podaniem cytryniaczki można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest

Poezja smaku
Migdałowe kule z kieliszka do jajek 115

wielkości orzecha włoskiego formować na płaskie placki nadziewać farszem migdałowym i zlepiać w kule. Aby kule były jednolitej wielkości można sobie pomóc kieliszkiem do jajek. Jego boki opruszyć mąką, następnie wylepić ciastem włożyć farsz i zalepić, wyjąć z kieliszka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciastka pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Na samym końcu posypujemy

Jadło i czytadło
Kruche migdałowe ciasteczka 186

Swego czasu mąż kupił mi na prezent mój własny ozdobny wałek do ciasteczek, z nazwą bloga "Ana Mari's World <3" Zapraszam

Ana Mari's world
kruche ciasteczka makowo migdałowe 249

składniki: 350 g mąki orkiszowej lub pszennej 35 g maku 30 g migdałów 120 g cukru pudru 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka 50 ml kefiru

Domowy Smak Jedzenia
Sernik z orzechowym spodem i kruszonką 245

orzechowy smak możecie zastąpić płatki owsiane mielonymi orzechami. Sernik z orzechowym spodem i kruszonką Składniki: Spód: 3 łyżki masła 250 g ciastek orzechowych ½ szklanki mielonych orzechów 30 g roztopionego masła Kruszonka: 50 g rozpuszczonego masła ½ szklanki maki migdałowej 5-6 łyżek cukru ½ szklanki płatków owsianych 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: 1 słoik powideł śliwkowych Masa serowa: 1 kg sera

Mania Gotowania
Babeczki makowe - mini makowce 244

pomysł babeczek - makowców. Spody z kruchego ciasta wypełnia słodka masa makowa z rodzynkami i aromatem migdałowym. Nadzienie można zrobić samodzielnie - wiadomo, będzie najlepsze, albo oszczędzić czas i użyć gotowej masy makowej o przyzwoitym składzie. Odświętnego charakteru nadają babeczkom gwiazdki z cukru pudru. Gotowe ciastka smakują jak porządny makowiec, tyle że w mniejszym i bardziej poręcznym wydaniu. Składniki(...)Nadzienie: 300 g maku 2 białka 1 łyżka powideł 1 szklanka cukru 1 łyżka miodu sok z połowy cytryny garść rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów kilka kropel aromatu migdałowego Przygotowanie: Mak opłukać na sicie, przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Zostawić na całą noc. Odcedzić mak, zmielić w maszynce do mielenia mięsa na najmniejszych oczkach - 2-3 razy

Kulinarne Inspiracje
FIT CIASTKA CZEKOLADOWE Z KREMEM ORZECHOWYM NUTLOVE 138

przepyszne, nadziewane ciastka. Czekoladowe ciastka, które po przegryzieniu kryją w sobie kremowe wnętrze z całą pewnością posmakują wszystkim wielbicielom słodkości. A dla tych, którzy liczą kalorie i dbają o sylwetkę staną się świetną, zdrowszą przekąską w ciągu dnia! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: * krem NUTLOVE ALLNUTRITION Choco Hazelnut – dostępny TUTAJ! * zmielone drobno migdały ( lub mąka migdałowa(...)jajko L – 1 szt * mleko roślinne – 1 czubata łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W miseczce mieszamy mąkę migdałową z kokosową. Dodajemy cukier kokosowy, kakao i sodę. Rozpuszczony olej kokosowy blendujemy z masłem orzechowym, jajkiem oraz mlekiem. Wszystko razem mieszamy, wyrabiamy, formujemy ciastka zostawiając niewielką ilość ciasta. Ciastka układamy na blasze, robimy wgłębienie, nadziewamy kremem. Przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy

Ostra na Słodko
MIGDAŁOWE MAKARONIKI 99

zdjęciu ). Pomimo tych wszystkich niedoskonałości nie zniechęcam się, wnioski wyciągnęłam. Muszę się tylko rozejrzeć za mączką migdałową i do dzieła. Ps. Z wyglądu nie są może idealne, ale w smaku nie są takie złe :) SKŁADNIKI: na ok. 15 ciastek 60 g migdałów 90 g cukru pudru szczypta proszku do pieczenia 1 duże białko szczypta soli 20 g cukru krem(...)Migdały sparzyć we wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty, odcedzić i zdjąć z nich skórkę naciskając palcami. Przed zmieleniem migdały wysuszyć. Drobno zmielone migdały (lepiej zaopatrzyć się w mączkę migdałową) wymieszać z przesianym cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Białko ubić na pianę ze szczyptą soli, dodać cukier i ubić na sztywno. Wmieszać mieszankę migdałową w pianę łyżką. Masę bezową

Kuchnia w opałach