ciastka migdałowe - 1121 przepisów (strona:25/75)

Sernik piernikowy 191

przepis na piernik – piernikowe muffiny – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne – ciasto makowe na biszkopcie Przygotowanie : 60 minut + chłodzenie Składniki: – 160 g ciastek zbożowych żurawinowych – 60 g roztopionego masła – 500 g twarogu zmielonego do sernika

nietylkopasta.pl
Torcik bakaliowy 188

piernika staropolskiego o średnicy małej tortownicy, u mnie 18 cm i jedno piernikowe ciastko – choinka – drobne cukierki perełkowe Farsz bakaliowy – 200 g pokrojonych suszonych śliwek – 100 g kandyzowanej skórki z cytryny – 1/2 szklanki płatków migdałowych – 5 łyżek brandy – 3 łyżki dżemu z pomarańczy – 1/2 łyżeczki cynamonu Polewa

To co kocham
Makowiec gotowany z bitą śmietaną 189

był za makowiec !!! Mój faworyt wśród makowców Na spód biszkopt lub ciastka biszkoptowe (ja miałam ciastka) masa makowa: 2 szklanki maku 1 1/2 kostki masła 8 jajek 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 1/4 szklanki cukru olejek migdałowy masa śmietanowa 1/2 litra kremówki 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Na dno tortownicy lub blaszki wyłożyć biszkopt lub biszkopciki

Jadło i czytadło
Cranberry Noël 182

dodatkiem żurawiny powycinałam w kształcie gwiazdek (oryginalnie z ciasta robi się wałek i kroi na plastry). Do ciastek w pierwowzorze przepisu dodaje się orzechy pekan (można je też zastąpić włoskimi lub laskowymi), a ja zamieniłam je na płatki migdałowe. No i nie obtaczałam ich też w wiórkach kokosowych (głównie ze względu na kształt). Zapytacie, jak smakują? Najlepiej, jak tylko

MyCookBook.pl
VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków 203

Przeczytajcie, zobaczcie film i spróbujcie sami! PODSTAWOWY PRZEPIS NA LUKIER KRÓLEWSKI UNIWERSALNY do dekoracji około 36-40 ciastek   2 białka jajek rozmiaru L 800g przesianego cukru pudru + zapas (również przesianego) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka aromatu waniliowego lub migdałowego (na bazie alkoholu, nie olejku!) woda i sok z cytryny do regulacji gęstości   Bezwzględnie zawsze pamiętajcie(...)przyspieszy uciekanie powietrza.   *Składniki lukru bazowego bez problemu można podzielić na pół i zrobić mniejszą porcję lukru, z tylko jednego białka, na przykład do ćwiczeń. Lukier do dekorowania ciastek cukrowych i pierniczków dzielimy na trzy kategorie użytkowe:   Lukier sztywny Taki powinien być lukier zaraz po zmiksowaniu albo po lekkim przeschnięciu. Jest smarowny jak masło orzechowe, zachowuje formę

Karo in the Kitchen
Ekstra-serniczki na zimno 145

głowy. Tak oto powstały serniczki na zimno na spodzie z kruchych ciastek oraz migdałów i galaretką malinową na chorwackim słodkim winie pro š ek (czerwonym). Składniki (4 spore porcje): Spód: 15-20 kruchych ciasteczek 70 g masła 1 łyżka brązowego cukru 4 łyżki blanszowanych płatków migdałowych Masa serowa: 400 g białego półtłustego sera 1 duży kubek jogurtu naturalnego

Kate's Kitchen
Ekstra-serniczki na zimno 150

głowy. Tak oto powstały serniczki na zimno na spodzie z kruchych ciastek oraz migdałów i galaretką malinową na chorwackim słodkim winie pro š ek (czerwonym). Składniki (4 spore porcje): Spód: 15-20 kruchych ciasteczek 70 g masła 1 łyżka brązowego cukru 4 łyżki blanszowanych płatków migdałowych Masa serowa: 400 g białego półtłustego sera 1 duży kubek jogurtu naturalnego

Kate's Kitchen
Pełnoziarniste galette ze śliwkami 143

Galette ze śliwkami to prosta tarta rustykalna przygotowana bez użycia formy - wystarczy ciasto rozwałkować, nałożyć na środek nadzienie, zwinąć brzegi ciasta i do piekarnika! Tarta

Kuchnia MagdaLeny
Galette z truskawkami i pastą migdałową 135

Galette czyli rustykalna tarta przygotowana bez użycia formy. Jest to najprostszy rodzaj tarty - wystarczy ciasto rozwałkować, nałożyć na środek nadzienie, zwinąć brzegi ciasta i do piekarnika

Kuchnia MagdaLeny
Ciasteczka czekoladowo-migdałowe 220

Zapraszam na pyszne ciasteczka, które często goszczą na naszym stole. Nie lubimy pierników więc te ciasteczka doskonale nam je zastępują. Gotowe ciasteczka można dowolnie udekorować

Monia miesza i gotuje
SERNIK AMARETTO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I INKĄ – BEZ PIECZENIA! 165

biała czekolada – 100 g * płatki migdałów – 100 g * esencja migdałowa ( olejek ) do ciast – 1 łyżka * ciasteczka „Amaretki” ( polecam upiec samemu! ) – 200 g * cukier puder – ok. 180-200 g * biszkopty okrągłe – ok. 15 szt * żelatyna – 2,5 łyżki + kawa INKA klasyczna do nasączenia ciastek – 1 czubata łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kawę Inka zalewamy wrzątkiem(...)sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy do zmielonego sera, mieszamy, 1 łyżkę dodajemy do ciepłej żelatyny, a następnie całość wlewamy do masy – wszystko razem dokładnie miksujemy dolewający przy tym olejek migdałowy. Wrzucamy posiekaną na kawałki ( mają być większe ) czekoladę oraz połowę płatków migdałowych i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Całość wylewamy na biszkopty, wyrównujemy, przykrywamy delikatnie nasączonymi w reszcie kawy amaretkami

Ostra na Słodko
Wielkanocne ciastka z morelami a'la jajka sadzone 297

Dodatkowo, taka forma ciastek, może służyć jako niepowtarzalna ozdoba Wielkanocnego stołu.  Składniki (na ok. 12 ciastek): Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 całe jajko (M) ½ łyżeczki cukru wanilinowego 1 kropla olejku migdałowego szczypta soli Masa serowa: 200 g sera twarogowego (zmielonego) 50 g białej czekolady 10 g masła(...)grzanie góra-dół). Piec przez około 10-12 minut do momentu, aż będą lekko zarumienione. Odstawić do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie szykujemy masę serową do wypełnienia ciastek. Do miseczki lub do naczynia do gotowania na parze - połamać czekoladę, dodać masło i ajerkoniak. Miseczkę ustawić na garnku z gotującą się wodą  (fot.3) . Podgrzewać na parze, co jakiś czas mieszając

Świat Ciasta
Paluchy wiedźmy 183

horrorów i takich klimatów, a jednak nie mam oporów przed chrupnięciem takiego ciastka. ;) A Ty się skusisz, czy niekoniecznie? Paluchy czarownicy Składniki: 375 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 200 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 1 jajo 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego ok. ½ szklanki migdałów bez skórki* Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)proszkiem. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Odrywać porcje ciasta (po ok. ½ łyżki), rolować wałeczki na kształt palca, jednak wałeczki powinny być cieńsze (ciastka jeszcze urosną w piekarniku). W jeden z końców każdego wałeczka wcisnąć migdał, a w zgrubieniach zrobić kilka wgłębięń / nacięć. Ciastka ponownie włożyć na 15 minut do zamrażarki

Pełny talerz