ciastka migdałowe - 1121 przepisów (strona:51/75)

Ciasteczka owsiane, owsianki 214

Ciasteczka owsiane, owsianki Owsianki to moje wspomnienia z dzieciństwa, to moje pierwsze ciasteczka, jakie robiłam samodzielnie. Chodziły za mną już kilka dni, najpierw chciałam zmodyfikować mój

na moim stole...
BISZKOPTOWA ROLADA MAKOWA 198

Rolada makowa w wersji uproszczonej... z ciasta biszkoptowego zamiast drożdżowego. Przygotowanie takiej rolady jest dużo prostsze i szybsze od tradycyjnej drożdżowej strucli, gdyż omija nas wyrabianie

Kuchnia MagdaLeny
Śniadaniowe muffiny migdałowo makowe 112

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Coś słodkiego na drugie

Bon appetit mon amie
Bananowy desernik na zimno 240

Moja wersja sernika na zimno w deserowym wydaniu. Ciasteczkowy spód, następnie warstwa serowa oraz bananowa z karmelkową polewą. Całość zwieńczona podprażonymi płatkami migdałów. Po prostu kremowy

Kuchnia Ellie
Pomarańczowe ciasteczka z kaszą manną i konfiturą 137

mnóstwo razy (na pewno więcej niż 5!). Są przyjemnie chrupiące i naprawdę rewelacyjne w smaku! Ich pomarańczowy posmak i aromat sprawia, że ciężko poprzestać na jednym, czy nawet dwóch ciastkach! Polecam.  (około 17-20 sztuk) 120g kaszy manny 120g mąki 120g cukru 1 jajko 30g masła/margaryny 30g smalcu (może być masło/margaryna) 1-2 łyżki śmietany(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach. Polecam Wam też inne ciasteczka, w których składzie jest kasza manna:  Migdałowe ciasteczka z kaszą manną i jabłkami - przepis wkrótce.  Te oba urocze talerzyki na zdjęciu powyżej pochodzą z pracowni ceramiki MICHI . Kakaowo-orzechowe ślimaczki z kaszą manną Kruche ciasteczka

Di gotuje
Blok czekoladowy 139

jajkami, mocno kakaowy, no tak to u nas było. Z dodatkiem suszonych owoców, najczęściej rodzynek i śliwek, drobnych orzechów i połamanych herbatników. Wszelakie bakalie mile widziane, podobnie jak z ciastkami, wersje bloku z biszkoptami też jadłam, z pewnością każdy rodzaj zasmakuje. Taki blok jadaliśmy, dziś kiedy mam wybór i smakuje w różnych formach i przebieram w składnikach chętnie sięgam(...)zapraszam na domowy blok czekoladowy z herbatnikami i suszoną żurawiną. SKŁADNIKI: 1 paczka margaryny, u mnie 200 g masła 3/4 szklanki cukru 3 czubate łyżki kakao zapach migdałowy, u mnie brak 500 g herbatników, u mnie 400 g herbatników jasnych Petit – jest wystarczająco dużo;) 2 całe jajka, u mnie 1 żółtko i 1 całe jajko. Jajka umyte, wyszorowane, sparzone

Zasmakuj Kuchni
ZAKRĘCONE CIASTECZKA 145

minut. Do drugiej miski wsypać mąkę, sól i pokrojone w kostkę masło. Widelcem wgnieść masło w mąkę, aż powstaną drobne grudki. W szklance roztrzepać jajka ze śmietaną i olejkiem migdałowym, wlać do drożdży. Mieszać widelcem, dodając porcjami mąkę z masłem do połączenia składników. Ciasto delikatnie wyrobić ręką, uformować w kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki(...)Ostatni raz rozwałkować i pokroić na 32 równe paski (8 cięć pionowo i 4 poziomo). Każdy z pasków złapać za końce i jeden z nich przekręcić o 90 stopni. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni

Kuchnia w opałach
Ciasteczka marcepanowo – migdałowe 167

bardzo szybko tracą się ze stołu :) Oczywiście wszystkim polecam :) Składniki: 20 dag masy marcepanowej 1 jajko 10 dag mąki 20 dag cukru pudru (+ ok. ½ szklanki do podsypania) ½ aromatu migdałowego ok. 20 dag migdałów 3 łyżki śmietany Mąkę, cukier puder, białko, aromat i pokrojoną w kosteczki masę marcepanową, wyrabiamy w misce, na jednolitą, gładką masę. Po wyrobieniu masę wkładamy na godzinę(...)koniec smarujemy je żółtkiem wymieszanym ze śmietaną.  Do mieszaniny żółtka ze śmietaną, dodałam trochę barwnika spożywczego, żeby zmienić trochę kolor, ale to tylko taka mała plastyczna zmiana. Ciastka pieczemy w temperaturze 180C , na złoty kolor. Smacznego :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width

Smakowy Raj
Pierniczki? Ciasteczka miodowe 176

C. zawsze mnie budzi przed wyjściem do pracy. Nie, nie robi tego celowo - zachowuje się cichutko, nie zapala światła w pokoju, w którym śpię, daje mi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Popękane ciasteczka czekoladowe 236

mąki (ok. 1 i 1/2 szklanki) 100 g masła (pół kostki) 3 ekologiczne jajka 3/4 szklanki cukru pudru + 1/2 szklanki do obtoczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego szczypta cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wraz z masłem rozpuszczamy na parze, czyli w tzw. kąpieli(...)rąk. Odrywamy kawałki masy i formujemy kuleczki o wielkości małych orzechów włoskich (wychodzi ok. 30 sztuk). Obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastek nie spłaszczamy, bo nie popękają. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C (jeśli zapomnieliśmy nagrzać piekarnik, to trzymamy ciastka w lodówce) i pieczemy ok. 9-11 minut (nie dłużej

Poezja smaku
Jadalne prezenty: Biscotti bez cukru 211

łyżeczka skórki otartej z pomarańczy 2 jajka 2 łyżki płynnego miodu Przygotowanie biscotti bez cukru: Suszone morele drobno posiekaj. W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, płatki migdałowe, pistacje, żurawinę oraz suszone morele.  Do małej miseczki wbij jajka, rozbełtaj i wymieszaj z miodem. Miksturę przelej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj wszystko widelcem, aż składniki się(...)kromki o grubości ok. 1,5 cm. Ułóż je płasko na blasze i piecz w temperaturze 140 stopni C przez ok. 10 min. z każdej strony. Ja piekłam ciastka w dwóch partiach.  Upieczone ciasta wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Biscotti przechowuj w szczelnej puszce lub słoiku.  * Na podstawie tego przepisu z moimi zmianami

Chilli Czosnek i Oliwa
CIASTO PINACOLADA 250

wiórek kokosowych 3/4 szklanki cukru KREM: puszka ananasa w syropie 4 łyżki cukru 2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe kostka masła 4 żółtka ORAZ: opakowanie herbatników (200 g) płatki migdałowe do dekoracji POLEWA: zrobiona z połowy porcji, PRZEPIS  TU WYKONANIE: BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier, ubijamy. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, wlewamy do białek(...)minut do lekkiego zarumienienia. KREM: Sok z ananasa mieszamy z cukrem, żółtkami i budyniami. Ananasy kroimy w kostkę i odsączamy na sicie (ten sok zostawiam do nasączenia biszkoptu i ciastek) Mleko stawiamy na gaz, gdy się zagotuje wlewamy sok. Ciągle mieszamy żeby się nie przypalił. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu

Pani na deser
Wegańskie kruche rogaliki z makiem – bez nabiału 226

łyżki cukru pudru 2 łyżki syropu z agawy (nie-weganie mogą użyć miodu) 3 łyżki mielonych migdałów lub orzechów 1 czubata łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej naturalny ekstrakt lub aromat migdałowy do smaku szczypta soli opcjonalnie: rodzynki, posiekane orzechy lukier: 3/4 szklanki cukru pudru, 3 łyżki soku z pomarańczy Do mąki dodajemy cukier puder, szczyptę soli oraz posiekaną kostkę do pieczenia(...)ściereczki lub pieluchy) – jeśli mamy niemielony mak, przekręcamy go przez maszynkę (warto kupować już zmielony). Do maku dodajemy syrop z agawy, mielone migdały/orzechy, skórkę pomarańczową i aromat migdałowy (u mnie wystarczyło kilka kropel naturalnego ekstraktu). Mieszamy. Do masy makowej możemy dodać garść ulubionych bakalii – rodzynków, żurawiny czy posiekanych orzechów. Z lodówki wyjmujemy ciasto i dzielimy na pięć

Poezja smaku
Sernik kajmakowy 649

pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 400 g kajmaku z puszki (u mnie orzechowy) Dodatkowo: 1/3 szkl prażonych płatków migdałów Spód: Ciasteczka bardzo dokładnie pokruszyć. Masło roztopić i wymieszać z ciastkami aby przypominały mokry piasek. Spód tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać ciasteczka, wyrównać powierzchnię i uklepać. Wstawić do lodówki. Sernik: Jajka lekko ubić, dodać cukier i zmiksować. Cały(...)czasie wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach. Następnie chłodzić całą noc w lodówce. Na drugi dzień sernik przełożyć na talerz, posmarować resztą kajmaku i posypać płatkami migdałowymi

Smakołyki Asi