Z każdej strony jesteśmy bombardowani informacjami na temat zdrowej diety, zrównoważonych posiłków, składników, które nam szkodzą i takich, które uzdrawiają. Faktów i mitów na temat zdrowia
Kuchnia MagdaLenycukru 200ml mleka 50 g masła 2jajka 1 żółtko szczypta soli tłuszcz do smażenia Lukier. 10 dag cukru pudru 1 białko aromat cytrynowy 10 dag płatków migdałowych Wykonanie. Przesianą mąkę wsypać do miski. W środku mąki zrobić zaczyn z drożdży ,1 łyżki cukru i letniego mleka. Odstawić na 15 minut. Ubić stopione masło z cukrem, jajkami(...)odbiega techniką od smażenia faworków i pączków, czyli tradycji stanie się za dość. Moje oko napotkało w szufladzie ,trochę przeze mnie zapomnianą ,foremkę na druciku do ciastek smażonych ,tzw. rozetek. Foremki przeważnie mają kształty wzorów norweskich ,płatków śniegu. Ja posiadam tylko gwiazdkę, ale w handlu można spotkać najróżniejsze wzory. Ciasteczka są lekkie, chrupiące
Kulinarny karnet ChristopheraBombardowani ze wszystkich stron przekąskami dla dzieci, których głównym składnikiem jest cukier i długo, długo nic, szukamy alternatyw, by… zjeść ciastko i mieć ciastko. Co to znaczy? Aby zaspokoić zachciankę dziecka, a przy okazji nieco je odżywić bez zbędnych wyrzutów sumienia, które na pewno nie wpływają dobrze na relację rodzic – dziecko. Jak więc odnaleźć się – i dobre(...)proponować suszone na słońcu morele, śliwki, rodzynki – większość maluchów uwielbia również żurawinę (można spotkać też taką słodzoną syropem klonowym). I oczywiście orzechy – choćby w postaci płatków migdałowych dla mniejszych dzieci. Starsze z powodzeniem mogą zjadać w chwilach głodu nerkowce czy orzechy brazylijskie (wspaniałe źródło selenu!). 4. Krążki zbożowe świetne przekąski, zwłaszcza, kiedy mają minimalny dodatek soli. Unikajmy tych
sierotka maRysia w kuchniCzekają na nas: pasta z orzechów laskowych solo i z kakao oraz pasta z migdałów. Wszystkie kremy są gładkie i idealnie nadają się do rozsmarowania na kanapce, waflu czy ciastku. Smak: Pasta z orzechów laskowych: Zaskoczenie, bo pasta nie pachnie typowo laskowo tylko trąci jakby miodem :P Konsystencja bardziej zwarta od wersji z orzechów włoskich. Fajnie jakby pojawiły się(...)samego początku nakręciłyśmy się na marcepan w słoiczku choć żółty kolor na to aż tak nie wskazywał :D Już sam zapach mimo, że delikatny to jednak ten ulubiony aromat migdałowy posiada. Chcemy też zaznaczyć, że ta pasta wygrywa pod względem składu na tle reszty słoiczków i w smaku też ma coś urzekającego co wyróżnia ją spośród innych wersji. Słodycz nadal
Candy PandasKolejny kwietniowy dzień. Niby zwyczajny, a jednak dla nas wyjątkowy. Za nami 27 wspólnych lat. Tyle wspomnień: tych pogodnych, radosnych oraz wywołujących zadumę czy cień smutku
W mojej kuchniTen przepis jest dla mnie idealny. Tak naprawdę jest połączeniem kilku receptur. Ciasto przygotowałam według przepisu Dorotus , masę makową przyrządziłam według rodzinnej tradycyjnej receptury mojej przyjaciółki
W mojej kuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieMakowiec z kaszą manną - kuchnia podkarpacka W tradycyjnej podkarpackiej kuchni kasza manna rzadko gra pierwsze skrzypce. Zwykle występuje w roli zagęstnika do potraw pieczonych albo smażonych
Trzeci talerzW tradycyjnych, niemieckich pierniczkach Lebkuchen zakochała się cała moja Rodzina dosłownie od pierwszych kęsów - są genialne! Mięciutkie od
Słodko-Słony Świat IlonyTort na puszystym biszkopcie bez proszku do pieczenia. Idealny dla dzieci i nie tylko. Nadzienie owocowe nie zawiera mleka. W przepisie podaję też wskazówki jak wykonać
prawdziwe jedzeniePyszne ciasteczka z mąki orkiszowej i pełnoziarnistej to świetny pomysł na coś energetycznego i naturalnego. Składniki: – 100 g mąki orkiszowej – 100 g mąki żytniej
I LOVE LIFEdodawać przed świętami, ale te babeczki są tak proste i szybkie do zrobienia, że nie powstrzymałam się. Wiem, że lubicie właśnie te najprostsze przepisy :) Babeczki są podwójnie migdałowe, gdyż i do ciasta, i do kremu dodałam tarte migdały. Jestem pewna, że zasmakują zwłaszcza tym, którzy lubią migdały. Same babeczki są kruche, delikatne i lekko słodkie. Krem to właściwie gęsty(...)lekkim przestudzeniu kremu, nakładać go do babeczek. Babeczki schłodzić w lodówce, a przed podaniem udekorować. Krem nie zastyga całkowicie, jest lekko lejący. Stanowi idealne uzupełnienie kruchego ciastka
Codzienna kuchnia niecodziennaMascarpone z herbatnikami, morele, wiśnie w syropie – pyszny, łatwy i szybki deser Przepis na ten wyjątkowy deser to kolejna inspiracja z książki Nigela Slatera Zielona
Tajemnice Smaku