Składniki: (na ok. 45-50 sztuk) Ciasto półkruche: 100 g masła 200 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka kropel aromatu migdałowego Dodatkowo: ok. 50 kostek mlecznej czekolady Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać. Dodać pozostałe składniki ciasta kruchego i szybko wyrobić rękami do uzyskania jednolitej kuli(...)niedużych odległościach od siebie. Na środku każdego misia umieścić kostkę czekolady i zawinąć łapki do środka, docisnąć. Przy pomocy wykałaczki zrobić oczka i uśmiechy. Blaszkę z ciastkami włożyć do lodówki na 15 minut. Piec w 180 st.C przez ok.7-10 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i ostrożnie przenieść na kratkę w celu ostudzenia. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieDla mnie pyszne, jestem wielbicielem krówek, kajmaku i karmelu w każdej postaci. Od pewnego czasu bananowe muffiny królują na moim stole. Oczarowały smakiem całą rodzinę - i
babka w formieupiec trochę wcześniej (co oczywiście nie oznacza, że na święta ich nie będzie :)). Małe ciasteczka od serca, z domowymi konfiturami, czyli z dbałością o każdy ich element :) Orkiszowo - migdałowe ciasteczka z domową konfiturą (bez cukru) 170 g mąki orkiszowej razowej 85 g mielonych migdałów 80 g ksylitolu 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w proszku 50 g masła 50 g oleju(...)Rozwałkować,wycinać ciasteczka - jedne z dziurką, a drugie bez. Piec w 180 stopniach koło 12 minut. Ciasteczka przestudzić. Przekładać upieczone ciasteczka powidłami, zlepiając część z dziurką i posmakowane "pełne" ciastko. Gotowe można udekorować cukrem pudrem lub ksylitolem w pudrze. Przełożyć do pudełeczka i odczekać kilka godzin, aż zmiękną. Zapraszam Was do skorzystania z rabatu na produkty #Ambition :) Wpis
FitKotDzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na jesienną wersję financier, francuskich ciastek bankierów. Opowiadałam Wam o nich wiosną, kiedy to upiekłam financier z rabarbarem i białą czekoladą. Tym razem przygotowałam je z dodatkiem mielonych pistacji i plasterków gruszek.Financier to pyszne, maślano-karmelowe ciasteczka, nazywane w Polsce uroczo finansjerkami. Tradycyjnie piecze się je w foremkach o kształcie przypominającym sztabki(...)chrupiącą skórkę, zaś w środku jest wilgotny i lekko ciągnący. To dzięki zastosowaniu małej ilości mąki oraz połączeniu białek i mielonych orzechów. Poprzedni financier robiłam z mąką migdałową, którą tym razem postanowiłam zastąpić zmielonymi pistacjami. Ciasto zyskało ciekawy smak oraz ciemniejszy kolor. Sekretem financier jest beurre noisette, czyli sklarowane, zbrązowiałe masło o orzechowym smaku, nadające
Chilli Czosnek i OliwaMuszę przyznać ,że w internecie nie znalazłam za dużo przepisów na temat bombek z mleka w proszku, dlatego sięgnęłam do swego zeszytu - tak, tak... kiedyś zapisywało
W Moim Magicznym DomuMuszę przyznać ,że w internecie nie znalazłam za dużo przepisów na temat bombek z mleka w proszku, dlatego sięgnęłam do swego zeszytu - tak, tak... kiedyś zapisywało
W Moim Magicznym DomuFrancuskie makaroniki. Podobno najcięższe ciastka do wykonania. Więc obstawiam, że jestem na tyle genialna i pierwsze w życiu makaroniki wyszły mi wręcz idealne. Jestem z siebie dumna. Przepisów na nie jest od zatrzęsienia. Nie jestem w stanie konkretnie sprecyzować skąd ta inspiracja. Polecam gorąco, bo są pyszne. Składniki: 100 g białek (z około(...)proszku, lub paście) Czekoladowe ganache: 225 g gorzkiej czekolady 180 ml śmietany kremówki Wykonanie: Białka należy przetrzymać ok 24 godz w temp pokojowej. Zmielone migdały (mąkę migdałową) przesiewamy z cukrem pudrem. Następnie na moje oko to najlepszy moment aby dodać barwnik spożywczy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier stale miksując. Do ubitej, błyszczącej bezy francuskiej
Malinowe PocałunkiPrzepis na ciastka rogaliki z gotowanych ziemniaków. Rogaliki ziemniaczane to fantastyczny pomysł na wykorzystanie zalegających ziemniaków pozostałych z obiadu. Są kruche i nadziane kremem czekoladowym. Jeśli macie ochotę, możecie użyć marmolady lub ugotowanego na gęsto budyniu. Z każdym nadzieniem będą pyszne! Gdy ponownie zadacie sobie pytanie: "Co zrobić z wczorajszych ziemniaków", przypomnijcie sobie o tym przepisie ;). Składniki(...)pszennej + odrobina do podsypania 200 g tłuczonych ziemniaków (np. tych pozostałych z obiadu) 80 g cukru 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 50 g zimnego masła 3 kropelki olejku migdałowego 1 białko jajka Dodatkowo: ok. 300 g kremu czekoladowego typu Nutella 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka (te pozostałe z ciasta ziemniaczanego) cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto
Nastoletnie WypiekanieWitajcie :) dzisiaj tak na szybko zostawiam Wam pyszne maślano - migdałowo - kakaowe ciasteczka z powidłami i nutellą. Zapraszam :) Składniki : 200 g mąki 200 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła 1 jajko 1 łyżka kakao(...)folię i odłożyć do lodówki na pół godziny.Następnie wyjąć , rozwałkować na około 5 mm na podsypanej mąką stolnicy i wycinać dowolne kształty, jeśli macie stemple do ciastek to stemplem jeśli nie to zwykłą foremką.Piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut. Upieczone ciasteczka można przełożyć dowolnym dżemem, powidłami lub nutellą. Jedno smarujemy i sklejamy z drugim
Sama słodycz i szczypta chiliTakie przekąski zdecydowanie zawsze warto mieć w swoich szafkach kuchennych. Zamiast sięgać po kolejne ciastko ze sklepu, czy nieznanego składu ciasto zakupione w pierwszej lepszej cukierni (w którym mogą być zarówno dobre i naturalne składniki, jak i cała tablica Mendelejewa) lepiej szybko upiec takie ciasteczka owsiane, do których dodacie wszystko to, co lubicie. A gdy na kawę przyjdzie pora(...)małe co-nieco i już! Bez wyrzutów sumienia i obaw, że znowu złamaliśmy to postanowienie noworoczne, możemy wejść z nową energią w drugą część dnia. Składniki 1/2 szklanki mąki migdałowej 1/3 szklanki mąki kokosowej lub ryżowej 3/4 szklanki płatków owsianych górskich 2-3 łyżki brązowego cukru/syropu klonowego/ksylitolu/erytrytolu płaska łyżeczka proszku do pieczenia jajko lub banan 1/3 łyżeczki cynamonu 2 łyżki
Analiza Smakułyżeczki imbiru szczypta soli Ciasto - składniki mokre: 2 jajka 240 ml mleka 10 dag stopionego masła Dodatkowo: 2 gruszki, obrane, wydrążone i pokrojone w kostkę migdały (siekane, słupki, płatki migdałowe - jak kto woli) Z podanych składników zagniatamy kruszonkę i wstawiamy ją do lodówki na czas przygotowania ciasta. Składniki suche łączymy ze składnikami mokrymi i mieszamy ze sobą niedbale. Dodajemy(...)słodkie (jak dla mnie w sam raz).Jeśli natomiast ktoś lubi słodsze wypieki można zwiększyć ilość cukru. Źródło: Zmodyfikowany przepis na "Muffinki jabłkowe z cynamonem" z książki H. Walden, Ciastka, ciasteczka i babeczki , Warszawa
My simple kitchenKrakersy bezglutenowe z żurawiną i baobabem można przygotować w bardzo szybki sposób, gotową mieszankę firmy NobleHealth wystarczy wymieszać z wodą, chwilkę poczekać i upiec zdrowe krakerskiki
Kulinarne Fantazje Marioliciasto i wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm. Większą foremką wykrawamy kółka, a mniejszą środki. Pozostałe ciasto ponownie wałkujemy i wykrawamy kolejne kółka z dziurką. Jak przygotujemy wszystkie ciastka – smażymy je na głębokim tłuszczu na rumiano, z obu stron, na oleju rozgrzanym do temperatury 180 ° C. Wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, a następnie(...)Mamy. Gorąco polecam i życzę smacznego. Poniżej moja kolekcja przepisów na karnawał, Tłusty Czwartek… i nie tylko: Najlepsze pączki Faworki na piwie Chrusty na winie Churros z masą migdałową Oponki z twarogu Pączki jogurtowe – Fritule Pączki z budyniem Pączki hiszpańskie Pączki z serka mascarpone Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Lukrowane pączki
mojewypiekiinietylkorepertuarze, bo są lubiane przez wszystkich. Upiekłam dwie wersje - migdałową i orzechową, a do przełożenia wykorzystałam domowe przetwory. Całość naprawdę jest bez cukru - nawet przypudrowane są zmielonym ksylitolem :) Orkiszowo - migdałowe ciasteczka z domową konfiturą (bez cukru) 170 g mąki orkiszowej razowej 85 g zmielonych migdałów lub orzechów 80 g ksylitolu 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w proszku 50 g masła(...)Rozwałkować,wycinać ciasteczka - jedne z dziurką, a drugie bez. Piec w 180 stopniach koło 12 minut. Ciasteczka przestudzić. Przekładać upieczone ciasteczka powidłami, zlepiając część z dziurką i posmakowane "pełne" ciastko. Gotowe można udekorować ksylitolem w pudrze. Przełożyć do pudełeczka i odczekać kilka godzin, aż zmiękną
FitKot