TORT KISIELOWY Z JAGODAMI 201Drugi różowy blat skrył się pod masą. Postanowiłam upiec ciasta, które były kiedyś dużymi przebojami w mojej rodzinie. Niestety z biegiem lat zostały zapomniane. Jednym z takich smakołyków jest okazały tort kisielowy z jagodami. Moja Mama piekła go na wszystkie większe święta i uroczystości. Tort jest idealny na zimowe święta/urodziny, ponieważ do jego przygotowania potrzebne będą jagody ze słoika
Przepisy Aleksandry
Mikołajkowe cookies... 211białą masę. Dodajemy pojedynczo jajka i dalej mieszamy. Siekamy czekoladę i orzechy (płatki kruszymy). Dodajemy do masy. Cynamon, proszek do pieczenia i mąkę mieszamy razem. Dodajemy do masy. Formujemy z ciasta kuleczki, wykładamy na blachę wyłożoną papierem i delikatnie spłaszczamy. Pieczemy pośrodku piekarnika nagrzanego do 200 stopni, przez 15 min. - aż się ze złocą. Studzimy na kratce. Zamiast zwykłego cukru
Miksturownik
Pierniczki choinkowe 271etapie trzeba uważać, żeby cukier się nie skrystalizował. Polecam użyć "dobrego" cukru kryształu. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao - mieszamy. Następnie dodajemy jajko i zimną masę miodową - zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 5mm, wycinamy dowolne kształty. Piec w temperaturze 190 stopni C, przez około 15 minut. Upieczone ciasteczka dekorujemy
kolorowotorcikowo
Zimowe CAKE POPS - czyli pyszności na patyczku 368font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Suche okrawki ciast kruszymy, najlepiej w malakserze. Serek łączymy z nutellą. Dodajemy do okruchów ciasta - dokładnie wyrabiamy masę. Masę odstawiamy na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie z masy formujemy kulki, mniejsze i większe. Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając łyżkę oleju. Patyczki
kolorowotorcikowo
Tarta z pomidorami i boczkiem 185ciastem wylepić wysmarowaną prostokątną formę do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem. 3. Na patelni podsmażyć pokrojony w półplasterki boczek. 4. Jajka połączyć ze śmietaną, serem i pieprzem. Wlać na ciasto. 5. Na masie jajecznej ułożyć pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i podsmażony boczek. Między boczkiem i pomidorami ułożyć natkę pietruszki. 6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 45 minut
Pasja Smaku
Sernik na zimno z truskawkami 400masę serową. Schłodzić. Mus truskawkowy: 500 g truskawek, galaretka truskawkowa. Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić. Truskawki zmiksować przy pomocy blendera na puree. Dodać zimną galaretkę. Tężejącą masę wylać na ciasto. Wstawić na noc do lodówki
Z miłości do słodkości
31. Pierwsze śniadanie symfonią-smaków: czyli żytnie razowe bułeczki śniadaniowe! 247folią spożywczą. Odstawiamy na minimum godzinę w ciepłe miejsce, aż do podwojenia objętości - ja wykorzystuję piekarnik z jedynie włączonym światłem. Pierarnik nagrzewamy do 210*C. Z wyrośniętego ciasta wyrywamy kawałki masy i formujemy kulki wielkości dłoni, lekko rozplaszczamy i nacinamy wzdłuż ostrym nożem. Bułeczki umieszczamy na blachach wyścielonych papierem do pieczenia lekko posmarowanym oliwą. Każdą bułeczkę na nacięciu smarujemy niewielką
Symfonia Smaków
Migdałowa chałka luksusowa z nutką cytrusową 197rozetrzeć z letnim mlekiem i łyżką mąki. Odstawić na 15minut, by drożdże zaczęły pracować. Jajka utrzeć z cukrem oraz solą, dodać tarte migdały. Dodać rozczyn z drożdży oraz masę jajeczną. Wyrobić ciasto. Na sam koniec dodać miękkie masło, oraz kandyzowaną skórkę. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na 3 części, utoczyć
Z miłości do słodkości
Tarta migdalowa z gruszkami 237czasie gruszki wyciągamy i odstawiamy na bok. Jajka ubijamy z 50 g cukru, dodajemy mielone migdały i mąkę ziemniaczaną. Przygotowanym wcześniej ciastem wykładamy foremkę do tart. Na ciasto wlewamy trochę masy migdałowej, tyle by przykryła dno. Następnie układamy gruszki i zalewamy je resztą masy migdałowej. Tartę pieczemy 35 minut w temperaturze 180°C. Upieczoną tartę lekko odstawiamy do wystudzenia
Przysmaki Karolki
Mazurkowy zawrót głowy 236Takie oto mazurkowe ciacha pojawiły sie dziś w moim domu :) Słodkie , smaczne , kolorowe, na kruchym cieście . 1) Ten okrągły mazurek na kruchym cieście wypełniony jest masą trufelkową pełną orzechów i rodzynek Oblany ciemną czekoladą i ozdobiony parą kurczaczków. Pozostałe mazurki oblane białą polewą i ozdobione wg aktualnego natchnienia w mojej głowie :) Króliczek wielkanocny I jeszcze 3 małe
Malinowa Kawiarenka
Jagodowe muffinki 188szklanki oleju rzepakowego2 jajka2 szklanki jagódPrzygotować dwie miski. W jednej misce dokładnie wymieszać składniki mokre a w drugiej suche. Potem połączyć zawartość obu misek. Do masy dodać jagody i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki i piec ok 30-40 minut na 175 C. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem
Monia miesza i gotuje
Tarta na słodko z cukinią 249ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem. Śmietanę lub jogurt wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, sokiem z cytryny, jajkami i jedną łyżką mąki. Na podpieczonym cieście ułożyć osączoną cukinię i zalać masą. Piec ok 20-30 minut na 180 C aż wierzch ładnie się zarumieni
Monia miesza i gotuje
Kakaowa szarlotka 271przepis, wiedziałam, że go przygotuję. Tym razem pochodzi on z numeru 10 „Ale pychoty”. Po upieczeniu ciasto jest wilgotne. Samo przygotowanie zaś jest błyskawicznie. Cała filozofia polega na wymieszaniu składników i przelaniu ich do foremki. Przepis lekko zmodyfikowałam – dodałam do masy mleko oraz trochę inaczej połączyłam składniki. Składniki na blaszkę 14x31cm (duża keksówka): 0,5 kg mąki 5 jajek(...)kakao, proszek do pieczenia, cukier waniliowy – połączyć ze sobą. Do masy jajecznej dodać olej i mleko, następnie stopniowo wsypywać suche składniki. Połączyć do uzyskania jednolitej masy. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać do ciasta. Wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Fabryka pomysłów
Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami 268Ciasto biszkoptowe bardzo często gości w moim domu , moja rodzinka się nim zajada . Proste i smaczne ciasto . Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30% 4 łyżeczki cukru pudru cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 0,5 kilograma truskawek 3 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: Białka(...)masy śmietanowej . Masę wykładamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Truskawki oczyszczamy z szypułek , myjemy , przekrojone na pól układamy na masie śmietanowej . Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody , odstawiamy do ostudzenia.Tężejącą wylewamy na truskawki . Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Bajeczna Kuchnia
Makowiec z jabłkami na herbatnikach. Szybki makowiec japoński. 323obierać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z masłem i cukrem, dodać masę makową, proszek do pieczenia, zmiksować stopniowo dodając kaszę mannę, następnie dodać jabłka i dokładnie wymieszać. Na koniec do ciasta dodać ubitą pianę z białek i delikatnie zamieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na dnie herbatniki(...)herbatniki wylać równomiernie masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40-50 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić w nim ciasto do całkowitego wystudzenia. Po ostudzeniu można makowca posypać cukrem pudrem lub polać polewą. Smacznego :) * przepis pochodzi z WŻ autor makusia z maleńkimi moimi zmianami
Kuchnia z widokiem na ogród