ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:897/3191)

Jagodowy placek z kruszonką 192

stopni C.- ciasto po upieczeniu przestudziłam  Zrobiłam kruszonkę z podanych składników 3 białka ubiłam na pianą z 1/2 szklanki cukru, dodałam migdały i rum, posmarowałam tym schłodzone ciasto Na wierzch masy migdałowej wyłożyłam umyte, osączone jagody i posypałam kruszonką Piec dalej przez 30 min. w temp. 200 stopniach C. Przepis znalazłam w starych notatkach kulinarnych. W ten sposób pożegnałam

Proste Potrawy
Mocno czekoladowe Cupcakes z kremem kokosowym 188

misce mieszamy składniki mokre: maślankę, olej, przestudzoną czekoladę, ekstrakt waniliowy i jajko. Składniki mokre z suchymi łączymy za pomocą łyżki. Czekoladę mleczną siekamy w kosteczkę i dodajemy do masy. Papilotki wypełniamy ciastem do ¾ wysokości. Pieczemy babeczki 20 minut. W trakcie pieczenia przygotowujemy krem.    Schłodzone mascarpone miksujemy z kremem kokosowym, aromatem i wiórkami. Dodajemy likier i w razie konieczności

Mania Gotowania
Sernik marmurkowy (sernik zebra) 1214

spodu, gdyż przeszkadzałby w jego wizualnym efekcie końcowym. Sernik marmurkowy świetnie się prezentuje i doskonale smakuje. Idealny sernik do kawy lub herbaty. Ten sernik swoim wyglądem przypomina bardzo ciasto zebra . Natomiast masa serowa podobna jest do tej z sernika z truskawkami i czekoladą , nie dałam masła, i śmietany, a mąkę ziemniaczaną zastąpiłam budyniem. Pieczenie tego sernika odbywa się w kąpieli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Twarogowe bułeczki 181

cukru Przygotowanie: Ser przekładamy do miski, dodajemy cukry, szczyptę soli oraz jajka. Składniki ucieramy na gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy do masy serowej. Zagniatamy ciasto i formujemy z niego bułeczki. Układamy je na blasze, smarujemy mlekiem, posypujemy cukrem i pieczemy w 200 C przez około 15 minut na złoty kolor

Zainspirowana w kuchni
Breakfast with You #1 Made in USA 216

Wszystkie składniki wymieszałam i odstawiałam na 15 min. do wyrośnięcia. Wyrobiłam ciasto, miało konsystencję gęstej śmietany. Następnie na rozgrzaną, suchą (tzn. bez oliwy, bo ta już jest w cieście) patelnię nakładałam masę (na 1 sztukę naleśnika mniej więcej 2 łyżki masy). Kiedy na wierzchu pojawiły się bąbelki, naleśnika przewróciłam i smażyłam z drugiej strony.  Gotowe podajemy z dżemem, miodem

bastalena
Podsumowanie kwietnia 202

odwiedzania. 10 najbardziej oglądalnych wpisów w kwietniu: Schabowy wg Magdy Gessler Gulasz z żołądków Miód z kwiatów mleczu Biała kiełbasa z cebulą Barszcz biały wielkanocny Sałatka z pieczarek Ciasto miodowe z masą budyniową Bigos wg Ewy Wachowicz Wielkanocne bułeczki do koszyczka Sałatka z makaronem ryżowym i paluszkami krabowymi

Moje domowe kucharzenie
Podsumowanie maja 203

odwiedzania, komentowania i korzystania z przepisów.. 10 najbardziej oglądalnych wpisów w maju: Schabowy wg Magdy Gessler Sałatka Syrop z sosny Cygańskie ścieżki po mojemu Szczaw na zimę Ciasto miodowe z masą budyniową Surówka z młodej kapusty Syrop z sosny II Miód z kwiatów mleczu Kotlety mielone smażone na oleju rzepakowym

Moje domowe kucharzenie
Krokiety z kapustą i pieczarkami 167

ciasto naleśnikowe: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i miksujemy na najniższych obrotach do całkowitego połączenia. Następnie rozgrzewamy na patelni olej i smażymy po jednej chochli ciasta do wyczerpania masy. Przepis na farsz: Kapustę płuczemy w wodzie, solimy (2 łyżeczki soli) i gotujemy do miękkości (ok. 1 godzinę). Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę

Emcia Pichci
Dietetyczne pączki II 211

cytrynowego Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy ze słodzikiem. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na końcu delikatnie łączymy masę z białkami. Ciasto przekładamy do formy na muffinki, którą wcześniej możemy wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładamy do wysokości 2/3 wysokości papilotek. Pieczemy w temperaturze przez około 30 minut. Przestudzone pączki nadziewamy marmoladą

Mania Gotowania
TORT KISIELOWY Z JAGODAMI 177

Drugi różowy blat skrył się pod masą. Postanowiłam upiec ciasta, które były kiedyś dużymi przebojami w mojej rodzinie. Niestety z biegiem lat zostały zapomniane. Jednym z takich smakołyków jest okazały tort kisielowy z jagodami. Moja Mama piekła go na wszystkie większe święta i uroczystości. Tort jest idealny na zimowe święta/urodziny, ponieważ do jego przygotowania potrzebne będą jagody ze słoika

Przepisy Aleksandry
Mikołajkowe cookies... 188

białą masę. Dodajemy pojedynczo jajka i dalej mieszamy. Siekamy czekoladę i orzechy (płatki kruszymy). Dodajemy do masy. Cynamon, proszek do pieczenia i mąkę mieszamy razem. Dodajemy do masy. Formujemy z ciasta kuleczki, wykładamy na blachę wyłożoną papierem i delikatnie spłaszczamy. Pieczemy pośrodku piekarnika nagrzanego do 200 stopni, przez 15 min. - aż się ze złocą. Studzimy na kratce. Zamiast zwykłego cukru

Miksturownik
Pierniczki choinkowe 251

etapie trzeba uważać, żeby cukier się nie skrystalizował. Polecam użyć "dobrego" cukru kryształu. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao - mieszamy. Następnie dodajemy jajko i zimną masę miodową - zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 5mm, wycinamy dowolne kształty. Piec w temperaturze 190 stopni C, przez około 15 minut. Upieczone ciasteczka dekorujemy

kolorowotorcikowo
Zimowe CAKE POPS - czyli pyszności na patyczku 343

font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Suche okrawki ciast kruszymy, najlepiej w malakserze. Serek łączymy z nutellą. Dodajemy do okruchów ciasta - dokładnie wyrabiamy masę. Masę odstawiamy na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie z masy formujemy kulki, mniejsze i większe. Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając łyżkę oleju. Patyczki

kolorowotorcikowo
Tarta z pomidorami i boczkiem 147

ciastem wylepić wysmarowaną prostokątną formę do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem. 3. Na patelni podsmażyć pokrojony w półplasterki boczek. 4. Jajka połączyć ze śmietaną, serem i pieprzem. Wlać na ciasto. 5. Na masie jajecznej ułożyć pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i podsmażony boczek. Między boczkiem i pomidorami ułożyć natkę pietruszki. 6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 45 minut

Pasja Smaku
Sernik na zimno z truskawkami 373

masę serową. Schłodzić. Mus truskawkowy: 500 g truskawek,  galaretka truskawkowa. Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić. Truskawki zmiksować przy pomocy blendera na puree. Dodać zimną galaretkę. Tężejącą masę wylać na ciasto. Wstawić na noc do lodówki

Z miłości do słodkości