ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:891/3191)

pączusie bananowe 144

olej do smażenia Banany zmiksować na pulpę. Mąkę, cukier puder, sodę, sól i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Wszystkie składniki razem zmiksować na dość gęstą masę. W grubym rondlu rozgrzać olej. Ciasto nabierać na łyżkę (wcześniej najlepiej zamoczyć ją w oleju) i wrzucać porcje na rozgrzany olej. Smażyć na rumanio, zanim ostygną posypać cukrem pudrem.  *źródło- Di gotuje

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta z łososiem i pieczarkami 154

oliwą, odstawić na kilka godzin. Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Śmietanę wymieszać z jajkami , natką pietruszki i koperkiem, doprawić solą i pieprzem.  Na cieście ułożyć cieniutko pokrojone pieczarki, wylać masę jajeczno śmietanową, ułożyć łososia. Na wierzchu ułożyć znów pieczarki i drobniutko posiekaną papryczkę chili, posypać startą na tarce mozzarellą i szczyptą oregano. Upiec w piekarniku w temp

Gotowanie jest łatwe
Naleśniki z mąki ryżowej 183

Wszystko dobrze mieszamy, a po chwili dodajemy cukier i stopniowo (!) mleko. Taka kolejność i dokładne rozmieszanie składników przed dodaniem kolejnej porcji mleka pozwoli uniknąć grudek. Gdy masa będzie gładka, niewielką chochelką nalewamy ciasto na mocno rozgrzaną patelnię, jednoczenie rozprowadzając ciasto, tak by naleśnik był cienki – widać to na filmie. Naleśniki smażymy ok 30-40 sekund, przewracamy i po kilkunastu sekundach

Bazując na smaku
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta 274

ognia ostudzić, dodać ser feta i wymieszać. Naleśniki: Odłożony szpinak zblenderować z wodą. przecisnąć przez sitko. Dodać do niego mąkę, jajko i mleko. Zmiksować na gładką masę. Dodać troszkę oleju i wymieszać ciasto. Smażyć naleśniki  na rozgrzanej patelni. Na każdy usmażony naleśnik położyć farsz i zawinąć. Włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem żółtym i zapiec pod przykryciem

W kuchni u Moniki
Czebureki z pieczarkami 280

pieczarek 2 cebule sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie Ser ucieramy z jajkami, octem i olejem. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i masę serową. Zagniatamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Pozostawiamy do ostygnięcia, następnie przyprawiamy do smaku. Ciasto rozwałkowujemy cienko, wycinamy duże koła np. od talerzyka. Na koło nakładamy farsz

e-PrzepisyKulinarne
Tarta z grzybami 201

sprawiał wrażenie „latającego”, ale wystarczy po wyciągnięciu z piekarnika zostawić tartę na 10 min. Ser opadnie i się ściągnie. Będzie można kroić. Składanie tarty : Na podpieczonym cieście układamy gruszki, na to wlewamy masę serową, rozprowadzamy. Na masie układamy grzyby i świeże gałązki tymianku lub oregano. Pieczemy około 20 min w temperaturze 180 stopni. Wyciągamy i zostawiamy do lekkiego ostudzenia. Post

ladykitchen
Placek cebulowy 231

pory. Przyprawiłem kminkiem, pieprzem i solą. Śmietanę wymieszałem z jajkami, doprawiłem solą, pieprzem i gałką. Zagniotłem ponownie ciasto, rozwałkowałem na natłuszczonej blasze. Uformowałem wyższy brzeg. Na cieście rozłożyłem cebulę i pory, polałem masą śmietanowo-jajeczną. Piekłem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 40 minut

R'n'G Kitchen
Wegańskie razowe „Pieguski” 153

typu: daktyle, rodzynki, morele, żurawina itp. 150 ml oleju roślinnego 1 banan 50-100 g cukru (najlepiej brązowego) Przygotowanie: Olej utrzeć z cukrem, dodać banana. Powstałą masę połączyć z suchymi składnikami. Z ciasta formowac kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blalszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko spłaszczyć dłonią. Piec w temp. 190-200 około 20 minut. Smacznego

greenscarf
Ciasteczka na każdą pogodę 158

gotować). Sodę rozpuścić we wrzącej wodzie, dolać do masła, wymieszać.Mąkę przesiać, dodać płatki, cukier i wiórki kokosowe, wymieszać.Do mąki wlać masło, wymieszać na jednolitą masę. Będzie dość gęsta. Układać porcje ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać - ciasteczka nie będą rozlewać się na boki prawie wcale podczas pieczenia. Piec 10-15 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowe serduszka 164

cukrem na gładki, jasny krem, po czym dodać jajko. Kiedy wszystkie składniki się połączą, na wolnych obrotach miksera, dodać wymieszane suche składniki. Otrzymaną w ten sposób masę wstawić na godzinę do lodówki.  Ciasto rozwałkować i wyciąć ciasteczka o ulubionym kształcie, każde z nich posmarować lekko roztrzepanym białkiem i posypać skruszonymi orzechami laskowymi. Pieczemy w 180 stopniach przez

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasto Łaciate 202

ciasta delikatnie mieszamy. Jajka miksujemy z cukrem pudrem dodając po łyżce sera, następnie dodajemy cukier wanilinowy oraz sok z cytryny. Do keksówki wysmarowanej tłuszczem wykładamy ciemne ciasto na wierzch nakładamy małą łyżeczką masę serową. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C około 50 minut. Po upieczeniu posypujemy wiórkami kokosowymi Smacznego

kgwjanczewo
Muffiny pomarańczowe z mąki ryżowej 159

jednej pomarańczy Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy. Dodajemy mleko, olej (lub masło), sól, cukry, proszek do pieczenia, aromat (lub sok i skórkę). Mieszamy. Wtedy wsypujemy mąki. Łączymy masę aż stanie się jednolita. Wylewamy ciasto do foremki wyłożonej papilotkami, do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut, do zarumienienia. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Mazurek śliwkowy z kremem z mascarpone i białej czekolady 180

większą wyklejamy formę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy niewysoki brzeg, nakłuwamy ciasto i pieczemy - w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Odłożone ciasto wałujemy i kroimy w paski. Składniki na masę śliwkową: - 150 gram wilgotnych suszonych śliwek - 150 mililitrów Amaretto - 1 laska wanilii - 300 gram powideł śliwkowych Przygotowanie masy śliwkowej: Suszone śliwki kroimy, zalewamy likierem i odstawiamy

Życie zamknięte w smaku
Agrestowiec 230

łyżki mąki ziemniaczanej beza 8 białek 1,5 szklanki cukru 100 g płatków migdałowych krem: 3/4 l śmietany 30% 3 śmietanfixy Sposób przygotowania: Ciasto. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, zmiksować, dodać stopniowo mąkę i zmiksować. Ciasto podzielić na 2 równe części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć

na moim stole...
Kluski śląskie 241

mąkę ziemniaczaną na równo z masą ziemniaków. W ten sposób powstała nam proporcja 4 części ziemniaków na 1 część mąki.   Następnie wyrabiamy ze składników gładką masę z której sukcesywnie bierzemy trochę ciasta formujemy z niego wałek, kroimy go na porcje na pojedyncze kluski.  Formujemy   w dłoniach okrągłe kluski i małym palcem robimy w każdym wgłębienie

Tradycyjna kuchnia inaczej