ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:888/3191)

Ciasto leśny mech 187

masę. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce olej, a pod koniec stopniowo odciśnięty szpinak. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie szpatułką wmieszać w masę ze szpinaku, do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do foremki, której spód wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym (góra-dół) do 175 stopni C piekarniku przez około 60 minut

Kuchcik gotuje
Ciasto z jabłkami – proste i pyszne 348

temperaturze pokojowej, dodaję cukier i przez chwilę miksuję tak aby powstała puszysta masa. Następnie dodaję po jednym jajku i miksuję, gdy jajko połączy się z masą dodaję kolejne jajko. Po jajkach do ciasta dodaję stopniowo mąkę i jeszcze przez chwilę miksuję. Na koniec do ciasta dodaję śmietanę i jeszcze przez chwilę miksuję tak aby składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowane

Uwaga Babcia Gotuje
CZEKOLADOWY SERNIK BEZ PIECZENIA 248

kąpieli wodnej. Wsypałam do ciepłej czekolady cukier puder. Wymieszałam. Do czekolady dodawałam stopniowo po łyżce twarogu. Powinien być w pokojowej temperaturze. Dokładnie połączyłam wszystkie składniki. Masę wyłożyłam na spód z ciasteczek. Wstawiłam ciasto na 3 godziny do lodówki. Gdy stężał w lodówce, wyjęłam go z formy. Sernik można polać polewą czekoladową. Roztopić czekoladę, dodać masło i olej. Ja stwierdziłam

potrawyregionalne
Murzynek z kokosem 117

zimowe wieczory, zachowuje świeżość nawet przez kilka dni. Upiekłam w mojej ulubionej formie na keks, bo świetnie i wygodnie się kroi na kawałki. Zamiast polewy czekoladowej możesz podać to ciasto z bitą śmietaną! Murzynek z kokosem Składniki: 250 g margaryny 250 g cukru 3 jajka 5 łyżek wody 200 mąki pszennej 3 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku(...)ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do dużej miski przelewamy ostudzoną polewę, dodajemy żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy, aż powstanie jednolita masa. Gotową masę mieszamy delikatnie z ubitymi białkami. Ciasto przelewamy do keksówki. Pieczemy przez średnio 50 minut, w 180 st. C, do suchego patyczka. Gotowe ciasto odkładamy do ostudzenia, wyjmujemy z formy i smarujemy odstawioną wcześniej

Moja smaczna kuchnia
Ciasto kokosowe z jabłkami 230

mleka kokosowego 125 g masła lub margaryny 3 – 4 jabłka. Dodatkowo na wierzch po upieczeniu: ½ szklanki cukru pudru 2-3 łyżki mleka Wiórki kokosowe Sposób wykonania ciasta: Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Nie przerywając ucierać dodać stopniowo po jednym całym jajku. Mąkę zmieszać z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodawać stopniowo na przemian suche

Na słodko lub wytrawnie
biszkoptowy placek z rabarbarem (na białkach) 167

prawda? :)  Po zrobieniu rabarbarowego curdu zostało mi sporo białek. Postanowiłam wykorzystać je do tego właśnie placka. Jest bardzo puszysty, ma cudowną, piankową konsystencję i śnieżnobiały kolor. Słodkie ciasto idealnie komponuje się z kwaskowatym rabarbarem z nutą miodu.  Korzystajmy póki jest sezon! :) BISZKOPT NA BIAŁKACH Z RABARBAREM przepis autorski // tortownica o śr.22cm ~5 białek ~1/2 szklanki + czubata łyżka(...)dodawać partami cukier. Przesiać mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Tortownicę o śr. 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę, na wierzchu ułożyć rabarbar. Włożyć ciasto do piekarnika i piec ok. 40-50 minut (do suchego patyczka), następnie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i studzić w nim ciasto jeszcze ok. 20 minut. Wyjąc

chili & sugar
Murzynek z gruszkami 362

proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka cynamonu 3 gruszki Polewa: 1 tabliczka białej czekolady 1,5 łyżki mleka PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając naprzemiennie dodaję olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cynamonem. Gruszki obieram, usuwam gniazda nasienne. Owoce kroję na mniejsze kawałki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik cytrynowy z borówkami 365

borówkami to po serniku wiśniowym kolejny na moim blogu sernik z owocami. Świeży smak cytryny bardzo dobrze komponuje się ze sporą ilością borówek. Masa serowa nie jest mocno cytrynowa, ale jej smak podbija cytrynowe ciasto kruche, które doskonale sprawdzi się też w babeczkach lub tartaletkach. Sernik dzięki dodatkowi serka mascarpone ma kremową konsystencję, a pieczenie w niskiej temperaturze(...)wycisnąć sok - do masy serowej dodać skórkę z cytryny oraz przecedzony przez sitko sok, składniki wymieszać łyżką - borówki oczyścić, osuszyć - na podpieczony spód z ciasta wyłożyć gęsto obok siebie połowę borówek, na owoce wylać masę serową (będzie dość rzadka) - na wierzchu masy ułożyć gęsto koło siebie pozostałe borówki - sernik wstawić do piekarnika i piec w 160 stopniach przez

Smakołyki Bereniki
tort czekoladowy z wiśniami 164

pieczenia dodatkowo: ok. 2/3 szkl słabej nalewki wiśniowej do nasączenia trzech blatów wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo np. w dwóch turach przesiane maki z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy i dodajemy wystudzone masło. Ciasto przekładamy do foremki (21 cm średnicy), wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy do tzw. suchego patyczka, przez

Domowy Smak Jedzenia
Jaglana tarta czekoladowo-kokosowa z ananasem i żurawiną 205

temp. ok 60°C (ma parzyć palce), po czym zblenduj w garnku lub w malakserze przez kilka minut. Przelej masę przez sitko wyłożone gazą i mocno odciśnij wiórki. Wiórki odstaw na potem i odmierz potrzebną ilość mleka. Ciasto kruche możesz przygotować tradycyjnie, zagniatając z zimnym masłem resztę składników. Można też utrzeć masło (w temperaturze pokojowej) do puszystości, stopniowo dodając(...)minut po ugotowaniu. Przełóż ugotowaną kaszę do miski lub malaksera i wlej biały ganasz czekoladowy. Wbij żółtka jaj. Zmiksuj blenderem na jednolitą gładką masę. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj łyżką. Formę wyłóż papierem lub natłuść. Rozwałkuj ciasto kruche na ok 0,5 cm grubości i wyłóż nim formę, dopasuj brzegi (w tortownicy na jakieś 4-5 cm wysokości). Schłódź kilkanaście

Anioszek w kuchni
blueberry crisp sky 204

czyli kruche ciasto z borówkami Szaleństwo borówkowe...? nie..... :) Czas przygotowań na piknik, a nie ma nic lepszego jak 25 minutowe cisto do kawy ... Co najważniejsze, że bez wyrzutów sumienia, bo bezglutenowo, bezjajecznie i oczywiscie bezmlecznie :) Składniki: 100 g maki mix bezglutenowej ("Bezgluten") 50 g mąki kokosowej 50 g maki migdałowej(...)suche mieszamy z mokrymi. Margaryne warto pokroic w mniejsze kawałki. Ugniatamy w misce całość składników aż masa będzie zwarta i gładka. Jeśli ciasto się kruszy - warto dodać troszkę mleka np. migdałowego.   3/4 Ciasta przekładamy na lekko posypaną mąką stolnicę

Lajtkraft food intolerance
Ciasto drożdżowe bez wyrastania 158

stosunkowo twarde przed upieczeniem, to wyszło bardzo puszyste, na pewno nie aż tak lekkie jak drożdżówki, które się długo wyjada, ale dawno nie widziałam, żeby moja najmłodsza pociecha zjadała ciasto z takim entuzjazmem Składniki: – 450 g mąki pszennej (ja użyłam 250 gram typ 650 i 200 gram tortowej) – 1/3 szklanki oleju; – 60 g drożdży świeżych(...)miski wkruszyć drożdże, wlać ciepłe mleko i wymieszać. Dodać szczyptę soli, cukier, jajka i rozkłócić trzepaczką. Dodać mąkę i olej i połączyć wszystko w jednolitą masę. Ja robiłam to rękami, bo ciasto jest zwarte. Ciasto włożyć do formy (u mnie 20×20 cm, dlatego jest stosunkowo wysokie) wyłożonej papierem do pieczenia. Do truskawek dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać

dom-agi.pl
TIRAMISU 146

niej moczyć, ale trzeba uważać bo łatwo się łamią. Na nie nałożyłam połowę kremu. I ponownie warstwa  biszkoptów. Nasączenie ich kawą. Na wierzch wyłożyłam resztę masy serowej i oprószyłam kakao. Odstawiłam ciasto do lodówki, żeby się schłodziło. I tu w tym miejscu jest najsmutniejszy moment...  ...trzeba czekać niestety z parę godzin. Ale uwierzcie warto czekać dla tego smaku

potrawyregionalne
MAZUREK Z CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI 109

świeżymi truskawkami i warstwą czekoladowego ganache. Całość wykończyłam listkami mięty i cienkimi płatkami gorzkiej czekolady. Wierzch mazurka możecie dodatkowo posypać pokruszonymi bezikami lub wmieszać je do masy z serka i śmietany. Spód ciasta można upiec jeden,  dwa dni w cześniej i do czasu, gdy będzie potrzebny przechowywać w chłodnym miejscu. Krem i truskawki nakładamy przed samym podaniem. SKŁADNIKI(...)formujemy 1 cm rant. Spód dziurkujemy widelem i wkładamy na około30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 160ºC (grzanie góra/dół bez termoobiegu), wstawiamy blaszkę ze schłodzonym ciastem i pieczemy około 40 minut do lekkiego zezłocenia. Wyjmujemy z piekarnika. TRUSKAWKI myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i odszypułkowujemy. W miseczce mieszamy 1-2 łyżki soku z cytryny z 2 łyżki

cool and minty
KROKIETY Z SEREM I PIECZARKAMI 195

Farsz: ****************** 1 kg.pieczarek 2 cebule masło do smażenia 50 dag.żółtego sera 1 jajo sóli pieprz Do panierowania: *** ************************* 2 jajka bułka tarta masło do smażenia ********************************** Przyrządzamy ciasto- Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę solimy i pieprzymy.Smażymy na rozgrzanym oleju cienkie naleśniki.Po usmażeniu naleśniki zostawcie pod przykryciem.Wtedy będą miękkie i dadzą się łatwo rolować!. Pieczarki płuczemy ,kroimy i smażymy(...)cebulką.Do ostudzonej masy dodać starty ser , doprawić i zemleć .Dodać jajko ,wymieszać.Panierować w lekko ubitym jajku i w bułce tartej.Smażyć na mocno rozgrzanym maśle.Smacznego!.   A terz przepisy z Kocurkowa 2 już z lepszymi trochę zdjęciami i ciekawszymi przepisami.Zapraszam:. WIEPRZOWINA W LUBCZYKOWYM WYWARZE  S AŁATKA Z CIECIERZYCĄ SAŁATKA Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI KARP PACHNĄCY KMINKIEM SERNIK

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Quiche z wędzonym łososiem, serem pleśniowym i owocową nutą 152

zimno łososia Mowi (6 plastrów) 170g sera camembert 2 gruszki 1 łyżka soku z cytryny 60g żurawiny ze słoika kilka listków rukoli Masa jajeczna: 4 jajka 90ml śmietany 30% szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko, proszek do pieczenia, sól i zagnieść na jednolite ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować, wylepić formę tarty(...)średnicy 24 cm, wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą.  Całe ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut na złoty kolor. 2. Masa jajeczna: Jajka roztrzepać ze śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać. 3. Gruszki dokładnie umyć, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny

Szalona Kuchnia Eweliny
Ptysie śnieżynki z kremem 92

MASA: Mleko - 1/2 Litra masło- 25 dag żółtka - 2 szt cukier -5-6 łyżek mąka ziemniaczana - 2 płaskie łyżki mąka pszenna - 1 łyżka ew. spirytus - 3 łyżki CIASTO: woda- 1/2 Litra mąka pszenną - 1 pełna szklanka masło- 15 dag sól- szczypta jajka - 5 szt cukier – 1 łyżka LUKIER: cukier puder- 3 łyżki woda -1 łyżka cukier waniliowy -1 łyżeczka Wiórki(...)ognia i odstawiamy na 10 minut od czasu do czasu przemieszać. Do masy wbijamy kolejno jajka i ucieramy, by masa sie połączyła z jajkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą szprycy wyciskamy porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego zostawiając miedzy jedną, a druga porcją odstępy. Piec ok 20 min w 200 st C.  MASA: W 3/4 szklance mleka

Camilla w kuchni
słodka mleczna kanapka z oreo 168

Thermomix) wkładamy masło i dokładnie miksujemy na gładką masę (czas ok 1 min/obr 4-5)  następnie dodajemy przestudzone mleko z cukrem i dalej mieszamy cały czas mieszając dodajemy porcjami mleko w proszku - aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają (czas ok 2 min/ obr 3-4) naczynie, w którym będziemy chłodzić ciasto (u mnie kwadratowe) wykładamy papierem do pieczenia(...)porcję masy następnie ponownie herbatniki - u mnie w tym miejscu już pokruszone ręcznie oreo następnie kolejna porcja masy i ponownie pokruszone herbatniki  masę dociskamy delikatnie ręką i odkładamy do lodówki na min 2 h  Ciasto można pokryć jeszcze delikatnie polewą czekoladową, ale jak dla mnie to już zbyt duża rozpusta by była. Smacznego

Gotowanie z pasją
Delikatne bułeczki z serem 145

będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto posypujemy mąką i  przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką. Dzielimy na 16 części.   Składniki na masę serową: 500 g sera ( może być mielony- ja przemroziłam i ugniotłam) 5 czubatych łyżek pudru(...)składniki na kruszonkę: 3 łyżki twardego masła 3 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki cukru odrobina ( na czubek noża) proszku do pieczenia WYKONANIE: Z ciasta formujemy kulki i spłaszczamy- na każdą nakładamy masę serową i zaklejamy   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

Domowe ciasta
Tort orzechowo - malinowy 173

sąsiadki. Niestety nie robiłam zdjęć „gołego” biszkoptu do przepisu, bo nie myślałam, że będzie tylu chętnych ale przy najbliższej okazji to nadrobię :)  Dzięki uprzejmości solenizantki mam też zdjęcie ciasta w przekroju :) Wielkość tortu to ok. 30x40cm to wielkość blachy, która jest na wyposażeniu piekarnika. Ale jeśli upieczemy i blat w typowej blaszce 26x38 wtedy będzie fajny wysoki do przecięcia(...)orzechowy -masa michałkowa -blat jasny -wkładka malinowa -masa malinowa- blat orzechowy -masa michałkowa wymieszana z połową szklanki malin Wykończenie według uznania. U mnie śmietana z mascarpone, masa malinowa, opłatek jadalny, boki okruchy ciasta

W garach u Gosi
Maślane rogaliki drożdżowe 132

odłamywać. U nas znikały w tak zastraszającym tempie, niby przypadkiem.. jedna sztuka…druga.. trzecia. Musiałam wszystko rzucić i ratować co się dało, żeby zrobić jakiekolwiek zdjęcia Ciasto robi się naprawdę prosto. Bez specjalnego wyrabiania czy innych zabiegów. Po zrobieniu, jest dość lepkie, ale takie ma być, więc nie dosypujemy dodatkowo mąki. Podczas wyrastania, uzyska właściwą konsystencję. Drukuj(...)zaczną pracować. Mieszamy mleko, cukier, sól i masło. Dodajemy 160 g mąki i mieszamy całość łyżką na gładką masę. Dodajemy drożdże i jajka. Mieszamy na gładką masę. Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie kleiste. Przekładamy je do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy folią. Odstawiamy na 1-2h do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na trójkąty. Smarujemy rozpuszczonym masłem

Mieszam w Garnku