ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:879/3191)

PUSZYSTE I MIĘKKIE PIERNIKI 213

przerywając miksowania dodajemy żółtko jedno po drugim masę jajeczną wlewamy do mąki ,mieszamy do masy wlewamy wystudzony miód z przyprawami, mieszamy na koniec do masy dodajemy sodę wymieszaną ze śmietaną, całość dokładnie jeszcze raz mieszamy, ciasto piernikowe będzie płynne ale tak ma być, naczynie z ciastem zakrywamy np. folią spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki po 24h masa piernikowa

Słodkie zapomnienie
Ziemniaczki 258

pomocą tłuczka do ziemniaków lub ręki zmiażdżyć. Następnie w niewielkim rondelku rozpuścić masło, czekoladę oraz kakao. Do ciasta dodać adwokat i polewę czekoladową. Wszystkie dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Do masy można dodatkowo dodać posiekane orzechy, rodzynki lub kawałki czekolady. Z masy uformować niewielkie kuleczki, które następnie można obtoczyć w dowolnej gotowej

KuchniaWeDwoje.pl
Chlebek bananowo - kokosowy 166

Banalny do przygotowania, zrobisz go bez użycia miksera. Przygotowanie ciasta bananowego ogranicza się do wymieszania składników i im krócej mieszasz, tym lepiej. Takie ciasto dla leniwców. Banany można rozgnieść widelcem, ja jednak zblendowałam je na gładką masę z dodatkiem oleju. Smakuje do popłudniowego kubka kawy, możesz zapakować na drugie śniadanie do pracy lub dzieciom do szkoły. Miłośnicy chleba bananowego będą(...)pieczenia mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Wmieszać cukier i wiórki kokosowe banany, olej i jajka wymieszać w drugiej misce  masę bananową dołożyć do suchych składników i wymieszać do powstania gładkiego ciasta. Napełnić ciastem przygotowaną foremkę piec 60 minut, do zrumienienia. Początkowo studzić w foremce, następnie ciasto wytrząsnąć z foremki i studzić na kratce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wegańskie ciasto z chałwą i śliwkami 226

jego dodatku było wystarczająco słodkie 50 g migdałów do posypania/dekorarcji ciasta Przygotowanie: W dużej misce utrzyj banana, chałwę i olej na gładką, puszystą masę.Dodaj przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Wymieszaj dokładnie ciasto. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożyłam tylko spód) lub wysmarowanej olejem roślinnym (wysmarowałam tylko boki). W ciasto powciskaj lekko śliwki, posyp posiekanymi migdałami

greenscarf
Bezglutenowe racuszki z botwinką i fetą 168

mały jogurt naturalny dojrzały pomidor malinowy sól i pieprz do smaku Jajka roztrzepujemy z maślanką. Dodajemy suche składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Botwinkę myjemy, drobno kroimy i wraz z fetą dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. Na rozgrzaną, natłuszczoną niewielką ilością oleju patelnię nakładamy po łyżeczce masy formując placuszki. W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy

Mienta blog
Sernik z rosą 217

margaryny 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki zagnieść i odstawić do lodówki na 30 min. Wyciągnąć z lodówki i samo ciasto ruche zapiec na blaszcze w piekarniku ok 10-12 min w 170* Masa serowa: 1,20 kg sera 2 jajka 4 żółtka(...)budyń 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 3/4 cukru kryształu Jajka z żółtkami zmiksować dodawać po łyżce cukru aby powstała biała puszysta masa. Następnie dodać ser, budyń, olej  mleko zmiksować. Wylać na podpieczone ciasto i piec ok 1godziny w 160-170* Bezowa Pianka: 6 białek 1 szklanka cukru Na 10 min przed końcem pieczenia ubijamy pianke z białek

Moje Słodkie Piekiełko
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pierniczki 375

pomocą robota kuchennego. Jeśli jest za suche dodajemy wody (uwaga, ciasto na początku wygniatania wydaje się bardzo suche, ale z czasem nabiera pożadanej masy, zalecam dodawanie wody, jeżeli trzeba dopiero po połączeniu składników). Wyrobione ciasto formujemy w kulę, obwijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Dzięki folii spożywczej wałek nie będzie

Przepysznik - BLW i nie tylko
sernik z truskawkami (na jogurtach greckich) 235

mąką. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą masę, dodać jogurt, olej i budynie, dokładnie zmiksować. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą jogurtową. Truskawki pokroić na połówki, część odłożyć do dekoracji. Odrobinę ciasta wyłożyć na dno blaszki, ułożyć na nim część pokrojonych truskawek. Wylać resztę masy jogurtowej i na wierzchu także ułożyć truskawki.  Wstawić do piekarnika

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kluski śląskie w kolorze dla estety i niejadka 209

zblendowałam" na gładką masę. Ziemniaki starłam na drobnej tarce, gdyż nie posiadam tak fachowego sprzętu jak praska do przeciskania. Wymieszałam z marchwią na jednolitą masę. Dodałam całe jajko i wyrobiłam. Następnie dodałam tyle mąki, aby ciasto dało się lepić w kulki. Autorka przepisu określa proporcje mąki jako 1/4 masy ziemniaczano - marchewkowej. Ja musiałam dodać więcej mąki (mogłabym jeszcze więcej

Kuchnia po mojemu
Islandzkie bułeczki z marcepanem. 244

wrzucamy wszystkie składniki,  ustawiamy program na wyrabianie i wyrastanie ciasta i czekamy aż się "samo zrobi". :)Przygotowujemy nadzienie miksując składniki na gładką masę. Dodajemy ewentualne rodzynki, żurawinę, orzechy czy kto co lubi.Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypany mąką blat i posmarowanymi olejem dłońmi rozciągamy je na duży dość cienki prostokąt. Na wierzchu rozsmarowujemy nadzienie,  zwijamy jak roladę. Tniemy

Z butelką mleczka w tle
CIASTO KUBUŚ 276

ubitych białek dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając na koniec do masy jajecznej dodajemy przesiane obie mąki i delikatnie mieszamy np. szpatułką, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą dno formy 23x24cm wykładamy papierem do pieczenia, nie smarujemy boków,   do tak przygotowanej formy wykładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy około 30-35 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym(...)jednak go wyciągłam , zdjęłam papier i ponownie go włożyłam do formy biszkopt nasączamy ponczem, następnie wykładamy na niego krem przecierowy ,ciasto odstawiamy do stężenia ( ja włożyłam go je lodówki ) gdy krem już stężał, wykładamy na niego masę śmietanową ( warto ją przygotować dopiero wtedy jak nam krem stężeje) i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, przed podaniem posypujemy wierzch ciasta

Słodkie zapomnienie
Zygzakowata babka makowa 243

wyrośnięcia.Do miski ze zmielonym makiem dodaj cukier, skórkę z cytryny, cynamon, migdały i żółtka, wszystko wymieszaj i dodać ubite białka.Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na owalny placek, posmaruj masą makową i zwiń w roladę, czynność powtórz aby były trzy roladki. Po kolei wkładaj je do formy wsmarowywanej i obsypanej

Niezły Młynek
Babka makowa i kawa z kardamonem, czyli wspomnienia z Libanu :) 206

cukrem. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Wsypujemy mak, a na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Wylewamy do blaszki keksowej o wymiarach 36 x 12 cm. Pieczemy ok. 40 min. w 180 C. Gdy ciasto przestygnie polewamy lukrem(...)Lukier 1/2 szklanki cukru pudru sok z ok. 1/2 dużej cytryny Do cukru powoli wlewamy sok z cytryny i energicznie mieszamy do uzyskania gęstej masy. Lukier nie może być zbyt rzadki, ponieważ  spłynie z ciasta. Odstawiamy do zastygnięcia. Życzymy smacznego i pozdrawiamy

vegetanie
Sernik na korzennym spodzie z polewą czekoladową i orzechami 228

Sernik to ciasto, które wymaga wg mnie miłości i cierpliwości, nie lubi pośpiechu, dlatego nie wyobrażam sobie świąt bez tego wypieku. Masę serową należy szybko wymieszać, tylko do połączenia składników, aby jej zbytnio nie napowietrzyć. To samo jest ze studzeniem, sernik nie lubi zbyt dużej różnicy temperatur, od razu opada, stąd najlepiej go zostawić w piekarniku, by stopniowo ostygł(...)Przygotowanie: Składniki na spód wrzucić do miski. Zagnieść jednolite ciasto. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na niej pierniczkowe ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki.  Następnie Podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Masa serowa: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zmielony twaróg razem z pozostałymi składniki połączyć za pomocą miksera. Miksować tylko i wyłącznie

Fabryka pomysłów
Ciasto z chałwą 240

żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy  partiami cukier, ubijając dalej. Następnie, również partiami wlewamy żółtka i nadal ubijamy. Do masy wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, mieszamy delikatnie. Wykładamy ciasto na dużą płaską formę  (u mnie 28 x 42 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC

Cynamonowe szczęście
SZARLOTKA Z BUDYNIEM 421

łyżek* jabłka – 1 kgSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :CIASTO :Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy , wyrabiamy gładkie ciasto ( jeśli będzie za bardzo się kleić podsypujemy mąką ).Dzielimy na 2 części , obydwie rozwałkowujemy i jedną układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .MASA :Z 750 ml mleka odlewamy 1/4 szklanki i dodajemy do niej 2 budynie.Resztę mleka gotujemy z cukrem , a następnie

Ostra na Słodko
Najlepsza babka piaskowa 263

delikatna i puszysta. Nigdy, żadna babka piaskowa nie smakowała mi tak bardzo Przepis znalazłam u Bożenki . Zwróciłam na niego uwagę, bo w tym przepisie zalewa się masę wrzącym masłem a nigdy nie przygotowywałam ciasta w taki sposób. Dodawałam ciepłe lub roztopione zimne masło- jak najbardziej- ale wrzącego nigdy… ciekawiło mnie, co z tego wyjdzie. Zrobiłam je raz i okazało(...)dużej foremce było za dużo ciasta… Ponieważ babka szybko zniknęła zrobiłam ją jeszcze raz. Tym razem przygotowałam dwie foremki, jedną do babek a drugą keksówkę. Niestety znowu ciasto lekko opadło, ale dalej nie było zakalca i ciągle smakowało pysznie. Wszystkie osoby, które miały okazję spróbować tej piaskowej babki są tego samego zdania, co ja… babka z tego przepisu

UgotujmyTo.pl
Sernik dyniowy z limonkowym lukrem 273

Sernik = najlepsze ciasto po d słońcem.  Kie dy przycho dzi sezon jesienny do datkowo sernik możemy urozmaicić pysznym dyniowym wkła dem. Jest delikatny, gła dki i przełamany kwaskowato sło dkim lukrem limonkowym. Uwaga! Ro dzaj dyni jaką do dacie zależy o d Was. Ja wypróbowałam już opcję z surową zblen dowaną dynią, ale również z musem z pieczonej dyni(...)mleko skon densowane (sło dzone) oraz mus z dyni umieszczamy w wysokiej misce i szybko miksujemy. Mąkę i bu dyń przesiewamy do masy serowej i szybko miksujemy, aby nie napowietrzyć ciasta. Każ de z jajek do dajemy o d dzielnie miksując do je dnolitego koloru. Na koniec do dajemy skórkę z otartej cytryny i wyciskamy łyżkę soku. Masę przelewamy

ChilliJemy
Tort czekoladowy z bananami 281

Biszkopt:2. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.3. Jaja ubić z cukrem na jasną kremową masę. Dodać w dwóch partiach mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu dodać olej, wymieszać łyżką. 4. Ciasto przełożyć to tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piernika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg(...)rondelka z grubym dnem dodać śmietankę, połamaną czekoladę i masło. Podgrzewać, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę (nie gotować). Polewę odstawić do ostygnięcia na około 10-15 minut i jeszcze ciepłą wylać na wierzch ciasta. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, aż stężeje polewa, najlepiej na całą noc. 10. Tort ostrożnie wyjąć z blaszki, oddzielając gorącym nożem

Mała Cukierenka
Wielkanocne ciasteczka czekoladowe 195

tylko wszystko dokładnie rozplanować i powinnam się wyrobić z  pieczeniem - i zdążyć to zrobić na czas. Nie jestem pewna czy mi się wszystko uda - szczególnie jeżeli chodzi o ciasta drożdżowe - chcę poczekać do ostatniej chwili, aby wszystko było świeże i pyszne. To trudne, szczególnie, jeżeli nie wchodzi w grę poranne pieczenie. Wielkanoc spędzam w dwóch domach i z rana(...)Następnie do  masy dodajemy 2,5 łyżki mleka i jajko i miksujemy dalej.W drugiej misce łączymy mąkę pszenną z ziemniaczaną i kakao.Sypkie składniki wsypujemy do masy maślanej i dokładnie wyrabiamy - ja wyrabiam ciasto robotem, ale można też ręcznie. Gotowe ciasto możemy włożyć do lodówki aby lekko stężało.Po około 20 minutach z ciasta przygotowujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego

Słodkie Przyjemności
Szarlotka na kruchym cieście 261

największym z nich są pyszne, najlepsze, moje naj, najulubieńsze jabłka. A jak jabłka, to musi być szarlotka! Składniki: (na blaszkę 35x45cm) CIASTO: 500g mąki pszennej tortowej 350g zimnego masła 4 żółtka 150g cukru pudru szczypta soli MASA JABŁKOWA: 2 1/2 kg jabłek 500g cukru (więcej lub mniej - w razie potrzeby) 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: CIASTO: Masło(...)masło, sól i żółtka - całość przesiekać nożem. Następnie szybko zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na wielkość blaszki (którą należy wcześniej wysmarować masłem i wysypać mąką lub kaszą manną). MASA JABŁKOWA: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Włożyć do garnka, dodać cukier

Cakes By Kejt

Proponowane wyszukiwania