ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:872/3191)

Sernik z rosą 177

Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru kostka Kasi 3 żółtka cukier waniliowy Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka  4 całe jajka budyń śmietankowy cukier waniliowy 2 szklanki mleka olejek cytrynowy pół szklanki oleju 3 białka szklanka cukru(...)Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Zagniatamy ciasto kruche i wkładamy je do lodówki. 2. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy, miksujemy. 3. Ciasto kruche wykładamy na wysmarowaną tortownicę (26 cm). Na to wylewamy masę serową. Łącznie sernik pieczemy godzinę. 15 minut przed końcem pieczenia ubijamy pianę z białek z cukrem i wylewamy na sernik. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Sernik z rosą 190

Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru kostka Kasi 3 żółtka cukier waniliowy Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka  4 całe jajka budyń śmietankowy cukier waniliowy 2 szklanki mleka olejek cytrynowy pół szklanki oleju 3 białka szklanka cukru(...)Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Zagniatamy ciasto kruche i wkładamy je do lodówki. 2. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy, miksujemy. 3. Ciasto kruche wykładamy na wysmarowaną tortownicę (26 cm). Na to wylewamy masę serową. Łącznie sernik pieczemy godzinę. 15 minut przed końcem pieczenia ubijamy pianę z białek z cukrem i wylewamy na sernik. Mmm Pycha

Na moim talerzu
Tort z musem i ganache czekoladowym (biszkopt genueński) - warsztaty z Twardym Szparagiem 241

około 40 stopni. (Cukier powinien się rozpuścić.) Po tym czasie miskę zdjąć z pary, a masę ubić (już mikserem) do momentu, aż będzie ostudzona, lekko sztywna i wyraźnie zwiększy swoją objętość. (Może to potrwać nawet kilkanaście minut.)  Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej (w kierunku jego wyrastania) masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec(...)rozpuścić w mocno podgrzanej śmietance. (Nie gotować, bo się zważy.)  Po zdjęciu z ognia - dodać masło (zimne) i ponownie całość delikatnie wymieszać.  Gotową masą polać (ciepłą, ale nie gorącą) po wierzchu ciasta. (Późnij w lodówce stężeje.) Tort udekorować wg uznania. (Użyłam m.in. posiekanej czekolady, owoców w czekoladzie, migdałów - całych pozłacanych i posiekanych, żelki owocowej

Di gotuje
Tarta ze szpinakiem, ricottą i kurczakiem 284

daniu chyba jednak do quiche. Jeśli przyjrzymy się, jak definiuje to kuchnia francuska, to znajdziemy, iż tarta to rodzaj kruchego ciasta z nadzieniem słodkim lub wytrawnym. Quiche natomiast różni się tym, że podawany jest wyłącznie z nadzieniem wytrawnym zalanym masą jajeczną. Chcąc być zatem poprawnym pod względem nazewnictwa przyjmijmy, iż jest to właśnie quiche ze szpinakiem, ricottą i szpinakiem(...)boczek kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż cebula się zeszkli. Dolewamy śmietankę i redukujemy na wolnym ogniu, aż masa nieznacznie zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy jedno jajko i dokładnie mieszamy. Schłodzonym ciastem wyklejamy tortownicę lub formę do tarty. Ciasto nakłuwamy, przykrywamy papierem do pieczenia i zasypujemy fasolą lub ryżem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze

Jacob Tastes
jogurtowiec z truflami 164

cukier a kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodać żółtka. Ubijać, po chwili wlać wodę i olej. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać dużą łyżką. Przełożyć ciasto do blaszki wyścielonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, piec około 30 minut. Wystudzić.  Biszkopt wyjąć z formy, ułożyć na paterze, zapiąć(...)pieczenia). Ciasto posmarować konfiturą. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Cukierki posiekać. Połowę odłożyć, pozostałe wsypać do miski, dodać połamaną czekoladę i mleko. Miskę z cukierkami ustawić nad garnkiem z wrzątkiem i rozpuścić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać do niej jogurt, rozpuszczone cukierki z czekoladą i galaretkę. Zmiksować. Na końcu delikatnie wmieszać odłożone posiekane trufle. Masę wylać na biszkopt

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Dyniowa babka drożdżowa 215

podgrzewać, aż masło się rozpuści.Masa powinna być ciepła, ale niegorąca. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól i drożdże. Dodać żółtka i puree z dyni. Wlać masę mleczno-maślaną i wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąkę. Ciasto należy zagniatać kilka minut, aż zacznie ładnie odchodzić od rąk i będzie sprężyste. Przekładamy je wówczas do miski, przykrywamy ściereczką

My simple kitchen
Ciasto z kaszą manną i truskawkami 1123

Ciasto z kaszą manną i truskawkami to kolejny smak lata. Delikatnie czekoladowa masa z kaszy manny plus galaretka z owocami to połączenie, które sprawdza się zawsze w ciepłe dni. Ciasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie każdy. Tym razem, zamiast sernika na zimno , właśnie naszła mnie ochota na ten rodzaj placka, który pamiętam z dawnych czasów. Poza sezonem truskawkowym możemy(...)powstały grudki, można zmiksować. Gorącą masę wylewamy na biszkopty. Wtykamy umyte i pozbawione szypułek truskawki (czubkiem do góry) tak, aby mniej niż połowa owocu wystawała. Chłodzimy. Wlewamy powoli na wierzch tężejącą galaretkę (nie popełnijcie tego błędu co ja – zaczęłam wlewać zupełnie płynną i zamoczyłam biszkopty). Wkładamy do lodówki na całą noc – ciasto stężeje i schłodzi się. Post Ciasto

Poezja smaku
Tiramisu bez jajek 663

wykładamy na dno foremki. Na biszkopty , wykładamy pół masy serowo-śmietanowej , ładnie wyrównujemy powierzchnie i kładziemy następną warstwę namoczonych biszkoptów , na wierzch , rozsmarowujemy pozostałą część masy i posypujemy przez sitko , kakao. Ciasto gotowe , chowamy do lodówki , najlepiej na całą noc :) Smacznego

Różne smaki w kuchni
Murzynek Mamy 167

wody, cukrami i kakao. Podgotować 3 minuty (na małym ogniu). Odlać 1/2 szklanki masy na polewę. Resztę ostudzić i dodać do niej 2 łyżki wody, żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do reszty składników.   Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką(...)tartą (ja wyściełam papierem do pieczenia). Piec 50 minut w średnio nagrzanym piekarniku. (Piekę kilka minut mniej w 180 stopniach, do tzw. "suchego patyczka".) Masę na polewę lekko podgrzać i posmarować nią wierzch ostudzonego ciasta. (Ja to robię jak ciasto jest jeszcze ciepłe

Di gotuje
Smak dzieciństwa - kokosanki 207

mleka 250-300 g wiórków kokosowych Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.  Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, kolejno powoli wlewamy olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia po czym dodajemy ją na przemian z mlekiem.  Gotowe ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (u mnie były to dwie blaszki jedna 20x15 cm i druga 20x20(...)Zabieramy się za polewę ;) W małym rondelku rozpuszczamy margarynę z cukrem, kolejno dodajemy kakao, lekko zagotowujemy. Masę wystudzamy. Po wystudzeniu masa zrobi się gęsta, rozrzedzamy ją mlekiem, kontrolując ilość mleka tak aby polewa nie była za rzadka.  Kawałki ciasta nabijamy na widelec, zanurzany w polewanie i obsypujemy wiórkami kokosowymi.  Od razu możemy zajadac

Kolejny blog o gotowaniu
Bananowiec na orzechowym biszkopcie 131

Pyszny, puszysty lekko orzechowy biszkopt oraz niesamowicie delikatna i kremowa masa budyniowo-śmietanowa oddzielone warstwą dżemu morelowego i bananów, na wierzchu galaretka pomarańczowa… Tak, zdecydowanie to przepis na ciasto idealne. Odpowiednio słodkie, orzeźwiające, po prostu boskie. Koniecznie do wypróbowania! Biszkoptu absolutnie nie trzeba nasączać. Odpowiedniej wilgoci nadają mu orzechy oraz dżem z bananami. Składniki: Biszkopt: 2 łyżki mąki pszennej(...)kremówkę ubić, dodając pod koniec kakao i cukier puder. Wymieszać z wystudzonym budyniem. Tak powstałą masę rozsmarować na owocach i schłodzić w lodówce przez 20 min. Gdy krem zastygnie, przykryć go resztą bananów i zalać zastygającą galaretką pomarańczową rozpuszczoną w 2 szklankach wody. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego

MyCookBook.pl
Niebiańsko pyszne muffinki z czekoladą i truskawkami. / Divinely delicious chocolate and strawberry muffins. 153

modificated it a little bit. For the first time I post in polish and english. I hope it will be helpful for my guests from other countries.❤ ⃟⃟⃟ Ciasto / Muffin Batter: - 350 g drobnego cukru pudru / 350 g superfine granulated sugar - 3 g (1/2 łyżeczki) drobnej soli morskiej / 3 g (1/2 tsp) fine sea salt - 600 g mąki(...)przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy skórkę z limonki. W drugim naczyniu łączymy składniki płynne; jajka, śmietankę i masło. Łączymy wszystko razem. Powstaje lepka, jedwabista masa. Wsypujemy czekoladę i ponownie mieszamy. Ciasto umieszczamy w papilotkach i pieczemy ok. 20 minut. Upieczone muffinki umieszczamy na kratce i ciepłe nadziewamy sosem truskawkowym. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! ⃟⃟⃟⃟⃟⃟ Preparation: Preheat oven

DominikaDolci
Tarta Czekoladowa z Malinami 270

Delikatna, elegancka, efektowna i niezwykła w smaku czekoladowa tarta z orzeźwiającymi owocami malin. Czekolada i maliny to niemal połączenie idealne, a śmietanowa masa nadaje całości finezji i lekkości.  Tarta Czekoladowa z Malinami - Składniki:ciasto:120 g mąki tortowej125 g masła (zimnego)30 g kakao1/3 szklanki cukrużółtko1-2 łyżki śmietanyszczypta soli krem:400 g śmietany kremówki 30%fix do ubijania(...)zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). Jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników. Masę dzielimy na dwie części i do jednej z nich dodajemy 150 g malin i jeszcze przez moment miksujemy.Krem z malinami wykładamy na ostudzoną tartę, a na nią śmietanę. Brzegi ciasta dekorujemy malinami. Polewa:Kremówkę z dodatkiem alkoholu podgrzewamy (nie wolno doprowadzić do wrzenia). Wrzucamy połamaną

Słodka Strona
Tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi 166

delikatnie szpatułką, do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować masłem, a samo dno wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. UWAGA: Jeśli macie większą formę, to składniki trzeba proporcjonalnie powiększyć, bo inaczej ciasto biszkoptowe będzie za małe i za niskie. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka(...)łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki kakao Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać  żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto. Nie trzeba wykorzystywać całej ilości polewy, gdyż wyjdzie jej nieco więcej niż potrzeba do udekorowania tego tortu

Calzonella.com
Samosy z masą makową i śmietankowym dipem 290

Takie pierogi możemy postawić na wigilijnym stole. Aromatyczne i łatwe w przygotowaniu idealnie wpasują się w świąteczny klimat. Składniki ciasto 2 szkl mąki 50 g masła szczypta soli ok. 1/2 szkl masa makowa 100 g maku 400 ml mleka 2 łyżki miodu 1 łyżka skórki pomarańczowej 1 łyżka rodzynek 1 łyżka suszonej żurawiny dip 2 łyżki serka mascarpone(...)miodem, dodajemy rodzynki, żurawinę i skórkę z pomarańczy. Zostawiamy do wystygnięcia. 3. Mąkę zagniatamy z masłem, solą i wodą. Gładkie ciasto wałkujemy na grubość 5 mm. 4. Foremką w kształcie serca wykrawamy kształty. Na każdy nakładamy masę makową. 5. Zlepiamy brzegi tak aby powstał stożek. 6. Pierożki smażymy w średnio rozgrzanym oleju. Możemy je również upiec w temperaturze 180 stopni

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty