ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:867/3191)

Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką 178

Najprostsze ciasto jakie znam, każdy wykona je bez problemu. Wykonanie ciasta – jajka utrzeć z cukrem wanilinowym i cukrem na puszystą masę. Podczas mieszania wlewać olej i po łyżce jogurtu naturalnego. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko. Mąkę z proszkiem dodać do masy jogurtowej i dokładnie wymieszać. Wszystkie składniki muszą się połączyć tworząc gładkie ciasto. Czarną

Kuchnia Pokoleń
Sakiewki z ciasta filo ze szpinakiem 174

pół. Do wykonania jednej sakiewki będziemy potrzebować 3 małe arkusze ciasta. Arkusze ciasta nakładamy na siebie, wcześniej smarując je pędzelkiem odrobiną oleju. Do przestudzonej masy szpinakowej wbijamy jajko i mieszamy. Na dole na środku ciasta układamy 1 łyżkę farszu. Zawijamy dół a następnie boki ciasta i rolujemy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy tak pozostałe sakiewki. Przed pieczeniem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Babka karmelowa z bakaliami 226

Składniki: 4 jajka 1/2 cukru 300 g masy krówkowej z puszki 1/2 kostki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 5

czarrna od kuchni
Bezjajeczne muffiny orkiszowe z jagodami 190

płynne składniki, a następnie przelać je do składników suchych. W razie, gdyby ciasto było za gęste, dodać niewielką ilość mleka lub soku pomarańczowego. Do masy dodać mrożone jagody i delikatnie wymieszać. Łyżką rozłożyć porcje ciasta do przygotowanych papilotek. Piec około 20-25 do suchego patyczka i ładnego zrumienienia. Wystudzić na kratce kuchennej. Inspirowane przepisem z książki "Mama alergika gotuje

Kuchenne zapiski Edyty
Palmiery cynamonowe i makowe 190

francuskiego to żmudna praca, wymagająca wielokrotnego wałkowania ciasta z masłem oraz schładzania, a wszystko po to, żeby uzyskać tak bardzo pożądane liczne, niestabilne warstwy ciasta. Palmiery robi się bardzo szybko, możecie także użyć resztek masy makowej, z której przygotowujecie świąteczne przysmaki, wystarczą dosłownie 3-4 łyżek. przepis na masę makową znajdziecie (tutaj). Składniki Czas przygotowania

Słodki Kompromis
Malinowa rozkosz wg Aleex 158

uroczystościami państwowymi. Pierwszy Maja, Święto Flagi, Rocznica Konstytucji – te święta ubarwiły moje miasteczko na biało-czerwono. Wpisując się w narodową tradycję na świąteczną niedzielę upiekłam ciasto. Łączy się w nim cieniutki blat biszkoptowy, masa śmietanowa i maliny. Mmmmm… Pyszne. Polecam. Składniki: Biszkopt: • 2 jajka • ½ szklanki cukru w tym cukier waniliowy • 2 pełne łyżki mąki pszennej • 1 pełna łyżka kakao • ½ łyżki(...)podaną w tym przepisie ilością składników. Piec 20 minut w temperaturze 175 stopni C. 2. Ciasto ostudzić na kratce. 3. Mocno schłodzoną śmietanę wlać do wysokiego naczynia. 4. Dodać cukier waniliowy i cukier puder. 5. Śmietanę ubić na sztywną masę. 6. Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki wrzątku, lekko przestudzić. 7. Do ubitej śmietany dodać ciepłą (nie gorącą!) żelatynę, od razu

W mojej kuchni
Paszteciki drożdżowe z nadzieniem ze szpinaku i mięsa. 125

wymieszaj na gęstą papkę, odstaw na 20 minut - po tym czasie dodaj pozostałą wodę, jajka (roztrzepane) i pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy co najmniej 15 minut, ciągle mocno pracując rękami. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Jest gotowe gdy podwoi swoją objętość. FARSZ: - 250 g mrożonego szpinaku - 4 ząbki czosnku - 250 g mięsa z kaczki ( ja użyłam mięsa gotowanego(...)łyżki masła - sól - 2 białka Na gorącej patelni na maśle podsmaż czosnek, szpinak. Mięso z kaczki oddziel od kości.  Całość zmiksuj blenderem na gładką masę, dopraw solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na blat, ku krawędzi nałóż farsz jak na zdj. po wyżej, następnie z roluj tak aby powstał długi walec, z każdej strony

SMYKWKUCHNI
Maślane ciastka orzechowe 232

ekstraktem na puszystą, jasną masę. Dodać żółtko, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę i zmielone orzechy, dalej miksować do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać posiekane orzechy.    Dłonie oprószyć mąką. Z ciasta uformować ok. 25 kulek. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (ciastka w piekarniku rozleją się na boki, po czym

Nastoletnie Wypiekanie
Makowa delicja z kremem 164

woda gotowana 1/2 l śmietana 36% 2 opak galaretka cytrynowa Sposób przygotowania: Ciasto 1 Żółtka jaj ubić z cukrem i całymi jajkami , na puszystą masę, dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach (25x40), włożyć do piekarnika i piec w temp.180 stop. przez ok.30 minut. Upieczone i ostudzone ciasto, przekroić na połowę

Kuchnia Danusi
Serniczki z ricotty 135

mających ochotę spróbować sernika zrobionego z sera innego niż tradycyjny twaróg dla sernikołasuchów dla lubiących ricottę Składniki na ciasto: 150g mąki 100g cukru jajko skórka otarta z połowy cytryny 125 masła małe opakowanie cukru waniliowego (16g) Składniki na masę serową: 250g serca ricotta 70g cukru 2 jajka 130g śmietany 18% pół łyżeczki ekstraktu waniliowego miód (do dekoracji) Wykonanie ciasta: Wszystkie(...)mnie 10 foremek silikonowych). Na każdą z foremek nałożyć po kawałku papieru do pieczenia i na niego nałożyć groch lub obciążniki do ciasta. Piec sam spód ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni. Wykonanie masy serowej:  Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać ricottę, śmietanę, ubitą piane z białek oraz ekstrakt waniliowy. Upieczone spody wyjąć z piekarnika. Usunąć fasole/obciążniki

Mania Wypiekania
Tarta, quiche z brokułem i serem pleśniowym 187

przez Was ciasto francuskie zawierało prawdziwe masło). Tarta jest bardzo łatwa do przygotowania. Ciasto podpiekamy i na podpieczone wykładamy lekko podgotowane zielone brokuły i zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Składniki: 1 brokuł 1 opakowanie dobrego ciasta francuskiego z masłem 0.5 łyżeczki suszonego tymianku 250 g śmietanki kremówki 30% 3 jaja 1 cebulka dymka wraz ze szczypiorem 140 g sera z niebieską

Moja Delicja
Pierogi ruskie 223

cebula (100g) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 łyżki oleju rzepakowego ciasto na pierogi gotowane wg naszego przepisu Dressing 150g wędzonego boczku 1 mała cebula (100g) Instrukcje Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości (25 minut), po czym ubijamy na gładką masę. Cebulę obieramy i kroimy/siekamy w drobną (2-3mm) kostkę. Na małej patelni na średnim(...)Twaróg (najlepiej ogrzany w temperaturze pokojowej) rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki: ziemniaki, cebulę razem z olejem, a także sól i pieprz. Wyrabiamy wszystko na jednolitą gładką masę. Pierogi lepimy w sposób i z ciasta wg naszego przepisu . Uformowane wrzucamy (najlepiej partiami po ok. 10 sztuk) do dużej ilości (3-4l) dobrze osolonego wrzątku i gotujemy przez ok. 5 minut

Kulinarna Pokusa
Ciasto z bananami i kremem jogurtowym 8110

masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Żółtka utrzeć z resztą cukru oraz cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez(...)grubym dnem wlać śmietankę i wsypać połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10 minut. Następnie polać nią wierzch ciasta i udekorować wiórkami czekolady. Ciasto odstawić w chłodne miejsce, aż polewa stężeje. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Ciasto z bananami i kremem jogurtowym 15045

masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Żółtka utrzeć z resztą cukru oraz cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez(...)grubym dnem wlać śmietankę i wsypać połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10 minut. Następnie polać nią wierzch ciasta i udekorować wiórkami czekolady. Ciasto odstawić w chłodne miejsce, aż polewa stężeje. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Rogaliki z makiem i marcepanem 217

Rogaliki z nadzieniem makowo-marcepanowym skradną serce nie jednemu wielbicielowi maku. Są przepyszne! To zasługa w dużej mierze dodatku marcepanu do masy makowej ale nie tylko... Rogaliki piecze się z ciasta krucho-drożdżowego, swoistej hybrydy, która nadaje wypiekowi charakterystyczną kruchość i delikatność jednocześnie. Ciasta nie trzeba długo wyrabiać a rośnie głównie w ... lodówce. Bardzo polecam :-)   Składniki:   Ciasto(...)dodać pokrojone na małe kawałki masło. Rozetrzeć masło palcami. Dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją ciasno w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.   Nadzienie:   150 g suchego mielonego maku 200 g masy marcepanowej 260 g śmietany kremówki 36% 2 łyżki rumu 80 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki

maniapieczenia
SAINT- HONORÉ 146

jajkami, dodając kolejne jajko dopiero po dokładnym połączeniu ciasta z poprzednim. Miksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Przełóż przygotowaną masę do rękawa cukierniczego z szeroką okrągłą końcówką. Rozwiń ciasto francuskie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (krążek o średnicy ok. 30 cm), ponakłuwaj je na całej powierzchni widelcem. Wyciskaj na ciasto francuskie krąg(...)przy pomocy małej obręczy (lub foremki w kształcie kółka bądź małego kieliszka) małe krążki o średnicy mniejszej od średnicy ptysi, i układaj je na wierzchu pytsiów (patrz zdjęcie poniżej). Ciasto na kruszonkę w temperaturze pokojowej bardzo szybko się nagrzewa, i wykrawanie z niego krążków jest wówczas utrudnione, w razie potrzeby wstaw je na nowo na kilka minut do zamrażarki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Dietetyczne ciasto bez cukru 220

drugim naczyniu zmiksować jajka. Następnie jajka połączyć z startymi jabłkami oraz zgniecionymi bananami. Przelać mokre produkty do miski z suchymi i połączyć wszystkie składniki. Ciasto przełożyć do formy (forma 28 cm x 10 cm) i piec 45 minut w 180 stopniach. Krok po kroku: 1. Do miski wsypać suche produkty(...)Zmiksować jajka 5. Do jajek dodać starte jabłko i zgniecionego banana 6. Wymieszać mokre produkty 7. Przełożyć mokre produkty do suchych 8. Wymieszać całość 9. Masę przelać do formy 10. Upiec ciasto Poprzedni 1 z 10 Następny Artykuł Dietetyczne ciasto bez cukru pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasto z budyniową pianką czyli jak zagospodarować sobie czas w okresie sesji,zaliczeń i deadlinów 127

pouczyć bądź idź udawać,że piszesz pracę/projekt. 5. Wróć. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza 6. Wyłóż blachę do papierem do pieczenia. 7. Wyciągnij z zamrażalnika większą kulę ciasta. Zetrzyj je na tarce o średnich oczkach. 8. Z wiórek wyklej spód. Ponakłuwaj widelcem 9. Piecz 15-20 minut. 10.Wyciągnij na blat i wystudź Wykonanie budyniowej pianki : 1. Ubij(...)wszystko złożyć zusammen do kupy razem? Otóż... 1. Na podpieczony spód wyłóż ostrożnie masę. 2. Powtykaj w nią owoce tak by zatopiły się w masie. (możesz sobie pomóc łopatką do ciasta) 3. Zetrzyj na tarce resztę ciasta. 4. Piecz w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza 30-40 minut. Najczęściej piekę w tortownicy 21cm bądź małej kwadratowej blaszce. Podwój proporcje

U Fiolki
Chaczapuri-chlebek gruziński 174

jego rodzajami możemy eksperymentować. Na pewno doskonałe do chaczapuri są sery podpuszczkowe. Można mieszać ze soba różne sery. W takim razie zapraszam do zapoznania się z przepisem. SKŁADNIKI Ciasto: 25 dag maki pszennej  10 dag, drożdży szczypta soli szczypta cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju. Nadzienie: 25 dag sera mozzarella 10 dag sera gouda(...)WYKONANIE Drożdże rozprowadzamy niewielką ilością ciepłego mleka z odrobiną soli i cukru. Kiedy podrosną dodajemy do mąki. Podlewamy ciepłym mlekiem i jogurtem i wyrabiamy na szklistą masę, w między czasie dodajemy olej. Ciasto powinno odstawać od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Dobre ciasto jest leciutkie , rozciągające się. Sery ścieramy na tarce lub rozkruszamy w przypadku sera fetta

W kuchennym oknie Ewy
Faworki Magdy Gessler wg Aleex 156

mało na wyrobienie elastycznego ciasta. Faworki przygotowuje się szybko i łatwo. Nie mają ogromnej ilości pęcherzyków, ale są kruchuteńkie i pyszne. I jeszcze jedno – warunkiem smaku jest cieniuteńkie rozwałkowanie ciasta. Polecam. Składniki: • 60 dag mąki pszennej ( dodałam trochę więcej, około 7 dag ) • 2 łyżki smalcu • 15 żółtek • 20 dag cukru • 6 łyżek śmietany • 3 łyżki spirytusu • 1 kg smalcu(...)Wbić 15 żółtek, dodać cukier, spirytus, śmietanę. 2. Porcjami dodawać mąkę cały czas miksując. Kiedy masa będzie już dość gęsta, resztę mąki wysypać na stolnicę, wyłożyć masę żółtkową i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką. 3. Rozwałkować bardzo cienko, lekko podsypując mąką. Pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Naciąć wzdłuż w środku. Przewinąć. 4. Rozgrzać smalec

W mojej kuchni
Ciasto z budyniową pianką czyli jak zagospodarować sobie czas w okresie sesji,zaliczeń i deadlinów 121

pouczyć bądź idź udawać,że piszesz pracę/projekt. 5. Wróć. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza 6. Wyłóż blachę do papierem do pieczenia. 7. Wyciągnij z zamrażalnika większą kulę ciasta. Zetrzyj je na tarce o średnich oczkach. 8. Z wiórek wyklej spód. Ponakłuwaj widelcem 9. Piecz 15-20 minut. 10.Wyciągnij na blat i wystudź Wykonanie budyniowej pianki : 1. Ubij(...)wszystko złożyć zusammen do kupy razem? Otóż... 1. Na podpieczony spód wyłóż ostrożnie masę. 2. Powtykaj w nią owoce tak by zatopiły się w masie. (możesz sobie pomóc łopatką do ciasta) 3. Zetrzyj na tarce resztę ciasta. 4. Piecz w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza 30-40 minut. Najczęściej piekę w tortownicy 21cm bądź małej kwadratowej blaszce. Podwój proporcje

Fiolka w kuchni
Łatwa karpatka ;) 144

Margarynę zagotować z wodą. Dosypać mąkę i gotować na bardzo małym ogniu ok 2 minut cały czas energicznie mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Następnie dodawać po jednym jajku i miksować. Ciasto podzielić na 2 równe części, każdą piec na wysmarowanej masłem blaszce (24x35 cm) i obsypanej mąką przez ok. 30 minut w 180*C. Przygotowanie kremu: Zagotować 2 szklanki mleka(...)rozpuścić budynie z łyżką mąki. Ugotować budyń i odstawić do ostygnięcia. Następnie rozetrzeć masło i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Ucierać do momentu, kiedy otrzymamy kremową masę. Krem rozsmarować na jednym z ciast i przykryć drugim. Rozprowadzając krem powinno się zachować 2 cm wolnego miejsca od brzegów. Gotowe ciasto odstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego

The Sweet Damsel