zmian. Składniki na 15 drożdżówek: ciasto: 4 szklanki mąki pszennej; 30 g drożdży; 5 łyżeczek cukru waniliowego; 3 łyżki cukru kryształu; 150 ml mleka; 2 małe jajka; 100 g masła; szczypta soli; 5 łyżek amaretto; Wykonanie: Pokruszone drożdże rozetrzeć z cukrem kryształem na płynną masę. Do ciepłego (nie gorącego!) mleka dodać cukier waniliowy, roztarte drożdże(...)migdałami), resztę orzechów posiekać. Chałwę pokruszyć w misce. Do pokruszonej chałwy dodać wszystkie orzechy (i migdały), śmietanę oraz amaretto. Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę. ponadto: 1 jajko (roztrzepać do posmarowania drożdżówek); Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Na ciasto wyłożyć farsz (ja kładłam na cieście
In my kitchenMichałków zmielonych PONCZ -0,5 szkl wody -4 łyżki wódki -2 łyżki soku z cytryny DODATKOWO -kilka Michałków do dekoracji -zmielone orzechy do dekoracji CIASTO ORZECHOWE Jajka ubijamy z cukrem na białą masę. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy, dodajemy wodę i olej oraz orzechy i kakao. Miksujemy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy i obtaczamy(...)michałkowym :-) Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier,potem żółtka, następnie mąkę i kakao. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto pieczemy około 10 minut w temp 180 stopni. Gorące ciasto wykładamy na ścierkę, ściągamy papier do pieczenia zawijamy i odkładamy do ostudzenia. KREM Z litra mleka odlewamy pół szklanki resztę zagotowujemy. Do połowy szklanki mleka dodajemy 3 żółtka, cukier,budynie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupyszne, aromatyczne pierniczki świąteczne. Zawierają dużo korzennych przypraw i są bardzo smaczne, przepis jest świetny. Dostałam go od koleżanki, która zajmuje się wypiekami na zamówienia w Łodzi „Ciasta od R” . Ciasto na pierniczki musi trochę poleżakować w zamrażalniku tak co najmniej 2-3 tygodnie. Pierniczki ładnie się pieką, są równe, dobrze trzymają kształt. Bardzo polecam… W przyszłym tygodniu postaram się przygotować(...)się rozpuści, zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. 2. Do mąki dodać sól, proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy i przyprawy, wymieszać łyżką. Dodać ostygniętą masę z miodem, jajka i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące i nie będzie trzymało kształtu należy dodać jeszcze trochę mąki ( patrz FILM ). 3. Gotowe ciasto podzielić na 3 części, każdą zawinąć
Mała Cukierenkapodzielić się z Wami przepisem na jej przygotowanie. Do jej zrobienia będzie Wam potrzebna puszka masy kajmakowej, u mnie o smaku kukułki od Helio . To właśnie dzięki niej babka nabrała karmelowego koloru. Idealne ciasto na święta i nie tylko Post Babka kajmakowa pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujelniane, otręby, płatki, 0,5 łyżeczki cynamonu, miód i wszystko dokładni zagniatamy Do żaroodpornego naczynia (delikatnie wysmarowanego oliwą z oliwek, żeby masa nam ładnie odeszła) wykładamy przygotowane ciasto, oklejamy nim spód i boki naczynia, zostawiając część na przykrycie góry Jabłko trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cynamon (jeśli jabłko jest mało słodkie możemy dodać odrobinę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćskładniki są właśnie w tych kolorach. Zobaczcie co nam wyszło, a na marginesie powiemy Wam po cichu, że było przepyszne. Biało-zielony wegetariański kulebiak (5 osób) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 opakowanie mrożonego brokuła 1 duża kalarepa 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 6-7 szt. szpinaku (brykiet) 10 małych pieczarek 1 słodka śmietana ok. 300 ml 1 serek topiony(...)samym końcu dodajemy żółtko, aby zagęścić sos. Mocno mieszając zdejmujemy z ognia. Sos mieszamy z warzywami. Pamiętajcie, aby brokuła podzielić na małe kawałki. Powstałą masę przekładamy na rozłożone na blaszce ciasto i układamy coś w rodzaju kopca na całej długości ciasta. Następnie przykrywamy kopczyk drugim ciastem. Z obydwu boków pozostanie nam trochę ciasta, więc przed zawinięciem, kładziemy na całej długości
vegetanieżółtku. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Pod koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać, składniki mają tworzyć jednolitą masę bez grudek. Spód foremki wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 29 minut. Piec dokładnie 29 minut, gdyż dłuższe pieczenie wysuszy ciasto, zaś krótsze(...)garnku z gorącą wodą, wystudzić. Masło miksować dodając stopniowo po łyżce wystudzonego budyniu jajecznego, roztopionej czekolady i kakao. Miksować do uzyskania jednolitej masy kremowej, nie za długo bo można przebić i zacznie się rozwarstwiać. Jedną część ciasta nasączyć połową niezbyt słodkiego soku wiśniowego wymieszanego z alkoholem (gdy sok jest za słodki rozcieńczyć go przegotowaną zimną wodą). Następnie posmarować połową konfitury
Kuchcik gotujePopcornowa pokusa to ciasto bazujące na napoleonce, ale z pewnym urozmaiceniem...słodkim kajmakiem oraz słonym popcornem. Całe ciasto to słodko-słony duet: warstwa słonych krakersów przełożona słodką masą budyniową, na to kolejna warstwa słonych krakersów, następnie bardzo słodki kajmak i słony popcorn na wierzch - mega uzależniające! Plusem jest też, że to ciasto bez pieczenia, bardzo szybkie i proste w przygotowaniu(...)następnie wlewamy do gotującego mleka. Gotujemy ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wylewamy do formy wyłożonej krakersami, a następnie przykrywamy kolejną warstwą krakersów. Studzimy. Po ostudzeniu na krakersach rozsmarowujemy kajmak i wierch posypujemy obficie popcornem. Czekoladę topimy z masłem w kąpieli wodnej i polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo
Kuchnia MagdaLenyCiasto Prince Polo Połączenie biszkoptu, kremu budyniowego i bezy o smaku batonika Prince Polo i polewy czekoladowej. Ze względu na bezę ubijaną na parze przepis może wydawać się dość trudny, lecz to tylko pozory. Trochę czasochłonny, lecz warto wykorzystać ten przepis na rodzinnych uroczystościach. Z pewnością zasmakuje wielu osobom. Idealnie sprawdzi się również jako wypiek świąteczny. Składniki(...)więc nie ma się co przejmować nawet jak się złamie w pół). Polewa: Podane składniki rozpuścić w rondelku i gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Jeszcze ciepłą wyłożyć na wierzch ciasta. i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. *Jeśli lubimy wyraziste kremy, możemy pod koniec ucierania dodać kieliszek czystej wódki lub rumu. Smacznego
My sweet a lifefilet z kurczaka z pomidorami zawinięty w cieście francuskim. Danie jest sycące, można więc je podać na obiad, ale znakomicie sprawdzi się również podczas spotkania ze znajomymi:)) Składniki: ciasto francuskie, 400g filetu z kurczaka, puszka krojonych pomidorów, ząbek czosnku, cebula, sól, kilka gałązek bazylii, 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, jajko, sezam(...)zalewą oraz posiekaną bazylię i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż woda nieco odparuje. Ostudzić. Masę rozsmarować na cieście francuskim. Zwinąć w roladę, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem. Pokroić na plasterki grubości około 2 cm. Piec około 25 minut w temp. 180st. Podawać np. na liściach sałaty
Z miłości do słodkościkońcu:)). Jego przygotowanie zajmuje maksymalnie 20 minut aktywnej pracy, której efektem jest bardzo ładne i smaczne ciasto. Dodatkowo to przepis, który zawsze się udaje: nie ma tutaj obawy, że ciasto opadnie, nie dopiecze się, spali lub jeszcze coś innego się z nim wydarzy. Dlatego polecam go wszystkim, którzy nie najlepiej czują się w cukiernictwie, a także tym, którzy nie mają(...)szczyptą soli. Gdy piana będzie już sztywna, dodawaj serek mascarpone, cały czas ubijając. Na koniec do masy dodaj cukier waniliowy oraz rozpuszczoną białą czekoladę. Delikatnie wymieszaj. Masę serową wyłóż na schłodzony spód ciasta. Rozprowadź ją po całej powierzchni blachy, wyrównaj wierzch. Wierzch ciasta udekoruj ciasteczkami oreo. Ciasto wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano przygotuj polewę – w kąpieli
365 dni dookoła kuchniorzechów i czekoladą a wierzch wzbogacony jeszcze kawałkami batoników Snickers. Dla fanów masła orzechowego chyba nie ma lepszego ciasta. Fakt, jest dość kaloryczne ale gwarantuję, że mimo to nie poprzestaniecie na jednym kawałku. *blaszka 25*34 cm Składniki: na masę serową: 1 kg sera na sernik (z wiaderka) 7 jajek 1 szklanka cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)czekolady mlecznej 2 łyżki mleka lub śmietanki dodatkowo: 2 batoniki Snickers 150 g biszkoptów okrągłych Blaszkę do ciasta wyścielić papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę, następnie dodać ser, olej, budyń i kasze mannę. Zmiksować na gładko, ale nie za długo. Masę serową podzielić na połowę
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś zapraszam na klasykę polskiej kuchni, czyli na pierogi ruskie. Mięciutkie ciasto skrywające smakowite nadzienie, okraszone rumianą cebulką zajmuje honorowe miejsce pośród przygotowywanych przeze mnie potraw. Najlepsze pierogi robi moja mama, nauczyła ją babcia, ale na szczęście odziedziczyłam po nich tę zdolność. Jako, że to danie bezmięsne najczęściej pierogi ruskie jadaliśmy w piątki, na przemian z rybą, czy pierogami(...)czosnek granulowany lub majeranek Ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę, dodajemy podsmażoną na oleju cebulę, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy na gładką masę (opcjonalnie doprawiamy czosnkiem lub majerankiem). CIASTO: 500 g mąki pszennej 350 mililitrów dość ciepłego mleka, ale nie gorącego płaska łyżeczka soli Przygotowujemy ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę i sól
Rozpustne gotowaniePuszyste i wilgotne ciasto z owocami. Ja użyłam kilku gruszek, które mi zostały z ostatnich zakupów oraz jabłek. Składniki: -5 jajek -1 i 1/2 szklanki cukru - 3 i 1/2 szklanki mąki tortowej - 3 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 1/2 szklanki kwaśnej śmietany - 1 margaryna Przygotowanie: Ucieramy żółtka z cukrem oraz z cukrem(...)waniliowym. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszając już łyżką dodajemy śmietanę oraz schłodzoną, roztopioną margarynę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy, delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tortownicy a na wierzch układamy owoce. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 C na złoty kolor ok. 45 minut
Zainspirowana w kuchnimąki 100 g cukru pudru 20 g mielonych migdałów 1 jajko 1 łyżka kakao masa czekoladowa 250 g gorzkiej czekolady 400 ml śmietany kremówki szczypta chilli 100 g galaretki 250 g rożnych owoców jagodowych wykonanie: Wszystkie składniki na spód zagniatamy razem. Ciasto będzie dość lepkie. Formujemy z niego kolkę, owijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinie(...)Kremówkę wlewamy do garnuszka, dodajemy chili i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia i dodajemy do niej połamaną czekoladę. Mieszamy do chwili aż czekolada się rozpuści i masa zgęstnieje. Wylewamy ją na ciasto i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Galaretkę rozpuszczamy w małej ilości wody. Gdy masa zastygnie dekorujemy tartę owocami, które wcześniej zanurzamy w przygotowanej galaretce. Ponownie odstawiamy
Przysmaki Karolki