ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:861/3191)

Błyszcząca polewa czekoladowa do ciasta 147

Łyżeczkę żelatyny zalewamy ok. 30-40 ml wrzącej wody i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Lekko ją studzimy. Przestudzoną żelatynę wlewamy do masy kakaowej i mieszamy, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Polewę wylewamy na ciasto. Dekorujemy bakaliami lub cukrowymi dekoracjami. Składniki na polewę i dekorację na blaszkę prostokątną: 200g masła 6 łyżek kakao szklanka cukru pudru 2 łyżeczki(...)kakao. Żelatynę zalewamy ok. 70-80ml wrzącej wody i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Lekko ją studzimy. Przestudzoną żelatynę wlewamy do masy kakaowej i mieszamy, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Polewę wylewamy na ciasto. Dekorujemy bakaliami lub cukrowymi dekoracjami

Mania Wypiekania
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem z cynamonu i sprawdźcie sami ;-))) 154

kropel aromatu cytrynowego - 3 jajka Zrób rozczyn- drożdże wymieszaj z ciepławym mlekiem i łyżeczką cukru. Mąkę przesyp do miski, zrób dołeczek, wlej masę z drożdżami i wymieszaj z częścią mąki na gęstą "papkę". Odstaw na 20 minut. Ciasto zacznij(...)zarabiać rękoma, dodaj pozostałe składniki i energicznie wyrabiaj ciasto przez 20 minut. Odstaw do wyrośnięcia na 35 do 40 minut. Po tym czasie ciasto podziel na 8- 10 części, każdą osobno rozwałkuj na blat posmaruj masą z pieczonej dyni, posyp dodatkowo cynamonem. Każdy taki okręg zroluj na cienki wałeczek, zawiąż w supełek i ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym

SMYKWKUCHNI
3-składnikowe ciasto z lodów (jak chlebek) 125

Proste i 3-składnikowe (*) ciasto z lodów? Tak, to możliwe! Ach, jak ono obłędnie pachnie podczas przygotowywania, a później pieczenia. Gotowe posiada chrupiącą skórkę i przypomina pyszny chlebek. (U mnie znika jeszcze cieplutkie...) Takie zwykłe rewelacyjnie smakuje bez urozmaicenia, ale można je pokroić i posmarować masłem, dżemem bądź dowolnym kremem. Przed pieczeniem do środka możecie także dodać bakalie lub posiekaną(...)mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lody należy uprzednio rozpuścić, a następnie zmiksować z przesianą mąką oraz proszkiem do pieczenia. (Masa jest dość gęsta i lepka.) Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec (do tzw. "suchego patyczka") przez około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni

Di gotuje
Babka Jagodowa 177

rodzinny obiad. Ja na przykład nigdy nie mogę się zdecydować na jeden deser, zawsze muszę zrobić co najmniej 3. Bo albo ktoś akurat może nie mieć ochoty na suche ciasto i będzie wolał zjeść coś z budyniem, albo np. ktoś ma ochotę na pucharek owoców? Ciężko trafić w gusta 13 osobowej grupie na raz. Dlatego zawsze staram się jakoś pogodzić(...)cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, ciągle mieszając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.Śmietanę dodajemy stopniowo do masy na przemian z suchymi składnikami. Ciasto przelewamy do formy na babkę ( z kominkiem ) posypując w połowie szklanką jagód, a następnie przykrywamy drugą częścią ciasta, zdobiąc ponownie jagodami.Pieczemy około 1 h. Przed wyłączeniem

Słodkie Przyjemności
Placki z ricotty z bananami 229

początek wlać 1/4 szklanki mleka, a resztę wlać tylko wtedy, jeżeli ciasto będzie zbyt gęste). Połączyć składniki z dwóch misek w gęstą jednolitą masę. Rozgrzać patelnię (z nieprzywierającą powłoką), nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, wyrównać powierzchnię i smażyć na średnim ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione przez około 2,5 minuty. Gdy placki

Świat Domowej Kuchni
Dyniowe ciasteczka z konfiturą porzeczkową i czekoladą 116

jajko i ekstrakt z wanilii 3. Miksujemy całość do otrzymania gładkiej masy ciasteczkowej 5.  Na sam koniec dodajemy grubo posiekaną czekoladę, mieszamy 6. Ciasto będzie bardzo klejące 7. Blachę wkładamy papierem do pieczenia 8. Masę ciasteczkową nabieramy łyżką i  pomagając sobie drugą wykładamy na blachę w dość dużych odstępach, gdyż ciastka rozlewają się na boki 9. Spłaszczyć łyżką

Słodki Kompromis
tort czekoladowe cappuccino 166

Niedziela nie może się obyć bez ciasta, oczywiście bardziej wykwintnego niż w tygodniu. Dziś więc do kawy zajadamy się pysznym tortem na bazie biszkoptu cappuccino przełożonego musem czekoladowym. W środku jest jeszcze niespodzianka- ciasteczka typu delicje z musem czekoladowym a więc całość jest bardzo czekoladowa, lekka i nieprzesłodzona, więc można pozwolić sobie na większy kawałek.  *tortownica 21 cm Składniki(...)oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z cappuccino i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia u piec w 175*C około 40 minut, sprawdzając patyczkiem. Upieczone ciasto wystudzić a następnie podzielić na trzy blaty

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ptysie + film 219

ciasto będzie gładkie oraz lśniące i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ciasto zdejmujemy z ognia i studzimy. Do lekko wystudzonej ale jeszcze ciepłej masy dodajemy kolejno po jednym jajku i cały czas miksujemy aż ciasto całkowicie ostygnie i będzie jednolite, następnie ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odpowiedniej odległości wyciskamy okrągłe, niewielkie ciastka. Ptysie

Smakowite Dania
Ptysie + film 231

ciasto będzie gładkie oraz lśniące i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ciasto zdejmujemy z ognia i studzimy. Do lekko wystudzonej ale jeszcze ciepłej masy dodajemy kolejno po jednym jajku i cały czas miksujemy aż ciasto całkowicie ostygnie i będzie jednolite, następnie ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odpowiedniej odległości wyciskamy okrągłe, niewielkie ciastka. Ptysie

Smakowite Dania
Wielkanocna babka z zajączkiem 190

foremki w kształcie zajączka, powycinać zajączki  (fot.3) . Powycinane zajączki poukładać ściśle jeden za drugim,  na stojąco w keksówce  (fot.4) . Teraz szykujemy ciasto jasne. Cukier utrzeć z jajkami i aromatem cytrynowym na puszystą masę  (fot.5) . Dosypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać i zalać ciastem zajączki  (fot.6) . Piec w temperaturze 180°C przez około

Świat Ciasta
Chalka z twarogiem czyli Pasca - Slodki Czwartek odc.101 202

trzy części i formujemy z nich wałki. Zaplatamy z nich warkocz i wykładamy nim brzegi tortownicy, robiąc wianek. Środek ma pozostać pusty. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20- 30 minut do wyrośnięcia. Przygotowujemy masę serową i nagrzewamy piekarnik do 190 st.C. masa serowa: 250 g twarogu 1 jajko(...)cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego do posmarowania: jajko + łyżka mleka Ser ucieramy w mikserze, lub blenderem, razem z cukrem do powstania gładkiej masy. Dodajemy jajko oraz ekstrakt i dalej ucieramy. Do wgłębienia wyrośniętego ciasta przekładamy nadzienie. Jajko mieszamy z mlekiem i smarujemy nim warkocz. Ciasto wstawiamy do nagrzanego pieca. Pieczemy 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 160 stopni

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szybkie i tanie ciasto ze śliwkami 202

proszku do pieczenia Przygotowanie : Jajka utrzeć z cukrem Dodawać stopniowo mąkę, ucierać W trakcie dodawania mąki wlewać po 1/4 szklanki wody i ciągle ucierać ciasto Dodawać stopniowo olej i proszek do pieczenia, nadal ucierać Utartą masę przelać do wysmarowanej blaszki o wymiarach 35 x 25 cm, ja ciasto upiekłam z połowy składników w prodiżu Na wierzch ułożyć połówki śliwek ( skórką

Proste Potrawy
Ciasto słodki Lion 373

pieczenia z batonikami Lion. Wystarczy je odpowiednio wcześniej przygotować by cieszyć się jego rewelacyjnym smakiem. Przepis podpatrzyłam na stronie Słodkich Fantazji ( tutaj) . Ciasto przygotowałam z troszkę innych proporcji.  7 paczek herbatników maślanych 460 g masy kajmakowej  I masa śmietanowa: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany 36% 1 łyżka masy kajmakowej 1 śmietan fix 2 łyżki cukru pudru(...)masy i mieszamy łyżką. Masę przekładamy do formy, wygładzamy. Układamy ostatnią warstwę herbatników. Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan – fixami i cukrem pudrem. Drugą masę śmietanową dokładnie rozprowadzamy na herbatnikach, obsypujemy sypkim kakao. Ważne aby ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 12 godzin

VioletoweKucharzenie
Krówki, krówki, krówki :) 178

masa powinna sama zacząć odchodzić od dna garnka - to znaczy, że można garnek zdjąć z ognia i jeszcze przez około 5 minut mieszać - masa się trochę ochłodzi i jeszcze ciut zgęstnieje. Przelać do formy na ciasto lub innego naczynia wyłożonego folią aluminiową. Schłodzić i pokroić.  Ja masę wlałam do foremek na pralinki - stąd ten kształt. I smacznego :) I przy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Karpatka 185

papierze do pieczenia.Żeby Karpaty wyrosły i nie opadły w trakcie pieczenia nie należy otwierać piekarnika!Dokładnie tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Placki wystudzić.Masło, cukier puder i żółtka ubić na jednolitą, puszystą masę. Zagotować 2 szklanki mleka. Proszek budyniowy rozrobić w pozostałej 1 szklance mleka a następnie dodać mąkę(...)ponownie dobrze wymieszać. Tak przygotowany roztwór wlać pomału do wrzącego mleka. Mieszać do momentu aż masa zgęstnieje. Wystudzić. Wystudzoną masę budyniową dodawać stopniowo do masy maślanej mieszając całość robotem.Tak przygotowanym kremem przełożyć dwie warstwy ciasta (fot.3). Wierzch obficie posypać cukrem pudrem (fot.4

Świat Ciasta