Life Love and Sugar , a ja pozmieniałam po swojemu sposób wykonania i również trochę składniki. Ciasto nie tylko świetnie wygląda, ale także rewelacyjnie smakuje. Spód ciasta to czekoladowe brownie, w środku znajduje się ciasteczkowa masa serowa z serka mascarpone i kwaśnej śmietany z dodatkiem ciastek typu "pieguski" oraz dropsów czekoladowych, a wierzch to czekoladowa masa śmietanowa, udekorowana ciastkami z kawałkami(...)napowietrzyć masy. Ciasteczka kruszymy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy serowej razem z dropsami czekoladowymi. Całość mieszamy łyżką. Masę serową wykładamy na przestudzony spód brownie. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni, odczekujemy 10 minut i dopiero możemy włożyć ciasto do piekarnika. Do piekarnika, na sam spód, pod blachę z ciastem wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą, dzięki temu sernik
Kuchnia MagdaLenywarto ją włożyć do zamrażalki przed krojeniem). Do emulsji z jajek i przypraw przekładamy oba gatunki mięsa, słoninę, bułkę i starty na drobnej tarce parmezan. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy ręką – jak ciasto na chleb, do czasu aż będzie się dobrze ze sobą lepić, zrobi się spójna i kleista – około 4-5 minut. W cieście przy zagniataniu i wyrabianiu uwalniamy
Karo in the Kitchenmaliny Wykonanie: Do garnka wlać wodę, dodać masło, zagotować. Wsypać mąkę i energicznie mieszając drewnianą łyżką, utrzeć na gładką masę. Gotować na małym ogniu przez 2 minuty cały czas mieszając. Przełożyć do innego garnka, wystudzić. Do zimnego ciasta dodać jajka, proszek do pieczenia, zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części. Blachę 24x35 wysmarować masłem, posypać mąką. Pierwszą część ciasta(...)budynie oraz cukier i cukier waniliowy. Do gotującego się mleka wlać masę budyniową, ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie dodając po łyżce budyniu cały czas miksując. Krem rozsmarować na jednym blacie ciasta, poukładać maliny, przykryć drugim blatem ciasta. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
magiczna kuchnia KasiBabci do przedszkola córeczki, która koniecznie chciała ciasto z galaretką. Tym razem piankę zastąpiłam kremem karpatkowym i trochę zmieniłam kolejność warstw. Wyszło z tego coś całkiem nowego i pysznego. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 i 1/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę bananową: 5 dobrze dojrzałych bananów(...)płynną nasączyć dolny biszkopt. Banany rozdrobnić blenderem na mus. Masło roztopić i wystudzić. Dodać do bananów, dodać także pozostałą (większą) część płynnej galaretki. Kiedy masa zacznie tężeć wyłożyć ją na ciasto i przykryć drugą częścią biszkopta. Krem przygotować według przepisu na opakowaniu czyli ugotować budyń i po wystudzeniu utrzeć z masłem. Galaretki rozpuścić jak poprzednio
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Na końcu do masy wmieszać średnio posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać
Di gotujeproszek do pieczenia i wlać olej oraz wodę. Dobrze zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec pozostały cukier (3 łyżki). Delikatnie wmieszać białka do masy z żółtek. Około 6 łyżek ciasta przełożyć do rękawa cukierniczego z długą, cienką końcówką lub do foliowego woreczka z uciętym rogiem. Na dużą, wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika wyciskać ciasto
Nastoletnie WypiekanieZielony Nurt, 150ml mleka. Mąkę wraz przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier. Dodać jajka, olej oraz mleko. Całość wymieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 18cm. Piec około 40minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 blaty. Krem: 300ml śmietany 18%, czubata łyżeczka kawy(...)gorzkiej czekolady, 3 bezy, czekoladowe serduszka. Kawę rozpuścić we wrzątku, lekko przestudzić i wraz z cukrem pudrem dodać do śmietany. Dokładnie wymieszać. Masą przełożyć blaty ciasta. Wierzch i boki ciasta udekorować resztą kremu. Posypać startą na dużych oczkach czekoladą oraz pokruszoną bezą. Udekorować serduszkami. Wstawić na kilka godzin do lodówki
Z miłości do słodkościoryginale bułeczki były z makiem i śliwkami. Ja ponieważ miałam otwartą puszkę z masą makową, postanowiłam ją wykorzystać do drożdżówek lecz bez śliwek bo akurat nie miałam. Drożdżówki wyszły przepyszne. Niesamowicie puszyste i delikatne. Polecam. Przepis na 12 drożdżówek: Składniki na ciasto: 2 i 1,2 szklanki mąki 15 g suszonych drożdży 4 łyżki cukru 2/3 szklanki mleka(...)Każdą część rozwałkować na placek o grubości około 1 cm i podzielić na 6 równych pasków. Na każdym pasku rozsmarować równomiernie masę makową. Posmarowane paski zawinąć w rulon tak aby powstał ślimaczek. To samo zrobić z drugą połową ciasta. Gotowe drożdżówki układać na wyłożonej papierem blaszce i pozostawić na 20 minut żeby jeszcze podrosły. Przed wstawieniem do piekarnika wysmarować
Na słodko lub wytrawnieskładnik. Wszystko dokładnie mieszamy, by powstało raczej gęste ciasto. Na blaszce do pieczenia układamy arkusze papieru do pieczenia i wykładamy całą masę i równomiernie ją na nim rozprowadzamy. Można także uformować kulki (ale ciasto jest lepiące, więc nie będzie to łatwe) i je spłaszczyć. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 200ºC z termoobiegiem Czas - ok. 30 minut
Cooking Monsterłyżeczki kakao 120 g cukru 2 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody Dodatkowo: garść orzechów włoskich Masło (w temperaturze pokojowej) zmiksować na jasną masę z cukrem pudrem. Dodać mąkę i sól i miksować do momentu powstawania większych okruchów. Ciasto zagnieść ręką w kształt kuli i odstawić na godzinę do lodówki. Schłodzonym ciastem wyłożyć dno formy o średnicy ok. 26 cm (najlepiej(...)mikserem. Na koniec dodać pianę z białek (podzielić na dwie części i dodać na dwa razy) i delikatnie wymieszać łyżką. Spód ciasta zalać przygotowanym musem. Na wierzchu ułożyć posiekane orzechy. Odstawić do lodówki. Podawać po kilku godzinach (jak masa stężeje
Bulliołyżeczki kakao 120 g cukru 2 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody Dodatkowo: garść orzechów włoskich Masło (w temperaturze pokojowej) zmiksować na jasną masę z cukrem pudrem. Dodać mąkę i sól i miksować do momentu powstawania większych okruchów. Ciasto zagnieść ręką w kształt kuli i odstawić na godzinę do lodówki. Schłodzonym ciastem wyłożyć dno formy o średnicy ok. 26 cm (najlepiej(...)mikserem. Na koniec dodać pianę z białek (podzielić na dwie części i dodać na dwa razy) i delikatnie wymieszać łyżką. Spód ciasta zalać przygotowanym musem. Na wierzchu ułożyć posiekane orzechy. Odstawić do lodówki. Podawać po kilku godzinach (jak masa stężeje
Bulliomoje propozycje: ciasteczka ( klik ), albo te ( klik ), w wersji wytrawnej - przekładaniec ( klik ). (Tortownica o średnicy 16 cm) Ciasto: 100g masła/margaryny 130g mąki pszennej 70g mąki pszennej graham (może być dowolna) 1 jajko (małe) 35g cukru pudru 1 szczypta soli Masa: 400g mielonego twarogu (użyłam z wiaderka) 90g śmietany 1/2 szklani cukru pudru 2 łyżki mleka w proszku 1 łyżka(...)Twaróg zmiksować z resztą składników i następnie połączyć z żelatyną. (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.) Na dnie tortownicy ułożyć kruchy spód, a następnie masę i kolejny ozdobny blat. (Ja przekroiłam go na pół.) Ciasto ozdobić wg uznania i schłodzić w lodówce (aby całkowicie stężało). Ciekawe wzory wałków można znaleźć tu (klik w zdjęcie
Di gotujeużyłem 6 dniowego labnehu. Składniki - proporcje na blachę o wymiarach 31 na 21 cm Masa serowa 1 kg tłustego twarogu lub 1 kg twarogu sernikowego lub 1 kg 5-6 dniowego labnehu 300 ml mleka (250 ml jeśli używamy labnehu) 150 ml śmietany do ciast i deserów 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru(...)Boki formy do pieczenia również wykleić ciastem i ponakłuwać. Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 - 12 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru. W międzyczasie przygotować masę serową
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJabłecznik z bitą śmietaną to delikatne w smaku i w swojej strukturze ciasto przyrządzone na bazie biszkoptu, masy jabłkowej i słodkiej śmietanki. Przygotowałam je w formie tortu i jeśli potrzebujemy lekkiego ciasta na specjalną okazję, może spełniać taką funkcję. Biszkopt został nasączony sokiem jabłkowym, a masa ze startych jabłek wzbogacona o cynamon, który idealnie komponuje się z kwaskowatością owoców oraz(...)sekund) w kuchence mikrofalowej, lekko ostudzić - do żelatyny dodać 1-2 łyżki ubitej śmietanki, wymieszać, masę wlać do reszty bitej śmietany, krótko zmiksować - bitą śmietanę wyłożyć na wierzch biszkoptu, lekko wyrównać, ponownie schłodzić do zastygnięcia warstwy śmietankowej Jabłecznik z bitą śmietaną to bardzo lekkie ciasto wymagające użycia niewielu składników. Proces przygotowawczy nie jest zbyt pracochłonny mimo kilku etapów. Jeśli
Smakołyki Berenikilepiłam i dekorowałam aniołki z masy solnej, ale trudno powiedzieć żeby dało się je degustować (choć mój pierwszy pupil, pies Rudi za nimi przepadał, do tego stopnia, że potrafił gotowe aniołki ściągać z choinki). W natłoku codziennego życia, pracy i obowiązków domowych dobrze jest zaplanować jeden wieczór, w którym skupimy się na wyrabianiu ciasta, wykrawaniu foremek, pieczeniu i dekorowaniu(...)były bardziej treściwe i pożywne). Dodajemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 2 jajka zerówki, a następnie małymi porcjami ostudzoną mieszankę miodowo-korzenną. Dokładnie wyrabiamy nasze ciasto, gdyby się odpowiednio nie kleiło dolewamy kilka łyżek mlek. Gotową masę wkładamy na przynajmniej 15-20 minut do lodówki. Po tym czasie wałkujemy ciasto na około 0,5 cm grubości i wykrawamy pierniczki. Na blachę
Moja Mama GotujeCIASTO: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z wiórkami, proszkiem do pieczenia, posiekanym zimnym z lodówki masłem oraz cukrem, dodać żółtka zagnieść ciasto. Wylepić dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. 2. MASA SEROWA: Zmielony twaróg- można użyć gotowego z wiaderka –wybierać taki bez dodatku gumy guar ! zmiksować z cukrem masłem i żółtkami na jednolitą masę(...)budyń wymieszać z mlekiem kokosowym oraz likierem wlać do masy serowej zmiksować. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wylać na kruchy spód. Wierzch ciasta przykryć aluminiową folią. Wstawić do piekarnika i piec 50 minut w temp 180*c. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. 3. MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: Kremówkę dobrze podgrzać-nie gotować
Wanilia i KardamonMałej Cukierenki pod pseudonimem „MrFroger85” bardzo dziękuję :). Należy zwrócić uwagę, aby czerwona galaretka dodawana do masy maślano – budyniowej była lekko tężejąca, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto DELICJAK Składniki: Biszkopt: 4 jajka – osobno żółtka i białka 130g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego(...)się gęsta i lśniąca. 4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z proszkiem i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika
Mała Cukierenkasernik jaki do tej pory upiekłam - wysoki, puszysty, zwarty i o podobnej konsystencji do pianek - jest niesamowicie puszysty! Upiekłam go już kilka razy i zawsze wychodził idealnie. Po rozcięciu ciasta widać wręcz prześwity od pęcherzyków powietrza. Pieczenie wymaga nieco uwagi i dbałości, ale delikatność sernika całkowicie rekompensuje włożoną pracę. Na zdjęciach sernik, który upiekłam z połowy porcji. Blaszka 30x25 Składniki(...)całkowicie się rozpuści. Białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia (boki zostają bez papieru), wlewamy ciasto i delikatnie uderzamy foremką w blat, by masa równo się ułożyła. Piekarnik nagrzewamy do 220*C, wstawiamy sernik i pieczemy równo 5 minut. Otwieramy piekarnik, lekko wysuwamy blaszkę i ostrym nożem odcinamy sernik
Gotowanie i blogowaniełyżki kakao 4 łyżki masła - 100g 3-4 łyżki cukru/ksylitolu 4-6 łyżek wody Wykonanie: jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę. Dodawać partiami na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i mleko. Połowę ciasta wylać na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej połowy wmieszać kakao przesiane przez sitko i 2 łyżki mleka, następnie wymieszać do połączenia(...)czasu zamieszać, by nie utworzył się kożuch miękkie masło utrzeć na puch z 2 łyżkami cukru. Cały czas ucierając dodawać po 1 łyżce przestudzonej masy budyniowej. Ucierać do otrzymania puszystego kremu. Krem razsmarować na przestudzonym cieście masło, kakao, cukier i wodę umieścić w rondelku. Cały czas podgrzewając mieszać trzepaczką balonową do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Wlać minimalną ilość wody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!