ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:853/3191)

LODOWIEC 204

ciasto jest ulubionym deserem w mojej rodzinie. Okrągłe biszkopty nasączone galaretką przełożone puszystą masą śmietankową i kakaową. Całość oblana jest truskawkową galaretką, a boki ozdobione są chrupiącymi rurkami z kremem. Składniki: 2 paczki biszkoptów 3 galaretki 1 kostka masła 1 kostka margaryny ½ l mleka 2 budynie śmietankowe niepełna szklanka cukru 4 żółtka 2 płaskie łyżki żelatyny 3 łyżki kakao(...)jednej dodać kakao. Biszkopty namoczyć w galaretce i układać na dnie tortownicy. Na nie wyłożyć jasną masę. Na niej ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i masę kakaową. Wierzch polać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Boki ciasta obłożyć rurkami z kremem.    Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię

Słodki Zakątek
PRZEPIS NA JAGODZIANKI! 177

drożdże, dobrze wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły. Mąkę przesiej przez sito, zrób dołek i wlej mleko. Rozmieszaj z częścią mąki, tak powstaje rozczyn na ciasto. Odstawiamy na 20 minut.  Jajka utrzyj miksem na puszystą masę z cukrem. Dodaj do misy z mąką jajka i mleko, zacznij zagniatać ciasto. Dodaj ciepłe (nie gorące!) mleko.  Ciasto powinno być miękkie

SMYKWKUCHNI
Placuszki pieczarkowo serowe 234

śmietany 12% szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej olej do smażenia Wykonanie: Do miski wbijamy jajka, wlewamy śmietanę, dodajemy serek mascarpone roztrzepujemy trzepaczką do ciasta. Pieczarki myjemy trzemy na tarce jarzynowej, dodajemy do roztrzepanej masy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia przyprawiamy solą i gałką muszkatołową. Mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy placuszki z obu stron na złoty

kgwjanczewo
Raffaello na herbatnikach 277

budyń. Masło ucieramy, dodajemy po jednej łyżce przestudzonego budyniu. Następnie dodajemy .  kokos i adwokat i delikatnie mieszamy łyżką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia ciasta, na nim rozkładamy 1 paczkę herbatników (10 dag ), nakładamy masę , a na masę herbatniki - powinny wyjść 3 warstwy. Na wierzch wykładamy krem i posypujemy kokosem . Ciasto wkładamy do lodówki i  przykrywamy folią. Smacznego

Gorący kąsek
Czekoladowe ciasto z gruszkami 192

łyżka mleka lub cukier puder Suche składniki wrzucamy do miski i mieszamy. W drugiej misce mieszamy mokre składniki i dolewamy je do suchych. Ciasto mieszamy łyżką, nie za długo. Jest ono dość gęste. Masę wlewamy do keksówki i wkładamy do niej gruszki wbijając je do dna. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170°C na ok 50 - 60 minut

Emskie Smaki
Orzechowe bezy na kruchym ciasteczku 242

wykonania: W misce zagniatamy masło z mąką, cukrem, żółtkiem i wodą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przez około 10 minut ubijamy białka na sztywną masę. Następnie dodajemy do nich cukier i orzechy, dokładnie mieszając. Ciasto rozwałkować, wycinać koła, przełożyć na blaszkę, a na wierzch nanieść łyżeczką bezową masę. Piec około 7-10 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Wesołych Świąt

Kuchnia Pani Wiosny
Babeczki czekoladowe z wiśniami - z Czarnego Lasu 199

szklanki cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego wisienki kandyzowane do dekoracji  Wykonanie ciasta: Mieszamy ze sobą suche składniki. Dolewamy olej i maślankę i miksujemy, aż masa będzie gładka. Przygotowujemy blaszkę i papilotki. Każdą papilotkę napełniamy ciastem, wciskając do każdej po 3-4 wiśnie.  Pieczemy ok. 25 minut w  temp. 180 stopni.  Wykonanie kremu: Ser ucieramy z cukrem

Mania Wypiekania
Piernik 202

szklanki miodu płynnego 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 4 jajka 1 przyprawa do pierników bakalie (ja nie dawałam) Nutella do posmarowania ciasta wiórki kokosowe do posypania wierzchu Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę Cały czas mieszając dodawać po 1 jajku, miód, oliwę(...)sodę i przyprawę Następnie dodać śmietanę i ewentualnie bakalie Piekarnik nagrzać do 175 stopni Blachę wyłożyć papierem, wlać masę i piec 40 minut. Ja masę przelałam do dużej blachy, ponieważ potrzebowałam minimum 25 kawałków ciasta. Ciasto było więc niskie, a nie takie jak klasyczny piernik. Jeśli chcemy, aby piernik miał duże kawałki, to należy przygotować wąską, podłużną formę Po upieczeniu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sernikowe tartaletki z żurawiną 238

serniczków: 500 g serka waniliowego 2 białka 1 łyżka cukru pudru 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki suszonej żurawiny Jako, że do ciasta dodałam same żółtka, do masy sernikowej wykorzystam białka. Białka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek waniliowy, oraz łyżką mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Wsypujemy do masy serowej posiekane żurawiny, mieszamy łyżką(...)ciasto dzielimy na 12 kawałków, które po kolei rozpłaszczamy dłonią w kształt koła większego niż dołek w formie na muffiny. Wkładamy każdy kawałek ciasta i robimy niedbałe fale, gdyż tarteletki mają być rustykalne, a nie gładkie. Masę serową wkładamy do każdej tartaletki. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C z termoobiegiem, wkładamy blachę z serniczkami i zmniejszamy temperaturę do 120 stopni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pomarańczowe markizy z pistacjowym kremem 175

soku pomarańczowego Na gładką masę zblenduj olej, banana, cukier i sok pomarańczowy. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiej do miski. Do mąki dodaj masę bananową, wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Owińń ciasto w folię spożywczą, wstaw do lodówki na małe pół godziny, następnie rozwałkuj na gruość 3 mm i wykkrój ciastka (średnica 5 cm). Przełóż wykrojone ciasteczka na blachę(...)dzięki temu łatwij mi było obrać je ze skórki) około 80 g cukru (białego) 80 g oleju kokosowego 20 ml soku pomarańczowego Wszystkie składniki na krem zbenduj na gładką masę. Wstaw do lodówki na czas pieczenia/studzenia się ciastek. Dobrze wystudzone ciasteczka przełóż kremem. Możesz je udekorować lukrem zrobionym ze szklanki cukru pudru i łyżeczki soku pomarańczowego. Smacznego OLYMPUS DIGITAL CAMERA

greenscarf
Kruche ciasteczka z orzechami i żurawiną 186

Chrupiące, lekko słodkie o pięknym maślanym zapachu. Są tak pyszne, że ciężko powstrzymać się od zajadania się nimi gdy tylko wyjdą z piekarnika!:) Ciasto jest bardzo wdzięczne, a powstałe ciasteczka możecie formować do woli jak chcecie i dekorować je czymkolwiek pysznym chcecie. Ja dekorowałam je na przemian suszoną żurawiną, orzechami włoskimi, makiem i wiórkami kokosowymi. Pychota! Składniki: 300 g mąki(...)Przygotowanie: Za pomocą miksera utrzyj dokładnie masło z cukrem, dodaj jajko. Do mąki dodaj cukier i proszek do pieczenia, wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę do masy jajecznej z masłem. Dokładnie wyrób ciasto. Włóż na około 5 minut do zamrażarki. Potem wyjmij i formuj kulki, które lekko spłaszczaj i za pomocą foremek nadawaj im różne kształty. Moje były gwiazdkami, księżycami

Zasmakuj Kuchni
Babka keksowa z lustrzaną polewą 205

ubijać do uzyskania gęstej puszystej masy.  Mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do ubitej masy jajecznej, masło rozpuścić do płynnej konsystencji wystudzić, wlewać cienkim strumieniem do ciasta, delikatnie na najniższych obrotach miksera miksując, dodać sok z cytryny i otartą skórkę  całość delikatnie wymieszać, wsypać mieszankę keksową, wymieszać szpatułką.  Ciasto wylać(...)zagotować, zdjąć z ognia, dodać startą na tarce czekoladę oraz zielony barwnik-ilość zależy od efektu kolorystycznego jaki chcemy uzyskać, odciśniętą żelatynę, całość zmiksować mikserem do uzyskania jednolitej gładkiej masy-będzie dość lejąca –taka ma być, odstawić na całą noc w temp pokojowej, na drugi dzień, polewę zamieszać  łyżką rozprowadzić na babce, udekorować dowolnie.  Polewa ta nigdy

Wanilia i Kardamon
Tort pszczółka-z miodowymi spodami,biszkoptem i kremem 260

DODATKOWO DO DEKORACJI czekolada gorzka kakao płatki migdałowe Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem na białą puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę z  proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Następnie dodajemy wodę oraz olej i miksujemy. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około 40 min w temp 180 stopni do suchego patyczka. Ciasto studzimy i koimy(...)garnka dajemy masło,cukier puder i miód i podgrzewamy.  Gdy się rozpuszczą dodajemy sodę zmieszaną z octem i mieszamy masę .mieszamy aż uzyskamy ciemny,bursztynowy kolor . Studzimy 10 minut i dodajemy jajka i mąkę i zagniatamy ciasto. Jak trzeba podsypujemy mąką .Dzielimy na 3 kule i wstawiamy na 15 minut do lodówki .Wałkujemy,wycinamy koło wielkości dna tortownicy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik na zimno truskawkowo- różana zebra. 949

się szybko zsiadać. Więc lepiej jak są w temp pokojowej ;).Tortownicę wykładamy folią spożywczą, aluminiową. Na dno wykładamy biszkopty i naprzemiennie wlewać po kilka łyżek masy serowej i truskawkowej ( tak jak w przypadku kultowego ciasta zebra). Całość wstawić do lodówki na kilka- kilkanaście min. Po tym czasie wierzch polać pozostałą masą truskawkową (ta akurat mi została) i ponownie wstawić

Malinowe Pocałunki
Bułeczki makowe z nutką lawendy. 198

Bułeczki wyszły pyszne :) Zapraszam :)     Składniki : 1/2 kg mąki 3 jajka 125 g cukru 1 cukier waniliowy 50 g drożdży 1/4 l mleka 100 g masła Gotowa masa makowa lukier : 3/4 szklanki cukru pudru sok z jednej cytryny szczypta lawendy od  Eco Blik   Wykonanie : Do miski wlać 1/2 szklanki ciepłego mleka , dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru(...)wymieszać na końcu wlać roztopioną margarynę , zagnieść ciasto , nie może się kleić do rąk . Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia , musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół , rozwałkować , posmarować połową masy makowej i zwinąć jak roladę , dobrze zlepiając spód. Odcinać około 10 cm kawałki robiąc w nich delikatne nacięcia tak jak w grzebieniu . Układać na wyłożoną papierem

Sama słodycz i szczypta chili
Babka cynamonowa - na święta 197

mniej intensywna w cieście) Mąkę łączymy z cynamonem i kakaem, dosypujemy to stopniowo do masy i ucieramy Wlewamy resztę mleka z sodką i ucieramy ostatecznie na jednolitą masę, w tym momencie kolor ciasta może ulec zmianie, ja użyłam powideł z czarnej porzeczki i tak się właśnie stało, ale kolor po upieczeniu ciasta znów będzie ładny - kakaowy Ja dodałam jeszcze małą

Proste Potrawy
Tarta z fetą i boćwiną 176

tartę natłuszczamy i wykładamy ciastem nie przyklejając brzegów. Jajka wbijamy do miski i dokładnie mieszamy miotełką. Dodajemy kremówkę i przyprawy i jeszcze chwilę ubijamy. Na rozłożonym cieście układamy boćwinę i ser, zalewamy masą jajeczną. Pieczemy 20-25 minut, aż wierzch się ładnie zezłoci. Można zjeść na ciepło lub zimno- pod ostrzałem zazdrosnych spojrzeń kolegów z pracy;-) Tarta w piecu, albo(...)ćwi" to tylko warianty i jedno, i drugie słowo znaczą to samo. End of story. Dlatego dziś- boćwina, a jutro, kto wie, może botwina? :-) *dotarły do mnie komentarze, że ciasto według tego przepisu niektórym sprawia kłopoty. Ja lubię je, bo nie ma jajek i jest cudownie chrupiące. Nie ma ono jednak typowej, dającej się rozwałkować konsystencji. To bardziej zbieranina grubych

les mirabelles
Drożdżowe racuszki z jabłkami siostry Anieli 165

typu placuszki. Przypadkiem natknęłam się na przepis siostry Anieli na racuszki z jabłkami i oczywiście od razu wypróbowałam. Wyszły pyszne, coś pomiędzy pancakes, a pączkami (ze względu na pulchność ciasta). Jak dla mnie idealny na śniadanie, obiad, kolację, albo coś pysznego gdy nie ma nic do kawy. Gorąco polecam :) Składniki: ½ kg mąki (ok. 3 szklanki) 1 szklanka letniego mleka(...)wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski, tworzymy dołek, do którego dajemy sól, jajka, olej, cukier waniliowy i wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy łyżką lub widelcem na jednolitą masę i pozostawiamy do wyrośnięcia.Jeśli ciasto jest bardzo gęste można do niego dolać kilka łyżek mleka lub wody. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do ciasta drożdżowego i jeszcze raz mieszamy. Ciasto

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania