ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:845/3191)

Masło sezamowe słodzone syropem z agawy Primavika 180

syropem z agawy , bo o nim mowa, producent opisuje jako wyborne w smaku, słodkie i wartościowe, a do tego bogate w tłuszcze wielonienasycone, błonnik oraz żelazo, wapń i magnez. Masa netto: 160g - w wygodnym, szklanym słoiczku. Jej skład to: pasta sezamowa 60%, syrop z agawy 36%, emulgator: lecytyna (z soi), aromat: wanilina. Jak widzimy, większą część produktu stanowi pasta sezamowa(...)żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem, dodać masło sezamowe i ponownie zmiksować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywno, wmieszać delikatnie do reszty masy. Na patelni rozpuścić masło, wylać ciasto i smażyć na małym ogniu po ok 3 minuty z każdej strony (przy przekręcaniu może być ciężko dlatego ja po porstu rozgrzewam drugą patelnię z odrobiną masła

Kto ugości moich gości?
Ciasto bananowe - wilgotny, pyszny keks 437

powiem nieskromnie, że jeszcze się nie zdarzyło, żeby komuś nie smakowało. Do tego robi się je bardzo szybko i jest nieskomplikowane. Pewnie moi znajomi jak zobaczą przepis na to ciasto, to zdziwią się, że dopiero teraz je zamieszczam na blogu :-) No cóż lepiej późno niż wcale... Składniki na małą keksówkę: 1 szklanka cukru 2 jajka 125 g miękkiego masła(...)znowu miksujemy do połączenia się składników. Do masy dodajemy resztę składników czyli mąkę, sodę, cukier waniliowy i sól. Miksujemy do połączenia składników - najlepiej jak najkrócej Do masy dodajemy pokrojone bakalie i mieszamy. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C góra dół

IMPRESJA SMAKU
Tarta jagodowa z budyniem 152

następnie dodać zimne masło pokrojone w kostkę - rękoma wygnieść masę, dodać jajo i cukier/ksylitol - całość wygniatać tak długo aż powstanie jednolita całościowa masa; - naczynie na tarte wysmarować masłem i włączyć piekarnik na 170 stopni, aby się nagrzał; - ciasto podzielić na 2 części - jedną włożyć do zamrażarki, a drugą pokroić na plastry i wyłożyć spód formy do tarty ugniatając palcami; - włożyć(...)mleku lub na wodzie lub na napoju ryżowym; - wyjąć z piekarnika spód (powinien lekko się podpiec), następnie wysypujemy całość jagód, na to wlewamy masę budyniową, a na samą górę (wierzch) ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki, aby powstała smakowita kruszonka; - na koniec włożyć do piekarnika i piec 40 minut, aż tarta się zarumieni. SMACZNEGO

MintTaste
Szarlotka z Budyniem.... 222

kwaśnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg. jabłek 2 budynie waniliowy i toffi z cukrem 750 ml. mleka szczypta cynamonu Składniki na ciasto mieszamy razem i wyrabiamy ciasto...następnie dzielimy masę na dwie części formujemy kulki i jedną z nich wkładamy do zamrażalnika  do całkowitego zamarznięcia... Jabłka obieramy kroimy w części, budynie gotujemy według przepisu ale tylko

NaKońcuJęzyka
Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem i KONKURS! 254

minuty aż masa zgęstnieje. Zdejmij rondelek z ognia, wmieszaj 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii i rozprowadź w równomiernej warstwie na przygotowanym cieście. W misce miksera zmiksuj serek z resztą cukru i wanilii do uzyskania jednolitej masy. Następnie wmieszaj dokładnie jajka i żółtko i wylej na masę z truskawkami i rabarbarem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez(...)minut, aż masa serowa się zetnie, po czym wyjmij i odstaw do ostudzenia na co najmniej godzinę. Schłodź w lodówce przez minimum 4 godziny przed podaniem. Wyłóż na ciasto pokrojone w plasterki truskawki i podawaj. Smacznego! Niestety moja mama mieszka bardzo daleko ode mnie, dlatego dostanie swój słodki prezent ślicznie zapakowany:) English version Rhubarb, strawberry and cheese tart

karmelowy
Ciasto bez cukru, masła i mąki pszennej, czyli bardzo zdrowy sernik z żurawiną w polewie daktylowo-kakaowej 223

Zapraszam do eksperymentowania Wykonanie CIASTO Najpierw zrób „kruchy” spód sernika Przy pomocy widelca zgnieć banana. Do miseczki z pogniecionym bananem wsyp płatki i wszystko wymieszaj. Wyłóż niedużą blaszkę (małą okrągłą lub kwadratową – moja blaszka – śr. 22 cm, poj. 2.2 l) papierem do pieczenia i wyłóż na niego bananową masę. Wyrównaj masę i wstaw ją do piekarnika(...)mąki ziemniaczanej i zmiksuj z białkami. Dodaj żółtka, miód i ser i wszystko dokładnie zmiksuj. Wrzuć do masy 3 garście żurawiny i wymieszaj przy pomocy szpatułki. Masę serową przełóż na podpieczony, bananowy spód ciasta. Wstaw ciasto po piekarnika – tym razem ustaw go na 160 stopni Celsjusza i piecz wszystko przez 60 minut. Gdy ciasto przestygnie, polej je polewą

Eat me! Fit me!
Expresowy murzynek 259

Sposób przygotowania: Przesianą mąkę, cukier, sodę i kakao wymieszać dokładnie łyżką, dodać maślankę, oliwę i dżem, ponownie wymieszać łyżką. Tortownicę (u mnie śr. 26cm) wysmarować tłuszczem, obsypać mąką, przelać ciasto do tortownicy, piec około 40-50 min w 170-180 stopniach do suchego patyczka. Murzynek gotowy. Chcąc go troszkę urozmaicić, kroimy go na 3 placki, pierwszy placek smarujemy dżemem, drugi(...)rozpuszczamy w niej cukier. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesiane kakao, energicznie mieszamy aby powstała gładka lśniąca masa. Lekko studzimy i polewamy nią ciasto. Obsypujemy murzynka płatkami migdałowymi i gotowe. Smacznego

na moim stole...
Burrito w kukurydzianej tortilli 194

wodę (ja gotuję na wrzątek i pozwalam wodzie w czajniku stygnąć 15 minut) i mieszamy łyżką aż mąka ją wchłonie. Dodajemy oliwę i znów mieszamy. Gdy ciasto wystygnie zagniatamy je na gładką masę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45-60 minut. W tym czasie zrobimy farsz: Cebulę drobno siekamy, czosnek wyciskamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy(...)pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę wody, przykrywamy i dusimy około 5 minut. Dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Zwiększamy ogień i podsmażamy wszystko około 1 minuty. Wracamy do ciasta: schłodzone ciasto dzielimy na 7 części. Obficie podsypując mąką wałkujemy każdą część na placki o średnicy minimum 20 cm. Nasze miały pewnie ok. 30 cm. Każdy placek pieczemy na suchej

Marder&Marder Manufacture
Pleśniak z jabłkami 413

wiele soku, który sprawi, że konsystencja ciasta nie będzie zbyt ciekawa. W każdym razie kompozycja z jabłkami się jak najbardziej sprawdza :) Ciasto: 200g margaryny lub masła ½ szklanki cukru 5 żółtek 500g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa bezowa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy Dodatkowo: 1 kg potartych jabłek 1 łyżeczka cynamonu Miękki tłuszcz(...)miksujemy jeszcze chwilę, by się lekko rozpuścił. Na koniec dodajemy proszek budyniowy i mieszamy, by się dobrze połączył z pianą z białek. Masę rozprowadzamy równomiernie na jabłkach i trzemy tarką (lub kruszymy) na nią pozostałe ciasto. Pleśniaka pieczemy około 45 minut w temperaturze 180°C. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site

Smakowy Raj
Sernik z melisą i brzoskwiniami (bez glutenu) 215

Uwielbiam serniki. To moje ulubione ciasta, choć czasem zwycięża szarlotka lub piernik (piernik, nie miodowiec). Nie przepadam jednak za sernikami z ciastem, dlatego przygotowuję bez jakichkolwiek blatów lub spodów. Sama masa serowa najbardziej mi odpowiada. I najlepiej jeśli pachnie cytryną ;) Zazwyczaj ser mielę sama. Dziś jednak serwuję ciasto z gotowego twarogu mielonego (twaróg bez dodatków). Mea culpa. Wybaczcie. Na blogu(...)startej skórki z cytryny 5 połówek brzoskwiń z puszki Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z solą, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać ser, cały czas ucierając. Dodać budyń i dobrze wymieszać. Do masy serowej dodać skórkę z cytryny i posiekaną melisę. Wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawać pianę

Weekendy w domu i ogrodzie
Strucla z Makiem 254

godziny. Jak już ciasto podwoiło swoją objętość podzieliłam je na 3 równe części, rozwałkowałam na ok. 3-5 mm. Rozwałkowałam prostokąty, na które wyłożyłam masę makową zostawiając ok. 2 cm wolnych od maku brzegów ciasta. Następnie zwinęłam jak roladę końce podwijając pod spód. Zwinięte strucle zawinęłam w papier do pieczenia - dosyć ciasno, ok 1 cm luzu, nie więcej. Na dużej(...)ubiłam na sztywną pianę 2 białka i wymieszałam z masą makową. Dzięki dodaniu suchego zmielonego maku masa nie była rzadka, dodany mak był niewyczuwalny, a dzięki białkom masa pięknie przykleiła się do ciasta. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki gorącej wody kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: Cukier wsypałam do miseczki, dodałam wodę i sok z cytryny

Blondynka Gotuje
ciasto wiewiórka 390

Pyszne ciasto, pełne jesiennych aromatów - jabłka, cynamon, orzechy i żurawina to dla mnie kwintesencja jesieni. Proste i szybkie w przygotowaniu, jeszcze szybciej znika z talerza ;-) składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki oleju 3 duże jabłka(...)najlepiej szara reneta) 1 szklanka posiekanych orzechów 1 szklanka suszonej żurawiny 100 g czekolady wykonanie: Całe jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Miksując dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem, wlewam olej. Do ciasta dodaję starte na grubych oczkach jabłka oraz orzechy, żurawinę i posiekaną czekoladę. Mieszam delikatnie do połączenia składników. Masę wykładam na blaszkę

babka w formie
Pyszne ciasto ambasador-z masą orzechowo-czekoladową i cytrynową. 1074

pyszne ciasto-ambasador. Przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami. Ciasto to bardzo często gości na stole podczas świąt czy rodzinnych uroczystości. Jest pyszne, aromatyczne i nie trudne w wykonaniu. Składa się ono z cienkiego biszkopta, kremy kakaowego z orzechami, migdałami i kawałkami czekolady oraz z masy cytrynowej.  Polecam gorąco i zapraszam. SKŁADNIKI *przepis na blaszkę ok 10x35cm-duża(...)CYTRYNOWY Do drugiej, mniejszej części kremu dodajemy olejek cytrynowy-tak by był wyczuwalny około 1-1,5 łyżeczki oraz sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Masę wykładamy na krem z orzechami, delikatnie wyrównujemy, ciasto posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto pięknie się kroi, jest pyszne i zachwyci każdego. Gorąco polecam i życzę smacznego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 142

jogurtowe z rabarbarem Składniki: 5 łodyg cynamonu 4 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego 5 kropli esencji waniliowej 1 łyżka miodu szczypta kardamonu szczypta cynamonu skóra zdarta z połowy pomarańczy Ciasto: 1 szklanka ksylitolu lub cukru trzcinowego 2 jajka 5 kropli esencji waniliowej 2 szklanki mąki ryżowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g oleju ryżowego lub roztopionego masła 1 szklanka(...)tortownicy, Jajka, cukier i cukier ubić na puszystą masę. Dodać jogurt, olej oraz mąkę (wcześniej przesianą) oraz proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników. Tak przegotowaną masę przekładamy na tortownicę wyłożoną rabarbarem. Ciasto piec około 40 minut w temperaturze 180 st. C, aż ciasto podrośnie i lekko się zarumieni. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć do góry dnem

Moja Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania