ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:842/3191)

SERNIK BRZOSKWINIOWY Z 3 SKŁADNIKÓW 122

połówki brzoskwini oraz pozostałą galaretkę. Zmiksuj całość na gładko blenderem. Mus się napowietrzy, wtedy od razu wylej go na sernik i rozprowadź po jego powierzchni. Odstaw ciasto do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej, przynajmniej na 24 h. Zanim zaczniesz kroić sernik, oddziel go nożem powoli od pierścienia łączącego dno tortownicy, tak aby równo odszedł. Podawaj ze startą gorzką

Calzonella.com
Jagodzianki z kruszonką 141

dużej miski (lub dzieży robota) wsypać mąkę, cukier, sól, dodać rozczyn i jaja. Wyrabiać składniki aż do połączenia - przez 5-7 minut.  Dolać do ciasta masło i wyrabiać przez kolejne 10 minut, aż masa będzie gładka i zacznie odchodzić od miski i od ręki.  Posypać ciasto odrobiną mąki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę

Kulinarne Inspiracje
Szarlotka z kisielem 121

wymiarach 33x 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy schłodzone ciasto (przekładamy rozwałkowane lub po prostu wylepiamy nim dno). Na nim rozsmarowujemy masę jabłkową. Na samą górę ścieramy drugą, zamrożoną część ciasta. Pieczemy w 180°C przez około 60 minut, aż szarlotka nabierze złotego koloru. Smacznego Artykuł Szarlotka z kisielem pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Babka zebra 131

pszennej, dokładnie mieszamy.  3. Do formy na babkę z kominem nakładamy na przemian w przypadkowych miejscach: po 2 łyżki masy białej i po 2 łyżki masy czarnej, do wyczerpania składników.  4. Ciasto pieczemy przez 1h w temperaturze 170 stopni

Szefowa kuchni
Ostatnie dni do świąt 165

tego nie zrobiliśmy. Z samego rana w samą Wigilię wyciąg z zamrażarki uszka. Karpia zacznij smażyć tuż przed podaniem. 2-3 dni przed świętami przygotuj ciasta: sernik, makowiec. Na samą Wigilię zostaw sobie przygotowanie mas czy bitej śmietany. Dzień wcześniej możesz ubiec biszkopt, którym będziesz przekładać ciasta, aby w sam dzień wigilijny nie pracować na pełnych obrotach od samego rana

Gotuję Testuję
Paszteciki z bigosem 165

wyrobić na gładkie ciasto. W razie potrzeby można dolać 1-2 łyżki ciepłej wody, jeśli masa jest zbyt zwarta, lub 1-2 łyżki mąki, jeśli masa jest zbyt luźna . Leniwiec kuchenny, może przy wyrabianiu ciasta pomóc sobie mikserem - ale z mieszadłami hakowymi, NIE trzepakami . W końcowej fazie zagniatania lepiej posłużyć się ręką, bo ciasto wychodzi dość zwarte - jeśli nie będzie

Grunt to przepis!
Jogurtowiec zebra z truskawkami, ciasto jogurtowe, lekkie, dwukolorowe, pyszne :-) 913

łyżki cukru -1 łyżka kakao MASA JOGURTOWA -3 gęste jogurty naturalne  po 330g każdy, czyli około 1 kg jogurtu  -7 łyżek cukru pudru -1,5 łyżki kakao -3 łyżki żelatyny -2 łyżki śmietany kwaśnej  DODATKI -truskawki  -bita śmietana PONCZ -sok z 1/2 cytryny -woda -1 łyżka cukru  Przygotowanie naszego ciasta zaczynamy od zrobienia biszkoptu. Białka(...)długo. Po dodaniu żelatyny musimy działać szybko Dajemy najpierw 2 łyżki (duże łyżki drewniane) białej masy, potem kakaowej, i potem na zmianę aż do skończenia mas. następnie delikatnie wyrównujemy powierzchnie przechylając  lekko ciasto w lewo i prawo. I wsadzamy do lodówki. Gdy stężeje   dekorujemy według własnego uznania. ja dałam bitą śmietanę oraz truskawki. Ściągamy obręcz tortownicy.  Ciasto

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Mini-chlebki nadziane salcesonem 165

gładkie ciasto. W razie potrzeby można dolać 1-2 łyżki ciepłej wody, jeśli masa jest zbyt zwarta , lub 1-2 ły żki mąki, jeśli masa jest zbyt luźna . Leniwiec kuchenny, może przy wyrabianiu ciasta pomóc sobie mikserem - ale z mieszadłami hakowymi, NIE trzepakami . W końcowej fazie zagniatania lepiej posłużyć się ręką, bo ciasto wychodzi dość zwarte - jeśli nie będzie kleić

Grunt to przepis!
Ekspresowe ciasto kokosowe 959

Składniki na polewę masło, 100g cukier puder, 3 łyżki woda, 2 łyżki kakao, 2 kopiaste  łyżki wiórki kokosowe, 4-5 łyżek Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą w jednolitą masę. Wylewamy na blaszkę (23x28cm) wyłożoną papierem. Pieczemy w temperaturze 180st. około 30-35 minut do "suchego patyczka". Studzimy. Masło roztapiamy w garnuszku, zdejmujemy z ognia. Dodajemy wodę

Gotowanie moimi oczami
Tarta z kremem z ricotty, mascarpone i wiśniami z syropu (Crostata alla crema con ricotta, mascarpone e amarene sciroppate) 153

nagrzanym do 180 stopni, po czym zdejmujemy obciążenie razem z papierem do pieczenia i dalej pieczemy ok. 5 minut. Upieczone ciasto powinno być złociste. Krem Miksujemy mascarpone z ricottą do uzyskania jednolitej masy. Stopniowo dolewamy(...)część syropu z wiśni - 150 ml (50 ml odstawiamy do dekoracji). Krem miksujemy na gładką masę. Krem schładzamy w lodówce 1 godzinę.   Tarta Na ciasto wykładamy połowę kremu, a na niego  grubo pokrojone wiśnie. Ciasto pokrywamy drugą połową kremu.  Tartę dekorujemy

La grande e la piccola cuoca
Sernik na zimno z bananami i masą z truskawek! 171

też banany, szczególnie te bardzo dojrzałe i słodkie. Dzisiaj zapraszam Was na przepyszny sernik na zimno, dwukolorowy i o podwójnym smaku, bananowo - truskawkowym! Ciasto jest banalne w wykonaniu na pewno dasz radę zrobić! Zapraszam! SKŁADNIKI: MASA TRUSKAWKOWA: - 500 ml zmiksowanych dojrzałych truskawek - 60 g cukru bądź stewi ( wersja fit) - 150 ml mleka kokosowego (możesz w zastępstwie użyć krowiego(...)się nie połączyły.  Wskazówka : Jeśli używasz truskawek z lodówki schłodzonych, najpierw przygotuj masę bananową, wstaw do lodówki i po wyjęciu dopiero truskawkową. Ponieważ masa będzie chłodna i żelatyna może od razu tężeć. Ciasto schładzamy w lodówce przez 5-8 godzin, najlepiej zrobić wieczorem, wtedy na rano jest już gotowe, lub rankiem a na popołudnie możemy cieszyć się smakiem. Życzę

SMYKWKUCHNI
.1186. tropikalny tofurożek 176

cukru z prawdziwą wanilią ~100g  deserku  słoneczna pomarańcza z ziarnami zbóż Primavika Mieszamy mąki, len i mleko (najpierw dodajemy ok. 70ml, aby powstała gęsta masa, potem stopniowo dodajemy więcej). Odstawiamy ciasto na ok. 15 minut. Jeszcze trochę zgęstnieje wiec jeśli przed smażeniem będzie zbyt gęste można dolać jeszcze 2-3 łyżki wody. Rozgrzewamy patelnie i lekko ją natłuszczamy

breakfast of dreams
Pierogi RUSKIE 280

kosteczkę ziemniaki zgniatamy widelcem lub tłuczkiem jeśli posiadacie, mieszamy z serem margarynę roztapiamy na patelni, wrzucamy cebulę, podsmażamy na złoty kolor podsmażoną cebulkę wrzucamy do masy serowej, doprawiamy solą i pieprzem ciasto wałkujemy, wycinamy pierożki, wrzucamy na osoloną, gotującą się wodę z odrobiną oliwy Podajemy gorące z wody, lub podsmażamy na przykład z cebulką SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
GNIAZDKA PTYSIOWE ZWANE PĄCZKAMI HISZPAŃSKIMI, WIEDEŃSKIMI 358

aromatu migdałowego) - słodka kremówka W średnim garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na gotujące się składniki wsypać przesianą mąkę i dokładnie mieszać aż ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odchodzić od garnka. Masę odstawić do wystudzenia. Do przestudzonej masy dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Ja dodałam także ekstrakt waniliowy , by wchłonęły

Smaczne Zdrowe
Sernik tradycyjny 367

Ciasto zagnieść, podzielić na pół. Jedną część wykładamy spód blaszki, a drugą część ciasta przeznaczamy na zdobienie wierzchu sernika. Jeśli chcecie ozdobić swoje ciasta, zajrzyjcie na stronę http://allegro.pl/Shop.php/ Show?id=4183971 Składniki na masę serową: 1,2 kg sera białego, najlepiej z targu, a nie sklepowego, a jeśli już kupujemy w sklepie to trzeba szukać twardego - jak najmniej(...)rodzynki, cukier waniliowy. Ścieramy skórkę z całej cytryny na drobnych oczkach. Następnie ubijamy na twardo pianę z wszystkich białek i całość  delikatnie mieszamy łyżką. Masę serową wylewamy do foremki na wyłożone na spód ciasto. Następnie resztę ciasta wałkujemy i tworzymy na wierzchu sernika kratkę. Temperatura pieczenie ok 200 stopni przez ok 1 i 1/2 godz, po upieczniu zostawiamy uchylone

Apetyczna babeczka
Dyniowe grzebyki z serem 202

wgłębienie , dodac wszystkie pozostałe składniki , przesiekać nożem , a następnie zagnieść  ciasto. Na nadzienie  umieścić w misce wszystkie składniki i połaczyć na jednolita masę .  Gdyby była zbyt gęsta dodać jeszcze łyżkę puree. Ciasto podzielic na 5-6 mniejszych części.  rozwałkować na grubość ok 3-4 mm , wycinać koła . Na każdym umieścić łyżeczkę nadzienia i skleić jak pierogi

Malinowa Kawiarenka
Ciasto 3 BIT 363

pieczenia, dość szybko się je robi i w błyskawicznym tempie znika z talerzy:) Jedno z najbardziej popularnych i najbardziej lubianych ciast w naszej rodzinie. Ale jak tu nie lubić takiego cuda... Inspiracja Składniki: 6-7 paczek herbatników,  puszka masy krówkowej,  3 szklanki mleka,  szklanka cukru,  cukier waniliowy,  125g masła,  4 czubate łyżki mąki pszennej(...)masą krówkową, przykryć kolejną warstwą herbatników.  2 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem waniliowym i cukrem. Resztę mleka zmiksować z jajkami oraz obiema mąkami. Zagotować. Ciepłą masę wylać na ciasto, przykryć warstwą herbatników i wstawić na godzinę  do lodówki.   Śmietankę ubić z cukrem pudrem oraz fixami na sztywno, wyłożyć na ciasto.  Wierzch posypać startą

Z miłości do słodkości
Wiśniowo-korzenne ciasto świąteczne 777

cukru, dodać żółtka mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao do masy jajecznej dosypać czekoladę wylać na balchę piec w temp 180'C 10-15 minut do wiśni wsypać kisiel oraz przyprawę do piernika, podgrzać i dokładnie wymieszać kremówkę ubić na puszysty krem po upieczeniu przekroić ciasto na dwa, przełożyć wiśniami, wierzch posmarować bitą śmietaną posypać cynamonem Smacznego:) Czekoladę(...)ubić z 2 łyżkami gorącej wody, dosypując 70 g cukru. Wmieszać żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i dodać posiekaną czekoladę. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (32x39 cm) i wyrównać. Piec w 200 st. C przez 10-12 minut. Ciasto wybić

Luźna Kuchnia
Makowe bułeczki 153

dniki: 1 kg mąki krupczatki + 3 szklanki mąki tortowej 5 żółtek 3/4 kostki drożdży (70 g) 3/4 l mleka 4 łyżki cukru 1/2 kostki masła lub margaryny puszka masy makowej Wykonanie: Mąki mieszamy, wbijamy żółtka do dołeczka w mące, przygotowujemy  rozczyn - 3 łyżki mąki z drożdżami, 1 łyżką cukru  i kilkoma łyżkami letniego mleka mieszamy do konsystencji gęstej(...)mąki, mleko z cukrem podgrzewamy na letnio, przelewamy do mąki, wszystko mieszamy ręką, lekko wyrabiając, masło podgrzane, roztopione wlewamy do ciasta i wyrabiamy jednolite ciasto, formujemy kulę zostawiamy w misce pod ściereczką do wyrośnięcia. Masa podwoi objętość, wyciągamy na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkowujemy na prostokąt, kroimy na pasy o szer. 11 cm, na jednym boku paska nakładamy masę makową, zwijamy

kgwjanczewo
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM 215

tego starego przepisu (ja pierwszy raz jadłam go jakieś ... 20 lat temu 😉) biegnijcie szybko do kuchni!  Składniki na ciasto: (na blachę o wymiarach 31cmx21cm) 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 100 g masła 1 żółtko Masa serowa: 800 g mielonego twarogu 1 budyń śmietankowy z cukrem 1/2 szklanka cukru 125 g miękkiego masła 3 jajka skórka otarta(...)miejscach, podpiec 10 minut w 180 stopniach. Ugotować 3 budynie czekoladowe z 5 łyżkami cukru na 1 l. mleka. Jeszcze ciepły budyń rozprowadzić na cieście, zostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem mikserem na puszystą masę, dodawać ser, jajka, a na końcu budyń o skórkę cytrynową. Miksować chwilę całość do połączenia się składników.  Masę serową wylać na budyń. Piec

Walijskie Pichcenie
Amoniaczki przekładane masą serową – kuchnia podkarpacka 252

Ziemi Krośnieńskiej. Małe niepozorne ciasteczka po przełożeniu masą przygotowaną z twarogu i masła z odrobiną olejku cytrynowego w smaku przypominają dawne markizy cytrynowe. Amoniaczki przekładane masą serową - kuchnia podkarpacka Składniki na około 40 sztuk: Ciasto: 330 g mąki pszennej 80 g margaryna 1/2 łyżki smalcu, 2/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki gęstej śmietany 1 małe(...)jajko 1 płaska łyżeczka amoniaku Masa serowa: 70 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 80 g zmielonego białego sera (twarogu) 1 żółtko kilka kropli olejku cytrynowego Cukier puder do oprószenia gotowych ciastek. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto (jeśli za bardzo się klei, podsypujemy lekko mąką). Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm . Wykrawamy małe okrągłe ciasteczka, układamy

Trzeci talerz
Ciasto Jabłkowe z Pianką 102

NYSKIE 150g masła WYKONANIE: 1.Ciastka zmiksować najlepiej blenderem, masło roztopić, połączyć składniki, wyłożyć do brytfanny, delikatnie przyklepać łyżką. Piec w piekarniku około 10 minut w temperaturze 180* SKŁADNIKI NA MASĘ JABŁKOWĄ: 1,5 kg jabłek 100-150g cukru w zależności od słodkości jabłek 40g żelatyny 3/4 szkl zimnej wody WYKONANIE: 1. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, włożyć do garnka(...)zimnej wody, poczekać aż napęcznieje. 3. 1/4 żelatyny pozostawić do śmietany, resztę dodać do jabłek poczekać aż się rozpuści, dodać cukier, pozostawić do ostygnięcia. Wyłożyć na ciasto. Pozostawić aż stężeje. SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ: 600ml śmietany 30% 3-4 łyżki cukru pudru WYKONANIE: 1. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej. 2. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i żelatynę

Dziś Ja gotuje
Ule kokosowe z masa kajmakową 218

profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 200 g wiórków kokosowych 1 białko 200 g cukru pudru Wszystkie składniki wymieszać i długo ugniatać. Gotową masą wypełniać foremki prawie w całości. Następnie palcem lub wąską szpatułką ciasto dognieść do brzegów foremki, by została mała, podłużna luka w środku. Delikatnie otworzyć foremkę i wyciągnąć ciasteczko w kształcie ula. Masa karmelowa: 1 puszka

Domowa cukiernia Ewy
Delikatna tarta na cieście francuskim z cukinią, fetą i wędzonym kurczakiem 483

całkiem przyzwoite danie, świeże, wiosenne i bardzo smaczne. Duużo  dobrego robi mięta - nie pomijajcie jej i jeżeli macie świeżą posypcie nią tartę przed podaniem <3 Składniki: - płat ciasta francuskiego - dwie wędzone ćwiartki z kurczaka - opakowanie sera feta - dwie łyżki greckiego jogurtu naturalnego - jajko - dwie młode cukinie - łyżka soku z cytryny - mięta (u mnie dwie łyżeczki suszonej) - pieprz grubo(...)kroimy w cieniutkie plasterki. 3. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. 4. Oliwę mieszamy z ziołami greckimi i szczyptą soli. 5. Płat ciasta francuskiego rozwijamy, układamy na blasze, rozsmarowujemy masę z fety pozostawiając wolne brzegi. Następnie układamy kawałki kurczaka i cukinię. na tak ułożonych plasterkach cukinii rozsmarowujemy pędzelkiem oliwę z ziołami. 5. Tartę pieczemy

Cook&Love
Cupcake z malinami i białą czekoladą 168

inny dzień roku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ). Robi się je szybko i łatwo, a efekt powala. Są to moje ulubione babeczki. Słodki smak smak ciasta z pomarańczową nutą przełamuje kwaskowata malina. Wszystko dopełnia kremowa polewa z białej czekolady. Dekoracja z czekoladowych jajeczek to miły bonus. POLECAM " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)Dodać otartą skórkę z pomarańczy. Wymieszać. Do suchych składników dodać wyciśnięty sok z pomarańczy, jajka, maślankę i rozpuszczone masło. Wszystko wymieszać (łyżką lub trzepaczką) na jednolitą masę. Do papilotek nałożyć po łyżce ciasta, następnie dodać po kilka malin do każdej babeczki. Maliny przykryć kolejną warstwą caista. Babeczki piec około 20 - 25 minut do „suchego patyczka”. Po upieczeniu ostudzić. Polewa Białą

Wypieki i Rumieńce
Szarlotka pod pierzynką (z pianą z białek i kruszonką) 186

pianę: 5 białek 200g cukru (najlepiej drobnego) 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie tradycyjne: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wyrobić ręką lub wyrobić za pomocą miksera (masło najlepiej dodać pokrojone na małe kawałki). Przełożyć do miski i włożyć do lodówki do schłodzenia. Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i cynamon(...)rękach. Piec jeszcze 25 minut w temp. 170 stopni.    Wykonanie w Thermomixie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do naczynia, masło najlepiej pokrojone na małe kawałki 2 minuty/kłosek-interwał. Przełożyć do miski i włożyć do lodówki do schłodzenia. Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Wrzucić je do naczynia miksującego, dodać cukier i cynamon 3s/obr

Mania Wypiekania
Tarta z porzeczkami i truskawkami 117

również gdy całkiem ostygła. Połączenie kruchego ciasta z delikatną i cieniutką warstwą czekoladową, z kwaśnymi czerwonymi i czarnymi porzeczkami, słodkimi truskawkami i przepyszną masą śmietankową – było po prostu idealne… Polecam! Składniki ciasta kruchego: 240 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 120 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 jajo 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej(...)dół). Wstawić ciasto do nagrzanego pieca i piec przez 15 minut . Zdjąć papier z obciążeniem i dopiec kolejne 5 minut . W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę. Rozsmarować po ciepłym cieście (spód i boki). 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C (grzałka góra-dół). Jaja zmiksować ze śmietaną, cukrem i likierem malinowym. 4 duże jaja (rozm

Moja Delicja
Ciasto krucho-drożdżowe 159

Uniwersalne ciasto, z którego możemy zrobić makowiec, struclę, placek ze śliwkami, bułeczki z dżemem, szarlotkę, itp. Składniki: 400 g mąki tortowej 2 czubate łyżki cukru pudru 150 g masła 2 jajka szczypta soli cukier waniliowy otarta skórka z cytryny 50 g świeżych drożdży 1 łyżka ciepłej wody 2 łyżki gęstej śmietany Dodatkowo: masa makowa, dżem, powidło, etc. Wykonanie: Drożdże rozetrzyj(...)objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i podziel na 3 części, rozwałkuj w kształt koła, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmaruj 1/2 masy makowej, omijając brzegi. Podobnie postępuj z kolejnymi plackami ciasta. Na środku ciasta postaw szklankę do góry dnem. Natnij ciasto na 4 części, a następnie każdą z nich znowu na 4. Wywijaj każdy promyk przekręcając

Kulinarna (nie)codzienność
Pijak, słodki przekładaniec z amaretto 138

sztywną pianę. Suche składniki wymieszać razem i połączyć z pianą, miksować do połączenia składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, pieczemy w 175 C przez ok. 35 minut. Po bakalie i dodatki zajrzyjcie na stronę  www.Skworcu.com.pl . Masa: - 6 żółtek - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 i 1/2 szklanki mleka - 6 łyżek cukru - 25 dag masła(...)szklana amaretto, połączyć do moczenia biszkoptów - słoik powideł śliwkowych ok. 300 ml Składanie ciasta: Jasny biszkopt, który z wierzchu nasączamy ponczem, powidła śliwkowe, ciasto makowo - kokosowe z dwóch stron nasączone ponczem, następnie masa budyniowa, biszkopty nasączone w amaretto, a na wierzch polewa kakaowa

Apetyczna babeczka
KRÓWKA BEZ PIECZENIA W PÓŁ GODZINY 195

dokładnego połączenia się masy. Część czekolady kroję drobno nożem, pozostałą część ścieram za pomocą obieraczki do ziemniaków lub na tarce. Blachę wykładam folią spożywczą. Układam warstwy ciasta: 1/3 herbatników, puszka kajmaku, 1/3 herbatników, masa budyniowa, pozostałe herbatniki i druga puszka kajmaku. Całość posypuję czekoladą i chłodzę w lodówce (najlepiej minimum 12 godzin, aby herbatniki zmiękły

JejKuchnia
ORZECHOWE SPIRALKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 192

lodówki. W tym czasie zmielić orzechy oraz podgrzać mleko, w którym rozpuszczamy ksylitol. Mleko studzimy i dodajemy do niego orzechy i olejek migdałowy. Powstanie z tego masa do ciasteczek. Jedną część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i posmarować przestudzoną 1/2 masy orzechowej. Zwinąć w rulonik i odłożyć do lodówki na co najmniej 15 minut. Z drugą częścią postępujemy tak samo.Gdy

Smaczne Zdrowe