połamaną na kosteczki czekoladę. 6. Mieszając, roztopić na gładką masę na najmniejszym ogniu. Odstawić z ognia i ostudzić. Nie gotować, bo masa się zwarzy. 7. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. 8. Spodni blat ciasta włożyć z powrotem do formy, posmarować połową ubitej śmietanki, na śmietance ułożyć warstwę biszkoptów wypukłą stroną ku górze. 9. Na biszkopty delikatnie(...)wylewać ostudzoną masę czekoladową, następnie wyłożyć pozostałą śmietankę. Wyrównać warstwę i przykryć drugim blatem. 10. Wierzch posypać kakao. Ciasto przykryć i odstawić w chłodne miejsce. 11. Podawać z filiżanką kawy. Smacznego
W mojej kuchniOszalałam na punkcie tego ciasta ;) Pierwszy raz jadłam je w pracy, tak mi zasmakowało, że musiałam zrobić je w domu :)) Przepis dostałam od koleżanki, która mnie nim poczęstowała... Biszkopt, masa czekoladowa z bananami i śmietanka z wiórkami czekoladowymi Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać(...)łyżce dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką. Dno formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Masa: 6 bananów 250 g gorzkiej czekolady 90 ml mleka 600 ml śmietanki 30% 3 łyżeczki cukru pudru 3 zagęstniki do śmietany Na wystudzony biszkopt wyłożyć
Domowa cukiernia Ewyresztę fruktozy czyli 100 g. Ubitą pianę dodawałam po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie mieszałam mikserem na niewielkich obrotach. Masę wlałam do tortownicy i piekłam 40 min. Piecze się mniej więcej tyle lub do popękania ciasta. Ciasto bardzo się podnosi, pęka, a podczas studzenia opada znacznie (mnie nie popękało, tylko się zapadło tworząc bardzo malowniczy dołek(...)ubiłam na sztywno dodając łyżkę fruktozy. Dodałam serek mascarpone i mieszałam delikatnie mikserem. Porobiły mi się grudki (nie wiem dlaczego), które jednak nie były wyczuwalne podczas konsumpcji. Masę śmietanową wyłożyłam na wierzch ciasta i obficie posypałam kakao. Ciasto przechowywałam w lodówce. Ciasto przepyszne, teraz widzę, że szkoda było czekać aż na specjalną okazję, żeby go zrobić;) Świetne zarówno
Zdrowa Kuchnia Sowyrabarbar przyszłe sezony. Spójrz również na inne rolady na blogu: Rolada tiramisu Rolada z kremem kokosowym i marakują Rolada orzechowa Rolada z budyniem Rolada z masą z mleka w proszku Rolada biszkoptowa - składniki: Ciasto: 4 duże jaja 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Rabarbar: 3 laski rabarbaru 2 łyżki cukru 3 łyżki(...)delikatnie mieszamy całość. Masę wylewamy na blachę, z zestawu z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Masę wyrównujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 10 - 12 minut. Po upieczeniu roladę wraz z papierem zawijamy w ściereczkę kuchenną, nadając ciastu kształt. Ja to nazywam jego pamięcią. Ten zabieg spowoduje, że ciasto nie będzie pękać podczas zwijania z nadzieniem
MamaOskarkawarstwa nie wymaga zbyt wiele zachodu. I po wyjęciu z lodówki mamy przyjemny, orzeźwiający deser :) Forma o średnicy 25 cm Składniki: Ciasto: 250 g mąki 100 g masła 100 g cukru pudru 2 jajka szczypta soli Masa śmietanowa: 250 g mascarpone 200 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru skórka otarta z cytryny Dodatkowo: 300 g borówek(...)sztywno. Dodajemy mascarpone, cukier puder oraz skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Gotową masę rozprowadzamy na kruchym spodzie. Na masie śmietanowej układamy borówki i wkładamy całość do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Gdy zacznie tężej wylewamy ją na owoce. Ciasto schładzamy w lodówce aż galaretka całkowicie stężeje
My simple kitchenmieszamy składniki łyżką. Do papilotek nakładamy masę do 1/3 wysokości (po około 1 łyżce stołowej do każdego otwarka blachy). W środek nakładamy po 1 czubatej łyżeczce masy serowej i przykrywamy kolejna łyżka ciasta (do 2/3 wysokości). Babeczki wkładamy do pieca na 25 minut. Po tym czasie patyczek wetknięty w środek powinien być suchy. Muffiny studzimy na kratce
Dzieje kuchennej Wiewiórydopełnienie smaku owocowej tarty. Składniki: Ciasto kruche • 400 g mąki • 50 g cukru • 150 g masła • 2 żółtka • szczypta soli Masa • 3 budynie waniliowe • 100 g masła • maliny Wykonanie: • Zanieść ciasto łącząc wszystkie składniki i wstawić do lodówki na 30 minut. • Wyłożyć ciastem formę na tartę, nakłuć widelcem i piec w 180 st.C przez
To co kochammisce wymieszać mąki, sól i zakwas. Dolać sok z buraka. Wymieszać drewnianą łyżką. Buteleczkę po soku przepłukać wodą i dolewać ją stopniowo co wyrabianego łyżką ciasta - składniki powinny się ze sobą wymieszać, a masa powinna mieć gęstą konsystencję, ale na tyle rzadką, by dawała się wyrabiać łyżką. Przykryć ciasto wilgotną gęstą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin (najlepiej
Weekendy w domu i ogrodziesera mascarpone 1 szklanka mrożonych truskawek 60 ml likieru truskawkowego 3 łyżeczki żelatyny 3 czubate łyżki cukru pudru Dekoracja: Biała polewa czekoladowa Sposób wykonania: Ciasto: Masło zagotowujemy ze szklanką wody, do gotującej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, ucieramy drewnianą pałką cały czas gotując aż masa zacznie odchodzić od ścianek, zestawiamy z ognia do całkowitego wystygnięcia. Do zimnej masy
Wanilia i Kardamonosobnej misce mieszamy trzepaczką cukier, miód, jogurt, olej i jaja.Mieszamy mokre składniki z suchymi, dodajemy pokrojone jabłko i ziarna słonecznika. Nie mieszamy zbyt długo, ponieważ grudkowate ciasto daje lżejsze muffinki.Łyżką przekładamy masę do papierowych foremek i wstawiamy formę do nagrzanego piekarninika. Pieczemy około 20 minut, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru.Wyjmujemy formę z piekarnika i odstawiamy
Smakowity Blog Kulinarnyoczywiście cudem uchowane:)) wykorzystałam jako podstawę do mini serniczków. Masa serowa jednak nie jest na bazie sera, a śmietany. Do tego odrobina aromatycznej wanilii i troszkę pokruszonego ciasta na wierzchu. Przed upieczeniem masa serowa jest dość rzadka, ale nie przejmujcie się tym, serniczki wyjdą idealne;) Inspiracja Składniki: 12 plasterków murzynka lub babki (ewentualnie biszkopty), jajko
Z miłości do słodkościkakao 5 dag mlecznej czekolady Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Wykonanie pyszne karpatki z kremem budyniowo-czekoladowym: 1. Ciasto: Wodę i masło lub margarynę przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta jednolita masa, można mieszać mikserem(...)zrobiłam ). Gotujemy kilka minut cały czas mieszając. Gdy masa będzie jednolita i gęsta przekładamy ją do miski i bardzo dokładnie studzimy. Następnie do zimnej masy wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Ciasto powinno być jednolite i dość gęste. Możemy zużyć całe osiem jajek albo mniej, trzeba wyczuć ten moment, żeby ciasto nie było ani za gęste
IzabelawkuchniWszyscy znamy Stefankę i Stefanię, czyli pyszne ciasta na bazie kaszy manny. Dziś mam dla Was przepis na Stefana czyli ciasto z tych samych składników ale w odwrotnej wersji. Zamiast kakaowej masy w herbatnikach mamy kakaowe herbatniki z jasną masą kakaową. A całość polałam rozpuszczoną czekoladą orzechową, która pasowała tutaj idealnie i nadawała wspaniały chrupiący smak. Jeśli lubicie kokos(...)Mleko zagotować z masłem, wsypać mieszankę z kaszą i mieszając gotować kilka minut aż powstanie gęsta masa. Gorącą wyłożyć na herbatniki i przykryć drugą ich warstwą. Odstawić do wystudzenia. Czekoladę połamać, zalać kremówką i ustawić nad parą, mieszając rozpuścić. Polać ciasto, kiedy wystygnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Kroić nożem rozgrzanym w gorącej wodzie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaubić na jasną i puszystą masę. Ciągle mieszajac pomału wlać olej, następnie oranżadę, a na koniec przesiać mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części (wyjdzie około 1,5 litra więc masę rozlać po 750 ml)- do jednej wmieszać kakao, a do drugiej mąkę oraz kilka kropli aromatu pomarańczowego. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki
Kraina Miodem Płynąca