pomarańczy, Ponadto: 3 - 4 dojrzałe gruszki średniej wielkości lub gruszki z kompotu cynamon, cukier puder Sposób przygotowania: Spód: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, szczelnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Masa makowa: Mak zalewamy mlekiem i gotujemy przez pół godziny. Odsączamy, mielimy dwa razy. Wino zagotowujemy z cukrem, rodzynkami i bakaliami – gotujemy do momentu(...)ciasto z zamrażarki i wylepiamy nim cienko wysmarowaną tłuszczem formę do tarty ( średnica 26 cm), nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Spód podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Na podpieczony spód wykładamy masę makową, układamy gruszki. Całość pieczemy jeszcze około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Nie tylko w kuchnikilka kropli zapachu waniliowego i 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Ciasto zagnieść i wałkować jak na makaron, zrobić ok 12 bardzo cienkich placków. Każdy piec w tortownicy w temp. ok 200*C na lekko złoty kolor. Wszystkie składniki potrzebne do kremu, ubić razem na sztywną masę. Placki przekładać kremem, również ostatni(...)górze, następnie posypać go kawą/ kakaem/pokruszonymi herbatnikami. Mi zostało troszkę ciasta, więc wykrawałam z niego gwiazdki, upiekłam i ozdobiłam nimi ciasto :) Odłożyć ciasto w chłodne miejsce na kilka godzin, żeby placki nasiąkły masą. Smacznego
The Sweet DamselJako wielka fanka kokosu pod każdą postacią uważam to ciasto za jedno z najlepszych i najprostszych . Kiedyś było takie wielkie bum na ten rodzaj, pamiętam białe czekolady, bita śmietana. Oj ile to zachodu było, a jeszcze więcej tłuszczu i kalorii. Lubię masy na bazie manny z mlekiem i tak też uczyniłam w tym przypadku. 2 paczki krakersów litr mleka(...)wciskając w masę. I znów masa i ciastka, na wierzch idzie reszta masy , którą obficie posypujemy resztą wiórek, które lekko wciskamy w masę. Jak wiadomo krakersy są suche i to ciasto nabiera smaku dopiero następnego dnia jak najdą wilgocią i smakiem kremu. Moja rada jest taka, że nie ma co szaleć z cukrem. Wiórki same
Dieta moja pasjaDomowa jest o niebo lepsza. Aaaa i ta polewa z gorzkiej czekolady - palce lizać. Polecam! Składniki (na standardową blachę do pieczenia): * ciasto: - 7 jajek - 2/3 szklanki gorzkiego kakao - 2/3 szklanki mąki pszennej - 2/3 szklanki cukru * masa: - 1l śmietany kremówki (schłodzonej) - 3/4-1 szklanka cukru pudru - 1 łyżka żelatyny* * polewa: - 200g gorzkiej czekolady - 1-2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 200ml mleka(...)razu podana, należy użyć żelatyny. Do wystudzonej ale ciągle płynnej żelatyny, dodać 2 łyżki ubitej śmietany i dokładnie wymieszać. Taką masę przelać cienkim strumieniem do ubitej śmietany ciągle miksując. Poncz: Zmieszać sok z limonki z malibu. Jeden blat ciasta nasączyć połową ponczu. Wyłożyć ubitą śmietanę (zostawić 3/4 szklanki na dekorację). Następnie wyłożyć drugi blat. Nasączyć go pozostałym ponczem. Wstawić
CookYourselfsztuczna bita śmietana. Domowa jest o niebo lepsza. Aaaa i ta polewa z gorzkiej czekolady - palce lizać. Polecam! 'wuzetka' Składniki: * ciasto: - 7 jajek - 2/3 szklanki gorzkiego kakao - 2/3 szklanki mąki pszennej - 2/3 szklanki cukru * masa: - 1l śmietany kremówki (schłodzonej) - 3/4-1 szklanka cukru pudru - 1 łyżka żelatyny* * polewa: - 200g gorzkiej czekolady - 1-2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 200ml mleka(...)razu podana, należy użyć żelatyny. Do wystudzonej ale ciągle płynnej żelatyny, dodać 2 łyżki ubitej śmietany i dokładnie wymieszać. Taką masę przelać cienkim strumieniem do ubitej śmietany ciągle miksując. Poncz: Zmieszać sok z limonki z malibu. Jeden blat ciasta nasączyć połową ponczu. Wyłożyć ubitą śmietanę (zostawić 3/4 szklanki na dekorację). Następnie wyłożyć drugi blat. Nasączyć go pozostałym ponczem. Wstawić
CookYourselfzapomnij subskrybować kanał RITA creative aby być na bieżąco z nowymi przepisami. MAZUREK CZEKOLADOWO KAJMAKOWY SKŁADNIKI: Kruche ciasto : mąka pszenna (400 g ) masło (250 g ) cukier (150 g) żółtka (4 szt.) jogurt grecki gęsty (1 łyżka) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) Masa czekoladowa : śmietanka kremówka 30 % ( 300 ml.) czekolada deserowa (200 g) Dodatkowo : masa kajmakowa (200 g) rodzynki płatki migdałowe(...)czasie, blachę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180*C / 20 min. Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie smarujemy je masą kajmakową. 2.) Masa czekoladowa . W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę kremówkę i rozpuszczamy w niej czekoladę deserową. Masę czekoladową odstawiamy tak na 15 minut do lekkiego ostudzenia, a następnie
RITA food channeladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto jogurtowe z truskawkami – Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną tortową przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier zwykły i waniliowy i ubić mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę (przez kilka minut). Obroty miksera zmniejszyć na najmniejsze, dodać jogurt(...)miksowanie może sprawić, że ciasto ‘siądzie’ i będzie ciężkie). Blaszkę do pieczenia o wymiarach 24cm × 24 cm (lub nieco mniejszą, jeśli chcemy, by ciasto było wyższe) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Wierzch delikatnie oprószyć mąką pszenną (żeby ewentualnie chłonęła soki z truskawek podczas pieczenia i zabezpieczała przed powstaniem zakalca). Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, a następnie
Kulinarne Przebojetakie pyszne. Teraz wszelkie torty, rolady i babki cytrynowe stały się moimi ulubionymi ciachami Rolada ta jak wiele innych ciast na blogu została najpierw wypróbowana przez Anię z którą pracuję - nasze dzielenie się wszelkimi przepisami to już tradycja... Aby zrobić masę do rolady trzeba wcześniej ,,ugotować" lemon curd - czyli najpyszniejszy na świecie krem cytrynowy. Zaraz po zrobieniu zjadłam pierwszej porcji(...)chwilę studzimy na blasze. Na blacie rozkładamy jeszcze jeden kawałek papieru do pieczenia - wykładamy na niego bezę i delikatnie zdejmujemy papier na którym piekliśmy ciasto. Serek mascarpone ubijamy chwilę z lemon curd. Masę cytrynową rozsmarowujemy na bezie i pomagając sobie papierem zawijamy roladę - ciężko jest wykonać pierwszy ruch ale dalej zawijanie idzie bardzo ładnie. Roladę przekładamy na tacę i chłodzimy
sierotka maRysia w kuchniodparował się nadmiar wody. To co powstało w garnku wrzuciłem do misy robota aby było mi łatwiej wykonać kolejną czynność czyli wbijanie jajek do dość ciepłej masy. Zamontowałem na mikserze haki do wyrabiania ciasta i włączyłem go na takich średnich obrotach dodając pierwsze jajko (trzeba skoordynować wbijanie jajek aby się nie zważyły – hym… sądzę że mi ta czynność(...)zachowają swój kształt. Kiedy ciasto było już gotowe zabrałem się za krem waniliowy – przyznam że mogłem go robić już w trakcie pieczenia zamiast czekać i tracić czas no ale cóż… cały czas przecież się uczymy Najpierw utarłem żółtka z cukrem. Następnie do żółtek dodałem obie mąki oraz aromat waniliowy i utarłem na jednolitą masę. Kiedy masa była gotowa
Kuchenne Wariacjetruskawkowy: 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka gorącej wody kilka mrożonych truskawek *** Masło ucieramy mikserem razem z cukrami i żółtkami do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut *** *** Ciasto rozwałkowujemy partiami na podsypanym mąką blacie, na grubość około 0,5 cm. Foremkami wycinamy ciasteczka
Blog z Apetytemolej rzepakowy do smażenia - cukier puder do posypania Przygotowanie: Ubijam razem jogurt, olej, jajka oraz cukier. Dodaję resztę składników i miksuję na najniższych obrotach na gładką masę. Na patelni rozgrzewam olej. Nakładam ciasto za pomocą łyżki tworząc kształt koła. Na mojej patelni mieszczą się po trzy placki. Gdy na wierzchu pojawią się pierwsze pęcherzyki, umieszczam tam po kilka pojedynczych porzeczek
Kuchnia co dniacukru wanilinowego szczypta soli cukier puder do posypania masa krówkowa olej do smażenia Mleko lekko podgrzać. Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, wbić jajko, dodać żółtka, masło/margarynę, cukier wanilinowy i wódkę. Następnie wlać podrośnięty rozczyn. Całość wymieszać ze sobą. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przygotowane ciasto przełożyć(...)miski, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (do podrośnięcia). Gdy ciasto podwoi swoją objętość to podzielić je na 6-8 części. Z każdego kawałka ciasto uformować płaski placek. Dodać 1 łyżeczkę masy krówkowej. Zlepić rogi pączków. Łączeniami układać do dołu. Paczki ponownie przykryć ręcznikiem i odstawić do lekkiego podrośnięcia. Do garnka wlać olej, rozgrzać go. Pączki smażyć partiami
Ugotowaćmają czasu na długie zagniatanie ciast, prosta, smaczna i ucierana.... Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 6 jaj, najlepiej wiejskich 120 ml mleka 1 kostka margaryny 1 pełna szklanka cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy lub mielona wanilia 2-3 łyżki dobrego kakao 1. Masło ucieramy z cukrem na pulchną masę, można ucierać(...)pałką w makutrze lub zrobić to mikserem. Dodajemy żółtka oraz wanilię. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy mleko. Ucieramy całość na jednolitą gładką masę. 2. Białka ubijamy, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na połowę, do jednej części dodajemy kakao. 3. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy kasza manną lub bułką tartą. Ciasto
Apetyczna babeczkaprzygotowania tej dietetycznej szarlotki na kruchym spodzie zainspirowała mnie receptura z bloga: smak-zdrowia. Znalazłam tam całą masę smacznych i zdrowych propozycji - szczerze polecam!Na pierwszy ognień poszła szarlotka z moimi małymi modyfikacjami:) Odchudzona szarlotka Składniki:na ciasto: 1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej 1,5 łyżki masła 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki(...)obranych, słodkich jabłek 3 łyżki wody 2 łyżki cynamonu Pianka: 3 białka 1 cukier waniliowy Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać miękkie masło i pozostałe składniki, wyrobić na gładkie ciasto, odstawić do schłodzenia do lodówki na około 30 minut. Jabłka pokroić, wrzucić do garnka, podlać wodą i gotować na małym ogniu, do momentu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławymieszać. Następnie dodajemy przesiane przez sito: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko lekko wymieszać. Ciasto wylać na formę do pieczenia, piec w temperaturze 180 0 C. Upieczony biszkopt należy przestudzić. 4 galaretki o jednakowym smaku rozpuścić według przepisu na opakowaniu; Składniki na masę: 1 litr śmietany kremówki (ja użyłam 30%); 5-6 łyżek cukru(...)pudru; 5 łyżeczek żelatyny; 3-4 łyżeczki kakao; Wykonanie: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić, dodając cukier, kakao, na końcu letnią żelatynę. Przełożenie ciasta: Biszkopt-połowa tężejącej galaretki-połowa masy z bitej śmietany-połowa masy tężejącej galaretki-połowa masy z bitej śmietany-wierzch udekorować tartą śmietaną
In my kitchen