Dziś tort truskawkowy ;) Na puszystym delikatnym biszkopcie nasączonym sokiem z cytryny i amaretto, przekładany masą z bitej śmietany i serka mascarpone, dżemem truskawkowym i świeżymi truskawkami. Różowa poezja smaków! Zdjęcia nie oddają tego jaki był pyszny, musicie mi uwierzyć i sami wypróbować przepis :) Bazą tortu jest tak zwany biszkopt rzucany (bez proszku do pieczenia(...)żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, ciągle ubijając. Suche składniki delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, tak by składniki się połączyły a masa piankowa nie opadła. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, bokó w formy niczym nie smarować.Przełożyć do formy ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC
W kuchennej krainieDomowy placek z gotowanym serem i jabłkami to sposób podkarpackich gospodyń na smaczne niedzielne ciasto przygotowane z tego, co miały w domu. Trzy kruche placki przełożone są jabłkami z galaretką i masą przygotowaną z twarogu. A skąd ser? U nas właśnie tak mówi się na twaróg :) Masa serowa przygotowana jest w dość nietypowy sposób, ponieważ masło zmiksowane jest z jajkami(...)mnie jeszcze kilka domowych podkarpackich ciast, które koniecznie muszę upiec :) Składniki na foremkę wielkości 25x35 cm: Ciasto: 500 g mąki pszennej, 3 jajka, 250 g cukru pudru, 120 g masła (w oryginale – margaryny), 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 750 g sera białego (twarogu), 3 żółtka, 250 g cukru pudru, 120 g masła, 1⁄2 szklanki mleka
Trzeci talerzpolewy co "białko " dodając barwnik. Składniki (na ok. 13-15 ciastek) [ u mnie wyszło mniej] Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 całe jajko (M) ½ łyżeczki cukru wanilinowego 1 kropla olejku migdałowego Szczypta soli Biała masa: 200 g sera twarogowego 50g białej czekolady 10g masła 1 łyżka ajerkoniaku 1 łyżka cukru Ziarenka(...)Jeśli nie mamy moreli tak jak w moim przypadku -nakładamy na ciasteczka białą masę -zostawiając trochę i dodajemy barwnik żółty i nakładamy na środek białej masy]. Posypać drobno posiekanymi orzechami pistacjowymi lub posypką do ciast w kolorze zielonym
Moje domowe kucharzeniemleka) mleko i cukier do ugotowania budyniu 100 ml likieru o smaku waniliowym, u mnie likier Dalkowski 150 g miękkiego masła 2 galaretki, u mnie agrestowe 3 banany Przygotować ciasto na pieguska. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie porcjami dodawać cukier. Cały czas ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści. Potem(...)krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Wstawić do lodówki aby krem nieco zesztywniał. Banany obrać i pokroić w plasterki, ułożyć na kremie. Wierzch zalać tężejącą galaretką. Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby masy dobrze stężały
Monia miesza i gotujeIdealne ciasto do kawy na wyjątkowe okazje. Polecam :) Do pieczenia użyłam margaryny Palma z murzynkiem spółki Bielmar, która jest niezawodna do wszelkiego rodzaju wypieków. Sernik: 1kg serka do serników z wiadereczka 12 żółtek szkl cukru pudru 8 białek 1/2 szkl cukru kruształu 200g margaryny Palma spółki Bielmar 1 łyżka budyniu śmietankowego ziarenka z 1 laski wanilii Masa ajerkoniakowa: kostka masła(...)margarynę Palmę, ziarenka wanilii, budyń, cukier puder i żółtka. Utrzeć do połączenia składników. Białka ubić na sztywno z cukrem kryształem a następnie łyżką wymieszać z masą serową. Blaszkę (24036cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 40 minut w temperaturze 160 stopni. Sernik ostudzić i najlepiej wstawić na noc do lodówki. Masa ajerkoniakowa: masło utrzeć na puch z cukrem
Smakołyki Asimąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, żółtek, masła pokrojonego w kostkę i soli. Podziel je następnie na dwie części: 2/3 i 1/3. Do większej części dodaj kakao. Uformuj ciasto w dwie kule, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na 2 godziny. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Włącz piekarnik, ustaw temperaturę 190 stopni, program góra/dół (bez termoobiegu(...)białek. Gdy składniki się połączą wyłącz mikser. Dodaj do całości stopione masło (nie może być gorące!), mieszając ubijaczką. Masę wyłóż na podpieczony spód, na niej ułóż borówki. Następnie na całość zetrzyj na tarce o grubych oczkach jasną kulę. Ciasto wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez około 50-60 minut. Smacznego! P/s. Najlepiej smakuje posypane cukrem pudrem i jedzone przy
Garniec Magalieciasteczka robić nie będziemy ale tarte jak najbardziej Od razu zaznaczymy, że ta opcja nie wymaga piekarnika Zaczniemy od tego co potrzeba czyli składników: Ciasto: - 180g ciasteczek Oreo (to jakieś 16-17 ciasteczek) - 100g masła Masa: - 2 serki homo waniliowe - 2 jajka - 100 g cukru - 300 ml gorącej wody - 2 łyżki żelatyny - 150 ml mleka - 1 ciasteczko oreo Forma(...)pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie robimy spód tarty. Masło rozpuszczamy, a ciasteczka oreo wrzucamy do blendera i rozdrabniamy. Potem razem łączymy i mieszamy. Gotowym ciastem wykładamy formę do tarty i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Teraz przygotowujemy masę. Serki homogenizowane miksujemy z cukrem i żółtkami a następnie dodajemy ostudzoną żelatynę i mleko. Na końcu ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy
Kuchenne Wariacjestopni C pieczmy przez ok 15 minut. Następnie usuwamy nasze obciążenie i pieczemy jeszcze 5-10 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu. Wyciągamy ciasto na które będziemy teraz wykładać naszą masę. Masa Składniki: 1 budyń śmietankowy 0,5 l mleka 1 łyżka mąki, 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki masła 2 białka 2 łyżka cukru pudru(...)sztywną pianę, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. Na podpieczone ciasto wykładamy jagody, na to wylewamy budyń. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i pieczemy ok 25 minut. Po tym czasie wyciągamy tartę, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 100 stopni C. Na podpieczona masę budyniową wylewamy ubite białka wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok 15 minut
kgwjanczewoIdealne ciasto na świąteczny stół z chrupiącym, herbatnikowym spodem, który świetnie smakuje z aksamitną masą serowo-makową z orzeźwiającym cytrynowym akcentem. Magię Bożego Narodzenia potęguje dodatkowo słodka ozdoba świątecznej choinki na wierzchu ciasta, czyniąc je piękną dekoracją wigilijnego stołu. Seromakowiec swoim niepowtarzalnym smakiem oraz wyglądem z pewnością zachwyci naszych gości. Składniki: Spód: 400g herbatników blacky 170g masła extra Masa serowo(...)dodać ser z wiaderka, budyń i śmietanę. Całość dokładnie wymieszać, podzielić na dwie części, jedna powinna być nieco większa. Do mniejszej części serowej dodać mak i dokładnie wymieszać. Obie masy na przemian wylać do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 60-70 minut. Po tym czasie wystudzić i wstawić do lodówki na około
Szalona Kuchnia Ewelinygustu, więc postanowiliśmy zweganizować kolejną słodycz - tym razem przyszedł czas na orzechowego Snickersa. Ciasto składa się z 7 łatwo dostępnych składników w różnych proporcjach. Jest pysznie, jest prosto i bez pieczenia! :) Baton Snickers z kaszy jaglanej Przepis na blachę ok. 25x25 cm Potrzebujemy: Masa biała: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 i 3/4 szklanki mleka roślinnego waniliowego (do gotowania) + 5 łyżek(...)łyżkami mleka waniliowego. Wylewamy na nasze schłodzone ciasto, posypujemy zmielonymi i/lub całymi orzeszkami ziemnymi i odstawiamy do lodówki, żeby czekolada zastygła. Można również pokroić ciasto na kawałki i oblewać je z góry masą, wtedy czekolada spłynie także na boki i będziemy mieli pyszne batony :) Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Polemąkę w blenderze kielichowym. Dodać banana i ponownie zmiksować. Powstała masa musi być kleista. Dno tortownicy (o średnicy 18 cm) lub keksówki wylepić ciastem i docisnąć mocno dnem szklanki. Schłodzić na czas przygotowania masy. Warstwa serowa: 250 g twarogu chudego 1 duża łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka miodu Olej i miód roztopić. Zmiksować z twarogiem i cynamonem
Chocolate Muffin Blogbrat :) Przepis pochodzi z bloga Sio smutki . Proporcje dotyczą tortownicy 20-21 cm. Torcik z galaretka i owocami ciasto: 2 jajka w temp. pokojowej 0,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia masa śmietanowa: 400 ml słodkiej śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa opcjonalnie(...)ładnych, dojrzałych truskawek 150 g. borówek (u mnie pokrojone truskawki i mrożone czerwone porzeczki) 1 galaretka jagodowa Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy, Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. ok 20 minut. Studzimy. Przyrządzamy galaretki, każdą rozpuszczamy
Dzieje kuchennej Wiewiórycytryny 160g masła 130g cukru 4 jajka szczypta soli 100g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania ciasta *** Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy żółtka i krótko miksujemy. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy, mieszamy. Całość delikatnie miksujemy, tylko do czasu
Blog z ApetytemŁatwiejszego ciasta jak to nie znam. Jest pyszne i pulchne, zawsze wychodzi. Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Składniki muszą się połączyć. Masa musi być gładka bez grudek. Wykonanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki, wymieszać obroty 5, czas 30 sekund Pieczenie – blaszkę o wymiarach 25 x 20 wyłożyć papierem do pieczenia
Kuchnia Pokoleń