ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:832/3191)

Orkiszowe minitarty mleczno-jajeczne 225

się roztopiły (jeśli mleko ma cukrowe grudki należy je odsiać). Całość ostudzić. Dodać pozostałe żółtka oraz syrop i wymieszać. Już prawie gotowe: ciasto rozwałkować i pokroić na talarki do wyłożenia blachy na muffinki. Ugnieść masę w foremkach, by było miejsce na nadzienie. Rozlać nadzienie. Pamiętajcie, że ciasto urośnie, więc nie może być zbyt grube, a nadzienia nie powinno być

Królestwo Deserów
Kruchy sernik 191

cukrem za pomocą miksera. Margarynę rozpuszczamy w garnku. Do gorącego tłuszczu dodajemy twaróg. Mieszamy. Dodajemy rodzynki i dwa suche budynie. Podgrzewamy tak długo, aż masa zacznie gęstnieć. Układamy warstwami kruche ciasto, sernik, kruche ciasto, sernik, kruche ciasto. Przygotowujemy polewę. Galaretkę rozpuszczamy w  szklance wody. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem z tłuszczem. Dodajemy tężęjącą galaretkę i śmietanę. Wylewamy na ciasto

Pobite gary Barbary
Ciasto marchewkowe z kremem 168

skórka z 1/2 pomarańczy garść orzechów i garść rodzynek (lub dowolnych bakalii) Krem: 350 g kremowego serka naturalnego 2 łyżki cukru pudru skórka z 1/2 pomarańczy Ciasto: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać olej, mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia oraz przyprawy. Na końcu dodać starą na drobnych oczkach marchewkę i bakalie. Ciasto będzie dość

My simple kitchen
Pierwsza gorąca herbata w zimny wieczór. I placuszki 266

raczej orientacyjne - ciasto powinno być dość gęste, żeby ładnie oblepiało kawałki owoców. Zamiast smażyć na patelni posmarowanej masłem, można dodać trochę tłuszczu - masła lub oleju - do masy. Wszystkie chwyty dozwolone. A z reszty ciasta można usmażyć puste placuszki - mi tym razem wyszły takie dwa. I, uwaga, to nie błąd - w przepisie nie ma cukru. Z tego względu, że uwielbiam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pszenny chleb z ziarnami słonecznika i dyni / Wheat bread with sunflower and pumpkin seeds 163

czasu ciasto zaczyna się odklejać od rąk i stolnicy.Tak też stało się tutaj. Po za tym Alicja co jakiś czas lekko naoliwiała ręce, co sprawiaże ciasto będzie sprężyste. Tak przygotowaną i wyrobioną masę włożyła ponownie do naoliwionej miski, w której zaczęła wyrabiać chlebek, przykryła delikatnie wilgotną ściereczką na ok. 20-30 minut. Po tym czasie wyłożyła ciasto ponownie

Pasje Jolki
Kokosanki 149

hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki ; 3 szklanki mąki  25 dag margaryny 1 szklanka kwaśnej śmietany ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie; Z podanych składników zarobić ciasto, schłodzić w lodówce 2-3 godziny. Masa kokosowa ; Składniki ; 3 białka  2 szklanki cukru pudru 25 dag wiórków kokosowych Wykonanie: Białka ubić na sztywno i wykrawać krążki.Na środek każdego krążka nałożyć(...)masę kokosową.Upiec w tem.175 C przez ok. 10-15 min. Uwaga ; Ciastka w trakcie pieczenia pozostają białe, tylko kokos ma się zrumienić. Źródło ,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
SERNIK KRÓLEWSKI 169

sobie to co najlepsze, delikatność sernika i pyszne kakaowe ciasto. Idealny do kawy, na leniwe niedzielne popołudnie   Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 25 dag margaryny 1 jajko 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia masa: 1 kg białego sera zmielić najlepiej(...)razy 20 dag margaryny 1,5 szklanki cukru 1 opak.cukru waniliowego 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy.Dzielimy na 2 części,jedna cześć większa-wkładamy do zamrażarki na ok.15 minut. Masa;ubijamy pianę z białek.żółtka ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym i margaryną.Dodajemy mąkę ziemniaczaną,dalej ucierając dodajemy po łyżce ser,dodajemy ubita pianę

Z Majeczką w kuchni
Ciasto karmelowo-słonecznikowe 246

kakao Nastawiamy piecyk na 180 stopni C Formę o wymiarach mniej więcej 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę biszkoptową. Forma może być mniejsza. A zamiast prostokątnej formy można użyć tortownicy - wówczas biszkopt będzie wyższy (zresztą całe ciasto będzie wyższe i będzie bardziej widoczny środek. Wpadłam na ten pomysł, gdy zobaczyłam, że moje ciasto jest za niskie(...)kroimy na dwie części Nasączamy nasze biszkopty. Połowa ponczu na każdy biszkopt Na jeden nakładamy 2/3 masy karmelowej Przykrywamy drugim biszkoptem Na wierzch nakładamy resztę masy karmelowej i posypujemy naszymi karmelizowanymi ziarnami słonecznika Ciasto wkładamy do lodówki, do zastygnięcia. Najlepiej na całą noc U mnie w pracy zrobiło furorę :) Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Ciasto karmelowo-słonecznikowe 251

kakao Nastawiamy piecyk na 180 stopni C Formę o wymiarach mniej więcej 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę biszkoptową. Forma może być mniejsza. A zamiast prostokątnej formy można użyć tortownicy - wówczas biszkopt będzie wyższy (zresztą całe ciasto będzie wyższe i będzie bardziej widoczny środek. Wpadłam na ten pomysł, gdy zobaczyłam, że moje ciasto jest za niskie(...)kroimy na dwie części Nasączamy nasze biszkopty. Połowa ponczu na każdy biszkopt Na jeden nakładamy 2/3 masy karmelowej Przykrywamy drugim biszkoptem Na wierzch nakładamy resztę masy karmelowej i posypujemy naszymi karmelizowanymi ziarnami słonecznika Ciasto wkładamy do lodówki, do zastygnięcia. Najlepiej na całą noc U mnie w pracy zrobiło furorę :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szarlotka z budyniem 300

włożyć do lodówki, a drugą do zamrażalnika na ok. 30 min. Nagrzać piekarnik do 180ºC. Ciastem z lodówki wyłożyć blaszkę (28 x 35 cm), wcześniej wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. Podpiec ok. 10 min w piekarniku (aż zacznie lekko się rumienić). Wystudzić. Masa: Ugotować budynie bez cukru na mleku. Do ciepłego budyniu dodać masło, wmieszać i ostudzić. Białka ubić(...)cukrem. Połączyć z wystudzonym budyniem. Jabłka poszatkować w cienkie plasterki i wymieszać z cukrem. Wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód, na nie rozsmarować budyniową masę, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta z zamrażarki. Piec przez ok. 60 minut w 180ºC

Kubki smaku
Łabędzie 141

cukru 2-3 łyżeczki żelatyny sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Wodę i masło gotuję, na gotujące wsypuję mąkę i mieszam do uzyskania kuli. Ciasto studzę,do zimnego wbijam po jednym jajku i ucieram mikserem na jednolitą masę. Odstawiam na jakieś 30 min. Piekarnik rozgrzewam do temp 250'C, blachę smaruję tłuszczem i na to wykładam małą łyżeczką, nie wielkie kupki(...)całe ciasto. Wcześniej odkładam 3-4 łyżki ciasta na szyję dla łabędzi. Pozostawione ciasto nakładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na blachę małe znaki zapytania i piekę to to w 250'C przez jakieś 4-6 min. Kiedy wszystkie części łabędzi są już upieczone robię masę. Żelatynę zalewam 3-4 łyżkami zimnej wody, zamieszam i czekam aż spęcznieje. Potem zalewam

Ciasteczkowy Potwór
Muffinki z białym serem 188

sernika to dla Ciebie zbyt duża porcja, upiecz jego namiastkę. :-) Przepis na około 12 dużych babeczek. Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru  szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100g rozpuszczonego, przestudzonego masła szklanka mleka 2 jajka Masa serowa: 250g sera półtłustego lub tłustego  1 żółtko  1 opakowanie cukru waniliowego Polewa (można pominąć(...)pieczenia), w drugiej suche (masło, mleko, jajka). 2. Do składników suchych wlewamy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników.  3. Składniki na masę serową mieszamy ze sobą.  4. Do formy na muffinki wyłożonej papilotkami wykładamy ciasto do 3/4 wysokości, następnie obfitą łyżkę sera, całość przykrywamy niewielką ilością ciasta. 5. Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni

Szefowa kuchni
Ciasto z musem jabłkowym i kremem śmietanowo-budyniowym 531

mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju   Mus jabłkowy 1 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki żelatyny     Masa budyniowo śmietanowa 400 ml śmietany 30% 1 budyń śmietankowy ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki cukru pudru   Do przybrania:czekolada   Przygotowujemy biszkopt: Białka(...)ubijamy. Czynność tą musimy przeprowadzić dosyć sprawnie, tak aby masa nam nie zaczęła tężeć a śmietana nie upadła. Tak więc masę tą wylewamy na masę jabłkową i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Ciasto posypujemy startą czekoladą

Jadło i czytadło
Sernik z galaretką 197

mięsa. Do sera dodać żółtka i resztę składników i ucierać aż składniki dokładnie się połączą. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Masę serową wylać do formy wyklejonej ciastem, a następnie na wierzch zetrzeć na grubej tarce drugą część ciasta, która była w zamrażarce. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 60 minut

kuchnia doski
Tarta z zapiekanymi warzywami w sosie z kurkumą (Torta salata con crema di curcuma e verdure) 197

ciasto W mikserze miksujemy mąkę pszenn ą , migdałową i gryczan ą ze  szczypt ą  soli i oliw ą  extravergine. Stopniowo d odajemy wodę. Ciasto szybko zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. **** PREPARAZIONE Pasta brisée Mescolate la farina tipo 0 con la farina di mandorle e la farina di grano saraceno, poi aggiungete  un pizzico di sale(...)ggiungete l'acqua. Lavorate il tutto fino ad ottenere un impasto compatto.  Formę do tarty o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto  wałkujemy na grubość 1/2 cm.  Dokładnie wylepiamy nim formę razem z bokami, nadmiar ciasta odcinamy nożem. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto pieczemy

La grande e la piccola cuoca