puder dżem malinowy (lub inny, najlepiej kwaskowy) *** Masło ucieramy mikserem razem z cukrami i żółtkami. Dodajemy sok z cytryny miksujemy do uzyskania jednolitej masy *** *** Dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto *** *** Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 0,5 cm. Foremkami wycinamy ciasteczka *** *** W co drugim ciasteczku wycinamy otwór np. gwiazdkę, serduszko, kółeczko (w choineczkach
Blog z Apetytempowstania jednolitego sosu czekoladowego. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Jajka ( w całości ) ubić wraz z cukrem na bardzo puszystą i jasną masę. Powoli wlewać przestudzony czekoladowy sos, cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę i zmiksować do połączenia. Ciasto przelać do formy(...)dolnych wymiarach około 22,5 x 27,5 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 13 - 15 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do lekkiego przestudzenia. Masa serowa : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmielić przynajmniej dwukrotnie. Jajka delikatnie roztrzepać w misce. Dodać je do sera wraz z pozostałymi składnikami
Opowieści z piekarnikapowoli dosypujemy mąkę, mieszając wszystko mikserem. Następnie dodajemy jajka, masło, i resztę mąki. Można wszystko wrzucić za jednym razem, chodzi jedynie o to, aby ciasto nie pryskało po kuchni :) Teraz przekładamy powstałą masę na podsypany mąką blat i wyrabiamy wszystko ręcznie. po kilku minutach, kiedy gluten się uwolni, ciasto przestanie się kleić do rąk. Zajmuje to nie więcej niż kilka
Kuchnia od dwojgaZabawę z co tygodniowym pieczeniem Ciasta na niedzielę ciąg dalszy. W tym tygodniu zapraszam na ciasto jogurtowe bez pieczenia z pysznymi truskawkami, przepis pochodzi z tego bloga . Powiem tylko, że do masy dodałabym zamiast jednej dwie galaretki. Składniki: 1 paczka biszkoptów 0,5 litra jogurtu naturalnego 6 łyżeczek żelatyny 3 galaretki 1/4 szklanki cukru truskawki 1 galaretkę(...)biszkopty. Wstawić do lodówki. Ostatnią galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić, aż zacznie tężeć. Truskawki umyć i przekroić na pół. Ułożyć na zastygniętej masie jogurtowej. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Ciasto robiłam wspólnie z : Moje domowe kucharzenie
Ewusiowe Smakipiekarnika, nagrzanego to temperatury 180 stopni, pieczemy ciasto przez 15 minut, po czym wyjmujemy je z piekarnika. Teraz na upieczony spód tarty wykładamy masę z jabłek. Z lodówki wyjmujemy mniejszą część ciasta, rolujemy je w kształt cienkich wałeczków i układamy na wierzchu tarty ( możemy również ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ale wtedy zamiast
Miód i pieprzśrednim sitku ok. 5-6mm). Mieszamy mięso z przyprawami i wlewamy lodowato zimną wodę z octem lub wino czosnkiem, wsypujemy pietruszkę i ser. Całą masę należy teraz wyrobić ręcznie, jak ciasto na chleb, do czasu aż będzie się dobrze ze sobą lepić, zrobi się spójna i kleista – około 6-8 minut. Całość po wyrobieniu przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy
Karo in the Kitchendrożdże mieszamy z mąką, dodajemy cukier, szczyptę soli, jajko i dolewamy letnie mleko. Przechodzimy do punktu nr 3. 3. WYRABIANIE CIASTA (6 min) Mieszamy składniki ciasta widelcem lub łyżką, a następnie wyrabiamy na jednolitą masę przez co najmniej 5 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy jeszcze chwilę. Ciasto zapewne będzie się lekko kleiło do rąk, więc możecie(...)małe okręgi. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy jeszcze na ok. 10 min do wyrośnięcia. 5. SMAŻENIE (10 min) W rondelku rozgrzewamy olej – będzie miał odpowiednią temperaturę, gdy wrzucony kawałek ciasta zarumieni się w ok. 1 minutę. Wyrośnięte pączki wrzucamy po kilka sztuk i smażymy z obu stron po ok. 1-2 min do zarumienienia. Następnie wykładamy je na ręcznik papierowy
Nerds Kitchenjajka i łączymy je z jogurtem, olejem i olejkiem maślano - waniliowym. Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi i wszystko razem mieszamy. Formę do ciasta wysmarowujemy miękkim masłem i przelewamy do niej masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Po upieczeniu i przestygnięciu ciasta, przekrawamy je wzdłuż. Dolną warstwę smarujemy dżemem figowym
Taste Therapycukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka wody 1 mała łyżeczka olejku cytrynowego 1 cukier wanilinowy Wykonanie : Z podanych składników wyrabiamy ciasto niczym na pierogi. Szybko i energicznie. Uzyskaną masę rozwałkujemy na cienki placek i wycinamy szklanką kółka (jeżeli jest to konieczne podsypujcie lekko mąką ciasto przy rozwałkowaniu). Do wyciętych szklanką kółek wkładamy pozawijane karteczki
W Moim Magicznym DomuAtrakcyjne, lekkie ciasto, tortowe z sezonowymi owocami, owoce z galaretką więc orzeźwiające doskonałe na każdą okoliczność, a dodatkowym atutem jest prostota i szybkość wykonania Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 120 g mąki pszennej (niepełna szklanka) kisiel cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku cytrynowego Masa : 2 duże kubki śmietany 18% 2 cukry waniliowe ponadto(...)cukier, cukier waniliowy, a następnie rozmieszane z sokiem z cytryny żółtka. Mąkę łączymy z kisielem i proszkiem do pieczenia . Małymi porcjami dodajemy przesiewając przez sitko do masy jajecznej i stale, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st. C ok. 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu, gorące jeszcze przekrawamy wzdłuż
kgwjanczewomoże być luźna ani znowu za gęsta). Zmiksowac blenderem lub jak kto woli zmiksowac w mikserze. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do miski z masą serową. Wymieszać łużką, łopatką do ciast. Przelac do misy multicookera redmond . Ustawić program CAKE i czas 1 godzina. SKŁADNIKI NA LODY: 3 łyżki serka mascarpone 1 łyzka jogurtu naturalnego miąższ z 1 marakuji garśc
ClauditteMissCookingmiseczce wymieszać drożdże z mlekiem i mąką na gładką masę. Przykryć miseczkę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie masa powinna podwoić swoją objętość. Przygotować ciasto: Drożdże (15 g) wymieszać z wodą i odstawić na 5 minut. W misce zmiksować zaczyn z mąką, solą, cukrem i 85 g masła (stopionego i wystudzonego). Miksować
Marder&Marder Manufacturetartę o średnicy 24 cm natłuszczamy i wyklejamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i podpiekamy w nim ciasto do złotawego koloru, około 10-15 minut. Po czym wykładamy na tartę warzywa, które zalewamy masą jajeczną. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy tartę około 45 minut.Od czasu do czasu ugniatamy łyżką jarmuż, jeśli wystaje
Kulinarne przygody Gatityuwiecznić;)) Nawet mój synek, który dotąd nie lubił niczego z orzechami, zajadał kawałek po kawałku! Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 200 g margaryny, 2 żółtka, łyżka cukru waniliowego. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po 1 żółtku. Wsypać przesianą mąkę i cukier waniliowy. Dobrze utrzeć, przełożyć do natłuszczonej(...)soli, 100g czekolady z orzechami, 2 łyżki śmietany 12%. Białka ze solą ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Wsypać orzechy i rozdrobnioną czekoladę. Dokładnie wymieszać szpatułką. Masę rozłożyć na cieście. Piec 30 min w temp. 170st. Ostudzić. Czekoladę połamać na kawałki, wraz ze śmietaną stopić na parze. Polać wierzch ciasta
Z miłości do słodkościmożna ją przetransportować na działkę i zjeść obiad czy kolację na świeżym powietrzu. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i zimno. ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 2 łyżki śmietany 12 % 1/4 łyżeczki soli masa: 160 ml kwaśnej śmietany 12 % 60 g startego żółtego sera 2 jajka pieprz, sól nadzienie: żółta cukinia 2 spore cebulki(...)czym wyjmujemy i odstawiamy. Pokrojoną cukinię oraz posiekane cebule ze szcypiorem, podsmażamy na oliwie doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przestudzone wykłądamy na podpieczone ciasto. Śmietanę roztrzepujemy z jajkami oraz serem i przyprawami. Masę wylewamy na warzywa. Na wierzch dodajemy chwilę podsmażone salami, resztę startego sera i pietruszkę. Całość […] Artykuł Tarta z cukinią, szczypiorem, salami i serem pochodzi
Mienta blogpomarańczy, Ponadto: 3 - 4 dojrzałe gruszki średniej wielkości lub gruszki z kompotu cynamon, cukier puder Sposób przygotowania: Spód: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, szczelnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Masa makowa: Mak zalewamy mlekiem i gotujemy przez pół godziny. Odsączamy, mielimy dwa razy. Wino zagotowujemy z cukrem, rodzynkami i bakaliami – gotujemy do momentu(...)ciasto z zamrażarki i wylepiamy nim cienko wysmarowaną tłuszczem formę do tarty ( średnica 26 cm), nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Spód podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Na podpieczony spód wykładamy masę makową, układamy gruszki. Całość pieczemy jeszcze około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Nie tylko w kuchnikilka kropli zapachu waniliowego i 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Ciasto zagnieść i wałkować jak na makaron, zrobić ok 12 bardzo cienkich placków. Każdy piec w tortownicy w temp. ok 200*C na lekko złoty kolor. Wszystkie składniki potrzebne do kremu, ubić razem na sztywną masę. Placki przekładać kremem, również ostatni(...)górze, następnie posypać go kawą/ kakaem/pokruszonymi herbatnikami. Mi zostało troszkę ciasta, więc wykrawałam z niego gwiazdki, upiekłam i ozdobiłam nimi ciasto :) Odłożyć ciasto w chłodne miejsce na kilka godzin, żeby placki nasiąkły masą. Smacznego
The Sweet DamselJako wielka fanka kokosu pod każdą postacią uważam to ciasto za jedno z najlepszych i najprostszych . Kiedyś było takie wielkie bum na ten rodzaj, pamiętam białe czekolady, bita śmietana. Oj ile to zachodu było, a jeszcze więcej tłuszczu i kalorii. Lubię masy na bazie manny z mlekiem i tak też uczyniłam w tym przypadku. 2 paczki krakersów litr mleka(...)wciskając w masę. I znów masa i ciastka, na wierzch idzie reszta masy , którą obficie posypujemy resztą wiórek, które lekko wciskamy w masę. Jak wiadomo krakersy są suche i to ciasto nabiera smaku dopiero następnego dnia jak najdą wilgocią i smakiem kremu. Moja rada jest taka, że nie ma co szaleć z cukrem. Wiórki same
Dieta moja pasjaDomowa jest o niebo lepsza. Aaaa i ta polewa z gorzkiej czekolady - palce lizać. Polecam! Składniki (na standardową blachę do pieczenia): * ciasto: - 7 jajek - 2/3 szklanki gorzkiego kakao - 2/3 szklanki mąki pszennej - 2/3 szklanki cukru * masa: - 1l śmietany kremówki (schłodzonej) - 3/4-1 szklanka cukru pudru - 1 łyżka żelatyny* * polewa: - 200g gorzkiej czekolady - 1-2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 200ml mleka(...)razu podana, należy użyć żelatyny. Do wystudzonej ale ciągle płynnej żelatyny, dodać 2 łyżki ubitej śmietany i dokładnie wymieszać. Taką masę przelać cienkim strumieniem do ubitej śmietany ciągle miksując. Poncz: Zmieszać sok z limonki z malibu. Jeden blat ciasta nasączyć połową ponczu. Wyłożyć ubitą śmietanę (zostawić 3/4 szklanki na dekorację). Następnie wyłożyć drugi blat. Nasączyć go pozostałym ponczem. Wstawić
CookYourselfsztuczna bita śmietana. Domowa jest o niebo lepsza. Aaaa i ta polewa z gorzkiej czekolady - palce lizać. Polecam! 'wuzetka' Składniki: * ciasto: - 7 jajek - 2/3 szklanki gorzkiego kakao - 2/3 szklanki mąki pszennej - 2/3 szklanki cukru * masa: - 1l śmietany kremówki (schłodzonej) - 3/4-1 szklanka cukru pudru - 1 łyżka żelatyny* * polewa: - 200g gorzkiej czekolady - 1-2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 200ml mleka(...)razu podana, należy użyć żelatyny. Do wystudzonej ale ciągle płynnej żelatyny, dodać 2 łyżki ubitej śmietany i dokładnie wymieszać. Taką masę przelać cienkim strumieniem do ubitej śmietany ciągle miksując. Poncz: Zmieszać sok z limonki z malibu. Jeden blat ciasta nasączyć połową ponczu. Wyłożyć ubitą śmietanę (zostawić 3/4 szklanki na dekorację). Następnie wyłożyć drugi blat. Nasączyć go pozostałym ponczem. Wstawić
CookYourselfzapomnij subskrybować kanał RITA creative aby być na bieżąco z nowymi przepisami. MAZUREK CZEKOLADOWO KAJMAKOWY SKŁADNIKI: Kruche ciasto : mąka pszenna (400 g ) masło (250 g ) cukier (150 g) żółtka (4 szt.) jogurt grecki gęsty (1 łyżka) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) Masa czekoladowa : śmietanka kremówka 30 % ( 300 ml.) czekolada deserowa (200 g) Dodatkowo : masa kajmakowa (200 g) rodzynki płatki migdałowe(...)czasie, blachę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180*C / 20 min. Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie smarujemy je masą kajmakową. 2.) Masa czekoladowa . W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę kremówkę i rozpuszczamy w niej czekoladę deserową. Masę czekoladową odstawiamy tak na 15 minut do lekkiego ostudzenia, a następnie
RITA food channeladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto jogurtowe z truskawkami – Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną tortową przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier zwykły i waniliowy i ubić mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę (przez kilka minut). Obroty miksera zmniejszyć na najmniejsze, dodać jogurt(...)miksowanie może sprawić, że ciasto ‘siądzie’ i będzie ciężkie). Blaszkę do pieczenia o wymiarach 24cm × 24 cm (lub nieco mniejszą, jeśli chcemy, by ciasto było wyższe) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Wierzch delikatnie oprószyć mąką pszenną (żeby ewentualnie chłonęła soki z truskawek podczas pieczenia i zabezpieczała przed powstaniem zakalca). Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, a następnie
Kulinarne Przebojetakie pyszne. Teraz wszelkie torty, rolady i babki cytrynowe stały się moimi ulubionymi ciachami Rolada ta jak wiele innych ciast na blogu została najpierw wypróbowana przez Anię z którą pracuję - nasze dzielenie się wszelkimi przepisami to już tradycja... Aby zrobić masę do rolady trzeba wcześniej ,,ugotować" lemon curd - czyli najpyszniejszy na świecie krem cytrynowy. Zaraz po zrobieniu zjadłam pierwszej porcji(...)chwilę studzimy na blasze. Na blacie rozkładamy jeszcze jeden kawałek papieru do pieczenia - wykładamy na niego bezę i delikatnie zdejmujemy papier na którym piekliśmy ciasto. Serek mascarpone ubijamy chwilę z lemon curd. Masę cytrynową rozsmarowujemy na bezie i pomagając sobie papierem zawijamy roladę - ciężko jest wykonać pierwszy ruch ale dalej zawijanie idzie bardzo ładnie. Roladę przekładamy na tacę i chłodzimy
sierotka maRysia w kuchniodparował się nadmiar wody. To co powstało w garnku wrzuciłem do misy robota aby było mi łatwiej wykonać kolejną czynność czyli wbijanie jajek do dość ciepłej masy. Zamontowałem na mikserze haki do wyrabiania ciasta i włączyłem go na takich średnich obrotach dodając pierwsze jajko (trzeba skoordynować wbijanie jajek aby się nie zważyły – hym… sądzę że mi ta czynność(...)zachowają swój kształt. Kiedy ciasto było już gotowe zabrałem się za krem waniliowy – przyznam że mogłem go robić już w trakcie pieczenia zamiast czekać i tracić czas no ale cóż… cały czas przecież się uczymy Najpierw utarłem żółtka z cukrem. Następnie do żółtek dodałem obie mąki oraz aromat waniliowy i utarłem na jednolitą masę. Kiedy masa była gotowa
Kuchenne Wariacje