ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:850/3191)

Tarta z suszoną śliwką i pomarańczą 160

zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut. Jajka zmiksować z cukrem i śmietaną, dodać śliwki, sok i skórkę z pomarańczy i zblendować za pomocą ręcznego blendera. Masę wylać na spód tarty ( jeżeli ciasto zjechało z boków, albo pekło to można nadsztukować kawałkiem ciasta który został), wstawić do piekarnika. Z pozostałego ciasta za pomocą foremki wykroić gwiazdki (lub inne kształty

Cooking for Emily
Super słodkie, bardzo radosne blondies z drażetkami Smarties... 147

foremki - będzie łatwiej wyjać gotowe ciasto. Masło przelej do miski i zmiksuj z cukrem i jajkiem. Proszek do pieczenia wymieszaj z maka i wsypuj powoli do masy, cały czas miksujac. Powstanie bardzo gęste ciasto. Czekoladę wmieszaj w ciasto. Całość przełóż do przygotowanej foremki, wyrównaj wierzch i udekoruj groszkami.  Piecz przez około 20-25 minut*.  Zostaw na 5 minut

Lejdi of the house
Pszenno-żytni chleb z siemieniem lnianym 116

żytniej 2 g suchych drożdży instant 5 g soli morskiej plus namoczone 12 godzin wcześniej siemię lniane Wszystkie składniki razem z namoczonymi ziarnami wymieszać i zagnieść ciasto. Na początku będzie to klejąca nierówna masa. Używając miksera z końcówkami w kształcie haków zacznijcie na średnich obrotach miksować. Można ręcznie zajmie Wam to jakieś10-15 minut. Ciasto będzie lejące, ale powinno

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
CIASTO CZEKOLADOWE POLSKIE MŁYNY 154

miski wsypujemy całą zawartość opakowania. 🍴Dodajemy jajka, wodę i miękką margarynę.  🍴Całość dokładnie łączymy za pomocą miksera ok 3-4 minuty na wysokich obrotach. 🍴Gładką masę przekładamy do foremki dołączonej do Ciasta Czekoladowego Polskie Młyny.   🍴Wstawiamy do piekarnika lekko rozgrzanego i pieczemy bez termoobiegu w temperaturze 160-165 stopni C przez 40-50 minut. 🍴Ciasto można posypać

Gotowanie Patki
Bagietki rustykalne 130

pracować. Maślankę podgrzewamy do temperatury pokojowej. Kiedy zaczyn lekko podrośnie i pojawią się bąbelki dolewamy maślanki, oliwy, wsypujemy obie mąki, sól, ziarna i zioła. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż uzyskamy gładką masę. Powinno pozostać delikatnie klejące. Wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych kawałków

Kuchnia od dwojga
Kinder country ciasto bez pieczenia 1387

Mały kawałeczek w zupełności gasi pragnienie słodyczy :) Robiłam ciasto dwa razy, w ostateczności zmniejszyłam ilość śmietanki o 50 ml (poniżej przepis już po modyfikacji) Składniki: 300 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 150 g petit beurre 2 mleczne czekolady 2 białe czekolady płatki nestle Kangus ok. 120 g do masy + kilka garści do posypania na wierzch Wykonanie(...)płatkami Kangus. Przygotować ciemną masę: ubić 100 ml śmietanki i dodać roztopione (w kąpieli wodnej) czekolady mleczne. Na białej masie ułożyć herbatniki, na niej ciemną masę i posypać płatkami Kangus. Schłodzić ciasto w lodówce, najlepiej przez

Tradycyjna Kuchnia
Sezamowe ciasteczka szczęścia 333

cukrami utrzeć do puszystości i nadal mieszając - wbić jajko. Mąkę z solą, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem/kakao wymieszać w osobnej misce i stopniowo połączyć z masą maślano-jajeczną. Na końcu do ciasta dodać około 3/4 uprażonego sezamu. Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki - na około 1 h. Po tym czasie z masy formować kulki o wielkości średniego orzecha włoskiego

Di gotuje
Ciasto kruche z jagodami i kokosową bezą 355

oczyścić, osuszyć, wymieszać z mąką ziemniaczaną - na ostudzone ciasto kruche nałożyć równą warstwą nadzienie jagodowe KOKOSOWA BEZA - temperaturę piekarnika ustawić na 160 stopni - białka ubić w czystym naczyniu na sztywną pianę - pod koniec ubijania rozpocząć dodawanie po jednej łyżce cukru, za każdym razem ubijając pianę - po dodaniu całej ilości cukru masa powinna być gęsta i lśniąca - do masy przesiać mąkę(...)masy bezowej, delikatnie wymieszać (łyżką) - na nadzienie jagodowe od razu wyłożyć masę bezową, robiąc to delikatnie i małymi porcjami, gdyż jagody mogą mieszać się z gęstą masą przy nakładaniu - powierzchnię bezy wyrównać, ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika - piec przez 40-45 minut lub do zrumienienia się bezy i jej całkowitego wyschnięcia - ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym

Smakołyki Bereniki
Naleśniki z serem i kajmakiem. 228

pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 2 jajka 2 łyzki cukru   Odrobina oleju do smażenia  kostka sera białego (30 dag) mała puszka masy krówkowej ( u mnie kawowa)   Przygotowanie; Składniki ciasta na naleśniki należy ze sobą dokładnie wymieszać aby nie było żadnej grudki, najlepiej mikserem albo rózga .Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać mąki jeśli

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto dyniowe w kształcie serca 152

przepisie stąd nie podano ile powinno być jaj :( ja dodałam 3 , ale myślę, ze spokojnie można dodać 4, bo ciasto było trochę suche. Ale ogólnie smaczne, o dyniowej barwie :) P rzygotowanie: Do całych jaj wsypać cukier i utrzeć na puszystą masę(...)Dodać puree z dyni i rozpuszczone, przestudzone masło- wymieszać Mąkę wymieszać z proszkiem, solą, sodką, cynamonem, gałką ewentualnie przyprawą do piernika Suche produkty wsypywać partiami do masy dyniowo- jajecznej i mieszać mikserem Jeśli ciasto byłoby zbyt gęste dodać odrobinę wody lub mleka. przepis stąd  - zmodyfikowany trochę przeze mnie .  W przepisie nie podano ile powinno być jaj :( ja dodałam

Proste Potrawy
Pomarańczowa babka z łezką 128

masa będzie dobrze utarta, dodajemy aromat pomarańczowy i skórkę otartą z pomarańczy. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę. Na koniec delikatnie łączymy obie masy przy pomocy łyżki. Około 80% ciasta przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy, a do reszty dodajemy przesiane kakao, mieszamy i łyżeczką nakładamy na wierzch ciasta tworząc koło. Babkę pieczemy około

Smakowy Raj
Cynamonowe rolsy z migdałami 156

mielonych lub drobno posiekanych migdałów 3 łyżki brązowego cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu Miękkie masło (może być też stopione) mieszamy z cukrem, migdałami i cynamonem. Masę rozprowadzamy równomiernie na rozwałkowanym drożdżowym cieście, zwijamy je następnie w rulon i kroimy na mniej więcej 12 części. Powstałe w ten sposób roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, równo obok siebie

bistro mama
Gofry jogurtowe 283

Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą, ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy ubite białko i delikatnie łączymy je z masą mieszając za pomocą łyżki. Odstawiamy ciasto jogurtowe na 30 minut. Formę od gofrownicy nagrzewamy, następnie delikatnie smarujemy je olejem. następnie wlewamy do każdej porcję ciasta. Pieczemy gofry jogurtowe ok 10 minut. Po wyjęciu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mazurek stefankowo kajmakowy 96

jednym żółtku , ubijać aż do uzyskania puszystej masy. Białka ubić na pianę z resztą cukru, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Z ciasta upiec 3 placki w formie o rozm 33x22 Wystudzone przełożyć masą kajmakową i polać polewą, udekorować bakaliami

Gotowanie jest łatwe
Babki niezdecydowane 113

czyli babeczki lub babka czekoladowo-jagodowa Ciasto: 370 g mąki 220 g słodziwa 3 jajka 250 ml mleka plus 30 ml 150 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka kakao garść jagód świeżych, mrożonych lub wekowanych Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego opcjonalnie: płatki migdałów(...)Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ucieramy ze słodziwem. Dodajemy masło i szklankę mleka. Do masy dodajemy mąkę z dodatkami i mieszamy. Masę dzielimy na 3 części. Do jednej części ciasta dolewamy mleka i dodajemy kakao. Mieszamy. Do drugiej części dodajemy jagody. Mieszamy. Do foremki keksówki lub kokilek na muffinki wykładamy ciasto warstwami. Pieczemy ok. 30 minut

Kucharzyca
Jabłkowy przekładaniec 192

Dziś proponuje pyszne ciasto z jabłkami. Trochę podobne do szarlotki, ale wzbogacone lekkim cytrynowym krem. Ciasto pięknie wygląda, ale i w smaku jest pyszne. Przepis znalazłam na tym  blogu . Masa jabłkowa: 1 1/2 kg obranych jabłek 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/3 łyżeczki cynamonu  Ciasto kruche: 3 szklanki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku(...)budyń. Zdjąć z ognia i połączyć z rozpuszczoną galaretką. Mieszać do czasu, aż powstanie jednolita masa. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić i miksując porcjami dodawać do wystudzonego budyniu. Krem wyłożyć na pierwszą szarlotkę, przykryć drugim plackiem. Docisnąć i wstawić do lodówki. Ciasto jest najlepsze następnego dnia

Ewusiowe Smaki
Torcik czekoladowo-jeżynowy 211

sztywną pianę,miksując dodawać cukier i po jednym żółtku. Mąkę,kakao i proszek wymieszać razem,przesiać przez sito i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Okrągłą tortownicę o śred. 24 cm wyłożyć (tylko dno) papierem do pieczenia,przelać ciasto,włożyć do piekarnika nagrzanego do 180* i piec 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa krążki. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową(...)łyżkach gorącej wody i wymieszać z musem jeżynowym. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z tężejącym musem miksując na wolnych obrotach. Masę wylać na przygotowany biszkopt,wyrównać i przykryć drugim plackiem lekko dociskając. Ciasto wstawić do lodówki,do stężenia pianki. Pół szklanki śmietany podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę,przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno,wlać schłodzoną czekoladę,zmiksować i powstałą

Kolorowa kuchnia Elki
Pijak-Cycki Murzynki 448

rozpuści. Następnie dodajemy żółtka chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy łyżką najlepiej drewnianą. Tak przygotowaną masę wlewamy do blaszki  wyłożonej papierem i pieczemy ok 15 min w 170* Do tzw. suchego patyczka. Biszkopt studzimy.  CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE 6 białek 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki suchego maku(...)Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy aż się rozpuści. Na koniec wsypujemy mak i wiórki kokosowe. Przygotowaną masę wylewamy na blaszkę pokrytą papierem i pieczemy w temp. ok 170* przez 15 min. Upieczone ciasto studzimy. KREM BUDYNIOWY: 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 4 żółtka 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej

Moje Słodkie Piekiełko
PIEROGI Z SEREM 106

twarogu * 1 żółtko * 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią * 2 łyżki cukru Wykonanie: Twaróg przełożyć do miski, dodać żółtko, cukier i cukier waniliowy. Masę rozgnieść widelcem i dobrze wymieszać. Ciasto na pierogi rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką dość cienko, szklanką wykrawać koła. Na na środku każdego koła układać porcję farszu, zlepić pierogi. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli

Zrób to smacznie
Ciasto na herbatnikach bez pieczenia 1376

Łatwe Tanie Przepis na łatwe ciasto bez pieczenia na herbatnikach i masie z kaszy manny. Składniki 3 podwójne opakowania herbatników 1 litr mleka 1 szklanka kaszki manny 1 cukier wanilinowy 0,5 szklanki cukru 3 łyżki gorzkiego kakao kostka masła 1/3 szklanki wody Sposób przyrządzenia 1 Mleko przelać do garnka i zagotować razem […] Artykuł Ciasto na herbatnikach bez pieczenia

PysiaGotuje.pl
Tarta jabłkowa- Rose 142

cynamon i startą gałkę. Wlejcie rozmieszany proszek budyniowy na gotujące mleko i stale mieszając doprowadźcie do zgęstnienia. Zdejmijcie z ognia.   Podpiekanie wstępne w przypadku kruchego ciasta sprawia, że nie nasiąknie ono masą z nadzienia, nie zwilgotnieje, pozostanie kruche i chrupkie. Wyjmujemy, wylewamy na nie przygotowany wcześniej budyń (jeszcze gorący). Odcedzamy jabłka i formujemy z nich róże – wygodnie zaczynać

Karo in the Kitchen
Ciasteczka z nadzieniem daktylowym 112

razem z płatkami migdałowymi oraz nasionami wanilii i wszystko razem blendujemy z tym, że nie na całkowicie gładką masę aby można było wyczuć cząsteczki migdałów. Kiedy masa jest gotowa bierzemy się za ciasto. Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy (mąkę przesiewamy). Konsystencja ciasta będzie jak ubite ziemniaki. Kiedy ciast jest gotowe odrywamy po małym kawałku, który wałkujemy, na środku

Kuchenne Wariacje
Palmiery Bolognese - Partyhits! 307

pomidorowy i koncentrat ,sól,pieprz,cukier i oregano.Smażyć na patelni 10 minut,aż nadmiar płynu odparuje,a sos się zagęści.Odstawić do wystudzenia rozwinąć rolkę ciasta francuskiego i rozsmarować przestudzoną mięsną masę.Od krótkiej stony zwinąć  z obu stron do środka ostry nóż zanurzyć w mące i pociąć rolkę w 1-cm plastry.Układać na blaszce wyłożonej papierem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!