ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:906/3191)

Rogale z białym makiem i orzechami 172

blendera dodać mak, orzechy włoskie, ksylitol i mąkę migdałową lub płatki migdałowe. Wszystko dokładnie zmielić na jednolitą masę. Dodać do niej jogurt naturalny, tak aby masa była gęsta, ma nie być płynna. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować je w kształcie koła, niezbyt grube i nie za cienkie. Podzielić na 8 części (trójkątów). Rozsmarować nadzienie na każdym kawałku ciasta, pozostawiając

Fabryka pomysłów
Jaglane ciasteczka z wiórkami kokosowymi 209

ilości wody z dodatkiem soli do miękkości. Do ugotowanej kaszy dodać ksylitol, cukier waniliowy i wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie odstawić do przestudzenia. Kiedy masa będzie letnia, zwilżonymi dłońmi nabierać porcje ciasta i formować małe ciasteczka. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 190°C przez około 40-45 minut

W garach u Gosi
Ciasto z truskawkami i budyniem (kruche) 744

kilku miejscach. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, otwieramy i zostawiamy w nim ciasto. Na czas przygotowania reszty składników. Przygotowujemy masę budyniową. W szklance mleka rozprowadzamy dokładnie oba budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z masłem i cukrem. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy przygotowane rozrobione budynie i gotujemy budyń do mocnego

Słodkie okruszki
Tarta z serem i szpinakiem. 243

sera feta Mała cebulka Jeden ząbek czosnku 125 ml śmietany 18 % 2 jajka 100 g startego ,żółtego sera Najpierw przygotowujemy spód tarty .Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy szybko i wyrabiamy na jednolitą masę. Nie może być zbyt twarda ,raczej konsystencji plasteliny. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. Teraz przygotowujemy nadzienie.Najpierw smażymy cebulkę pokrojoną na drobno ,dodajemy

Ladylaura.
PRZEKĄSKA Z CIASTA FILO I PASTY Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA 233

minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż się ze złocą. Jajka i łososia zblendować i doprawić solą, pieprzem, keczupem i majonezem. Dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masę nakładać do środka upieczonych "papilotek" z ciasta. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

Kuchnia w opałach
Spójrz mi w oczy... Halloweenowe ciasteczka 218

Wbić jajko, dodać ekstrakt, zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z solą. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto podzielić na 3 części, każdą zafarbować na inny kolor. Następnie połączyć część masy niebieskiej z różową, aby otrzymać fioletowy, następnie część niebieskiej z pomarańczową, aby otrzymać zielony. Każdy kolor zawinąć osobno w folię spożywczą, schłodzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z wiśniami 333

godzinę. Po wyznaczonym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować , po czym ułożyć na dnie tortownicy i ponakłuwać. Piec ok. 25 minut w temp. 190 C ( ciasto ma się zmienić kolor na złoty) Masa serowa  Ser mielimy 3 razy. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno z białek a żółtka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Następnie dodajemy po łyżce(...)sera i cały czas ucieramy. Masło wcześniej topimy aby do ciasta użyć schłodzonego. Mieszamy wszystko razem i dodajemy śmietanę i ubite białka. Połowę masy wylewamy na zimny spód, rozkładamy część wiśni i wylewamy resztę masy serowej. Na wierzch posypujemy pozostałe wiśnie. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 C. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Na następny dzień polewamy polewą

Słodkości i nie tylko
Mazurek cytrynowy z bezami 168

Wielkanocne wypieki czas zacząć! W tym roku będę miała dla Was przede wszystkim kilka mazurków. Uwielbiam maślane, kruche spody, które za pomocą dodatków można przekształcić w wykwintne ciasta. Dzisiejszy posmarowany jest lekko kwaśnym, orzeźwiającym, domowym kremem cytrynowym (lemon curd) i posypany chrupiącymi, słodkimi bezami, które przełamują smak cytryny. Wygląda pięknie i bardzo słonecznie, idealnie pasuje do pogody w ten weekend(...)mleka Z mąki usypać wzgórek, zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Powoli zagniatać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Ugnieść kulę, owinąć w folię, włożyć

Słodkie inspiracje
Szybkie ciasto z wiśniami i migdałową nutą 245

odwiedzić sklepu Sweet Decor . Słodkie dekoracje i dodatki sprawią, że nawet najprostsze ciasto zachwyci gości i rodzinę, a ze względu na fakt, że mamy okres komunijny polecam odwiedzić kategorię z dekoracjami i ozdobami komunijnymi można je obejrzeć tutaj . Oprócz dekoracji komunijnych znajdziemy tam również jakże niezbędne masy cukrowe -> pod tym linkiem znajdziecie olbrzymi wybór – świetne masy cukrowe (gotowe(...)Dodajemy przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i aromatem migdałowym w proszku i mieszamy całość dokładnie drewnianą łyżką do połączenia składników. Masę wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na wierzch układamy wiśnie. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika (środkowy poziom). Pieczemy około 55-60 minut do tzw. suchego patyczka (pamiętajcie, że czas pieczenia może być różny w zależności

Słodkie okruszki
Myszka Minnie - czekoladowy tort z wiśniową galaretką i bitą śmietaną 238

wolnym ogniu i lekko przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masę czekoladową i dalej miksować aż składniki się połączą. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Piec 60-75 minut w temperaturze 180 stopni. Warto sprawdzać patyczkiem, czy ciasto już się upiekło, patyczek wbity w środek ciasta po wyjęciu nie powinien być(...)boczki smarujemy cieniutko bitą śmietaną, żeby nieco wyrównać nierówności. Teraz warto wstawić tort na 2 godziny do lodówki, żeby śmietana zesztywniała. Ułatwi to dekorowanie ciasta lukrem. Teraz dekoracja:) Ja użyłam do niej 500g białej masy cukrowej na pokrycie tortu. Buźka myszki jest zrobiona z masy czarnej, cielistej, fuksjowej, białej i jasnoróżowej. Najpierw wydrukowałam sobie dwa wizerunki Myszki Minnie (wyszukane

Kulinarne Inspiracje
Tort rajska wyspa 155

tortownica wi ę cej blatów ciasta ). Pie kłam w temp 180 st około 40min, sprawdz ałam patyczkiem czy ciasto jest upieczone.  Upieczone, zimne ciasto podzielić na krążki i nasączyć kawą. W czasie pieczenia przygotowałam masę. Na mleku ugotowa łam budyń i wystudz iłam . Masło ut arłam z cukrem i zimnym budyniem na gładki krem. Później dodałam serek ciągle ucierając(...)ułoży łam warstwę owoców , przykry łam warstwą kremu i k rą żkiem ciasta . W ierzch i boki posmarowa łam resztą kremu, udekorowa łam , wsadziłam do lodówki . Przed włożeniem do lodówki   Smakosz w dniu swojego święta brał dokład kę chwaląc przy tym lekkość masy i smak tortu.  Dla wszystkich , którz y nie przepadają za ciężkimi maślan ymi t ortami

Na moim talerzu
Tort rajska wyspa 229

blaty im mniejsza tortownica więcej blatów ciasta). Piekłam w temp 180 st około 40min, sprawdzałam patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Upieczone, zimne ciasto podzielić na krążki i nasączyć kawą.W czasie pieczenia przygotowałam masę. Na mleku ugotowałam budyń i wystudziłam. Masło utarłam z cukrem i zimnym budyniem na gładki krem. Później dodałam serek ciągle ucierając.Spód ciasta posmarowałam połową(...)dżemu na nim ułożyłam warstwę owoców, przykryłam warstwą kremu i krążkiem ciasta. Wierzch i boki posmarowałam resztą kremu, udekorowałam, wsadziłam do lodówki.Przed włożeniem do lodówki Smakosz w dniu swojego święta brał dokładkę chwaląc przy tym lekkość masy i smak tortu. Dla wszystkich, którzy nie przepadają za ciężkimi maślanymi tortami - Polecam

NA MOIM TALERZU
makowiec zawijany 925

następnie zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą z osobna rozwałkowujemy na 2 osobne prostokąty (ok. 30×25 cm). Masę makową dzielimy na dwie równe części i równomiernie rozsmarowujemy na rozwałkowanych ciastach a następnie zwijamy w roladę przy dłuższym boku. Każdą z osobna zawijamy w papier do pieczenia pozostawiając trochę luzu (tak na ok. grubość palca

Domowy Smak Jedzenia
Pyszne ciasto leśny mech 187

suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do całkowitego przestudzenia. Odkroić górną część ciasta - 1/3 biszkoptu. Górną część pokruszyć lub wydrążyć łyżką tylko zieloną część ciasta. Śmietankę ubić z mascarpone oraz cukrem pudrem na puszystą masę. Dolną część biszkoptu nasączyć ponczem. Wyłożyć kremem śmietankowym i posypać pokruszoną częścią biszkoptu. Na koniec ciasto posypać granatem i odstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego

Kulinarne przygody
Naleśniki z jabłkami i rumowym sosem 160

miękkiego masła 100 g brązowego cukru (można spróbować zmielić go na puder?) 4 łyżki śmietanki 30% 4 łyżki rumu   Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w naczyniu i miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Odstawiamy na minimum 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i smażymy cienkie naleśniki (gdyby ciasto było zbyt gęste dolewamy jeszcze odrobinę mleka, a gdyby zbyt

Smaki Na Talerzu
Słodkie bułeczki pomarańczowe. 179

Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mąką i ciepłym sokiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''. 2. Ciasto: Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do mąki dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, utarte jajka i stopniowo wlewając ciepły sok zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut

Izabelawkuchni
Pizza raz jeszcze 175

oliwy po  czym wyrabiam ciasto mikserem. Jeśli ciasto jest za suche, dolewam nieco wody, za mokre podsypuję mąką. Cel - uzyskać zwartą i gładką masę, która w trakcie wyrabiania zacznie odchodzić od ścianek miski. Ciasto musi wyrosnąć, dlatego przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Można włączyć piekarnik na najniższą temperaturę, włożyć do niego termometr

Right Behind The Kitchen
Ciasto drożdżowe z kruszonką 187

dołek, do którego wlewamy rozpuszczony (letni lub zimny) tłuszcz, olej i wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy razem przy pomocy drewnianej łyżki lub widelca. Dobrze wyrobione ciasto pozostawiamy na chwilę. Miękkie masło ucieramy widelcem na jednolitą masę, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy. Jeszcze raz mieszamy, po czym stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto drożdżowe przekładamy do małej lub średniej blaszki wysmarowanej tłuszczem

Smakowy Raj
Murzynek 215

Narodzenia, taki Murzynek będzie bardzo fajną alternatywą dla piernika, wystarczy dołożyć dodatkowe 2 łyżeczki przyprawy do piernika (czyli razem 3) i upiec w formie podłużnej :))) Przepis na dużą blachę:Ciasto:* mąka pszenna- 4 szklanki* jajka- 4 szt.* mleko- 2 szklanki* cukier- 1 szklanka* masło- 250 g* powidła śliwkowe- 1 słoiczek* kakao- 3 czubate łyżki* przyprawa do piernika- 1 łyżeczka* proszek(...)Żółtka oddzielić od białek (białka ubić), dodać je do masy wraz z powidłami i całość połączyć.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy i wymieszać.Na koniec delikatnie dodać pianę z białek.Ciasto przelać do dużej formy (wyłożyć papierem do pieczenia bądź wysmarować masłem i obsypać mąką/kaszą manną).Piec około 40-45 minut.Polewa:Czekoladę roztopić

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania