ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:906/3191)

Tort rajska wyspa 243

blaty im mniejsza tortownica więcej blatów ciasta). Piekłam w temp 180 st około 40min, sprawdzałam patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Upieczone, zimne ciasto podzielić na krążki i nasączyć kawą.W czasie pieczenia przygotowałam masę. Na mleku ugotowałam budyń i wystudziłam. Masło utarłam z cukrem i zimnym budyniem na gładki krem. Później dodałam serek ciągle ucierając.Spód ciasta posmarowałam połową(...)dżemu na nim ułożyłam warstwę owoców, przykryłam warstwą kremu i krążkiem ciasta. Wierzch i boki posmarowałam resztą kremu, udekorowałam, wsadziłam do lodówki.Przed włożeniem do lodówki Smakosz w dniu swojego święta brał dokładkę chwaląc przy tym lekkość masy i smak tortu. Dla wszystkich, którzy nie przepadają za ciężkimi maślanymi tortami - Polecam

NA MOIM TALERZU
makowiec zawijany 937

następnie zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą z osobna rozwałkowujemy na 2 osobne prostokąty (ok. 30×25 cm). Masę makową dzielimy na dwie równe części i równomiernie rozsmarowujemy na rozwałkowanych ciastach a następnie zwijamy w roladę przy dłuższym boku. Każdą z osobna zawijamy w papier do pieczenia pozostawiając trochę luzu (tak na ok. grubość palca

Domowy Smak Jedzenia
Pyszne ciasto leśny mech 201

suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do całkowitego przestudzenia. Odkroić górną część ciasta - 1/3 biszkoptu. Górną część pokruszyć lub wydrążyć łyżką tylko zieloną część ciasta. Śmietankę ubić z mascarpone oraz cukrem pudrem na puszystą masę. Dolną część biszkoptu nasączyć ponczem. Wyłożyć kremem śmietankowym i posypać pokruszoną częścią biszkoptu. Na koniec ciasto posypać granatem i odstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego

Kulinarne przygody
Naleśniki z jabłkami i rumowym sosem 170

miękkiego masła 100 g brązowego cukru (można spróbować zmielić go na puder?) 4 łyżki śmietanki 30% 4 łyżki rumu   Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w naczyniu i miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Odstawiamy na minimum 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i smażymy cienkie naleśniki (gdyby ciasto było zbyt gęste dolewamy jeszcze odrobinę mleka, a gdyby zbyt

Smaki Na Talerzu
Słodkie bułeczki pomarańczowe. 188

Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mąką i ciepłym sokiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''. 2. Ciasto: Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do mąki dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, utarte jajka i stopniowo wlewając ciepły sok zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut

Izabelawkuchni
Pizza raz jeszcze 190

oliwy po  czym wyrabiam ciasto mikserem. Jeśli ciasto jest za suche, dolewam nieco wody, za mokre podsypuję mąką. Cel - uzyskać zwartą i gładką masę, która w trakcie wyrabiania zacznie odchodzić od ścianek miski. Ciasto musi wyrosnąć, dlatego przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Można włączyć piekarnik na najniższą temperaturę, włożyć do niego termometr

Right Behind The Kitchen
Ciasto drożdżowe z kruszonką 202

dołek, do którego wlewamy rozpuszczony (letni lub zimny) tłuszcz, olej i wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy razem przy pomocy drewnianej łyżki lub widelca. Dobrze wyrobione ciasto pozostawiamy na chwilę. Miękkie masło ucieramy widelcem na jednolitą masę, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy. Jeszcze raz mieszamy, po czym stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto drożdżowe przekładamy do małej lub średniej blaszki wysmarowanej tłuszczem

Smakowy Raj
Murzynek 228

Narodzenia, taki Murzynek będzie bardzo fajną alternatywą dla piernika, wystarczy dołożyć dodatkowe 2 łyżeczki przyprawy do piernika (czyli razem 3) i upiec w formie podłużnej :))) Przepis na dużą blachę:Ciasto:* mąka pszenna- 4 szklanki* jajka- 4 szt.* mleko- 2 szklanki* cukier- 1 szklanka* masło- 250 g* powidła śliwkowe- 1 słoiczek* kakao- 3 czubate łyżki* przyprawa do piernika- 1 łyżeczka* proszek(...)Żółtka oddzielić od białek (białka ubić), dodać je do masy wraz z powidłami i całość połączyć.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy i wymieszać.Na koniec delikatnie dodać pianę z białek.Ciasto przelać do dużej formy (wyłożyć papierem do pieczenia bądź wysmarować masłem i obsypać mąką/kaszą manną).Piec około 40-45 minut.Polewa:Czekoladę roztopić

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto marchewkowe 199

cukru pudru 100 g kremowego serka ( np Ulubiony lub Almette) 50 g masła polewa: Serek utrzeć z masłem, dodawać stopniowo cukier puder. Schłodzić w lodówce. ciasto: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę ( jak do biszkoptu), następnie dolać cienkim strumieniem olej,dodać marchewkę, bakalie, orzechy, wiórki i delikatnie wymieszać.Dodać mąkę i resztę składników, wymieszać i przełożyć do formy ( wielkość

Z Marcepanem
Czekoladowe ciasto bez cukru i mąki 192

Fasole dokładnie przepłukujemy wodą do blendera wrzucamy fasolę, daktyle, żółtka z jajek, kakao, sodę, miksujemy na jednolitą masę białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do fasolowej masy miksujemy wszystko na najniższych obrotach przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp 180 stopni przez około 30-45 minut (do suchego patyczka) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Marchewkowo – pomarańczowy wieniec 193

dnem na talerzu. Dżem zagotowujemy z wodą, zdejmujemy z ognia i dodajemy stopniowo cukier puder i cały czas mieszamy, by powstała jednolita, gęsta, ale lekko lejąca masa. Gotowym lukrem polewamy wierzch i boki ciasta. Płatki migdałowe wrzucamy na rozgrzaną patelnie i chwilę podpiekamy, delikatnie mieszając. Po upieczeniu migdały przysypujemy na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia. Zimnymi płatkami posypujemy wierzch ciasta

Smakowy Raj
Czekoladowe ciasto z wiśniami 166

reszty dodajemy żółtka i miksujemy. Mąkę przesiewamy do osobnego naczynia i łączymy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ją stopniowo do masy cały czas miksując. W oddzielnej misce ubijamy białka jaj na sztywną pianę a następnie przekładam do ciasta. Za pomocą łyżki delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przekładamy do tortownicy. Na jego wierzchu układamy wiśnie (można je delikatnie(...)środku suche - jeśli nie, pieczemy jeszcze przez kilka minut). Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika do ostudzenia. Odłożoną wcześniej masę czekoladową podgrzewamy a następnie wrzucamy do niej kawałki czekolady. Mieszamy do momenty aż się rozpuści. Polewę rozprowadzamy po wierzchu ciasta

Qchnia po prostu
Nietypowy makowiec. 296

mąki pszennej1 paczka suszonych drożdży (7 g)100 g cukru125 ml letniego mleka25 g roztopionego masła1 jajko1/2 dużej puszki masy makowej (lub ok 400g domowej) Sok z cytrynyCukier puder.Wszystkie składniki oprócz masła łączymy i wyrabiamy ciasto. Po kilku minutach dodajemy roztopione, przestudzone masło(...)ponownie wyrabiamy. Gdy ciasto jest dobrze wyrobione i odchodzi od ręki lub ścianek naczynia odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.Następnie wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży prostokątny placek, którego całą powierzchnię smarujemy masą makową. Zwijamy w rulon, przecinamy wzdłuż na dwa pasy, które następnie przeplatamy i tworzymy rozetę lub wieniec.Pieczemy w temperaturze 170 C przez ok. 45 min.Z soku

Z butelką mleczka w tle
Ciasto Raffaello bez pieczenia 1316

Herbatniki u mnie ok. 12 szt, ale zależy od rozmiaru 1/4 szklanki mleka (do namoczenia herbatników) Jak zrobić ciasto Raffaello bez pieczenia? Herbatniki wraz z migdałami mielimy w malakserze. Po tym dodajemy roztopione masło i jeszcze trochę mielimy malakserem, aż powstanie masa przypominająca mokry piasek. Tak powstałą kruszonką wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia blachy i równamy. Odstawiamy do lodówki(...)dokładnie równamy. Na górę kremu układamy namoczone w mleku herbatniki, jeżeli jest potrzeba, łamiemy herbatniki, aby cały wierzch ciasta był nimi przykryty. Robimy polewę. W rondelku łączymy wszystkie składniki polewy i ciągle mieszając, podgrzewamy do powstania gładkiej, jednolitej masy. Nie zagotowujemy, bo polewa się zważy. Studzimy. Polewę wylewamy na herbatniki i przykrywamy grubą warstwą wiórków kokosowych. Tak przygotowane ciasto wstawiamy

Kuchnia Łukasza
Puszyste naleśniki z proszkiem budyniowym 176

właśnie jest taki przepis bo na mleku. Przygotowanie ciasta na naleśniki – wszystko razem wrzucić do głębokiej miski. Za pomocą miksera dokładnie wymieszać. Masa musi być gładka i lśniąca. Odstawić na 10 minut żeby ciasto odpoczęło. Przygotowanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki ciasta, zmiksować obroty 6, czas 5 sekund zdjąć ciasto z boków naczynia za pomocą

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania