garnku zacznie wrzeć, dodaję masę mączno-mleczną i wszystko trzymam na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy, przypominającej budyń. Odstawiam do przestudzenia. Foremki na muffinki pokrywam cienką warstwą oleju roślinnego. 1/4 ciasta zostawiam na kruszonkę. Z ciasta odrywam kulki wielkości pomiędzy piłeczką pingpongową a orzechem włoskim w skorupce. Rozwałkowuję i następnie wylepiam zagłębienia. Przykrywam każdy(...)pieczenia). Przygotowane "miseczki" wstawiam do piekarnika i podpiekam w 200 stopniach przez około 10 minut. Do masy mącznej, która już wystygła, dodaję żółtka i dokładnie mieszam, najlepiej mikserem na wysokich obrotach. Powstałym nadzieniem wypełniam babeczki, posypuję odrobiną pozostałego ciasta i wstawiam do piekarnika. Piekę 17-10 minut w 180 stopniach (redukuję temperaturę z tej do podpieczenia). SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkibiałka110 g cukru (można zastąpić 100 g ksylitolu)200 g czereśni200 g truskawekSposób Przygotowania:Na sam początek do miski wsypujemy wszystkie składniki na kruche ciasto i mieszamy za pomocą haka lub ręką. Masa powinna przypominać kruszonkę którą dzielimy 3 do 1. Większą część przekładamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Kruszonkę lekko przygniatamy dłonią i wstawiamy do piekarnika(...)kruchy blat, na który wykładamy umyte i wydrążone czereśnie i truskawki z oderwanymi szypułkami. Białka ubijamy, gdy masa będzie sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy. Po około 7 minutach białka przekładamy na wcześniej wyłożone owoce i posypujemy pozostawioną kruszonką.Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200`C piekarnika i pieczemy około 15 minut, po tym czasie, zmniejszamy temperaturę
Słodkie Przyjemnościmarchewkę i wymieszać, doprawić pieprzem. Włożyć do natłuszczonej małej keksówki i piec w temp. 180 stop.30 minut. Ostudzić ciasto. Nadzienie-wszystkie wyżej wymienione składniki wymieszać. Ciasto przekroić na 2 podłużne placki i przełożyć masą serową. Ozdobić marchewką i kiełkami. Rada. Oryginalna przystawka lub przekąska np.do pracy
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki na formę 26cm: Ciasto: - 200g mąki krupczatki - 80g masła - 50g cukru pudru - 2 duże łyżki śmietanki 30% - 1 żółtko - kilka kropel olejku waniliowego Masa serowa: - 450g białego sera - 1 całe jajko+białko z ciasta - 150ml śmietanki 30% - 1 budyń waniliowy (40g) - cukier puder do smaku - laska wanilii - 400g mrożonych lub świeżych malin Dodatkowo - 200g świeżych truskawek Sposób wykonania(...)Składniki na ciasto zagniatamy, owijamy w folię spożywczą, wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wałujemy, najlepiej miedzy foliami. wykładamy do formy wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułka tarta lub mąką, wyrównujemy brzegi, nakłuwamy widelcem spód pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez 15 minut, studzimy. Składniki na masę serową mieszamy do połączenia składników, dodajemy maliny
Wypieki Reneszklanki mąki 1 szklanka cukru 2 pełne łyżki kakao 1 duża paczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1.5 łyżeczki sody masa 1 budyń śmietankowy kostka miękkiego masła dodatkowo powidła Wykonanie: Składniki na ciasto suche wymieszać z mokrymi i po prostu upiec 45-50 minut w 185 stopniach. Ugotować budyń. Gdy ciasto i budyń będą zimne ciasto przekroić
Pychotkaaapiana będzie lśniąca dodaję żółtka i już tylko mieszam chwilę mikserem. Dodaje przesianą mąkę i delikatnie mieszam od spodu łyżką. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masę ale nie na całą blaszkę.Ciasto robię potem w keksówce o wymiarach 25x12 cm, także biszkopt musi być trochę większy bo w pieczeniu skurczy się, a boki odkroję do środka ciasta. Galaretka jeżynowa
wesoła kuchnialaska wanilii 100g cukru 6 zółtek 40g mąki pszennej 40g mąki ziemniaczanej Ciasto: Sporządzić ciasto podstawowe. Wymieszać mąkę, jaja oraz pozostałe składniki. Ciasto zagniatać do momentu uzyskania gładkiej i aksamitnej masy. Podzielić na 5 części. Każdą rozwałkować na jednakowy placek, następnie przekładamy je tłuszczem za pomocą warstw. Rozwałkować. Schłodzić przez 30 min. Wyjąć z lodówki i ponownie wałkować. Czynność(...)razy. Całość ciasta podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na duży kwadratowy placek o grubości ok 3mm. Wyciąć radełkiem długie paski, które nawijamy na metalowe rurki. Wierzch ciasta smarujemy białkiem i posypujemy niewielką ilością cukru. Piec w temp 180 o C przez ok 15-20 minut do momentu zezłocena. , Krem waniliowy : Mleko zagotować razem z laską wanilii
Słodki ZakątekWyborne ciasto o śmiesznej nazwie, która nawet nie wiadomo co oznacza :-) Do czego można je porównać ? Najbardziej przypomina Panią Walewską (Ciasto Wawelskie, Pychotka), tyle, że do kremu dodaje się masę krówkową zamiast budyniu. Poza tym w przypadku Hukzulki pianę miesza się z kisielem, co dodatkowo nadaje ciastu owocowego aromatu. Dżem można także zamienić na owoce, wtedy uzyskamy bardziej letnią wersję
Arabeska waniliowadokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Jabłka wykładamy na ciasto, wyrównujemy, posypujemy lekko bułką tartą. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i budyń, miksujemy na gładką masę. Piankę wykładamy na jabłka, na koniec trzemy resztę ciasta. Szarlotkę pieczemy około 40 minut na złoty kolor w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem i gotowe :-) Pyszne, łatwe, szybkie ciasto
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuLekki sernik o smaku cappuccino na biszkoptach, idealne ciasto na upalny weekend, ciasto ma konsystencję puszystej pianki. Doskonale smakuje w towarzystwie kawy cappuccino, na którą przepis znajdziecie TUTAJ . SKŁADNIKI Masa serowa: 200 ml mleka, 1 śnieżka, 7 łyżek cappucino czekoladowego, 400 g sera twarogowego z wiaderka, 1 cukier waniliowy, 6 łyżeczek żelatyny Pianka: 1 szkl. śmietany 30%, 1 op.cukru waniliowego(...)lekko stężała. Pianka: Cukier mieszamy z usztywniaczem. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier z usztywniaczem. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego, robimy rozetki na masie serowej. Schładzamy kilka godzin. Przed podaniem posypujemy kakao. Ciasto ozdobiłam jadalnymi motylami, które możecie zakupić na stronie JUMAZOMA
słodki bratekzrobiłam na papierze do pieczenia- na prostokąt o wymiarach 40 x 55 cm, uważając by go nie rozerwać. 20 g masła roztopić, posmarować nim powierzchnie ciasta. Dookoła zostawić wolny brzeg o szerokości 5 cm. Masę rozłożyć wzdłuż dłuższego boku. Na środku rozprowadzić mięso mielone, rozprowadzić tak by zajmowało ok. 1/3 powierzchni ciasta. Po jednej stronie rozprowadzić marchewkę, a po drugiej
Kubki smakuCiasto podzielić na dwie części jedną większą (3/4) i drugą mniejszą (1/4). Mniejszą część ciasta włożyć do zamrażalki. Większą częścią ciasta wyłożyć tortownicę o średnicy 28 cm i piec przez około 30 minut w 160 stopniach, wystudzić. Masa serowa: 1 kg sera białego tłustego, mielonego 8 jajek 2 białka kostka masła 1,5 opakowania budyniu śmietankowego szklanka(...)masy serowej dodać skórkę pomarańczową, rodzynki i startą skórkę z pomarańczy, dokładnie wymieszać. Na sam koniec do masy serowej delikatnie wmieszać ubite białka. Gotową masę wylać na podpieczony spód na to zetrzeć resztę ciasta i całość piec przez około 60 minut w 180 stopniach. Sernik pozostawić w piekarniku na całą noc do wystudzenia. Smacznego
Krakowskie smaki Anirozpływa się w ustach. Miękkie masło rozbijcie przez dosłownie 30 sekund mikserem i dodajcie cukier puder z wanilią. Ubijajcie przez ok. 2 minuty, aż otrzymacie puszystą masę. Teraz możecie dodać mąkę, ja zagniatałam ciasto przez chwilę za pomocą miksera stojącego, później już wszystko ręcznie. Podsypcie sporo mąki na blat lub matę do zagniatania i wyłóżcie ciasto. Ciasto można rozwałkować bardzo
Słodkie Gotowanie